Tuesday, September 16, 2008

ramadhan: day 13 & 14: home-cooked meal

***day 13***


Sahur pagi tuh aku makan idiyappam. Idiyappam tuh putu mayam. Aku panggey idiyappam sejak adik2ku panggey mende tuh idiyappam. Nape? Ntah kenape mase sekolah rendah adik2ku kena belajar Bahasa Tamil. Dlm buku teks tuh ajar name sbnr putu mayam ialah idiyappam. Sejak tuh kitowang pon panggey mende tuh idiyappam:)

Aku makan idiyappam ngan kari ayam. Beshnye! Aku sangat suke idiyappam ngan kari ayam sejak kecik lagik. Sbb mase kecik ade jiran wan aku ialah seorang mamak. Ade sekali tuh kitowang dijemput buka pose kat umah die. Die idang idiyappam ngan kari ayam atas daun pisang. Best giler!

Tp macam biaselah, sahur ku agak kensunyian. Nasib ade kawan2 temankan, walopon mereka golongan tidak berpose. Teringat plak tahun2 lepas aku ade kawan2 department len yg bersahur ngan aku. Sejak most of them pindah ke opis ke-2 kitowang kat Bursa KL, aku mmg lonely sket la sbb aku jek kat Cyberjaya lagik...

Tp takpe!!! Sebab...pade ari Sabtu, aku tak keje. Walopon pade asalnye aku patut keje, aku berjaye mengecewakan boss aku kali nieh. Hehehe. Sampaikan salah sowang boss aku kate, "U are saying number of nos these days, Sha." Lantaklah. Aku tak peduli. Keje Sabtu tak compulsory. Optional. Bukan dpt gaji lebih. Dpt off-day ari keje jek.

All these while aku considerate pasal org len, last2 aku tak dpt cuti raya pon. Padahal aku je yg sambut raye kat situ. Org yg said no pulak yg dpt cuti raye aku walopon dowang tak sambut raya. Dis year, aku selfish habis. Cuti raye, aku punye. Weekend aku pon aku punye. Hahahaha...bestnye!

Ibu ku ke pasar seorang diri pagi tuh kerane aku titon. Aku pon tak sedar kul brape die gi pasar. Honestly, aku makin risau lak tgk keadaan diri sendiri skang. Tido mati. Cepat letih. Selsema ngan batuk on and off. Demam lagi la selalu. Doctor kate: EXHAUSTION. Maybe keputusan yg aku akan buat tak lame lagi akan jd keputusan yg terbaik walopon berat ati...ntahlah.

Aku tak tau kul bape aku lelap pagi tuh, Aku tau aku layan ibu cakap2...sedar2 dah tengah ari. Bangun2...tgk cite Hindustan - Eklavya. Aku slalu tak suke Hindustan nieh, tp cite nieh aku mesti tgk. Sbb cite nieh cam ade elemen family sket & history sket la nampak gayenye. Kalo nak suruh aku tgk cite Hai...Hai...Pyar...Pyar...mmg aku takmo! Nasib cite tuh takde lagu langsung:D

Then, lepas tgk cite Hindustan, aku gi garden aku yg dah lame tak berjenguk. Wat weeding sikit2 jek (aku rase pasnieh aku kena spend lebih mase utk garden aku!). Byk pokok untut membiak kat garden aku nieh. Silap aribulan garden aku akan bertukar jd kaler oren. Hmmm...nantilah...ade mase aku cerite lagi pasal pokok untut. Setakat nieh masih belum ade mase:D

Ibu beli ikan tenggiri, sayur, paru...macam2 lagik. Kate ibu aku, sebelum aku tido aku boleh cakap, "Duit dlm purse. Amik semua." Boleh aaakkk? Nasib baik yg aku cakap tuh ngan ibu ku. Kalo aku cakap kat perompak Indon yg macam kat Shah Alam tuh, dah selamat dah duit aku gaknye (eleh...macam byk duit!).

