Wednesday, July 09, 2008

seremban smart tunnel: is it safe?

Ahad malam, aku bawak ibu, dan hero2 ku pergi tgk Sepi. My mum…a fan of Cinta. Same macam aku. Ibu yg promo Sepi kat aku, so…tak best betul bile aku pergi tgk Sepi ngan kawan2 and tak pergi ngan ibu. Mmg la die nak suruh aku beli CD tp kalo dah iklan Sepi kuar…hmm…mulela rase tak best. Knowing my mum really well, kalo die tanye jek tp tak mintak…itu maknenye die nak tp taknak menyusahkan…And…aku sendiri mmg nak tgk Sepi lagi sekali. Sbb aku ade beberape kemusykilan yg berlegar dlm kepale aku pasal cerite nieh…

But amat menghampakan lagi bile aku tgk . Hehehe. panggung kosong. Penonton Sepi pade pukul 9mlm semalam hanye aku, ibu n adik2 aku. Cukup 4 org. Betul2 macam home theatre rasenye sbb takde org len. Panggung kosong. Same ade mentality Malaysia takleh menerima Sepi or org dah takde duit nak tgk wayang sbb org lagik sibuk nak survive utk idup…? I dunno.

11.15pm…cerite abeh. Kitowang janji ayah akan jemput kat Seremban Parade. So, kitowang kena jalan sket dr GSC Terminal One. Sbb…aku taknak gi Jusco utk tgk wayang malam. Maknenye…kalo aku nak jalan dr Terminal One ke Parkson…aku kena lalu Smart Tunnel. One of the safest way kat Seremban nieh (kononnyelah).

Mase aku kecik, aku slalu tanye nape aku takde adik pompuan. Tp lepas aku sedar yg aku suke sports n men Lego…baru la aku paham. Skang aku syukur sangat adik aku sume laki. Thanx to Smart Tunnel dan “jaminan keselamatan” kat Negara terchenta nieh…aku masih hidup utk taip blog nieh lagi arinieh (pls sense the cynicism in my statement kay!)

Smart Tunnel yg diilhamkan oleh tunnel kat SMK King George V Seremban nieh tujuannye utk membolehkan org berjalan dr stesen komuter Seremban/Seremban Parade ke Terminal One. Ini utk membolehkan ada satu jalan khas bg pejalan kaki bergerak di Bandar Seremban dgn lebih mudah. Tak payah la org dok lintas jalan sampai membahayakan diri, lagik2 kalo yg jenis bawak luggage dr Stesen Keretapi.

Smart Tunnel masih baru…tak tau la dah rasmi ke belum tp dah ramai yg guna. Di tepi terowong nieh ade Balai Polis (yg kaler biru tuh). Dikatekan ade CCTV. Lampu pulak terang. Bab lampu terang tuh, bolehla. Tp bab CCTV ngan balai tuh aku agak musykil.

Polis suke sangat cite dowang buat CCTV sane sini. Konon ade intelligent system yg akan membuatkan si penjahat terperangkap. Tp…bukan sume org jahat bodoh, Tok oiii. Kalo dah siap2 letak papan tande tpt tuh ade CCTV, mesti ade punye penjahat yg bijak lebih sket yg akan carik and padam. And secondly, balai je kalo ade pon tak gune. Mane pak polisinya?????

Waktu aku jalan semalam…hero2 ku sudah pon mengapit aku dan ibu di tgh2 seperti biasa. Kitowang masih berbual pasal filem Sepi and tibe2 ibu nampak 3 org lelaki yg berjalan dlm keadaan mencurigakan isap rokok dlm tunnel…seperti menunggu sesuatu. Waktu lelaki2 tuh nampak kitowang…salah sowang dah mula berjalan arah aku…sampaila die terperasan yg aku pakai headset cakap kat tipon (taktik biase aku kalo masuk tpt macam nieh…make sure aku on phone). 2ndly…die bajet 2 pompuan jek kat situ…die tak prasan ade 2 dak laki yg men rugby nieh kat blakang kitowang. Salah sowang dr lelaki tu pakai baju Security Guard yg bukan guard Smart Tunnel:D

2 lagi lelaki tadi tunggu ujung terowong dgn mata merah (boleh bajet kan mate Mat Laloq nieh). Nampak adik2 aku die terus cabut. Muke pucat kedua2nye…dan terus bla sbb adik2 aku mule dah usha semacam mamat2 nieh…(baru terperasan dowang dah target salah kot)

Kitowang jalan kuar tunnel. Ibu cakap, “kat luar tuh balai…selamat kot” Tp sekor polis pon takde dlm tuh…yg ade pon 2 bijik motor polis. Pastu lampu pon malap semacam. Takkan tunnel baru bukak dah lampu malap?

Tergerak dlm ati aku berkate, selamat ke Smart Tunnel yg dihebohkan nieh? Polis nieh tau jage anak bini je ke or pandai mengula jek? Ke jaminan keselamatan tuh waktu siang jek? Abeh tuh, kalo org tu dr stesen keretapi nak gi Terminal macam mane?

Senyumlah. Bersyukurlah kerane selamat. Bajet bile ade kemudahan macam nieh betul2 la boleh selamat. Rupenye tak. Bodoh tul aku nieh kan…Sejak bile pulak pasukan yg patutnye menjage keselamatan nieh boleh diharap? Sejak bile pulak org yg pakai baju guard boleh dipercaya tak rogol org? Aku kan kat Mesia nieh! Mesia sume boleh! Kalo bukan anak bini yg berkenaan yg dalam bahaye…sape nak peduli? Biarlah crime rate meningkat pon. Aku anak cikgu jek. So, sbb aku anak cikgu…buat style anak cikgu. Kalo mati terbungkang pon org tak kisah...Sbb aku bukan kena liwat ngan ketua pembangkang ke ape kan…(apasal cite bodoh macam tuh org sibuk...org yg beribu2 tak selamat kat luar nieh takde sape nak sibuk?) Aku malas la nak cakap mempoliTIKUSkan mende nieh...tp aku muak la. Aku tau aku bukan agenda nasional. Kalo kena ape2 pon tak masuk agenda punye….relax la Sha….cite ko kecik aje. Sape nak peduli? Lenkali jgn jln malam lagi ye Sha…huh...sabar...sabar...iktibar..iktibar...
Sayang hero2ku…!!!

5 comments:

Shaxx said...

nasib baik smart tunnel tu tak macam smart tunnel kat KL... buat banjir lalu dalam dia... keh keh...

cHeRyNa PiReS said...

tula...mase dowang bagi name tpt tuh smart tunnel aku pon nak gelak...ingat dowang nak buat laluan banjir kat seremban pulak:P

Sya Annur said...

kalo smart tunnel seremban utk bnjir, kena keringkan kolam nyamuk tuh dulu. hehe... nway, jgn ikutla kalau sorg2, bahaya tuh. despite all the cctv n pembaziran duit buat balai polis tuh, aku still xpercaya keselamatan tmpat mcm tuh kat msia nih

cHeRyNa PiReS said...

hehehe...kolam nyamuk tuh dah jadik kolam dataran seremban, kononnye...
kalo sorang2...jalan tuh tak diikut pon walopon siang...takut maaa...

zeqzeq said...

memg smart di mata..huhuu terutama PIC atas sekali