Thursday, August 21, 2008

poor customer service: keretapi tanah melayu berhad









Oklah...asek cite makan, bunga ngan buku jek kan. Arinieh aku nak cite topik len plak. Aku nak cite sal komuter:)

Apekah itu komuter?
Komuter nieh macam train...tp pakai letrik. Laluan2 komuter nieh ade macam2...Ade laluan Rawang, Seremban, Sentul, ngan Port Kelang. Baru2 nieh dowang tambah utk ke utara.Tak silap aku sampai ke Sungkai rasenye. Ke Kuala Kubu Baru. Aku pon tak sure sbb itulah satu2nye laluan yg aku tak pernah lalu lagik:D

Apakah laluan komuter yang selalu aku lalui?
Laluan yg aku slalu lalu mestilah laluan Rawang-Seremban, kan. So...gambo2 nieh aku amik ketika menaiki komuter. Tah hape gatal sangat aku nak snap2 gambo plak. Kalo kowang prasan kan, antare sume2 gambo yg aku dok snap and letak dlm blog nieh, ade satu gambo candid sepasang kapel budak sekolah & sepasang kapel Indon tgh berdating and men peluk2.Cheryna dah jadi Ratu Sekodeng skang:)

Bilakah aku mula menaiki komuter?
Aku start naik komuter nieh mase tahun 1996, mase tuh aku form 2. Komuter laluan Rawang nieh lalu kat Kajang...so aku pon mengheret beg naik komuter nak balik raye. Best sangat mase tuh. Sume dak2 Negeri Sembilan jalan ramai2 gi komuter then kitowang naik satu gerabak penuh. Nak wat camne...kitowang tak dpt tiket free macam budak negeri len:(

Apakah kenangan terbaik aku semasa menaiki komuter?
Paling best skali aku naik komuter mase tuh aku nak gi SUKOM98. Aku gi dgn seluruh kaum keluargaku. 1st time adik2ku naik komuter. Aku plak macam pandai sket dr adik2 kecik mase tuh...bawaklah dowang transit LRT kat Bandar Tasik Selatan sume. Syiok sangat...mase tuh Adik kecik lagik. Die suke tgk itu ini. So, sibuk melayan die la sepanjang jalan. Now Adik dah 16 tahun. Die tunjuk2 tuh adelah...tp dah control macho sket:D

Pernahkah aku mengatur temu janji di atas komuter?
Aku pernah dating naik komuter. Mase tuh aku kat kolej lagik. Aku mane de keta mase blaja dulu. Menapak la...bukan macam budak2 skang kan. Partner aku mase tuh ade motor jek. So, atas byk sebab...aku tak pernah naik motor ngan die pon (mampus aku kalo ape2 jd nanti sedap mulut org mengate, kan...baik tak payah). Mase tuh, chenta punye pasal...naik la komuter nak jupe dr Serdang ke KL Sentral (sape suruh carik kolej len2...kan dah kena naik komuter bagai). Ujung minggu die plak turun Seremban naik komuter. Nampak steady jek kan, tp Cinta Komuter ku tak berkekalan pon. Skang aku bahagia naik komuter sowang2. Rasenye ex-partner aku tuh pon hepi kot ngan awek baru senegeri di negeri tanpa keretapi:D

Adakah wujud orang yg tak pernah naik komuter?
Tapi bukan sume org pernah naik komuter. Ramai org tak pernah naik komuter. Tak standard agaknye. Takpon takde sebab. 1st time aku dating ngan Sepet, die macam blur2 ngan komuter. Aku ingat die buat2 blur (malas aku taktik kadang2 laki buat blur nieh nak attention jek). Rupenye die mmg tak pernah naik komuter. 1st and last time die naik komuter ngan aku, mase ikut aku balik Seremban. Konon nak try la rase macam mane perasaan aku time balik kampung. Itulah sekali kot, pastu die pon cam tak suke aku naik train lagik. Baru tau kot jerih macam mane...Walopon kisah aku ngan Sepet bukan kisah Cinta Komuter...but, kitowang pon tak kekal lame...takde rezeki dan jodoh:(

Boleh ceritakan perkara yang paling berlaku berkaitan komuter dan aku baru2 ini?
Skang nieh, aku naik komuter sowang2. Dlm sebulan byk kali gak kena naik komuter. Kalo tak sure takleh tampung expenses len kalo dok naik keta. Most of the pix taken in the morning...mase aku balik keje. Nieh pix dlm kul 7 pagi. Waktu org gi keje, aku balik keje:)

Apakah yang aku akan lakukan jika berada di dalam komuter?
Bile aku dlm komuter, aku bace buku. Kalo dok saje byk mengelamun. Restless otak aku nanti. Tp dlm pade bace buku tuh, ade masenye sronok tgk ragam org. Lately aku suke tgk budak2 kecik...dlm umo 1-3thn tuh. Ade yg meraung sepanjang jln...yg mulut tak berenti bertanye macam Adik...or dok tido. Ade gaklah beberape kali aku jd baby-sitter tak bertauliah dan tak dikenali dlm komuter kepade beberape parents. Hehe. Aku pernah jupe ade parents yg ade anak kembar...bawak sampai 3 stroller dlm train...kesian sangat...

