Tuesday, August 26, 2008

sha: ♥ smart men love stupid women?~

" Kalo I kawen, I taknak kawen ngan kerani. I dah ade education. Mesti nak cari yang ade education jugak. Takkan I nak kawen ngan kerani."

Aku cuti. Dats why aku tak update blog. Bz ngan sessi kengkawan kot (yup...yup...all my fwens are getting married, so...kesemuanye tibe2 macam rase mase dah terlebih precious. Tibe2 plak nak get together bagai:D). Ketika sessi catch ups dengan kawan2 aku,kuarlah cite pasal salah sowang kawan sekolah kitowang nieh. Lelaki. Die nieh...boleh tahan la pandainye. Nak kate hensem tuh, boleh lah. Tp not my taste la kot. Antare sume kawan2 kitowang, rasenye aku lah yg paling slalu jumpe die kot. Sbb kitowang satu kolej, satu course and selalu satu kelas! Tp we went separate ways lepas blaja...

Last time aku dgr pasal die, die join bank (jap...aku rase dlm kelas kitowang tuh mmg bankers jek kebanyakannye...termasuk aku...hehe...). Aku dgr die successful sume....happier...dr jalan kaki, bawak basikal..bawak motor...skang dah ade keta besar. Tp aku tak tau la yg die dah amik test SPA and join the government. Aku pon tak tau die dah jd sumbody...sampai la kawan2 ku bagitau (cuz...aku pon tak amik tau hal org...lenlah kalo org tuh real close kan!).

Recently, die kuar ngan one of our fwens. Yg kawan aku nieh bawak one of her fwens menemankan. Sbb diorg kuar kawan2 jek...bukan date ke hape ke. So...kebetulan....statement nieh terkuar. Dan diceritekan pade aku....

To cut the long story short, aku terkejut la ngan statement nieh. From one of my humblest fwens. Huhuh! Biar betul! Takkan berubah pulak bile dah jadi somebody?

Then...kawan aku pon explained. Menurut katenye, mase diorang kuar tuh ramai la girls yg dok sms/call kawan kitowang nieh. Sampai die naik rimas gak. Errr..sbnrnye dis guy taklah tak hensem sangat. As I said, aku dr sekolah pastu sekolej. So, aku muak sket la tgk die. Tp for other girls, gaknye hensem la pade pandangan dowang kot...

Kate kawan aku lagi, "Rasenye ramai org minat die kot. Yelah...tgk la die skang, dah ade position macam mane. Pastu stylo lagik kan...baik pun baik." Yup...I totally agree. Antare byk2 kawan lelaki Melayu aku, die nieh kire baiklah...no smoking, no drinking...most importantly, no sleeping around ke ape....

Tp aku cam tak puas ati. What made him made dat statement? He is most of the time...HARMLESS. Mesti ade sebab nieh. Lepas tuh...kawan ku pon bercerite..."Die kate, ramai lelaki yg umo macam die...keje macam die nieh kat opis die. Tp yg pompuan ramai kerani. So, these kerani2 ade slalu depan mate...kaco2. Pastu ramai la yg kawen kerani. Pastu, lepas kawen...dah susah. Cantik mmg cantik...sume ok. Tp wife tak memahami...."

"So, what's the whole point of the conversation?" aku bertanye. Actually kan...I'm not comfortable AT ALL discussing pasal lelaki punye preferences. Macam la pompuan tak payah ade preferences?

"So...die boring la. Yg die nak, yg ade education...paham situation die. But...ended up...sume kerani. Tp die tak tau kawan aku tuh pon kerani...hehehe..." Uh-huh...adoiiii...what a coincidence:D

Aku tergelak. Buku bertemu ruas. "Abeh...kawan ko kate ape lepas tuh?" tanye aku. "Kawan aku cakap...tak payah lah. Puas kawan aku kutuk pulak kawan kite tuh sbb kawan kite kate tak respect golongan kerani macam die." Kitowang tersengih2 satu same len. Meaningful sket senyuman anak dare tua macam kitowang nieh kalo cakap mende camnieh. Hehehehe.

"So...out of sudden...kawan kite tuh tak baik lah?" Aku senyum. Kawanku angguk. "In the 1st place, apasal die buat statement macam tuh? Macam die tibe2 successful, kan? Tak ingat ke dulu die macam mane?" tanyeku.

"Ntahlah. Kawan aku pon terase. But then...nak blame die pon...takleh." kate kawan aku.

Kitowang meneruskan la perbincangan kitowang nieh. Actually...we came up with certain ideas and conclusion lepas tuh. Tp lepas difikirkan2 balik..die mmg value education die cuz he went through a hard time. I got his point la...knowing the government office environment (dah kate aku pon anak org2 gomen), aku rase...he got his point.


Die bukanlah satu2nye lelaki yg aku kenal cakap camtuh. I had a fwen who flirted with one of the secretaries last time. But he already had a girlfriend. Aku ingat, die nak tinggalkan girlfriend die. But in the end he said, "My girlfriend is my soulmate." Puas aku nak memahami situation tuh asal2nye. At first I blamed the guy for not being loyal. But then...lepas knowing the secretary, observed the girlfriend's profile and listening to my male fwen, I understood him well. The secretary is prettier but the girlfriend is smarter.

