Monday, July 14, 2008

rugby: ns royal sevens


This is a picture of YM Tunku Naqudin with the winners NS Royal Seven 2008: NS Wanderers & Matie Academy of South Africa.

Semalam blog ini tidak diupdate kerane aku bz dgn aktiviti di sebelah:
------------------>>>

Aku dok bz tgk ragbi semalam. So aku takde mase nak update blog sbb lepas tuh byk lagik mende aku nak wat. Badan pon dah letih and mate pon dah ngantuk. So, takde mase aku nak update gambo sume. Malas:D

NS Royal Sevens nieh diadekan tiap2 tahun bersempena ngan buffday Yamtuan (Yg Dipertuan Besar Negeri Sembilan). Slalunye dibuat lepas buffday die la..macam thn lepas buat ujung bulan. Tp tahun nieh wat sebelum pulak?12hb ngan 13hb. Fuuuh!!! Giler sengkek aku Royal Sevens kali nieh! Tak dpt nak bershopping! Sebbaik para penganjur pandai kalo dibandingkan sambutan Royal Sevens kali nieh ngan dulu, baik lagik la yg kali nieh...

Ape itu Royal Sevens? Royal Sevens adelah pertandingan ragbi yg melibatkan hanye 7 org pemain di atas padang bagi setiap pasukan. Ala2 futsal utk bola sepak la...player tak ramai...
One thing yg aku suke pasal Royan Sevens: Ia berlaku di Seremban. Hehehe. Senang. Macam Cobra Ten, aku susah ngat nak gi. Dah la jauh...kalo aku naik public transport pon kena tukar LRT la...itu ini baru nak sampai. So, Royal Sevens lagik best la sbb senang. Parking keta kat Seremban Parade bole, naik bas bole, naik komuter pon bole. Tak payah aku nak transit2. (ceh...dlm erti kate len, aku tetap suke Seremban dr KL).

Kat dlm Royal Sevens nieh ade 2 kategori: inter-club ngan inter-school. Inter Club nieh ade macam2 kelab ragbi...slalunye yg ade kat Mesia nieh la...macam NS Wanderers ngan Cobra...pastu ade club macam Chinese Taipei, Pepateh RC, Muar Musketeers....macam2 la! Kadang kalo dgr name club cam lawak tp tuh tak jd hal pon....janji gam best:DKalo inter-school plak,slalunye sekolah2 kat Negeri Sembilan. Contoh macam adik aku la...yg pernah jd participant Royal Sevens nieh dulu mase die wakil KGV. Sekolah kat Negeri Sembilan yg ade rugby nieh selected schools la...tp kali nieh aku tak nampak plak kelibat SDAR (Sekolah Datuk Abdul Razak). Yg baru kali nieh aku tgk ade Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor ngan Matie Academy - sekolah kat South Africa.

Kali nieh Royal Sevens wat kat padang sekolah ayahku:D Sekolah Menengah King George V. Tak wat kat Padang Majlis Perbandaran Seremban. Eloklah. Kalo tak, sure abeh seluar ngan kasut kena lumpur. Kali nieh bersih...sbb padang rumpur tebal. Siap boleh dok atas padang lagik. Pastuh, padang nieh redup sket sbb ade pokok. Padang pon besar....so, senang nak bergerak. Dah tuh...selen dr khemah utk Canterbury ngan tournament merchandise, ade gerai makan ngan air. So, congrats utk penganjur...sbb kali nieh lagik best sbb senang sumenye. Tak leceh2 macam tahun lepas.

