Wednesday, July 23, 2008

sha: eventful saturday







Plan asal aku utk Sabtu 19/07: Pergi Perarakan Diraja sempena Buffday Yamtuan. Tp, tak jadi. Sbb? Minyak mahal and tahun nieh perarakan kat Kuala Pilah. Slalu wat kat Seremban. Dr umah aku nak gi Pilah? Mahal giler. Pastu lately dok merepair Tanker, so....taknak Tanker semput tibe2. Kang leceh nak cari allocation merepair lagik.

Dah frust dah. Sbb kalo perarakan kat Seremban, aku naik komuter jek. Baru RM1.50. Tapi kalo gi Pilah? Mau tak RM100 minyak sume skali. Tgh bulan...oh, tidak. Even kuar gaji skali pon....utk minyak? Bkn utk blaja or makan? Tidak. Dlm atiku mule menyumpah lagik. Nak2 pulak aku dpt tgk berite sebelum kuar malam tuh. Tgk sowang manusia merasmikan hydro-fuel ke menatang ape tah dlm tv. Menyampah aku. Sblm tuh tgk The Exchange. Ade org nieh cakap, kalo increase interest rate kat Mesia nieh, boleh membendung perbelanjaan. Perbelanjaan yg sudah sedia terbendung kerana desakan kewangan nieh, nak bendung ape lagik? Argghh....benci. Ya Allah ya Tuhanku...ampunkan aku kerane menyimpan marah.

Tgh2 makan Nasi Minang malam tu, ayah came up with an idea. Tak semahal pi perarakan la. Die tau aku dah plan dr tahun lepas yg aku nak gi perarakan nieh. For several reasons. Aku nak tgk perarakan as an adult, sbb kecik2 dulu almost every year aku participate...tp aku tak brape paham and tak la interested sangat. For knowledge and experience wise....aku nak sangat join kali nieh. Tuh pasal la aku cuti a day b4, so dat aku leh bangun awal utk perarakan. Frust. Tak jadi plan aku.

So plan yg bagus dan tak brape costly itu ialah utk pergi ke jeti di Lukut, Port Dickson. Tak brape jauh kalo ikut jln dr umah aku. Ikut jalan lame. Minyak pon masih boleh diterima akal. Dulu, mase kecik...aku slalu gi situ teman ayah memancing. Aku ingat lagik ayah dpt satu bekas iglu besar ikan gelame. Goreng, best:D

So, pagi2 lagik kitowang dah bangun, mandi sume. Prepare lada api...bawang...asam limau....sardine...roti. Ayah suruh bawak baju spare. Kitowang gerak dlm kul 7. Tibe2.....dah nak masuk simpang Lukut....ujan. Adoii.....dah separuh jalan dah nieh!

Tp kitowang gagah nak teruskan gak. Sampai jek Lukut, bekpes dulu. Nasik lemak ngan kari sotong. Ujan lebat giler. Abeh bekpes, ujan renyai. Kitowang gi pasar. Beli umpan udang ngan kerang. Pastu, gerak gi jeti....dinggah jap beli umpun2 (ulat yg kat atas tangan aku macam dlm gambo tuh). Budak kecik yg jual umpan tuh takde change. Kesian punye pasal (padahal bukan byk sangat duit), aku beli la 2 kepal.

Sampai kat jeti...ujan lagi. Jeti tuh cantik....leh nampak la muara sume. Ade org yg bawak family naik bot dll. Ayah dah lame tak memancing kat laut. Kitowang set joran ngan umpun2 dulu sbb kerang ngan udang tuh boleh dimakan. Tak abeh kang leh bawak balik makan sendiri. Takkan nak makan umpun2 plak. Dr 3 btg joran, sebatang patah. Yg mahal pulak tuh. Mane taknye...bukan patah sbb ikan yg berat. Sbb ade sampah plastic berisi air. Mule ingat nak putuskan tali. Tgk joran patah dulu. Padahal tak tarik pon. Bile ujan nieh, air deras sket la kan.

