Wednesday, August 27, 2008

manggis: a fruit or a term?










"Itam la itam..si tampuk manggih...sungguh pun itam dipandang manih..."

Mase aku kecik,aku suke giler tgk abg yg nyanyi bongai utk Rukun Tetangge taman perumahan wan. Mase tuh abg tuh sekolah menengah. Sore die sangat best, walopon aku slalu rase sore abg tuh lagi sesuai nyanyi lagu balada dr bongai. Apekah bongai? Bongai nieh macam dikir barat kat Kelantan, ghazal kat Johor. Bongai nieh sejenis hiburan kat Negeri Sembilan. Walopon sebegitu...bukan sume anak Negeri Sembilan nieh tau bongai. Nantilah...sum other time, boleh wat posting bongai lak:D

So...sape la yg menyangka...abg bongai tuh mmg jadi penyanyi balada rupenye. Skang dah besar, aku panggey die abg artis. Sbb die la penyanyi lagu Kau Yang Bernama Seri:)

So...manggis nieh adalah salah satu content lyric dlm lagu bongai. Aku rase ade byk lagu tradisional len yg gunekan kehitaman manggis nieh sbb subjek dlm lagu, kan. Kononnye itam itu manis. Perumpamaan same digunekan utk si polan2 yg berkulit gelap. Kononnye, walopon gelap, tp rupenye org gelap itu lebih manis. Abeh, kalo org tuh cerah...payau pulak ke? Itulah soklan yg aku tanye atuk aku. Sampai skang aku tak dpt jawapan:D

Tp skang...perumpamaan manggis nieh dah len.Manggis lebih ditujukan pade satu suku kaum kat Mesia nieh. Contohnye, "Sha...ko tgk manggis tuh, over betul." Ataupon yg lebih daring, "Cilaka lu manggis...saya belasah lu baru tau." Tak perlu la aku elaborate...rasenye mesti ramai yg tau ape maksud aku nieh.

Soalnye kenape? Kite nieh anti ke dgn yg itam? Pade asalnye aku tak komen ape2. Ade jugak terdetik di hati aku utk bertanye ataupon menegur perumpamaan yg digunakan ke atas buah kegemaran aku tuh. Tp...lepas difikir2 balik, kenape aku nak menegur kalo aku sendiri pon kadang2 guna?

Perumpamaan manggis nieh bukanlah baru. Tp perumpamaan "Malay buggar" pon bukan baru. Ataupon "China Man". Makin aku dewasa, aku mule belajar dan sedar perumpamaan2 yg digunekan oleh org2 zaman sekarang utk kaum2 tertentu. Soalnye skang, wajar ke?
Baru nieh tgh2 wat keje, seorang opismet ku berkate, "I hate to be in the bus alone. Dat Malay man always annoying me." Aku pandang ke arah minachi itu dan bertanye, "Why?" Die jawab, "I dunno...but he annoys me." Aku senyum. "Any specific reason?" Due to my surprise, she answered, "Because dat Malay buggar is annoying me, dats all." Hmmm...nasib tidak ku tampar. Aku hanye senyum saje dan berkate, "I pity u. Your Malay boss must certainly annoys u as well. But I can see you're still him bodeking everyday," With a smile, I left.

Semalam...lepas keputusan pilihanraya Permatang Pauh, lagi rancak la 'manggis-manggis' bercerite. Nak wat camne bangse aku ramai yg tak reti cakap omputih. So, tak ramai keje kat sini sbb tak ramai lepas interview cakap omputih. Bangse ape yg boleh cakap omputih pon? Manggis la kan. Walopon dowang taklah pandai mane. So, ari2 aku mmg dikelilingi ramai manggis.Dats why bukanlah senang menjadi aku dlm opis. Kalo tak tahun nieh aku dah patut naik pangkat dah:)

Aku tak sangkal la kemenangan yg berjaye. But bile aku tgk berite and nampak manggis di sekeliling calon yg menang tuh, aku bertanye pade diri sendiri, "Boleh ke?" Sbb...walopon aku tak suke sangat ngan the ruling party nieh sometimes, aku still pk kan what's the best for my own community, my own people, and my own religion.

Walopon kitowang ade rules kat opis yg boleh mendakwa sesape yg racist, aku tak extreme lagik la. Tp aku tgk...seronok betul si manggis-manggis buat statement yg menyakitkan ati semalam. Diorg mempadankan muke org Melayu.(jap...calon yg menang tuh bukan Melayu ke?) What for? Ntahlah. Dlm blog nieh aku slalu kate...racism tak bawak negare nieh kemane-mane. I hate racism.Aku tak suke org men tuding2 when we're staying in the SAME country. Due to my dissapointment, I smiled but I didn't leave the crowd. I stayed there. They thought they managed to strangle one helpless Malay in the office.I gave them the satisfaction. Aku taknak menjatuhkan mentaliti aku setaraf dgn mereka. Aku letakkan otakku betul2 di kepale. Sbb aku WARGA MALAYSIA.

My expectation? Aku tak kisah sape menang la. Koman2 pon lepas nieh more intresting cuz boleh tgk byk2 klip2 menarik kat Parlimen through YouTube. Hehehe. Asalkan org yg memimpin boleh menyatupadukan sume org, I'm happy enough. Jgn jd puppet, sudahlah. Sad to say...di saat2 aku mengira hari nak menyambut merdeka...ade lagi yg letak otak di buku lali;)

7 comments:

xamadx said...

wohoooo...sape yg letak otak dibuku lali ni..interesting..kehkeh.
2 jenis manggis yg berbeza, satu best satu tak best. manggis tak best ni mcm gagak, kalo dia berseorangan diam je, sweet dan baik je, kalo ramai bising cam gagak, buat kecoh cam gempak..ehhe..racist sikit hari ni.takpe ek?

ape pun selamat hari merdeka kpd semua rakyat malaysia!

shaxx said...

manggis adalah one of my favorites... yummeh!

Sya Annur said...

regardless of race, aku mmg xsuka org belagak cam bagus. haha.. but then, what u said of malays xreti ckp omputih tu ada benarnya. bila ckp omputih, org kata belagak, xcinta bm, blabla.. aku nye conclussion, xpaham ngaku je la, xyah jadikan kelebihan org as 1 kesalahan. hehe..

Adry said...

bongai??!! interesting... lainkali upload contoh bongai , ble dengar skali... hehehe...

Everything you said is true... Anyway.. like shaxx said, I do love manggis... hehe :D

Adry @ http://www.adrysabry.com/

Areej said...

skrg musim manggis ke? musim manggis nnti aku nk balik mesia lah. ko bgtau aku bile ek?

xamadx said...

oh yeah liverpool menang!

cHeRyNa PiReS said...

xamadx: totally agree wit u!!! mekasih...slamat merdeka kat ko gak!

shaxx: hehehe...shaxx suke manggis yg mane tuh:p

kak sya: betul2....setuju...sbb sume org nak menang...sume org nak berlagak lebih....jd bile takleh berlagak cakap omputih mule la salahkan owang:D

adry: kena wat research sket kalo nak letak posting bongai...nanti tamat pengajian dulu:D

areej: musim buah dah abeh dah...saje aku letak gambo musim buah bulan lepas...takpe...ko balik nanti kite makan manggis ek!

xamadx: yeaaaayy...lepas keje smalam aku terus gi tgk bola. well done bro!