Tuesday, September 02, 2008

ramadhan: day 1 : kuih telinga keling

Hmmm..semalam tak update blog pun.Sbb...apasal ek? Oh...byk nak cerite nieh.

Aku berkesempatan nak sahur ngan family aku pade ari pertame Ramadhan tahun nieh. Alhamdulillah. Ramadhan lepas aku sahur ngan dak2 umah sbb time tuh aku dok bujang. Sebelum tuh aku sahur ngan Sepet. Sebab aku kerja. Dpt sahur pun dah cukup baik.

Aku tak tau la org len, but setau aku kat kampung aku and family aku...sumenye akan sibuk sehari sebelum puasa. Ari tuh akan dipanggil Hari Mantai. Org akan jual daging fresh, ayam...dan emak2 akan sibuk memasak utk sume org makan sekeluarge. Anak2 plak time nieh la yg paling penting nak balik kampung. Macam aku nieh...kali nieh la baru aku dpt nak sibuk ngan Hari Mantai. So, dis year is special la...kalo dibandingkan ngan mase mule2 aku keje dulu.

So, makanan sahur aku disediakan pade Hari Mantai (jgn tanye nape die panggey hari tuh Mantai cuz aku tak tau...yg aku tau sejak nenek moyang lagi dah panggey camtuh dah!). Kitowang masak rendang ayam kampung ngan sup daging. Byk la masak...sbb adik2ku balik. Excited sangat tuh! Plan nak sambut merdeka sume batal, jupe kawan pun batal sbb Hari Mantai.

Time sahur, aku sangat hepi sbb adik2ku ade. Niehla namenye kegumbiraanku. Dpt usik adik2 ku di pagi ari pertame pose. Kdg aku terpk, sok2 adik2 ku dah keje...dah kawen...camne agaknye? Tinggallah aku sorang agaknye..Ish...emo plak aku nieh...

Tp, aku dah rase semacam. Urat blakang telinga and bawah dagu aku start rase sengal sket. Rase macam sakit gigi tp bukan sakit gigi. Tp aku tahan lagi and tak makan daging tuh.

Time nak gi keje adelah time yg paling tak best skali. Dahla sume org cuti, ujan lebat plak tuh. Tanker plak tak boleh dibawak laju ketika ujan (aku kena tukar kot getah wiper si Tanker nieh). So, aku agak sedih gak la nak gi keje. Menambahkan kebosanan betul bile pk2 kan org kat opis tuh.
Aku lalu la kat pasar Ramadhan mini kat Terminal. Kesian org berniaga. Tak ramai org. Disebabkan aku kena prepare makanan berbuka sendiri (and melalui pengalaman cafe akan sibuk), aku bawak bekal rendang dan belila kuih sket. Aku beli kuih telinga keling dlm gambo nieh utk pemanis mulut. Aku leh lupa beli kurma kali nieh (byk sangat nak kena ingat skang). Adik yg jual kuih nieh tak biase jual kuih, die malu2. Nieh pon aku curik2 snap gambo die sbb die malu sangat. Ayah die ajar die packing kuih...pastu die blushing tak sudah. Tp bagus la utk budak yg baru belajar. Customer service tip top! Kalah Tesco:P

Naik jek bas, abg bas kate traffic jam teruk, maybe kitowang akan lambat ke tpt keje. Perlu diingat setiap jam kerja aku akan direkod dan dikomputerkan. No escape. Aku menahan la kesabaran waktu tuh. Sampai2 opis ujan bertambah lebat...

Masuk je opis, boss ku cakap aku masuk keje kul 8mlm. Dowang awalkan lunch aku kul 7mlm. Yes! Dpt solat! Slalu tuh kena bergaduh kalo nak solat. Pernah ditanye, "Why other Malays are not praying and only u have to pray?" Trust me...adelah malas utk menjawab soklan tersebut.
Sakit tuh sbnrnye makin lame makin teruk. Tapi aku kumpulkan lah geng Melayu ku yg seciput, kitowang buka same2. Bestnye dpt bace doa same2. Tp of course aku akan teringat fam kat umah. Mesti lagi best. And bile aku nampak kelibat Sepet berbuka sorang...tak tau nak cakap ape dah. Of course la byk flashes of memories mase tuh, tp sabarkan la hati ko Sha oiiii..

Aku tak lalu makan. Sebab aku homesick gaknye. Walopon makanan ku sedap. 3 tahun aku keje kat sini, thn nieh leh lak aku nak homesick bagai. But...yg paling penting skali aku sakit! Blakang telinga aku sakit bangat. Di saat2 aku nak start keje and letak phone kat telinga...rase macam nak putus urat aku. Nak nangeh pon ade. Ku tahan dan buat keje...sehingga satu part tuh aku dah takleh wat ape...

Yg nieh aku cite kendian ekkk...tunggu posting lepas nieh:)

9 comments:

KM said...

Ko kat oversea ekk sekrg? hehehe...KM salah baca pe ekkk

cHeRyNa PiReS said...

mane de kat oversea km....kat mesia laaaa...keje je time oversea:D
slamat berbuke:D

shaxx said...

nasib baik mantai and bukan mo man tai...

sakit tuh cepat2 la gi spital ke klinik ke rumah bidan ke...

selamat berpuasa!

Eriyza said...

Selamat menjalani ibadah puasa Sha. Semoga bahagia sokmo. :)

Tie said...

Salam ramadhan ...masa single ni makan apa2 pun boleh..tapi mesti rindu kat family...kak tie lak sibuk fikir menu untuk berbuka..kesian kat anak2 yg berpuasa..bagi semangat sikit..

cHeRyNa PiReS said...

shaxx: momantai tuh len la!:D mane de org sakit gi jupe bidan...huhu...


eriyza: thanx eriy..u 2:D

kak tie: at least kak tie dah era len dah...Sha nieh tah bile la nak sibuk plak wat menu cam kak tie. slamat bepose:D

Adry said...

first time dengar Hari Mantai.. hehehe... sakit tu cepat cepat la gi klinik ek... take care...

Neeza Shahril said...

akak pernah kena gitu dulu. Akak mintak tempat solat kat office. bos tanya, kenapa dulu takde orang mintak pun padahal ramai melayu dalam tu. Sama banyak ngan cha ya nun alif tu. bila akak mintak, diorang heran. sib baik dia bagi jugak solat. Ada GM tu, siap offer bilik dia. GM tu cha ya nun alip jugak. akak tengok yang melayu tak solat pun.. entahlah kan..

cHeRyNa PiReS said...

adry:
--->yelah...bukan sume org gune terms nieh:D

kak neeza:
--->boss cha ya nun alip sha understanding sket...tp kap lam ya nga tak pernah nak paham walopon dowang kuli jek. balik2 komplen. bagusla GM akak tuh...:D