Monday, June 30, 2008

ingredient: sukun








Sukun.

Org slalu sibuk ngan pisang goreng, keledek goreng, dan sebagainye... Bukan aku tak minat pisang ngan keledek tp sukun adelah perberet aku...

Btw...sukun dlm gambo nieh berhias ngan bunga lily aku tuh sbb kucing aku dah patahkan sekuntum lil kesayangan hambe....cettt...baru lily aku nak berbunga, kucing aku wat jeles plak men kat lily tuh. Dah patah sekuntum, nasib baik ade lagik 3 kuntum...

Sukun nieh pemberian owang...yg memberi sukun ialah family fwen gaklah... Abg nieh mmg rajin bawakkan barang utk ibu aku. Nasib baik die tak nampak aku tangkap gambo sukun ngan bunga nieh...kalo tidak sah2 die gelakkan aku punye...Arituh dah kantoi tangkap gambo pucuk paku...huhuhu...

Nape aku suke sukun goreng dr pisang goreng? Sbb sukun goreng tak manis. Lagikpon sukun nieh die firm sket...pisang goreng kalo tak kena ngan gaye mmg memek abeh...potong stim nak makan jek...

Btw...mase aku tgh makan sukun nieh kan, adik aku bercerite pasal care kawan2 die makan pisang/keledek/sukun goreng. Macam2 care. Antarenye:

Makanan bergoreng dgn gula
Aku slalu dihidangkan ngan pisang goreng ke...keledek goreng ke...yg goreng2 nieh sume dgn gula bile aku ngan kawan2 pantai timur. Housemate aku dulu pon dak Ganu kan. Die kalo makan pisang goreng mesti amik gula punye. Kadang aku pon pelik gak, pisang tuh dah manis...apasal makan ngan gula? Aku ade gak ikut2 sket2 kadang2...tp tak selalulah. Itupon kalo pisang tuh masam2 sket. Kalo mende tuh manis macam keledek..takkan aku nak tambah gula? Sume ade preference masing2...tp rasenye gula bukan preference aku kot..cuz aku tak suke manis...

Makanan bergoreng dgn kicap
Dulu, sowang housemate owang Ganu, sowang owang Johor. Makcik aku pok kawen org Johor. Kalo mende goreng (termasuk tempeh), mesti dowang makan ngan kicap. Aku pon heran gak..sbb kalo macam sukun goreng nieh okaylah makan ngan kicap...tp keledek goreng? Nak rase masin n manis tuh serentak kot. Aku tak reti sangat la nak makan ngan kicap nieh..tp aku cubelah..Macam mane aku cube nak makan ngan gula.

Makanan bergoreng dengan kicap + lada + gula
Tumbuk lada sampai lumat, campur kicap, campur gula. Siap. Yg nieh aku boleh terime sket. Tp bukan sume org tahan pedas kan, so kena la kurangkan lada...bukan nak makan ngan ikan bakar. Walopon aku suke lada, aku tak rajin nak wat mende nieh...sbb aku makan pisang ke...sukun ke...keledek ke...sumenye KOSONG jek. Senang.

Mase aku dok bujang dulu...macam2. Gula, kicap, sambal kicap...sume atas meja. Nak wat camne, kawan2 dr merate tpt. So...ape jek care makan...sumenye aku bedal. Ape salahnye mencuba. Kitekan Malaysian?


* lenkali aku taknak schedule post lagik...huhu...dah 2 kali delayed!

2 comments:

Sya Annur said...

aku prefer keledek goreng ngan pisang msk goreng, walopun the latter one tuh penuh ngan kalori n lemak. i looiiikkeee! haha... sukun kalu, mak ngan ayah je yg gemar, n anak2 k long yg mkn semua bnda. nway, samala, mkn bnda grg nih perisa asli lg best kot? hehe

cHeRyNa PiReS said...

tuh la...it explains my chubbiness...hihi...tak tau la camne aku leh melekat suke sukun plak. gaknye sbb arwah nenek maghin suke sukun kot. yes...finally ade sumone yg agree ngan perisa asli.thanx:D