Monday, August 04, 2008

durian: is it bizarre?








Durian!

Yeayyyyy...perberet. Menambahkan kolestrol dan lemak. Hihi. Tp aku tak pedulik...Aku suke gak! Nyum...nyum..

Aku taknak cite mane aku dpt durian dan len2. Banyak sangat durian skang nieh. But Alhamdulillah...dpt kitowang makan durian kampong. Bukan durian kat Giant yg dlm tray tuh:D

Aku nak cite sal cerite kat channel 707- Bizarre Food. Dah lame dah aku tgk rancangan nieh. Bodoh punye rancangan. Menyampah giler aku tgk chef botak tuh. Muke dah la macam ******* (sowi?censored!).

Cite nieh mengisahkan pasal makanan2 yg dikatekan agak pelik dan aneh kat muke bumi nieh. Contoh macam org makan ular, biawak, kelawar dll...macam org Filipina suke makan anak ayam yg hampir menetas. Ade org makan otak monyet..dll.

Mat Salleh nieh dtg Mesia. Mule2 die kutuk telur belangkas. Aku sabar lagik. Pastuh die kutuk belacan pulak. Mule la aku takleh tolerate. Pastuh卍ie kutuk durian. Langsung aku takleh tolerate!

Kalo makan binatang itu dikatekan bizarre sangat...aku leh terime. Macam telur belangkas. Pastu, die kutuk belacan...pon boleh tahan lagik la. Sbb belacan tuh kan mmg acin sket...walopon org Mesia mmg suke makan belacan. Tp durian tuh dr atas pokok....kalo berbau pon mmg dah sifat semulajadi tumbuhan tuh. Tak suke tak payah makan. And yg paling penting skali...aku bukan tak suke die kutuk bau durian, tp aku tak suke skali die wat perumpamaan makan durian macam makan bawang busuk. "Eating durian is like eating a rotten onion."Ehh...sukenye ati cakap!

Pastu mase dlm rancangan nieh, die tunjukla org jual durian malam2. Ade satu Cina nieh bawak anak die...anak die tak suke bau durian. Tutup2 idung. Lari. Disebabkan tuh la org putih tuh menggunekan visual nieh konon2nye teruk sangat la durian nieh sampai budak2 pon lari. Ek eleh....aku kecik2 tak lari pon! Kucing aku pon tak lari?dlm atiku berkate ...anak sapelah tuh?

Aku tak tau lah. Pade aku, durian itu one of Malaysian symbols. Walopon die busuk, lantaklah. Aku respect la hak masing2 nak suke tak suke durian. Tp aku cam takleh tolerate sket bile org lalu sebelah van durian pastu tutup2 idung. Elehh....tah hape2. Lagik2 kalo pompuan. Bile kuar dating, time tuh la nak buat2 ayu tak tahan bau durian depan pakwe tuh. Geli aku. Sok2 kot kawen....silap2 mulut laki tuh bau durian. Hadap sangat laa.....hahahaha!!!Padan muke:P

Yg aku kelakar tuh....org kampung ujung dunia yg tak suke durian. Peningla, busukla. Ek eleh...geli jek. Org kat town pon tak camtuh. Kot tak makan durian tuh leh cakap omputih berabuk,takpe...nieh...tuhan la yg tau:D

Skang musim durian. Huhh....irresistible:D

* delayed posting

10 comments:

shaxx said...

whoa duriannnnn!!! yummehhh!!!

areej said...

ahaha aku tgk cerita ni, yg part dia comment psl durian tu hahha. seluruh kaum keluarga aku marah, aku sorang je sokong mat saleh tu sbb aku pon tak suka durian whahaha

cHeRyNa PiReS said...

shaxx: amboiii...excitednye:D

areej: hehehe...hak itu hak masing2...tp die tuh makan perut babi lagik busuk tp die kate delicious...yucks..
u should see other shows yg si botak tuh ade...geram jek...

Adry said...

Salam... waaa... lama tak komen kat sini... ya ya ... menyampah tul ngan botak tu...

Durian mana da pelik... kalau dia reti makan mesti dia iktiraf durian as the king of the fruit!!!

(^_^)

KM said...

Parang nak kopek durian tu tgk ganaz nampak. Cam dlm filem hongkon, gangster guna untk gaduh hehehe

areej said...

tu la, aku pon tak paham camana makanan2 bizarre lain dia suka plak...eee geli betuls sesetengah makanan tu. aku rasa wlpon aku tak suka makan durian tp bau dia not bad ape...

bendul said...

teman suka bebeno dengan deghoyan nih.. mana dok nyer, teman oghang peghak..
"yob" mesti wajib makan deghoyan..
(dulu mr. os ada wat lagu pasal deghoyan nih..)

Sya Annur said...

ntah, menyampah! haha.. huleh ak emo?
sape suke dia kata suke, sape xsuke jgn kutuk sbb lama lagi nak idup ni insyaAllah... sok kot tersuka, kena tln blk kutukan tuh! lagipun... sian org yg suke nih, kecik ati dia (ni slalu jd kat aku laaa, aku beri ngan ikhlas, org ngan bangga cerita tong smpah dia mkn, yg bnr awk xreti msk!)

cHeRyNa PiReS said...

areej: takpe kalo tak suke...tp jgn wat perumpamaan cam si botak:D

adry: yeayy...ingat ke mane mengilang..:)

KM: alaaa...parang dah takleh pakai lagi...last2 pakai chopper potong ayam jek...hehe...

bendul: eh kome durian dan berbunge...tau lagu tuh:D

kak sya: lenkali bagi kat aku jek...gerenti aku makan nye:D

Anonymous said...

''Yg aku kelakar tuh....org kampung ujung dunia yg tak suke durian. Peningla, busukla. Ek eleh...geli jek. Org kat town pon tak camtuh. Kot tak makan durian tuh leh cakap omputih berabuk,takpe...nieh...tuhan la yg tau:D''-absolutely 100% true...