Tuesday, July 15, 2008

ingredient: cili api...lada api...lado api...








Lada api. Cili padi. Bird eye chilli. Ape2 jelah!!!

Sepanjang idup aku, inilah bahan masakan paling penting skali. Bak kate Kak Sya, masak kicap pon letak lada. Aku samelah, mmg letak lada dalam hampir kesemua benda (kecuali kek kotehehe). Tp ade gak org yg tak brape nak pakai lada kan?

Aku pon kompius. Kamus aku dah outdated, I think I need a new Malay dictionary. Thanx 2 my brothers, dah la kamus aku outdated, dah rabak plak tuh. Aku mesti beli baru lepas nieh! Aku nak cari dlm kamus baru nieh perkataan CILI dan LADA.

Mane satu betul, lada api atau cili api? Cili padi or lada padi? Org Melayu panggil chilli nieh lada atau cili? Aku pon tak tau. Ingat balik arwah nenek ngan atuk. Dowang panggey lado api. Make lada lah. Ingat wan ngan atuk pulak. Lada api gak. Ibu? Lada api. Ayah? Cili api. Kengkawan? Cili api. Botol sos? Sos cili. Bukan sos lada. Mana satu ek?

Lada ke cili...bukan sume org makan mende nieh. Sepanjang 2 tahun nieh aku, ayah n ibu dok menanam pokok2 lada. Ibu yg mulekan sbnrnye. Sbb mende nieh mahal. Kalo nak beli sikit2 tak berbaloi memandangkan kitowang slalu gune.Even aku masak Maggie pon aku pakai mende nieh. Tahun 2004, harge lada api sekilo RM20. Skang tak tau plak aku. Mesti lagi mahal dr tuh?

Kitowang tanam macam2 jenis lada. Tp paling byk lada api la. Ade gak tanam lada besar. Pastu jiran aku org Kelantan dulu adiahkan ibu aku pokok lada solok tuh. Tp nak tanam anak die tak menjadi so pokok tuh dah takde dah. Tp sepanjang penanaman pokok2lada nieh byk la mende leh dimasak and kitowang leh cut expenses kat lada nieh.

There was one time kitowang dah ade lebih 30 pokok lada keliling umah! Sampai dah sedekah2 kat org. But macam aku kate tadi, bukan sume org makan. Hadiah kat org N9 sukelah dowang, kalo bagi segenggam pon dah boleh menggulai. Tp pernah bagi kat org Johor, org Kelantan dowang tak pakai sangat. Last2 dowang amik sejemput sowang jek. Slalu ibu aku la bawak gi sekolah.

Maybe bukan sume org tahan pedas. Maybe gak bukan sume org masak. I dunno. But ape yg aku tau aku takleh idup tanpa lada nieh. Aku mesti nak makan lada. Tak banyak, sikitpon jadi la.Bukan nak sampai bakar lidah kan.

Sbb aku suke gulai and aku takleh seminggu takde gulai. Thanx 2 arwah atuk ku skang aku dah sebijik macam die:D

So?cili ke lada?


10 comments:

Rynn Cowbra said...

kak shaa!

rindunyer :(

rynn panggey cili api.huhu!

rynn pun sgt suka dgn cili.
masak megi,buat sandwitch,sume letak cili.huhu!

Shaxx said...

cili padi... huhuuu... tak bole masuk... tomato sos saya ok!

Sya Annur said...

aku panggil lado api, cili padi, lado bosar. mak mentua aku panggil cabai so slalu sama2 blur. hehe... nway, pokok wajib tnm blakang rmh ialah lada! ho yeah!

Rashid said...

Lada oh lada aku dah lama jatuh cinta padamu.
tanpamu seleraku hilang.
tanpamu tak bermakna rasanya...
tanpamu aku hilang rasa...
aku perlukan kau untuk sentiasa bersamaku - tak kira siang malam
kau sentiasa dihatiku

ahhh bila aku nak kurangkan makan lada ni!!! aku tau tak elok untuk kesihatan..

Pocket said...

lada tu cam lada itam, lada puteh,
cili plak cili api,
cabai idup utk cili yg besor tu,
cabai melaka utk cili api yg kecik tp berkesan tu heheh,
utk pocket, sebegitulah adanya...

suka cili api yg potong taruk dlm kicap :)

cHeRyNa PiReS said...

rynn: yeayy...lame nye tak nampak rynn:D megi letak lada best kan! nak wat camne kalo tekak melayu, ye tak?

shaxx: waaa...tekak italian shaxx nieh:P

kak sya: same ngan aku...tetap sebut lado sbb ikut arwah dulu. iye!!! lado dah mahal skang...mesti tanam:D

rahid: waa...siap berlagu lagik komen:D lado baik utk kesihatan..sape kate tak baik?

pocket: ooo...yg letak dlm kicap tuh macam yg restoran cina kan...mmg best tuh:D

cHeRyNa PiReS said...
This comment has been removed by the author.
Adry said...

aku rasa cili la... hehe... anyway.. aku pun macam shaxx gak... tak suka pedas sangat... tomato best.. hehe

cHeRyNa PiReS said...

waaa...lenkali aku leh letak posting tomato plak:P

lye said...

Hai,
Sha..

I pun tak tau u nih usahawan ker tak tapi I memang usahawan cili. I tanam dalam 50K pokok cili dengan hasil lebih kurang 10tan/month. I nak tau variety cili tapi rasanya you nyer blog nih sajer jer nak cari kawan.

www.icelye.blogspot.com