Friday, September 12, 2008

ramadhan: day 11: perut

Hmm...gambo nieh aku candid mase tgh bukak pose. Time org tgh bergurau2 and pass2 makanan.

Opis tak macam opis kan...sbb kitowang nye dress code kan casual. Dah kate keje malam. Dulu mase mule2 keje dowang suruh gak kitowang pakai smart2 bagai, tp budak2 boring la sbb rimas.

Then, die tukar. Yg keje malam leh pakai casual, yg keje siang ikutla formal dress code tuh:D

Dis is one of the reason why I love my job. Kdg2 bile dah pakai smart2 nieh perangai pon tukar gak sekor2 tuh. Tibe2 act like real big exec (exec tuh bersamaan ngan kuli....so, jd exec bukanlah besar mane!). Contoh bile dah pakai smart, tibe2 sume mende takleh buat. Especially girls....tibe2 plak macam2 la cacat. Tah hape2...

So, aku tak payah la nak spend byk2 nak pakai baju cantik ke opis. Cukuplah ape yg ade, especially mase blaja dulu aku beli sket2 baju2 yg boleh la diterima nak pakai di opis. Skang nak suruh aku beli baju jgn haraplah...pandang baju pon sedih2 jek...so, nak keje kat tpt berbaju formal?Hmm...think twice.Tp who knows tibe2 aku leh take the challenge kan?

But...bile difikir2kan...elok gak kalo opis aku nieh tukar balik pakai baju formal. Sbb lately...aku slalu sakit mate. Ramai sangat nak jd Kareena Kapoor...kalo perut Kareena tuh at least putih melepak, tak berkarat. Mungkin masih sedap mate memandang...tp kalo perut berkarat, sakitlah mate yg memandang...

Lately agak bosan melihat dressing budak2 yg baru masuk keje. Apelah...tak boleh ke smart2 sket. Aku bukan anti-sexy, tp aku anti-vulgarity. Mmg la boleh pakai jeans ke tpt keje...tp jeans yg macam mane boleh dipakai.Nothing against hipsters...lawa. I love fashion. J-LO pun tak sentiasenye nak nampak perut. But kalo pakai perut asek nampak, susah laaa....takkan sume baju nampak perut...365 hari dalam setahun pakai baju Reject Shop ke? Asyik shrink ke? Nak dtg keje ke nak jd peragawati?

Yg paling best skali...bile dah melawa macam nieh...sexy bangat, kalo pandai buat keje...takpe. Nieh cakap pon asek salah..."HE ARE"..."I IS". Aiyoyooo...mane pergi grammar? Sapelah yg lepaskan dowang masuk dlm bangunan nieh? Patut la customers makin ari makin marah jek...

Last2 aku pon paham. Interviewer suke tgk perut agaknye. Patutlah time aku dulu susah sangat nak masuk keje sini. Sbb perut besar kot. Byk la assessment. Tgk yg gendut2 dlm gambo nieh...nieh sume batch aku or senior than me. Gendut. Tuh pasal kitowang tak cakap "I IS..."
Bukan pompuan jek, lelaki pon same la. Seluar londeh baju singkat. Bulan2 pose nieh mmg best la kalo nak potong pahale pose. Tak masuk lagi yg bertatu, bertindik dll...mmg artistic abeh dowang nieh...

Which leads me to juggle on a decision. Errr..ini ke circle yg aku nak? Every Friday night macam nieh pergi yum seng. Gi keje nampak perut. But those people bukanlah pandai sangat. They have no clue on what is going on...Lucky, yg Melayu dlm gambo nieh are the sweetest babies....dowang tak buat.

Hmmm..semalam buka best la jugak. Edi bawak ikan keli masakan emak die...eheehehehe...best. Berselera bangat aku makan. Pastu ade yg bawak nasi goreng cili padi. Nasi goreng cili padi sbb die blend cili padi and goreng ngan nasi tanpa sebarang bahan tambahan. Pedas! Macam2 laaa...sumenye best.


Aku nasib baik sbb aku masuk keje lepas buka. Taklah kena tgk perut ari2...

16 comments:

shaxx said...

perut.. hmm..sate perut haji samuri sedap jugak...

lankapo said...

hehe perut besar ke cheryna ni :).

Amboi, marah betul yer..grammar nak betul ekk. Salah cakap kut diaorang tuh..apa orang putih cakap
tersyasul ...

