Sunday, July 06, 2008

food: keledek rebus









Aku boring. Then aku pk ape mende yg simple skali aku nak wat arinieh? Aku takleh tgk bunga aku sbb ujan…and aku malas nak masak. Pastu aku kire2 bajet sume…sbb nak kena beli banyak mende. Groceries aku dah byk yg abeh sbb bulan nieh ramai sket org kat umah. Bile adik2 jantan aku balik, mmg susut la. Aku suke..tp menci nye bile kena beli beras, minyak masak and tepung and gula. Harga melampau tul skang…sakit ati jek!

Teringat MPH. Pastu nak beli groceries sket. Gi Jusco lah!!! Slalu aku beli kat kedai borong. But dis month..aku nak kena bajet byk cash. Pakai plastic lagik la….(botak aku…hope jgn kena gi AKPK). Road tax mati la…insurance...extra traveling….so many other things yg berkaitan dgn minyak. In case ape2 jadi (since gomen skang cakap macam kap lam ya nga)…aku takleh shop lebih2…takleh nak pandai2 guna cash tak pasal2. (dgr cite lepas nieh credit card pon nak review interest…kononnye nak buat daily interest…mampus!).

Tibe2 aku teringat minum petang aku mase kecik2 dulu dgn arwah nenek. Kalo ujan macam nieh…kalo tak ubi kayu rebus, keledek rebus! Dats it! Carik keledek! So, kitowang gi beli brg dapur…sampai kat tpt sayur, ibu tanye aku nak anything ke…cuz serious bln nieh aku tak beli ape2 utk diri aku including a book! (nasib beli Cadbury…so continue itu jek!). Ade boxes of cherries, raspberries, blueberry..mushrooms, artichokes…hmm…slalu aku ade duit, mesti aku try sumthing new. Tak payahla. Dat was when my job was considered as grand job. Dat was when middle-class people and executive level considered the comfortable ones who can still afford to spend on certain lavish things. Skang ape ade? Middle class kat Mesia nieh dah kembali miskin…macam aku nieh la. Poor! Pokai! Podah ciiiitttt......!!! Pookiri...(eh, tuh filem Tamil..hihi)

Kesejukan hujan itu membuatkan aku mengambil plastic dan mencari keledek. Lantas pergi ke tempat timbang. Aku tgk macam2 keledek ade. Yelah, shop kat hypermarket. Byk sket varieties. Tp kalo shop kat kedai kampung pon best...Fresh jek bahan2nye...kampung style...kurang sket bahan import Malaysia. Taklah gomen ngungkit org Mesia asek import makanan dr luar jek. (makan pon nak berkira...lenkali suruh sape yg ungkit tuh tanam padi kat umah. Dah keje awak tuh, buat jelah)

Aku check sume….tibe aku nampak purple sweet potato. Purple? Yeayyyy!!! Harge…? Yes…affordable (sedih tul jd Malaysian…beli keledek pon kena amik henpon wat calculation). So, balik dr gi beli barang sume aku pon rebus la keledek. Nak rebus ubi kayu…kena gi beli tpt len, malas pulak. Lagipon kang nak kukur kelape la…kukur gula merah sume. Malas! Nak wat sambal tumis pon malas! Lagipon makan as simple as we can! Brg tgh mahal nieh! Rebus ubi keledek senang…basuh keledek, masuk air...tabur garam secubit...sudah! (nasib garam wujud lagik kat negare nieh kan).

Pekena teh-o ngan keledek rebus. Yg berkaler purple. Hehe. I’m back to basics...kalo arwah nenek aku tgk nieh...sure die senyum punye. Makanan zaman Jepun dah jd trend aku skang nieh....marvellous! Nasib arwah nenek perturun sume contingency plan mase zaman penjajah. Taklah teruk sangat, kan. Tp, skang ade penjajah ke? Apasal aku pakai contingency plan nieh skang ek? (kompius jap).

2 comments:

fiza said...

erm... bestnya... family is everything... keledek rebus... nyummy, sodap agi dgn hiasan cik yang cm kelopak bunga tu

cHeRyNa PiReS said...

yup...family is everything:D

hehehe...tak prasan pon keledek tuh macam berhias...pakai letak jek lepas masak:D