Sepet was also facing the same thing. We were arguing about his ex one day. In terms of looks, I am nothing. I had dis unsecure feeling though he didn't do anything. Tuh laaa...gatal sangat nak tgk ex die macam mane...bile org tuh lagi cantik dr awak, risau pulak. Hehehe. "U're hell smarter than her. Even though I'm not richer than her boyfriend." We were still arguing bout introducing me to her. Talked bout sincerity and everything lah. And being a very direct guy, he said, "She is more beautiful than u are, syg. Dat I have to admit. But beauty without a brain, is never enough. I need someone who listens and talk my language, okay. Dats what she needs to noe. She can go for the money...but I won't miss the beauty cuz I have u.U're exactly what I wanted," Haahhh...pjg kan. But being the jelous me won't help my brain at dat time. Not until my fwen made dat statement recently.

Tp...lagi ramai pulak yg aku jumpe...suke pasangan yg jenis mengikut jek. Kalo boleh partner tuh tak tau ape2...senanglah nak buat ape. "Wife aku bukan tau aku buat ape, Sha. Eloklah tu...kang bukan die paham. Eloklah die tak paham." Which...kadang2 makes me annoyed gak. Ade yg amik kesempatan, ade yg menggunekan ketidakbrapepandaian wife tuh macam weapon. I have no rights to comment pasal rumah tangge nieh sbb aku tak kawen...but....? What's the purpose of having a partner?

Kate diorang, kalo dpt yg berdegree, wife tak dok umah. Kejar career. Sape kate? I have quite number of fwens yg pandai2...professional...but cook good food...do laundry...beranak jugak. Ade yg dok umah terus, tp jadi intelligent mothers pon. Okay jek? Pade aku, it's up to the hubbies nak lead the family la...alasan nieh boleh jek bagi macam2:)

Berbalik pade soal kerani tadi. Aku tak salahkan kawan aku wat statement camtuh bout kerani. Skang zaman dah moden, kalo umo mude2 nieh tak cari jalan nak sambung belajar after jd kerani, susah la. Lagi2 kerani gomen. Aku sendiri tak brape nak agree kalo dok takuk kerani tuh jek. Ramai dak Melayu macam nieh. In fact, aku sendiri pernah jd part time kerani. Though kite control byk mende kat opis, tak semestinye kite pandai. Ade peluang belajar, eloknye belajarlah...Lagipon bile die dah asek kena kaco ngan kerani, respect pon kurang jdnye kat golongan tuh. Nak marah kat die pon tak gune, sbb kalo pompuan tak dok kaco die, die pon takkan nye nak tibe2 macam tuh...Die sendiri penat nak blaja dulu...mungkin die nak share ngan sumone yg boleh share penat jerih die:)

Sal dak kerani yg terase tuh, kesian gak aku dgr.But...in the 1st place...ape die expect gaknye dr kawan aku? Gaknye...kalo kawan aku tak wat statement macam tuh, die pon same la suke kat kawan aku gaknye..who noes kan?:D

Dan apekah yg terjadi pade dua anak dara tua who shared dis conversation? We shared very intimate smiles towards each other. Jodoh Tuhan yg tentukan...

Aku teringat satu buku nieh: Smart vs Pretty. Aku tak bace buku tuh pon cuz I dun wanna crack my head. Cuz...aku rase aku tak masuk mane2 kategori and it's up to those who are intrested to decide. Sum might say it's about chemistry. Aku pon tak tau la. Pade aku...pandai masing2 la. Ade yg love to hear, "Yes, abg." Ade pulak yg suke partner yg confrontational. Ape2 jelah kan?

4 comments:

shaxx said...

hmm.. panjaanggg....
anyway, intelligence does not equal to education level and I will always go for the intelligent ones regardless of the education level or the work position... that's my 2 sen.... :D and beauty is in the eye of the beholder... chewahhh!

p/s, award yg awak bagi kat kita dah sampai ke netherlands wooo...

zariel said...

wooo...panjang dan bermakna tu entri sha ni... just nk komen skit tentang sifat lelaki sbb wlaupn ramai lelaki yg bengong masih ramai gak lelaki yg pandai dlm hampir kebanyakan perkara. sama gak dgn wanita dlm hal ni. apa2 pn I love my wife wlaupn ditakdirkn dia bkn seorang yg pandai. tp ditakdirkan gak... dia sebenarnya lebih bijak dari sy dalam sesetengah hal :) kira adil la tu la kn...hohoho

Adry said...

Salam.. Sha!!! Huhu... lamanya awak tak online...miss you...

hrmmm... i prefer a girl with brain.. if she is beautiful then i consider it as a bonus... but like Shaxx said, Beauty is in the eye of the beholder...

Adry @ http://www.adrysabry.com/

cHeRyNa PiReS said...

shaxx: hehehe...ntahlaa...tak prasan plak dah menaip begitu byk...hihihi...

i totally agree wit u...but i am not a man...therefore the decision is not mine to make. hehehe...

chewwaahhh...macam mane leh sampai netherlands? ade bg kat org sane ke?

zariel: sape kate kak aziey tak pandai...pandai la zariel...at least pandai dr sha cuz die slalu ajar sha:D


adry: miss u guyz 2...cuti lah, saje merehatkan diri:D waaa..bagusnye statement adry nieh...sure awek2 kat luar sane cair bace statement nieh:D