Monday, August 18, 2008

sha: being a malay in maha 2008









MAHA 2008 - Malaysia Agriculture, Horticulture & Agroturism Show 2008.


Ini adelah pertame kali aku gi MAHA nieh. Tahun 2004 - aku takde duit.Final year. Tahun 2006 - aku bz ngan keje. So, aku sangat berdebar2 nak gi MAHA. Aku bukan lah peminat besar sektor pertanian. Ilmu pon setitik jek dari selautan. Tp, aku suke sayur, aku suke bunga, aku suke ikan...aku suke tourism. So...aku rase aku akan suke MAHA:)

Journey to MAHA
Kali nieh aku tak dpt bawak ayah due to some prob. Tanker plak nak masuk spital, ayah in a bad mood. Adik2ku ade hal masing2..so none of them are at home. Since aku ngan ibu yg paling suke events macam nieh,kitowang pergi dua org pompuan jek. Macam tak biase kan. Gerak lepas Zohor, naik komuter sampai ke Serdang. Ramai org, maklumlah cuti sekolah. Sampai Serdang, kitowang tunggu shuttle dr Stesen Komuter Serdang ke Tapak MAHA. Adelah dlm 15 mins kitowang tunggu (sbb missed satu bas mase tgh naik jejambat). Customer service abg drebar and kelendan shuttle? First class...sangat bagus. So, aku tak teragak2 la nak cakap terima kasih cuz aku sangat suke org yg pandai buat kerje:D

From the Parking Lot
Alhamdulillah. Maybe ramai yg memandang senget pade kitowang yg naik public transport nieh. Yelah, mane kelas kan. Tp yg bestnye, bas parked betul2 depan MAHA. Tak macam org bawak keta...kenalah jln jauh. Kalo tak jalan, kena naik tramp iaitu tractor ladang. Utk aku, tak payah la tractor2 bagai sbb jalan dekat jek. Sampai2 jek, gi carik map dulu kat info center (pangai aku bile dtg events macam nieh). Dah dpt map, barulah kitowang start berjalan.Ikutkan ati aku, taknak langsung aku amik tramp gi mane2. Mmgla...for experience wise, naik sekali skale ape salahnye. But...aku lagi suke jalan. Cuz bile jalan....kite akan lagik alert ngan keadaan sekeliling...byk benda leh tgk. And aku akan lagik byk freedom nak buat ape2 yg aku nak wat tanpa schedule.

Herbs and Exhibition
Ibu dtg nak tgk pokok vanila. Dr dulu kitowang intrested nak carik pokok vanila nieh. Ade ati la nak beli sepokok dua sbnrnye. But awal2 lagik aku dah plan taknak beli brg, so how tempted kitowang nak beli barang pon...kitowang tak beli. One, aku mmg teruk giler bulan nieh cuz tah hape masalah adik ku yg tunggu allowance fr government lambat dpt allowance (tau la nak pilihanraya kan!)...2ndly, MAHA buat tgh bulan. 3rdly...Tanker masuk spital atas sbb mende2 major yg spare partnye agak mahal:(Tp takpe! Kitowang dpt tgk and blaja byk2. Ibu ku jenis yg byk tanye (tuh pangai yg aku ikut la kot), so...penatlah herbalist kena jawab soklan kitowang. Which...aku rase org kat exhibition tuh happily explained kat kitowang la. Sbb org dtg tgk tapi slalunye betul2 nak tgk jek, tp bukan sume intrested. Lagikpon...dowang mmg nak org tanye, bukan dowang nak jual brg kan. Aku rase sgt secure gi kat tpt exhibition sbb takde sape akan push kitowang beli ape2...Yg paling best skali bile tgk pokok lada api baru keluaran MARDI. Geram tul aku tgk pokok tuh...puas aku belek2. Boleh ku bayangkan kalo pokok tuh ditanam kat umah aku. Kalo dpt laaa...5kg lada sepokok! Takkan ade prob nak menggulai:D

Queuing 4 Tramp
Panjang giler la que die. Aku rase part nieh la yg organiser tak jage. Cuz, tpt nak beratur tuh macam tak berape tersusun...kebetulan plak Malaysians nieh kalo nak beratur sure nye nak bawak sedare mare, sepupu sepapat bediri beriringan. Aku agak concerned la nak beratur ngan ibu. Aku takut ibuku penat. Tp, ibuku...hehehe...die sangat hepi dpt tgk pokok cili, so...die tak kisah pon. Tgh2 tunggu tramp...tibe2 satu bas sekolah berenti dekat tpt kitowang beratur. Die tulih: TRAMP TAMBAHAN. So, org yg que kat blakang pon naik tramp tambahan nieh....

