Tuesday, August 05, 2008

pulasan: is it rare or unknown?








Pulasan.

Pelik gak. Namenye pulasan? Kenape. Last2 aku dapat membuat assumption:

Utk memakan isi buah ini, kulit buah perlu dipulas.

Betul ke? Ntah...aku suke jek men pulas2 kulit buah pulasan nieh. Bestnye memulas. Kalo teringat kat boss, tgh angin2..sedap makan pulasan.Bayangkan anda memulas telinga atau leher boss anda. Hahaha...

Abg Awie (abg yg bawak sukun tuh), ade tanam pokok pulasan. Tapi ramai benar yg suke mencuri sblm sempat nak wat ape2. Jd, walopon buah nieh mencelah and belum betul2 masak...die bawakkan gak sebelum botak kena kejekan.

Aku suke pulasan. Sbb pulasan tough. Kulit keras. Aku suke gak rambutan, tp aku lagik suke pulasan dr rambutan...sbb pulasan tak manis giler macam rambutan. Lagik satu, pulasan tak slalu available:D

Rambutan menjadi kat banyak tpt. Tp pulasan susah sket. Gaknye, aku nieh mmg suke mende yg takde;)

Aku peratikan...ramai yg tak tau kewujudan pulasan. Pulak tuh...susah nak jupe pulasan nieh...macam aku nieh haaa...kalo org tak bagi...takdelah merase pulasan. Nasib baik, ade la kadang2 jumpe kat pasar malam. Slalunye kalo org tang kampung bawak...barulah dpt. Kalo harap kat Seremban, mmg susah la nak jumpe pulasan nieh. Tak macam rambutan.

Taknak cite bykla...takde benda sangat nak cite sal pulasan nieh pon. Just suke jek ngan pulasan. So, letak pix pulasan dlm blog:D

8 comments:

shaxx said...

pulasan pun saya suka jugak... kekeke

cHeRyNa PiReS said...

oooo...bagusnye:D

Adry said...

Sedap buah ni... nyum nyum... anyway... minta nama penuh dan alamat... saya kirimkan keropok tu k....

cHeRyNa PiReS said...

adry: serious ke nak kirim keropok tuh? ish...susah2 aje:D

Neeza Shahril said...

akak tau! akak tau! memang akak suka pulasan ni. ayah akak dulu kerja dalam hutan. selalu bawak balik buah pulasan. tapi sekarang ang dah tanam buah ni.. buah ni sedap sebab isi dia senang lekang dari biji tak macam buah rambutan.. kulit biji tu terlekat..

masa akak pregnant anak first mengidam makan buah ni.. memang dapat.. banyak akak makan.. dan memang sedap sangat.. :)

Adry said...

yerr saya serius la nak kirim... if you want to know... awak adalah kawan pertama saya yang saya kenal melalui blog... that's why i treat you a little special than the others....

Saya hargai persahabatan ini.... (^_^)

Neeza Shahril said...

semalam komen lain.. hari ni komen cam lain lah pulak hehehe..

akak suka sangat pulasan ni.. masa kecik2 selalu makan. Ayah akak dapat dari hutan. masa akak pregnant anak first, akak mengidam makan pulasan. Alhamdulillah, dapat... besar2 dan manis sangat...

Neeza Shahril said...

mana pergi comment akak ni? dah 2 kali tulissss.. uuwwwwaaaa!!!