Menu: Sambal paru, gulai ikan tenggiri dengan kulit rambai, pak choy goreng belacan. And yg paling spesel...kuih nagasari. Ibu ku tibe2 ade mood nak buat kuih (agak mengejutkan sbb dah nak masuk 26thn umo aku thn nieh, nieh la kali ke-2 ibu ku buat kuih...hehehe...). Akhirnye dpt gak aku gulai kulit rambai tuh...perrrrghhh...sangat puas ati!

Adik2 ku adeeee....yg tuh paling spesel skali. Kitowang sahur and tgk Man U vs Liverpool lepas tuh....hehehehe...

***day 14***


Sangatlah gembira di hari ke-14 sampai tak tido lepas tgk game Liverpool. Aku agak kecewa sket sbb itulah game pertame Liverpool yg aku tgk season nieh. Tp Torres tak men. Gerrard tak men full game. Yg aku puas ati dpt tgk Keane men, sbb dr dulu aku nak tgk Keane men. Well..talking bout Liverpool's performance...aku rase byk lagi yg team aku nieh kena improve. Kalo tak kerane own goal si Brown, mungkin game tuh seri jek. Attacks byk, tp macam biase takde finishing. Kalo nak jd champion...byk lagik yg perlu improve. Aku nak komen byk pon susah gak. Nanti org kate aku memandai2. Tp yg aku harapkan team aku perform lagi bagus dr Chelsea jek season nieh....huhuhu...

Aku masih lagi ternganga2 tgk gol free-kich si Robinho arituh...baru aku sedar yg aku nak tgk Nona. Aku nak tgk kenduri kawen Lan Pet Pet kuar kat TV. Aku bukan minat die, tp just curious macam org len jugak. Lawa ke bini die? Jumpe kat mane? Well...naluri seorg wanita, mestilah busy body. Hehehe.

Tepat kul 2 ptg, tercogok aku depan tv. Arinieh aku berkongsi pendapat dgn wife si Lan Pet Pet nieh, "Kalau dia boleh jaga org tua dia dengan baik, maknanya dia boleh jaga saya dengan baik juga." Ye...ye...aku sangat setuju. Tp bukan senang wooo nak jupe yg macam tuh. Pengalaman dok and keje kat area Lembah Kelang nieh mengajar aku yg ramai dak lelaki Melayu tak rajin balik kampung. Kdg tuh, bile berkawan2 pon aku belajar tentang sikap seseorang tentang keluarga. Sbnrnye, kalo aku cakap macam nieh, org kate aku akan cari alasan tak nak kawen. Tp sbg sumone yg more to family, of course la aku nak org yg care pasal family jugak...

Menu: sayur campur, sambal ikan bilis, tempe dan kentang, ikan masak kicap, ulam pucuk ubi rebus, ulam raja dan jantung pisang rebus cicah sambal belacan. And yg paling best...bubur pulut hitam:D

Lepas dr weekend, aku menunggu hari bile la aku nak cuti. Tak sabar rasenye nak tunggu bile sampai hari boleh cuti lagi. Mane tau sampai ke Rawang:D

6 comments:

Sya Annur said...

aku nak gak, jntung pisang. tp dek krna xleh mkn belacan, cicah kicap lado pun sodap yo. time kat nihon aku beli yg dlm tin je, sgt la kasihan :( bilakah nak dtg rawang tuh gaknye ek? hehe...

cHeRyNa PiReS said...

aku makan jantung tuh ngan sambal...kalo makan sambal belacan bebanyak kang gata laaaa idung:P

ade jual dlm tin ke? biar betu?

tuh laaa...ingat nak bincang ngan ko...dari 19-22 and 27hb sampai raye aku dah cuti:D

Neeza Shahril said...

Sha mengigau ke masa suruh ibu ambik duit tu.. kalau ibu Sha lurus bendul, mesti dia ambik semua dan beli semua makanan hehee..

shaxx said...

iddyappam... apsal tak de gambo menda tuh...?

cHeRyNa PiReS said...

kak neeza:
--->tuh laaa..nasib ibu tak amik sume. sha suruh die amik duit gi pasar jek sbnrnye...nasib die paham...

shaxx:
--->lupela nak tangkap gambo. lenkali lah yeee...

Adry said...

mmmm putu mayam ni macam mana rupanya aa?? lupa la