And congrats to POWER jename BATA sbb menganjurkan dgn agak best. Mungkin ade yg akan kate apelah BATA nak banding ngan HSBC yg slalu menganjurkan...tp kalo banding penganjuran tahun lepas ngan tahun sebelum nieh, best sangat aku rase sbg penonton utk tahun nieh sbb tournament kali nieh agak disiplin dan kemas berbanding tahun sebelumnye. Pade aku brand bukanla penting sangat nak banding ngan penganjuran yg best:D

Disebabkan ari Sabtu aku gi kenduri Kavitha, aku tak singgah padang walopon dekat jek padang KGV nieh ngan Dewan MPS tpt si Kavitha kawen. Sbb aku taknak la wat glamer gi padang pakai baju kurung ngan high heels. Hehe. Lagipon mmg aku planned nak tgk ari Ahad pon, senang wat sume sekali. Yg aku wat ari Sabtu hanye membuat survey harge barang2an yg nak dibeli sempena Royal Sevens nieh:D

Aku slalu amik kesempatan time Royal Sevens nieh nak belikan barang2 adik2ku dan ayahku(satu mase dulu, boiprenku juga...huhu). Time nieh la ade baju yg smart2 dan ikut cita rase aku dijual. Sbb kebanyakannye ade kolar...and aku mmg suke outfit rugby. So, dats why aku set aside sket utk Royal Sevens. Kalo tak mampu beli Canterbury pon, at least ade pilihan len. T-shirt tournament biase pon dah lawa (thn lepas RM20 tp thn nieh RM25...cepat tul naik harge).

Alangkah bahagienye idupku bile mendapati kali nieh Canterbury kuar tournament outfit yg tak mahal macam baju yg aku beli last yr. Sbb kali nieh baju sume print kat Mesia gaknye. Elokla tuh...sedang elok dgn harge brg yg mahal. Dptla rezeki sorang satu baju Canterbury yg slalunye mahal :D

Then...Ahad, aku tgk finals. Utk inter-school, SMS Bandar Penawar vs Matie Academy. Matie Academy nieh kat Afrika. Ligat giler negro nieh! Gerun aku tgk dowang...lari laju giler.Terkial2 budak2 sekolah sukan tuh. Seperti yg dijangke...Matie Academy menang. Pastu...NS Wonderers vs Cobra lak. Hehehe...NS menang:D

Lepas last game...mase Tunku Naqudin (anak Yamtuan) nak bagi adiah, kitowang join players dan mule la mengambil gambar2. Sempat jugak aku amik gambo ngan player NS...but tak ditayangkan di sini ye kawan2. Though yg amik gambo tuh ayah aku and parents aku ade, aku rase tak payah la tayang kat blog. Nak tgk...sila buka fotopages:D

Best sangat Royal Sevens kali nieh. Unforgettable experience. Tp...kenangan Royal Sevens 3 tahun dulu lagik best. Sepet came to our house for the 1st time during Royal Sevens. And while I was watching the rugby players yesterday, I couldn't help but remembering a rugby player who used to make my day...


6 comments:

Pocket said...

Rugby tujuh sebelah,
hummm... dulu masa kat skolah menengah dulu duk main nih,
kononnya,
a gentleman game played by gentlemens
pasal where else can u find men hugging men in the middle of the field trying to pin him down,
with such force,
with such roughness,

tp masih lagi buleh bertepuk sapa diluar padang mcm member...

eheh, dulu main sepuluh sebelah pun dah penat, kalau tujuh sebelah,, mau mati la pakcik :)

cHeRyNa PiReS said...

hehehe...rugby tak macam bola...agak kurang glamer tp bab macho tuh lebih la lagik dr bola:D

hahhaa...apasal pakcik pocket, tak larat nak mengejar ke:D

pacak uitm said...

kalau akak nak tawu,sye ni dulu nak masuk ragbi,,,then seminggu lebih aku kluar ...xtahan..sakit badan pacak..haha

pacak uitm said...

kalau akak nak tawu,sye ni dulu nak masuk ragbi,,,then seminggu lebih aku kluar ...xtahan..sakit badan pacak..haha

harry said...

taniah utk ns wonderes sb masuk final laksamana 10s di perlis..kalah pun tk pe..sekurang kurangnya bandar penawar menang tipis ngan korang..hidup ns wonderes..

Anonymous said...

I was googling for matie academy and bumped into this post....interesting and very well written...keep it up..
Hakim.