Tuesday, July 29, 2008

sha: heeeellllppppp...

Skang ramai sangat dak opis aku berenti keje. Walopon aku tau sebab ape, tp aku slalu tertanye...nape aku pon tak berenti keje?

Kalo la boleh kan. Dok umah and wat sume mende yg aku nak tanpe memikirkan pasal duit. Without thinking about commitment.

Komitmen. Walopon ini adelah perkataan yg paling selalu gunekan, tp aku tak suke perkataan nieh. I find it heavy, tiring and annoying at the same time.

Huuuu....mengeluh pulak. Ape la aku nieh. Baru lepas tgk statement kot, tuh pasal bad mood...uhukuhukuhuk...bosannye...

Okay...ari Jumaat lepas last day Mariane, dak opis aku. One of my office buddies. Mariane nieh Sarawakian...lawa dan comey macam teddy bear.

She was there all the time. Especially bab2 projek aku. Slalu support aku in every ways. Die akan stay back ngan aku, wat calculation same2...sume2 laaa!!!

Bile die kate nak brenti keje, aku tak la heran sangat mule2. We've been discussing about it for quite some time. Tp, bile die kate die just nak brenti tapi takde keje len, terkejut jugak.

Aku mmg betul2 kekeringan idea dan isi poket. So I bought her a small picture album and a card, carried inside a fancy paper bag. Okay ke ek? Aku tak tau la die suke ke tak...but she cried...

One down...more to go. Ramai lagik brenti keje minggu nieh. Tp aku takleh berenti keje...

Aku mengomel lagi. Helppppppp....pls stop me....

9 comments:

Rashid said...

cheryna,
kita perlu kerja. Dengan adanya kerja kita akan dpt kepuasan.. bersama kawan-kawan..

cHeRyNa PiReS said...

rashid: thank u...

areej said...

aaa...sedihnye klu kawan baek berenti keja. ok la tu kad n album. its the thought that counts. ahaha purple jugak yg ko pilih ye?

klu fed up sgt dgn keje berenti je. hehe. jahat lak aku ni. sbb aku dlu pn buat camtu. aku stress n penat sgt kerja, bosa duk lari sana sini, so lps aku dah save duit byk sikit apa yg patut, one day aku berenti keja, dlm keadaan takde keje lain. aku duk umah je makan tido. 8 bulan aku duk umah. the best 8 bulan of my life! financially menderita la skit. nk harapkan savings brape je. aku xleh blanje suka hati, beli yg perlu je. tp xkisah coz duk umah je, nk spend apa sgt.

tp kena make sure la anytime ko nk cari keje lain nnti ko akan dpt.

some ppl suka kerja, dpt kepuasan dgn kerja. tp sesetgh org suka relax n duk umah (mcm aku). disitu aku dpt kepuasan :)

best...try it! hhehe

zariel said...

keja? brenti? keja? brenti? penin ni weh...hehe...bg diri ini (cheewah) kerja bkn sbb org lain...klau nk brenti keja pn bkn sbb org lain...smua sbb diri sendiri...keperluan sendiri...tp dulu la...masa bujang sbb xde tanggungan...skrang dh lain beb..nk brenti mana nk dapat duit...cmna nk tanggung anak bini...eh...ni tempat komen ke tempat nk buat post baru? ngeh ngeh ngeh

cHeRyNa PiReS said...

areej: haah...aku pon pakai pilih..tgk2 aku pilih purple gak. waaa...nieh la komen ko yg terpanjang skali...tq...tq...very much appreciated. hmm...aku takleh wat cam ko wat...trust me...as much as i want to do it...i am on zariel's side:D

zariel: haah...awak dah ade baby nak pk skang kan...:D

shaxx said...

tapi apsal semua nak brenti? boss tak baik ka? gaji kecik sgt ka? opis busuk ka?

cHeRyNa PiReS said...

sbb objective kitowang tahun nieh tak masuk akal...sakit pale memikirkannye...most of them tak tahan pressure...
and of course, bile wat debt concultancy time inflation...mmg susah:(

areej said...

hehe...ko ske comment2 pjg ek..haa nnti aku tulis lg panjang, sampai esok pon x abis baca :p

oo..so ko ni jenis yg ske kerje la ek, xpe la tu, lain org lain citarasa :)

tp, bg aku zariel mmg kene kerja sbb dia laki, n ada anak bini. takkan nak berenti keje suka hati, tanggungjawab lebih penting.

tp aku ni pompuan, xde t/jawab utk keje pon, sbb tu pendapat aku berbeza dgn zariel. aku punya cita2 first skali adalah utk jd fulltime housewife.

second choice aku: kalau aku kerja pon aku nk yg rilek2 je n yg ada byk masa utk diriku sdiri n family cthnya maybe buka bisnes yg x busy sgt atau jd cikgu/lecturer.

tp wlpn aku malas kerja, aku tetap nak belajar. so insyaAllah lps habis PhD ni mmg la aku kne kene lecturer coz terikat kan...lps dah habis bond aku pikir lah nk duk umah ke (klu keadaan memerlukan), tp klu aku teruskan keje lecturer on ok gak, coz x penat sgt pon n best! :)

tp, mungkin aku boleh pikir semua tu sbb aku dah kawin, ada laki utk tanggung aku. klu aku single mcm ko mungkin aku xkan pikir camni kot, nnti siapa nk tanggung, takkan nak harapkan mak ayah kan...sian diorg dr kecik smpai besar duk tanggung kita, its our turn to tanggung diorang kan..?

k, aku rasa mcm dah cukup panjang ni hehehe...kang tertido plak ko..
:)

cHeRyNa PiReS said...

tengkiu puan areej...
aku kena keje aaa...kalo tak keje pale ku bengong...lepas pk2 sepuloh dua puloh kali...aku kena gak keje...