Friday, August 29, 2008

bunga raya: national flower


































Minggu nieh minggu patriotik kan. So...bunga yg jd posting blog aku pon patriotik sket la...bunga raya:D

Dah kate bunga raye bunga kebangsaan kan. So, everytime mat salleh dtg tpt keje aku, mesti kuar gambo bunga raye di sekeliling opis aku. Aku baru terperasan sejak kebelakangan nieh jek (dah 3 tahun aku keje sini, tak pernah plak prasan...hehehe). Maybe sbb opis dah dok menggantung plasma kat setiap floor opis dan jugak tpt internet nieh. So...aku dok rajin la nak tgk plasma nieh. Kadang2 terpakse tgk pon ade sbb dok lalu jek depan plasma tuh...

Gambo bunga raye nieh akan kuar kat plasma berserta ucapan alu2an kedatangan mat salleh sekalian. Yelah, mat salleh nieh kan boss kitowang fr UK. So, bile dowang dtg...mule la kuar ucapan welcome kat sini sane...

Slalunye cantik la template standard ucapan welcome tuh. Ade gambo bendera Malaysia, gambo bunga raya ngan KLCC. Then ucapan welcome berserta name dan position org tuh. Okaylah...not bad. Kira2 bile mat salleh nieh dtg sure rase welcome nye. Kat mane2 jek kuar name die kan...lalu floor sini sane sume org welcome die...

Ade yg akan buat extra la. Macam floor aku nieh, mmg utk UK jek...so, bile mat salleh from UK dtg, dekat lobi berdekatan ngan lift kitowang tuh mule la ade yg letak hiasan macam2. Slalunye dowang buat 'kolam' yg India buat pakai beras tuh. Kalo ade jek yg dtg kang...mulela dowang sebok beli beras nak kalerkan dan buat hiasan atas lantai (kdg2 aku rase sayang jek beras tuh, baik makan kan?) Motif? Kebanyakan masenye motif bunga raye:D

Kire bagusla Malaysian nieh. Welcoming. Pastu friendly. Kat mane2 letak bunga raye kalo mat salleh dtg. But there are times kdg aku rase macam over lak. Tau la boss dtg kan, but lebih2 nak letak bunga raye sume. Kdg2 aku tgk kalo mat salleh tuh dtg, mulela sume tibe2 tukar tone suara. Yg nieh boss2 Malaysian la. Amusing...tp sapelah aku nak komen, aku bukan boss.

Pernah aku nampak skali tuh, boss aku dok tarik kerusi utk boss mat salleh nak duduk. Aku senyum jek. Ade mase seronok tgk boss kite wat keje kuli nieh. Haahahaha...

Nywayz, cakap pasal persiapan bunga raye dan sebagainye...aku dah kate aku salute la keramahan rakyat Malaysia nieh kepade sesape jua. But...bile mat salleh2 nieh dtg,there are times kdg2 aku terpikir...nape la org kite slalu sangat tunduk ngan mat salleh? Ape mat salleh cakap sume betul, ape mat salleh buat sume ikut, ape mat salleh komplen sume dgr. Tp bile org kite sendiri...kite takde response macam tuh kan?

Kat Mesia skang, ramai nak jd mat salleh. Waaa..kalo cakap berdentam dentum. Kalo makan, nak western jek. Kalo nak buat ape pon sume bagi mat salleh jd contoh. Kalo nak awek, style mat salleh sket la. Yg aku kelakar...nak sangat jd Mat Salleh, but bile cakap mat salleh grammar salah. Nak dressing macam mat salleh, tp snow cap pakai time mentari terik, nak makan western...tp manjang mintak sos black pepper, nak awek macam mat salleh...tp awek blond celup rambut kat hairstylist. Ape daaaaa...???

