Monday, August 11, 2008

sha @ funfair









Malam Sabtu, kitowang gaduh2. Aku nak gi Melake, konon2 nak buat macam Destinasi Bajet...jln2...tapau food...tp Atan taknak. Die kate boring la sbb die dok Melake. Die nak gi Kajang. Aku plak taknak. Sbb...aku dah lame giler dok Kajang tuh. Dr aku sekolah, masuk u...dah keje pon dok bujang kat Kajang. Tambah sume sekali aku dok Kajang lebih dr 10 thn. Tuh pasal last2 aku balik dok Seremban skang Last2 takde persetujuan dibuat. Adik2 ku bersepakat nak makan satay...


Aku teringat yg restoran satay dah bukak kat Dataran Senawang. Dr menghabiskan duit kat minyak/tambang komuter...baiklah aku gi Dataran Senawang. Cuz lepas tuh leh tgk atuk aku...since dah dekat dah ngan umah Wan. So...lepas maghrib, we went off to Senawang.

Senawang has changed a lot. Dulu mase aku kecik2, takde tpt lepak macam nieh. Which is why last time Ampangan was whole lot better. But, semenjak dowang bukak Giant...tambah taman perumahan and they have an area so-called Taipan nieh...org Senawang tak payah la turun town Seremban nak buat ape2. Sume dah ade kat situ...

Pergi Restoran Haji Samuri, Seremban branch. Aku bukan peminat satay Haji Samuri nieh, cuz kalo kat Kajang byk lagi tpt yg best2 utk memakan satay. Tapi...kat Seremban nieh, tak banyak sangat tpt satay (cuz aku suke satay Minang jek kat Seremban nieh!).

Ramai sangat org. Penuh. Dah kate limited options kan. Boleh laaa...not so bad. Disebabkan masalah utama kitowang slalunye kos air...semenjak dua menjak nieh, kitowang slalu order air dalam jug. So...satay ayam, daging, perut...dan sejag air bandung (except for ayah yg tak boleh minum manis...die tetap ngan air die la kan).

Dah puas memakan2 satay...kitowang plan nak gi umah Wan dah. Sampai kat kereta, kitowang nampak lampu2...Eh...ape tuh?

Tgk2...ade fun fair. Hmm...lamenye tak gi funfair. Seingat aku, kalo cakap pasal fun fair jek aku ingat fun fair zaman early 90s. Aku teringat besi buruk...lopak...hadiah air tin...kumpulan XPDC dan teddy bear. Fun tuh fun laaa...tp nak kate fun giler tuh...hmm...takdelah...

Kitowang sume pernah pergi funfair. Tp adik tak pernah gi funfair. Die cam blur bile kitowang dok cakap2 sal funfair nieh. As usual...kitowang tak suke die blur. Sbb tahun nieh umo die 16 tahun. Kalo die blur sal funfair ngan kitowang, takpelah. Taknak nanti...die blur jugak bile die ngan kawan2 sekalian.

Pergilah. 1st impression, funfair adelah funfair. Mesti ade ferris wheel, game tikam2...bumper car. Tp...aku rase ade gak yg berubah. Takde besi buruk...teddy bear dah byk options...takde air tin cap ayam...sumenye ade brand...and dah ade peralatan elektrik utk hadiah. And of course...token nak masuk funfair dah jadi RM2 utk satu token. Mahal:)

Sumenye dah pernah ditengok. Yg penting skang nak bagi adik tgk jek...bukan nak men2 sangat. Aku tgk ramai yg dok men Bingo ngan game men tangkap anak itik plastik dlm kolam. Ramai tak ramai...org sume berjimat. Kebanyakannye cume nak bawak anak2 men children's ride jek. Sapelah nak abeh duit men game nieh sume kalo barang dah mahal kan...baik makan. Or bg kereta tuh makan:D

Kitowang nampak satu game yg baru jugaklah utk funfair. Namenye Ali Baba. Die macam karpet yang dinaikkan lebih 100 meter ke atas langit, then goncang sket bagi pening...macam game biaselah...tak silap aku kat Sunway Lagoon ade kot...tp tak tinggi sangat. Atan sangat intrested ngan game nieh, tp Adik...hehehe...

