Thursday, July 10, 2008

unfulfilled wish: herbs of malaysia

Aku jalan2 baru nieh…mase tuh aku tgk tunggu kul 9pm nak tgk Sepi. Disebabkan panggung selevel ngan kedai buku…aku pon singgah la kedai buku.

Byk buku tgh offer kat Popular nieh. Best2 sume buku die (sejak bile buku ade yg tak best utk aku…sume best kan!). Aku tgh dok tgk2 kalo ade buku macam yg aku beli kat Borders dulu…ade satu nieh pasal orchids. Pastu aku dok survey2 la. Pasal ade skali dulu aku pernah beli buku Aromatherapy yg berharge RM5. So, aku harap2 dpt la buku camtuh.

Sampai la…aku jumpe buku nieh. Dlm gambo nieh. Herbs of Malaysia. Aku impress bace tajuk die tuh…so aku tgk la. Ikutkan cover die aku tak brape minat sbb aku tak brape minat kaler ijau askar nieh. Tp dun judge a book by its cover kan…Aku pon selak satu persatu.

Kertas bagus, illustration bagus. Yg penting…content bagus! Aku punyelah geram sbb dok bace pasal daun selom, pucuk kadok, ulam raje, jantung pisang…daun pandan…setawar…Adoii…I’m in luv!!!

Pastu dlm ati dah mule bertanye bapekah hargenye buku ini. Tidak terkejut bile melihat hargenye yg sangat mahal padeku ketika ini – RM128. Tapi 30% rebate…so – RM89.60! Nak..nak…nakkkkkkkk!!!!

Dlm ati dah nak nangeh dah. Ibu ku ku panggey skali utk melihat buku itu…maklumla dah kate die pon minat, kan. Tp kitowang memandang kosong jek la buku nieh. Ibu kate, “kalo niat kite baik….macam mane pon satu ari kite akan dpt jugak.”

Those words sound so familiar. Mase aku kecik. Bile aku kena mengalah utk adik2. Bile ibu ngan ayah takleh bagi sumthing yg aku nak serta merta. Ibu ajar, kalo kite nak sumthing…work hard for it. Make sure we really deserve it…

Aku dah keje keras. Aku tau aku deserve buku tuh. Tapi tuh dulu la…2 bulan lepas. Mase aku tak payah nak pikir pasal harga barang yg mahal. Skang aku dah keje…patutnye aku leh dpt ape aku nak kan? Nape skang aku rase macam aku jd budak2 balik nieh?

Aku diam je. Dlm atiku sebak giler. Takpelah…aku ikut cakap ibu. Betullah tuh. Harap niat baik aku sok membolehkan aku ade buku nieh nanti…Aku pandang buku tuh wat kali terakhir. Harap2 besok2 aku dpt beli buku nieh!

Takpelah....kan ibu dah beli shawl baru utk aku. Smile Sha...:D
* Btw...tgh carik pasal daun kesum utk areej...jumpe kat wikipedia.
Betulla...die panggey laksa leaf/laksa mint:D
Tapi ade artikel aku baru jumpe nieh:

5 comments:

Pocket said...

your icon in my bloglog just never failed to attract my attention :)

waahh!! nak jgak buku sebegitu,
ari tu bli jgak buku about pokok, but it tells more about the kind of pokok perhiasan. and with that managed to tanam a few decorative plant in me lawn.

tak per, buku tu nenanti akan turun harga lagi.by then lets beli :)

am linking your blog in mine :D

cHeRyNa PiReS said...

thank u...

hopefully...cuz it's not easy to find a malaysian author'sbooks anywhere & everywhere. lagikpon buku tuh tinggal sebuah jek arituh. let's hope:D

thanx 4 the link:D

Sharifah Hassan said...

salam,

Thanks kerana singgah laman saya..exceptional information about Seremban!! beberapa kali je ke sana but did not really walk with the local...

see ya!

Shaxx said...

tapi kan orang kata opportunity doesn't knock twice on your door... something like that la... so, saja nak tambah haru awak, mungkin pas ni buku tu dah tak jual lagi or harga dia dah tak sale lagi... hehe... [evil grin]

cHeRyNa PiReS said...

sharifah: u're welcome...& thanx 4 visiting:D

shaxx: ooo...patut la nampak tanduk tadi...tanduk awak rupenye:P