Wednesday, August 13, 2008

flowers and garden: orchid lah!









Aku slalu kate,hydrangea ngan lily adelah bunga favourite aku. Ade satu lagik bunga fav aku yg aku tak letak dlm blog nieh: orchid.

Sbnrnye, aku tak dpt nak letak bunga orkid kaler selen dr purple dlm blog nieh sbb kebetulan sumenye tak berbunga lagik. And tanpa disedari...pokok orkid yg aku beli kebanyakannye kaler purple. Hehehe...

Org kate, jage orkid nieh remeh. Aku stuju sket la ngan mende nieh. Sket je tau...sbb bukanla sumenye remeh. Ade yg tak remeh pon. Contohnye, macam kalo nak dibandingkan jage bunga orchid ngan bunga ros, jage bunga ros lagik leceh sbb nak kena jage dr ulat. Bukanlah orchid nieh tak kena makan ngan ulat...tp taklah sekerap macam bunga ros:D

Parents ku sangat sukekan orkid. Dulu aku slalu tanye nape ayahku slalu sibuk dgn pokok2 orkidnye. Aku slalu heran nape parents aku leh dok berjam2 kat depan umah lepas balik dari sekolah. Especially ayah. Aku ingat mase kecik aku slalu kena tolong angkat sabut (sbb ayah tak suruh angkat arang...kalo baju kotor nanti ibu rotan).

Aku ingat lagik aunty2 ku yg rajin melawat nursery. Mase tuh kitowang yg girls nieh ikutla mak2 masing2. Tp kitowang bukannye paham sangat pon. Tau bunga nieh cantik jek...tp sbb ape die cantik, kitowang pon tak tau.

Sbb...pade umo tuh, manelah budak2 paham makne cantiknye bunga. Mane la paham...kenape tak boleh petik bunga yg cantik. Manelah paham kenape jari2 tuh dijentik kalo usik bunga orchid ayah. Yg tau nangeh ngan marah ngan pokok orchid...sbb kalo tak sbb orchid, ayah tak marah:D

Hari Guru 1989. Cikgu kelas aku - Puan Zaleha. Aku darjah satu mase tuh. Sume kawan2 ku sibuk nak belikan bunga ros utk cikgu. Aku pon nak beli. Ibu tak bagi. Eh, kenape? Aku cakap kat ayah. Ayah pon tak bagi. Mase tuh aku kecik lagik, so aku cam nak nangeh dah. Kalo kawan2 aku bagi bunga kat cikgu, aku tak bagi...macam mane? As usual, menjadi anak ibu dan ayahku bukan mudah. Jgn nangeh...nanti lagi teruk kena marah.

Pagi tuh, nak pergi sekolah. Dah siap2. Ayah nak anta pergi sekolah. Aku tgk, die sibuk ngan bunga2nye. Dlm atiku sangat marah mase tuh. Balik2 sibuk ngan bunga orkid. Tibe2, aku nampak ayah amik gunting. Ayah gunting satu persatu orkid warne purple kepunyaannye. Mate aku dah buntang mase tuh. Aku panggil ibu. Aku pulak naik takut tgk ayah amik bunga orkidnye. Tp ibu buat bodoh jek...bukan die nak tegur ayah...die pun same...eh...kenape?

Ibu amik reben. Ibu amik kertas kaler2 yg ayah conteng malam tuh. Aku tgk...bunga2 tuh disusun jadi jambangan bunga yg sangat cantik. Rupenye kertas yg ayah conteng tuh kad Hari Guru. Ayah & ibu sibuk 'mengerjakan' bunga tuh. Dahla colourful...banyak sangat bunga! Aku rase geram sangat tgk bunga tuh. Tibe2 aku tak marah dgn orkid lagi:D

Lepas tuh...ayah drive gi sekolah. Bunga tuh ibu pegang. Sampai sekolah...ayah amik bunga tuh. "Nanti kakak boleh bagi bunga nieh dekat cikgu. Tau tak nak cakap ape kat cikgu?" Aku geleng. Ayah cakap, sampai nanti...cakap Selamat Hari Guru. Berkali2 ayah suruh repeat mende yg sama. Ayah cakap, jgn cakap Selamat Hari Cikgu pulak! Aku angguk2 jek.

Sampai perhimpunan...aku peluk bunga orkid. Kawan2ku peluk bunga ros sekuntum. Ceeewwwaaahhhh...proudnye aku mase tuh. Kawan2ku dok tunjuk bunga ros dowang. Aku wat bodoh jek. Hehehe...kecik2 lagik aku nieh sombong sbnrnye:P

Sampai kat guru kelas ku yg garang tuh...aku suakan bunga orkid. Tau tak soklan cikgu tuh kat aku, "Shahida...awak petik bunga ayah awak ye?" Huhuhu...blushing aku mase tuh. Tp aku tau...cikguku sangat suke bunga tuh. Sbb...lepas tuh cepat2 cikgu simpan bunga tuh...and...bunga tuh duduk seat depan dlm keta die!!! Yeayyyy!!!

Skang...bile dah besar, aku pulak sibuk bela bunga orkid. Arituh mase tgk Kak Sya lepas bersalinkan Syafiyah...aku dok belek bunga orkid Cikgu Tiarom. Dah puas belek bunga, barula bagi salam tgk baby...hahahaha...

Aku baru paham. Bunga orkid tuh tak boleh dipetik sbb itulah penenang jiwa ayah aku mase aku kecik. Sbb tuh ayah jentik jari2 nieh kalo pegang bunga tuh. Itu pasal...bile anak jiran aku mule menghinggapkan jarinye kat bunga orkid aku...aku pon rase nak jentik jari die!!!

Baru nieh aku bergurau ngan parents aku, kalo la tibe2 ade seorang malang berkawen n dapat anak ngan aku, boleh ke aku bagi name anak aku Orkid? Hihihi...sebelum sempat parents aku jawab soklan aku...aku tanye soklan nieh dlm ati, "sapela aku nak bintikan si Orkid nieh...?"

7 comments:

zariel said...

sha...sori la ye...minggu ni last kursus...dh balik umah nnt br ingat nk update blog ke ape...skarang ni letih la...just tgk2 gitu je...anyway thanks for the awards...hehe

Rashid said...

hii cheryna,
tu kan terbukti kasihnya ayah pd anaknya. Bunga kesayangan dikeratnya utk anaknya - khas untuk guru anak kesayangannya.

saya sukaaaaaaa bunga orkid...

areej said...

chantek bunga orkid..suka2! eleh konon yg kaler lain belom b'bunge hihi, ckp je la ko mmg nk tepek yg purple2 aje.. :)
nama orkid utk anak...sweet...

shaxx said...

elok la tu namakan anak orkid macam citer sepet... fuyyooo... macam kena jer...

cHeRyNa PiReS said...

zariel: it's ok...time kasih sbb melawat ek..

rashid: sbb dowang pon cikgu gak...tuh pasal dowang suke ari guru:D

areej: betull....kaler len takde plak utk bunga orkid aku...tp aku nak name anak aku orkid:D

shaxx: haah...laaaa...tak perasan plak connection sepet ngan orkid...

Sya Annur said...

orkid... yg aku dah tgk dari kecik dulu. huhu... asal buat teh ke teh o ke keje aku la pi siramkan kat pokok oked tuh. hehe

cHeRyNa PiReS said...

ye..ye...aku akan sentiasa teringat orkid kat taman guru tuh:D