An Experience of Being a Malay Lady in a Bus
Memang penat. Tp, awal2 lagi aku dah tgk driver tuh cam len macam sket. Aku dah agak boring tgk attitude bus driver. Dlm atiku nak je ku katekan pade ibu aku...jomlah kite jalan. But, aku taknak ibu kut. Die dok cakap Tamil dlm phone. Errr...sowii....but being around my Indian frens made it easier to understand the tone and language. Taklah expert, tp ade certain words tuh aku paham la. Contohnye...the word PUNDEK. Aku cam agak kurang senang. Pastuh, lane utk tramp tuh sangat kecik. ONE LANE ONLY. Apasal driver nieh cucuk2 tramp yg 'original' tuh and buat sampai 2 lane? Org yg tgh que tuh terpakse mengenepi disebabkan sikap driver tuh. Tibe2 aku dgr org menjerit. Aku dgr driver menjerit marah2. Driver pon turun dr bas tuh. Aku pelik. Aku tgk tepi tingkap, tak nampak sangat. Aku dg bunyi kecoh. Dan seseorang kena tumbuk. Hmmm....apahal nieh?

Cuz I'm a Malay Lady...
"Lu Apa pundek! Lu Emak pundek!" Woiiiii...aku lak mendidih. Kepale otak ko! Tp aku tau drebar tuh bukan cakap ngan aku. Aku rase drebar tuh dah start kena pukul ngan budak2 lelaki kat luar. Aku pon tinjau sket. "Wooooiiii Melayu...!!! Lu mau kena ka?!" aku dgr driver tuh mengamuk2. Die capai kayu sepanjang semeter setgh....turun bas dan mule nak bantai budak Melayu tuh. Hah! "Lu Keling...lu gila ka? Kalo lu bawak macam nieh nanti langgar mak saya lah!" Kitowang mule paham. Laaaa...racial issues dah nieh. "Melayu pundek!" "Paria!" Adooiii...apasal nieh! Budak2 ramai sini. Ko start cakap mende2 macam nieh kang budak2 sure ikut...Aku tgk akak2 yg dukung anak. Nenek2 dlm bas...makcik...juga anak2 dara macam aku nieh. Nasib baik yg dlm bas nieh takde yg panas baran macam kat luar. Aku dgr org bertumbuk lagik...aku capai my 5300..start la klik2....(tp yg bodoh...aku tak gune video mode!)

Innocent Hostages
Tibe2 pintu penumpang ditutup. Dah ade yg start menjerit2 dlm bas tuh. Aku cool lagik...tak menjerit2 lagik aaa. Drebar dah mule bawak macam org giler dan menuju ke arah himpunan beribu org yg tgh que nak tunggu train. Budak2 kecik lari bertempiaran. Berkuak macam ombak org2 kat keliling nak menyelamatkan diri dr dilanggar bas. Aku dah cuak mase tuh. Kalo ade budak2 yg terlepas genggam sure dah kena lenyek ngan bas. Drebar tuh dah giler. Bile kali kedua bas tuh wat attempt nak langgar org (yg mostly Melayu kat situ), aku jerit lah. Aku tepuk2 cermin bas tuh so dat org kat luar nampak. Harap2nye dowang jgn la dok depan bas nieh...lari la jauh2...Sume org laki pompuan dah start menjerit...Kitowang tak risau mende len...risau org kat luar yg kena langgar!

Calming down
Tak tau la dah brape kilometer drebar tuh bawak kitowang, ade pakcik nieh dtg ke tpt drebar. Pakcik tuh cakap slow jek, "apasal nieh...lu mau marah pon tak payah la bawak kitorang. Ini ramai perempuan dgn budak2...kasik diorg turun." Mule2 tuh die degil gak. Tp...lame2 die pon rase cam bodoh kan. Die brentikan bas and turunkan kitowang. Di saat2 kitowang diturunkan...tibe2 aku nampak tah bape ramai lelaki Melayu berlari bawak payung, kayu...batu...Cam blur jap aku. Aku tgk...sume dah start balik batu kat bas....diorg dah start cucuk2 tingkap drebar pakai payung. Tingkap bas dah mule retak dibaling batu. Drebar kena belasah lagi. Tp satu pangai drebar nieh...tak reti belajar. Ko dah tau ko nyaris langgar mak org tuh tadi, mintak maaf la. Nie tidak...balik2 pundek. Ape daaaaa....

Dtg JPA...aku nampak drebar kena angkut ngan van JPA. Budak2 baling batu lagi. Aku dok kat tepi tuh...relax jap. Yelah..cam terkejut lagi kan. Pakcik2 yg lalu kat situ tanye aku ok ke tak. Diorg dah start nak cari drebar tuh nak pukul. What do u expect?Ko nyaris langgar anak org, mak org, bapak org...mestila ramai yg marah!