Kitowang pon beli token n naik la Ali Baba. Aku tgk Adik dah macam cuak sket dah. Aku...walopon tak brape nak suke game macam nieh, tp boleh la. Dah biase memandangkan mase kat UNITEN dulu kengkawan sekalian suke naik Genting. Sepet pon suke mende macam nieh, nak taknak aku kena la naik gak kan.

Mule2 mende nieh swing...ade budak pompuan depan aku dok menjerit. Aku dok tgh2 antara Adik ngan Atan. Aku ngan Atan dok borak2...sampai atas tuh kitowang still borak2...ade mase kitowang gatal nak menjerit..kitowang jerit la (sbb mende nieh mmg utk menjerit pon kan).

Sepanjang 'perjalanan' kat atas tuh...kitowang tak dgr pon sore Adik. Die diam jek...yg aku dgr, "taknak naik mende nieh lagi!!!" Selebihnye die diam walopon kitowang cube nak bagi die calm down sket...

Mase turun tuh...kitowang dah gelak2. Adikku tetap diam. Bile sume org dah bukak lock kat badan tuh...die still kate mende tuh unlock. Hehe. Lawak tul tgk die. Sampai balik pon die still senyap lagik. Sampai la kitowang baru perasan....Adik kitowang gayat:D

Mase naik Eye on Melaka arituh pon macam nieh. sampai atas, die senyap (utk seorang yg becok). Utk Ali Baba pon macam tuh. Die senyap jek...sampai la die bangun tido pagi Ahad:D

Hehehehe...maknenye, puas la die nak menahan usikan abg2 sekalian...aku takleh buat ape2...sbb aku pon usik die gak:D

* to shaxx and adry...thanx...ur postings will be replied with special attention tommorrow...nieh tgh dok mengarang nieh:D

6 comments:

Adry said...

hahha... dulu slalu gak jejalan gi fun fair... skrang bosan da... satay?! I loooove satay.. nyum nyum..

Thank you for your attention.. hehe

Pocket said...

gayat? kena bawak gi eye of malaysia lah tu,
ker dah bawak tp cheryna P silap tulih kat situ as 'Eye of Melaka'
(ado ker eye of Melaka'?)

pocket pernah naik yg free drop kat genting ari tu, punya la tak menakutkan, mase free drop tu pocket still lg duk memujuk orang sebelah buka mata ngan suara yg tenang lagi sekata..
'dik bukak la mata tu n tgk la permandangan'
while orang lain duk menjeriiiittt!!!:)

Tie said...

Salam ziarah..bestnya gi jln2..Akak kat sini boringlah..dok hulu ni tak de apa pun..sedihnya...

shaxx said...

funfair... hmm kat stadium shah alam pun dah nak start funfair and satay haji samurai tu memang best arr!

Kebencian_Maharaja said...

hi cheryna...sbb blog ko byk crita pasai funfair maka KM bagi ko award "Pengusaha Funfair Paling keatif" bleh?

cHeRyNa PiReS said...

adry: skang dah tua2 nieh takde sebab sangat nak gi fun fair lagik2 la kalo duit nak tikam tuh sendiri punye duit:D

pocket: eye on melaka mmg ade...tak silap pernah kuarkan posting pasal tpt tuh dulu...hmmm..genting takyah cakapla...ape sangat nak compare ngan funfair. tp pocket nieh tera gak la sbb berani nak naik:D

tie: ye ke...alaa..mane2 pon same jek...janji tenang pikiran:D

shaxx: haah...ade gak dgr kat shah alam ade fun fair..sbnrnye kalo dah biase makan satay kat kajang, ade lagi byk tpt best dr satay haji samuri nieh:D

KM: thanks!!! aku dah dpt award tuh and bg ko satu lagik award:D