Kite terlalu biase ngan style itu bandar, style ini kampung. Yg style bandar tuh macam westerners sket. Mase aku kat hostel...aku slalu berdepan ngan mende2 macam nieh. Budak KL rase dowang dah tau sume. Budak kampung plak slalu memencil diri. Lame2 jadi pecahan budaya kat hostel...org kampung kawan ngan org kampung, budak bandar kawan budak bandar. But...ade budak kampung nak jd budak bandar, lame2 terikut style budak bandar. Nak dressing macam nieh, cakap macam nieh...makan macam nieh...haiyaaa...As 4 me...aku sume masuk jek.

Skang bile aku dah keje...ari2 cakap ngan mat salleh. Tau tak kite, mat salleh tuh lagik suke jd macam kite? Boss aku...mat salleh pompuan.Dtg all the way dr England nak ajar Malaysian wat keje. In the end, terpikat ngan Malaysian, kawen Malaysian, mintak PR...pakai baju kurung, kebaye and sari ke opis. And everyday nak makan nasik! Aku ingat betape masamnye muke die kalo kitowang ajak makan pizza. Hehehe. Die slalu tanye aku macam mane nak cakap Melayu. Everytime I mention the word makan, her face will lit up...when I brought pulut to work...she was smiling and grinning...aku sendiri pelik ngan die.

In every conversation aku ade ngan my customers, they will ask a very general and common question: How's the weather? Ramai yg akan kate, "how nice if I can be at your place, Shasha. U have sunlight! How I wish if we can swap places." So, why Malaysian? Nape kite nak sangat ikut dowang?

Aku tak paham ngan mende nieh...and aku pon taknak paham. Aku slalu jupe org slalu cakap, "Macam org kampung je. Tgk omputih....bla...bla...blaa..."

Aku slalu rase cam nak gelak jek kalo org puji omputih and ikut sangat omputih. Dowang nieh pon manusia gak. In fact, dowang lagik byk flaws dr kite org Mesia. Apasal kite nak agung2kan dowang sangat?

Slalunye...I reserve my comments la kalo org nak tunjuk pandai cite sal omputih nieh ngan aku. Yelah...yelah...keta aku tak besar. In fact, aku tak kaye. So...kadang2 org cakap berdentam dentum, I just keep quiet. Tp dlm ati nieh...I'm proud of my country...so, susah la sket aku nak puji negare luar nieh:D

Arinieh...jln2, tgh surf...kuar gambo bunga raye lagik. Macam alarm plak bunga raye nieh jadinye. Kuar je gambo bunga raye, maknenye adelah boss mat salleh dtg. Arghhh...biase je kan. What so great?
* bunga2 dari taman Sekolah Menengah Seri Ampangan, Seremban. Suke idea taman bunga raya dowang nieh:D

5 comments:

shaxx said...

since bunga raya adalah national flower adakah hantu raya hantu national kita? kenapakah kereta kebangsaan tidak dinamakan kereta raya...?

banyak lagi nak cakap pasal raya spt balai raya, jalan raya, kuih raya, hari raya, duit raya, tp tak pe lah.. sbb raya lambat lagi... :P

Adry said...

wakakakakaka... lawak komen brother Shaxx ni...

anyway.. entri sesuai sempena Hari Kemerdekaan Esok...

(^_^)

Areej said...

ya Allah banyaknye bunga pening aku tgk.
mesti ko tau kan nama diorang semua kan.

Rynn Cowbra said...

hek eleh.

ape la kak sha neh.
x cool la.

cube tengok omputeh tuh.

owh! you want me to talk in english eyh?
that's not a problem.

hahak!

saje usik kak sha.

muahahhahahahha!

cHeRyNa PiReS said...

shaxx: adoiii..loyar bughuk nyee...hehehe...

adry: tuhlaa...die wat lawak plak:P
hmmm...tuh la...sempena bulan ogos...letak bunga raye plak.

areej: hehehe...saje wat blog cam umah keling skali skale:D btw...sumenye bername bunga raye.species2 aku tak pandai sangat...:D

rynn: amboiii...pandai ngusik dah...yelah...cool tuh bahse omputih...kak sha tak pandai cakap omputih nieh:P