Aku cool kan diri...tanye ibuku ape mau dibuat? Ibuku kate...takpelah...que lagi sekali. Dlm atiku nak gelak pon ade. Ibu...ibu....semangat tul! Kitowang nak tgk ladang nanas...and hajat kitowang tak sampai lagik. Ibuku kate...abehkan ape yg tak abeh...

An Experience of Being a Malay Lady in a a Queu
Ade sekapel Cina muda2 beratur depan kitowang. Mengeluh2. Mmg la panas. Mmgla kena pakai payung and sunglasses. Tibe2 aku dgr ibu ku cakap, "It doesn't mean that we're Malay, we can't understand English." Aku heran. Ehh...ape ibu nieh? Cakap ngan aku ke? Aku pandang ibu. Muke die biase jek. Ibu cakap lagi, "What do u mean by stupid Malay? Heyyy...be careful of what u're saying. I'm a government person and I'm a Malay." Aku cam pelik. Ibu ku cakap sorang2? Tibe2 aku dgr, "Huuuuhhh...dis is what will happen if government and Malays organise events. It's very stupid." Hmmm...silap time apek depan aku nieh. Bodoh tul. Ko ingat aku Melayu aku tak paham ke? Baru jek tadi ade anak Tamil kena belasah. Apek nieh nak kena ke?
"Why are u participating this event then? This is a government event. U dun like it, go to hell!" Eh...aku ke yg bercakap tuh? "Look at everyone around u. U are in Malaysia. Dun create a racial issue here." Apek tuh grumble, aweknye si amoi mule menyenggol...takut bergaduh kot. Suddenly aunty kat blakang aku tegur2. Die pon ngan anak pompuannnye. Kitowang tak kenal pon...agaknye masing2 ramah kot (tak pon aunty nieh terdengar). Aunty tuh pon start cakap omputih. Aku dah nak gelak dah. Aku nampak apek tuh grumble lagik. Tibe2...aku cakap ngan aunty tuh. "Aunty nak tau tak ape jadi tadi? Kitowang dlm bas gile! Teruk drebar keling tuh kena belasah ngan budak2 Melayu,aunty!"

Aku and ibu berborak la ngan aunty tuh and anaknye. Cite ape yg jadi kat kitowang td. Sebelum tuh sempat aku jeling apek depan aku..."Alaaa...bukan susah aunty. Skang zaman dah canggih. Tangkap jek gambo.Lepas tuh buat police report pasal org2 racist nieh. Susah2 besok masuk jek ISA kan." Kitowang tergelak. Apek tuh terus diam. Pucat muke amoi. Dlm atiku berkate, sape suruh carik gaduh?

Then...aku meneruskan perjalanan di dalam MAHA. Enjoynty. Tuh laaa...racists sangat. Pundek2kan mak bapak org..." Aku nampak blakang apek tuh macam stiff sket. Haahhh...amik ko!nye...aku dpt tgk ladang nanas macam dlm angan2 aku sebelum ke MAHA. Aku lupekan dulu kisah2 racist sepanjang aku kat MAHA08 nieh. Menenangkan diri pandang sawah, kebun sayur...dll. Terkilan sket sbb tak dpt tgk satu binatang pon. No rabbits, no goats. Sbb aku tgk lagi ramai binatang semalam. Spoil betul aaaa....Dah nak masuk 51 tahun merdeka, salah sape kalo sume masih racist?

So...nieh pix sikit (sbb aku belum ade mood nak upload gambo2 ke fotopages):

Yg baek punye kat MAHA semalam:









Yang tak baek punye kat MAHA semalam:

6 comments:

shaxx said...

dasat... camna awak boleh selalu terlibat dgn kisah budak itam nih....?

Cik Choki said...

uiii.. mcm2 hal ye?
hurm, pape ntah org india tu. bahayakan org lain plak. huhu

Sya Annur said...

ko leh buat karangan wajib skolah rendah. pengalaman saya di cuti sekolah. kekeke... mcm2 hal la. bangsa apa pun kita, dpt dok negara sendiri dah bsr rhmat.

bendul said...

saya tanam cabai tepi umah, tapi tumbuh rumput..
sekian..

Adry said...

pergh... adventure plak nak gi MAHA ni ek.. hehehe... apsal la dorang ni racist sangat.... ish ish ish...

cHeRyNa PiReS said...

shaxx: haah kaaannn....balik2 terkena ngan dak itam:(

cik choki: haah...tak sangke plak mende tuh jadi kat event macam maha tuh...

kak sya:saye sokong! hehehe...kalo cikgu tiarom tgk karangan lintang pukang aku skang...camne la agaknye:P

bendul:tanam benih rumput ke?

adry: hehehe...tibe2 rase cam kat indiana jones:D