Kalau interviewer laki biasala mesti nak yg sedap mata memandang daging terhidang.

cHeRyNa PiReS said...

shaxx:
--->boleh tahan laaa...sbb itu perut utk dimakan:D

lankapo:
--->tak kisah kalo tersasul...sbb kdg2 kite pon camtuh jugak...tp kalo mmg dah terang2an wat salah yg same ari2...boleh terime ke?

ehem2...bukan awak laki ke lankapo? hehehe..

Pocket said...

Perut!!
actually pocket suka tgk awek yg nayang perut. this is the pocket talking like a man he is,
tp kalau setakat sexy or lawa jer, tp tak leh wat keja boring jgak.
menyusah kan.

Pocket nyer work environment is better in a sense that everyone have to wear uniform. then no one have to spend half an hour every night to think what to wear tomorrow.
tp bila annual dinner.. sampai tak cukup perut diorang nak nayang ..
hahahahaah!!!
(Nayang lain pulak.. Hoh!!)

cHeRyNa PiReS said...

pocket:
--->yeah...yeah...biaselah tuh pocket...not surpsrising la sbb yg interviews sume lelaki and i appreciate the fact dat lelaki mmg suke tgk perut...

which leads to my next question:
is it okay to be dumb as long as u have nice tummy? hehehe...

Pocket said...

no!!
but then again that depends, what do u prefer to be used for?
if u're a perut model, hell u can be as dumb as a cow, as long as u keep your tummy nice.
(Okay that's a bit over exagerated sentences, but u know what i mean)

but if u'r a 'cleaning lady' as u put it, keeping and showing a nice tummy without proper english is not needed to the company kut.

question: do u meet your customer while u'r 'cleaning?'

Adry said...

adeh... Semua cerita sal perut la plak.. hahaha... lawak gak ni... mmmm tapi seriously, aku pun tak suka tengok orang yang asyik dressing nak hangging jerr... memang la suka hati dorang tapi tak takut ke masuk angin... kalau hari tu sejukkkk dari malam ke siang asyik hujan, takyah la nak seksi meksi ... huhu... atau tempat kerja tu aircond 24 hour pakai la baju yang elok skit kan... huhu

cHeRyNa PiReS said...

ABANG Pcoket:
---> what i wastrying to emphasized was if the tummy is nice, but the tummy owner is stupid and have no common sense on how to dress up to work...dats utterly dumb not tolerable...

i mean, u can wear what u want outside the opis...but not to the extend u're wearing almost-a-bikini-top to work:D

answer:
--->customers nope...but business partners, yes. rakan2 mencuci:D

adry:
---> kat sini sejuk...takpelah kalo sikit2 jek..tp too much pon susah laaa...

Tie said...

Wah..best betul berbuka dgn ofis mate kan...mesti macam2 cerita...hi hi..

Neeza Shahril said...

akak pun tak suka tengok perut ni.. ngada2 je rasanya tayang2 perut kat orang.

bab grammar pun 1 hal.. geram sangat bila orang cakap I is.. rasanya darjah 1 dah belajar I am kan.. ish ish......

Dayu said...

bestnye gi keje leh pakai casual, pakai jeans smua..kalau dh keje gomen, jgn harap lah..

tiap2 ari baju kurung, kalau trn site je la merasa pakai sluar

xamadx said...

liverpool rawks!

Pocket said...

ok, sorry i didnt get that,
i tot the whole story was about stup1d but gettin the job by showing nice perut.
I guess i'm wrong,

its a good thing my company have uniforms, orang tkleh tayang perut. (boleh ammend kasi ketat jer la^^)

juelee said...

muahahahha nampak perot muncit??
kene suh org yg berkenaan pakai bengkung la.....

cHeRyNa PiReS said...

kak tie:
-->mmg...mengumpat jek:D

kak neeza:
--->sha tak suke sbb mistake bodoh macam tuh laa...macam sha pon ade wat silap dlm posting nieh (patut perkataan emphasize tuh takde D letak D), tp at least tak cakap I is laaa...hehhee...

xamadx:
--->yeeee!!! sangat hepi melihat teamku menang:D

pocket:
--->u were rite bout dat...perhaps i didn't make it clear enuff...btw...mintak keje jd operator tpt pocket boleh ke? hehehe...

jue lee:
---> muncit kalo makan banyak....nanti sakit bile pakai bengkung...hehe...

Eriyza said...

Org skrg mmg suka pakai pakaian menjolok mata. Huh!!!