Apa pandangan aku mengenai syarikat yang menyediakan perkhidmatan komuter di Malaysia?
Name syarikat yg menyediakan perkhidmatan komuter nieh- KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD. Name bangse aku ade kat situ. Tapi...kelembapan servisnye...adekah same macam bangse aku? Makin ari servis komuter nieh makin teruk. Byk yg aku tak puas ati. Aku pernah wat posting pasal nieh dulu. Malas la aku nak komen byk2 pasal perkhidmatan komuter nieh. Rasenye dah terlebih publisiti KTMB dpt daripade blog aku jek:)

Apakah perkara yang tidak boleh aku lupakan ketika menaiki komuter?
One of the things yg aku takleh lupe ialah mase mude2 dulu rajinnye usha pakwe ensem dlm train. Hehehe. Skang pandang keliling....mmmhhmmm...jrgnye nampak pakwe ensem dlm train lagik dah. Time2 bile nak melayan...takde plak. Ataupon sume pakwe ensem dah tak naik train? Tak tau lah.

Mengapakah aku masih naik komuter?
Ape2pon...aku skang dah jatuh ditimpa tangga plak. Tanker ku rosak teruk...skang nieh,aku kena naik train macam aku dulu2. Adoiii...Tuhan jek yg tau macam mane penatnye aku skang, kawang2. Until aku boleh repair Tanker dgn baik, aku takleh cakap ape la...
So....presenting...my collections of pix semase menaiki komuter:D

* Arinieh ade org naik train...satu Mesia kecoh....tp elok jugak kan...kurang2 nye taulah sket jerih org macam aku:)

10 comments:

Sya Annur said...

aku baru nak ckp org tuh kan naik train harini :)) aku slalu gak naik komuter kot ke kl, anak2 aku kan gila densha. parents pun dtg naik train je, sng. ko tgk aku sure kesian, syahmi dlm stroller, syafi dlm carrier. patutla aku kurus keringkan? haha.. tu pun org msia yg xmerdeka lagi nih buat xnmpak je, penyet2 gak kami anak beranak.

shaxx said...

aku suka naik komuter pagi2 sebab semua orang wangi... kalo petang, haiyoohhh... boleh coma aku!

KM said...

esok The Reds lwn Boro, bleh menang ke? hehehe...makin tua makin minat KM terhdp bola terhakis...

Adry said...

Sha.. ble jadi duta komuter ni... hahahaha... dulu slalu gak naik komuter... especially time duduk tasik selatan dulu... hehehe

Pocket said...

naik komuter,
mcm lamat la jgak,
banyak jgak kenangan naik komuter,
pocket sndiri teringat mase tu naik komuter nak gi shahalam melawat banji,
komuter tu punya la penuh, kita tak perlu pegang apa apa pun,
kalau tersendeng ke kanan, ada badan orang nak support kita,
nasib baik ada awek sebelah kanan pocket, 'sedap' la jugak kalau tersendeng,
tp ada abang india besar lagi gagah di kiri pocket, Body odour dia....
phew!!

kiranya cam pocket berkorban utk awek tu lah, agar jangan dia terpaksa bergesel ngan abang india gagah perkasa di kiri pocket. heheh

Eriyza said...

Daku penah gak naik benda alah nih.
Cam best gak. :)

Tie said...

Eh...akak dah lama tak naik train..last sekali masa anak sulong umor 8 bulan..tersalah train lak tu...gara2 anak buah hubby la ni..kena duduk dlm gerabak sebab tmpt penumpang penuh..Hu..hu...

cHeRyNa PiReS said...

kak sya: mmg...aku slalu give way kat mak2 org2...but bile give way org len pandang semacam (wat as if aku nak berlagak tunjuk baik). aku dah biase kena angkut ngan ibu naik public...so, tau rasenye:)

shaxx: haah....lagik2 anak kap lam ya nga...mmg busuk!

km: dah menang dah...waaa...tua sangat ke km?

adry: ehehehe...takmo la jd duta ktmb...nanti kalo train lembab...dowang salahkan aku plak:P

pocket: hahaha...bau kari la camtuh ek...hihihi...

eriy: yeayy...bagusnye:D

kak tie: bawak baby naik komuter ke kak tie? siap salah train lagik tuh...

Rashid said...

hebat cheryna ni, boleh ceritakan tentang komuter begitu panjang sekali.. secara jujur saya baru naik 2 kali je komuter.. tupun masa belajar dulu. hee hee

cHeRyNa PiReS said...

rashid: hehehe....saje bercerite dan merapu. takpe...sekurang2nye pernah:D