Thursday, June 26, 2008

sha: a plea to my lover

Kami suke tin aluminum..
WangWang…WangWang….

Dipetik dari filem Buli:
Kereta Nasha Aziz rosak. Seorang uncle yang menaiki basikal dgn muatan old newspaper dan besi buruk datang untuk menolong.

Uncle: Sekarang ini besi kaler apaaaa? Kaler apaaaaaa???!!!
Nasha Aziz: ???
Uncle: Kaler besi. Kalo Tuhan mau perempuan bikin ini kirja...ini besi sudah tukar kaler pink.

Baru nieh kitowang tukar absorber Tanker. Kesian Tanker, die kan dah tua. Byk yg perlu ditukar. Drive shaft pon kena tukar gak. So, parts lame sume kitowang bawak balik laa…letak depan umah…takkan nak bawak masuk plak kan…

Kat blakang umah kitowang yg org sangkekan selamat (sbb ade guard and dalam kawasan sekolah), ayah aku letakkan tungku2 utk memasak kepunyaan arwah nenek aku. Ade gak la sebuah kuali besar…kawah. I have to admit….umah aku mmg kecik. Tapi tuh jela rezeki yg aku ade wat mase nieh…aku takde stor khas nak letak brg macam rumah Pak Lelah...anak Tok Awie tuh...sbb aku bukan org kaye macam die...

Yelah, aku nak gi keje kena isi minyak pakai duit sendiri (lagi2 la golongan eksekutif bank nieh mane de org nak pedulikan utk naikkan gaji). Lepas harge minyak naik, Tanker makan sehari RM40. Kadang2 aku sampai bercakap ngan tanker, “Tanker, ko jangan makan banyak sangat minyak...kesianla kat aku,” Tp Tanker tunjuk muke. Kalo aku tak bagi die makan sampai RM40 seari,nanti die herotkan mate die kat signal E. Kalo Tanker tunjuk E...susah. Kang camne aku nak balik keje malam2 buta...So, last2 aku cakap kat Tanker, “Takpe aaa...aku bglah ape aku ade, Tanker...jgn ko rosak teruk dahla ye... gaji aku cukup nak isi minyak jek stakat nieh. Ujung bulan nieh, road tax ko abeh, kan. Tolong la jgn tambah kos maintenance plak, pening aku nanti....”

Kadang aku wish aku kaye macam Pak Lelah, kan best. Tak payah beratur kat petrol station. Tak payah nak kira note RM10 dalam tangan. And tak payah la nak kuarkan last RM50 note dlm bank dan sedekah kat petrol boy. Yg paling penting...tak payah la nak rosakkan plastik cr card Tp beberape arinieh kena pandai2 la bajet cash & menambah bebanan kredit sbb cr card tak laku dah. Harap2 aku tak payah jupe agent AKPK lepas nieh....huhu...Kalo la aku tak payah pk the simplest but the hardest thing macam Pak Lelah...kan best? Kalo aku ade elaun keraian, kan best? Tuh laaaa....dulu ibu suruh blaja pandai2....suruh tukar profesyen...taknak. Skang tgk Pak Lelah...die ade drebar, aku ape ade? Balik2 menempek muke kat Focus Energy Sdn Bhd (alaaaa...company yg lambang kerang warne merah-kuning tuh!!!!) yg sesak tuh...Tak men dah V Power..amik jek nozel ijau tuh...huwaaaaaaa....

Ayah aku masuk spital arituh. Seingat aku, dulu kalo masuk spital gomen....taklah byk sangat nak bayar. Tp br nieh...kena plak bayar. Utk operation yg takdela serious sangat...dan penginapan selame 3 minggu, oklah kot bayarannye. Tp ayah aku kuar spital tgh bulan lak...so, diam jeklah bile nak bayar bil. Ayah dgn Tanker, mestilah ayah lagi penting kan...tp dlm ati bertanye gak...kalo staff yg ade guarantee letter pon bayar byk, macam mane org keje prebet cam aku nieh gaknye? Hmm...tibe2 bersyukur plak keje ngan penjajah. Ade gak die nak cover insurance aku....

Mase ayah masuk spital, jarang org ade kat umah. Make, berlaku laaaa kecurian. Segale besi2 di luar umah telah pon dicuri. Alhamdulillah, dgn duit yg diberi oleh gomen kepade sekolah gomen utk dibayar kepade guard2 menjage sekolah...masih boleh lagi berlaku kecurian di dalam sekolah. Segala tungku2 dan kuali telahpon ilang....takde lagi kenangan dan peninggalan...

Which left us with dat absorber....haaa...sebelum hilang, baik kitowang trade mende tuh ngan duit. So....gambo di tepi adalah gambo aku di tpt pengumpulan besi. Kire2 lepas timbang sume...dapatlah Tanker makan 2 ari...Alhamdulillah....kalo Tanker makan, maknenye lepas la rezeki adik2 aku nak gi mamak dgn aku lepas keje utk tgk bola...

Untung betul jual besi. Untung betul jadi penjenayah. Duit sume free. Macam Pak Lelah pun untung gak.Despite penjenayah dpt duit free, Tanker tak makan...and aku pon bajet2 nak makan...Pak Lelah masih dgn senyuman “charming” nye bile kuar kat tv. Patutlah org kate die romantik, kan...(boleh idup ke dgn senyuman tuh kalo dah sampai tak makan....)

8 comments:

Shaxx said...

ramai orang kata Pak Lelah tu adalah kepala penyamun kat negeri kita nie... saya rasa ada betulnya lah...

cHeRyNa PiReS said...

agak2 konco2 die ke yg curik besi tuh gaknye ek?hehehe...

Sya said...

sng kan idup mencurik nih. xyah usaha lebih2. alasan nya, dah tuan rmh tuh ltk luar rmh, dia xnak la tuh agaknya. hehe... tuh alasan mamat yg cuba ambik bateri kat dpn pintu masuk rmh haku nih. huh!

cHeRyNa PiReS said...

tuh laaa...diorg rase dowang pandai...ko pun kena gak ek...biaselah...sedangkan besi longkang tuh pon die curik...

Adry said...

huhu... abih la benda yang berunsur besi... pencuri konfirm dah target punya... apa ble buat ...

cHeRyNa PiReS said...

nak wat camne...untung jual besi kan...kalo mencuri tuh boleh..dah lame aku pon mencuri besi gak..huhu...

Sya Annur said...

huih, besi longkang aku dah 2 minggu uncle tuh curik pagi2 buta time org gi keje. menurut sumber, tamil tuh bwk beskal n rembat 3 besi longkang. dah dijeritkan dek pakcik dpn rmh, dia kayuh smpai nyaris jatuh longkang balik. kalo jatuh tuh..

cHeRyNa PiReS said...

kak sya: die bersungguh sangat nak dptkan duit kot...dowang mane de dose pahale:D