Maybe tak ade rezeki. Itulah namenye memancing. Hasil tangkapan arituh cume anak ikan bolos dlm gambo nieh...setelah 5 jam ade kat situ....setelah menghabiskan sebungkus kuaci dan Ngan Yin....ngan ujan kejap berenti, kejap lebat...ayah suruh berenti. Kate ayah, air sejuk sangat...ikan takkan makan. Jd....ayah ajak kitowang gi PD. Tgk laut la pulak!

Sampai je PD, panas. Laa..ujan kat muara je, lautnye tak ujan. So, plan outing utk fishing sepanjang ari digantikan dgn picnic:D

Air surut. Aku beli toys baru. Set sand castle tuh. Hehehe. Mule2 adik2ku bising la. Tp lepas tuh sume join aku. Ingat nak wat sand castle...tp tak jadi. Kitowang tanam Adik. Hehehe. Lame tau...nak tanam die. Dah la die tinggi, besar lak tuh. Pastu die kuat gelak. Susah pasir nak padat. Tp akhirnye...dpt gak kitowang membenamkan adik dlm pasir. Yeayyyyy!!!

Lepas badan kotor....start mandi. Air dah mule nak pasang, so, kitowang dok depan ombak. Macam budak kecik men lawan2 ombak. Sedar tak sedar....badan kitowang dah kena tolak ngan ombak. Dah makin dekat ngan tpt picnic. Dah kul 4ptg pon mase tuh. Dr kecik, mende yg aku slalu ingat pasal PD ialah ketam kecik yg merayap atas pasir tuh. So, kitowang pon amik baldi, men tangkap ketam batu. Kalo tak kerane ade thamby ngan tanggachi kaco kitowang, byk ketam dpt ditangkap. Tapi....dpt 2 ekor jek. Bukan nak makan pon....lepas men2 ngan ketam....lepas balik:D

Oh....ye....satu lagik mende yg kitowang buat arituh ialah kaco satu kapel nieh beromen tepi pantai. Disebabkan mate kitowang sesak tgk si gelap merabe dan bercium...kitowang saje la men kat ombak dekat dgn kapel nieh. Mule tuh kitowang biar lagik....tp dah ramai budak2 lalu pandang2...pastu ade dak kecik nieh tanye, "Eee....dowang wat ape tuh??"So.....kitowang pon kaco la.....bengang jek minachi tuh ngan kitowang....Hahahhaha....padan muke.

Balik tuh....beli nasi tomato kat pasar malam PD (which aku nak sangat explore next time bile ade duit). Pastu....singgah Lukut b4 balik umah (sbb otw). Tgk org len memancing. Pon takde ikan. Ayah kate....same ade air nieh sejuk atau tpt nieh mmg dah takde ikan macam dulu? Dgn sampah and kerja mengangkut batu dan menambak kat muara tuh....aku tak heran lagik kalo takde ikan. But it was fun on Saturday:D

* baru aku tau apasal takde ikan. Malam Ahad, tgk berite. Ade org bela babi kat Bukit Pelandok lagi....Huuu....nasib tak dpt ikan arituh:D



5 comments:

Adry said...

waaa.... bestnyaa.. jeles jeles...

Sya Annur said...

tu kok dpt ikan n dah mkn tuh harus muntah darah tuh! haha... sama lak aktiviti, kami g main air gak, tp pntai buatan je laaa. habih aku sunburn!

xamadx said...

wah, toughnya bodyguard 2 org tu. hehe..

cHeRyNa PiReS said...

adry: alaaa....gi pd jek...bukan gempak sangat. lenla pantai kat tawau...lagik besar kan!:D

kak sya: tuh laaa...aku ade bace dlm blog ko. camne la si syafi nampak air gaknye tuh:D

xamadx: hehehe...dowang nieh tough gelebeh:D

cHeRyNa PiReS said...

adry: alaaa....gi pd jek...bukan gempak sangat. lenla pantai kat tawau...lagik besar kan!:D

kak sya: tuh laaa...aku ade bace dlm blog ko. camne la si syafi nampak air gaknye tuh:D

xamadx: hehehe...dowang nieh tough gelebeh:D