Monday, July 07, 2008

sha: rembau








Sebelum aku cite ape2 lagik…aku nak meluahkan kegembiraan gua pade arinieh! Yesss laaa…!!! Rafael Nadal menang Wimbledon! Aku rase sangat hepi. Bukan aku tak minat Federer, aku minat gak…tp macam best la tahun nieh Nadal plak menang. Slalu asek tgk die menang Roland Garos jek…skang sampai mase die menang Wimbledon plak. Baru versatile sket. Nywayz…aku pernah letak dlm blog satu mase dulu yg aku minat Safin kan…Safin ttp aku minat sampai skang. Tp Safin dah kalah ngan Federer (lepas die menang ngan Djokovic si Serbia tuh!). So, lepas Safin kalah, aku nak Nadal menang plak. Sbb kalo Federer kalah pon die still world number one:D

Okay…okay…arinieh aku nak cerite ape aku wat pade ari Ahad. Pade ari Ahad aku telah pergi ke Rembau. Origin aku kat Negeri Sembilan nieh sbnrnye Rembau. Parents aku dua2 dilahirkan di Rembau, atuk nenek moyang aku sume org Rembau. Tp, parents aku lahir je Rembau. Lepas abeh pantang, nenek2 aku balik Seremban balik sebab dua2 atuk aku baik belah ibu or ayah keje kat Seremban. Pegawai2 gomen la katekan…

So, lame2 jadilah kitowang org Seremban sbb nenek2 dan atuk2 aku kat Seremban. Takde sape pon kat Rembau. Dulu mase sekolah rendah aku slalu kompius nape kampong aku rumah batu and tak bela ayam. Tapi aku ade nenek saudara lagi zaman tuh…so ade mase aku balik gak Rembau. Kebetulan aku cucu sulung atuk aku kan, so...pemes la ngan org kampong sbb die slalu bawak aku ke sane ke mari. Tp adik2 aku atau adik2 sepupu aku mmg blur abeh punye pasal Rembau nieh cuz yg dowang ingat kampong Seremban jek…
Lepas ninggal, tanah pusaka arwah nenek turun kat ibu (sbb aunty2 aku Mule, singgah tpt lahir ibu. Mase nenek akubagi kat ibu). So, ikut adat Negeri Sembilan, kira tanah tuh tanah aku la…sbb aku anak pompuan tunggal kan. Tanah pusaka tuh je yg bg anak pompuan, yg len2 sume ikut faraid. Tibe2 semalam ibu suh balik Rembau tgk tanah tuh. Ayah aku pon suruh tgk, cuz in case anything aku tau la mende tuh aku punye…jgn sampai kompius ke ape. So, aku jengukla kejap...

Pastu, singgah tpt lahir ayah. Yg nieh aku mmg dah biase. Sebelum pape kitowang singgah Kedai Cendol Kudang dulu. Nie favourite spot aku sbb cendol die best. Yg paling aku suke skali makan kuih telinga keling (yg dlm piring biru tuh). Pastu nasik lemak daun pisang die pon best. Dah kate makan kat kampong kan. Sume best.

Sampai sane, jupe adik atuk aku. Kire pakcik ayah aku la. Tgk la keadaan sekeliling. Buah banyak atas pokok…tp sume tak masak lagi. Ikut perkiraan org tua2…lagi 2 minggu. Tgk gambo sume…ade ciku, manggis, durian…dan len2. Pastu, kitowang gi amik pekasam kat induk ayah aku nieh. Pekasam nieh rebung jeruk. Favourite aku yg tak boleh dimakan selalu...

Mmg berjoli la aku rayau2 dlm kampong sume semalam. Tak gi kejar ayam je kali ni (dulu kecik2 aku nye keje ialah mengejar ayam…hehe). Aku tak jupe angse dah. Agaknye org tua dah penat nak bela angsa. Kalo tak dulu aku slalu baling selipar kat angse tuh. Pastu kena kejar. Hehe.

Huu…penat tau balik kampung. Sampai nieh nak gi keje pon rase penat lagik:D

4 comments:

Sya Annur said...

hehe... bnda aku plg suka pada rembau ialah cara masak nya. especially rendang ayam kg! hulalaaaa... ni sume yg nak request kat tn haji nih!

cHeRyNa PiReS said...

hehehe...cepat...cepat...request...
aku pon same...kalo kenduri kat rembau menonong jek gi....mentang2 makan best:D

xamadx said...

best sey suasana kampung. hari tu masa aku nak pergi gunung datok, ada satu rumah cam rumah merah kat atas tuh. durian??uhh, best seh.

cHeRyNa PiReS said...

amad: yup...mmg best pon...tuh pasal byk sket gambo dlm posting aku kali nieh...sume org nak tunjuk gambo KL jek...skali skale tunjuk gambo kampung lak:D

waaa...nampak sgt windu kampung ko nieh:D