Thursday, September 18, 2008

ramadhan: day 15 & day 16 : popia

***day 14***
Ari ke-15 ialah ari Isnin. Aku tak sempat buat macam2 sbb aku malas. Gi keje pon malas...tp gi jugak. Org slalu kate, "monday blues". Aku malas sbb aku pkkan ari Isnin la ari customers slalu mengamuk. Skang perberet word customers aku ialah recession...credit crunch....recession...credit crunch...

Setiap kali dowang sebut credit crunch aku akan ingat koko crunch. Hehehe. Aku langsung tak beli kuih. Ptg tuh aku bukak blog Kak Neeza ngan Kak Sya. Dlm blog Kak Neeza ade gambo kuih ketayap.Dlm blog Kak Sya ade gambo kuih cara berlauk. Adeeehhh...kat bazaar nieh 2 kuih tuh takde.

Time buka, aku tgk kawan2 aku yg len pon tak beli kuih. Sume kate dowang tak sempat macam aku. Tibe2, Wawa kuarkan kuih die. Kuih ketayap ngan kuih cara berlauk. Eh? Rezeki. Yg best tuh...Wawa beli kuih tuh kat blakang UNITEN, kolej aku dulu. Waaa..windunye UNITEN~~~!!!

***day 16***

Aku sempat singgah beli kuih kali nieh. Aku beli buah melaka, popia (dlm gambo), ngan kuih keria. Then ibu ku called: Ibu cakap, die belikan aku lauk nak bukak pose kat Minang. Yeayyy!!!

Ibu tak beli belut sbb ibu takut aku akan menakutkan budak2 opis. Budak2 skang...sume takut. Kerbau takut...belut takut...itik pon takut! Kot lah lahir kat bandar. Org kampung. Aku yg lahir kat Bandar Seremban pon tak macam tuh. Kdg2 aku rase org kg nieh lagi poyo...Ntahlah...

Mase aku naik bas, macam biase jek. Tibe2 aku dgr pakcik drebar tanye sowang budak:
"U punye tag mana? Kenapa naik bas tak tunjuk pass?"

Disebabkan transport disediakan oleh company, kitowang kena ade tag khas nak naik bas. Dak lelaki cha ya nun alip yg putih bermate sepet tuh takde tag. Aku dgr die jawab kat drebar, die pekerja baru. Uikkkkss...? Bukan budak nieh dah lame keje ke?

Sessi bersoal jawab antara drebar ngan dak tuh berlangsung selame 15 minit. Adoiii...yg len mule bengang dah. Bas kitowang patut gerak kul 5.30ptg. Kalo lambat, nanti sampai Cyberjaya lambat. Dahla jauh kan...Disebabkan budak tuh, bas tak gerak sampai kul 5.45ptg.

Aku heran sbb pakcik drebar tibe2 hilang sabar sket. Sampai kate nak report polis. Aku pusing belakang, tibe2 pakcik kate, "Dik...naik bas lagi satu. Nanti awak lambat gi keje." Kitowang pon turun pergi kat bas spare.

Waktu jalan tpt tingkap budak tuh, aku nampak keadaan sebenar:Budak cha ya nun alip tuh buat muka mengejek kat pakcik drebar ngan coordinator. Sambil buat2 muka degil dan mengejek dan melawan cakap, budak tuh sumbat fun fries dlm mulut. Di depan drebar yg berpose! Aku tau die sengaja sumbat makanan tuh...annoying tul...

"Dats unacceptable, Sha. I will not eat in front of u." kate kawan ku dr blakang. Die nampak budak tuh makan.

"Maybe only u'll be thinking dat way, my dear. Not dis boy, though." kate aku.

"Yeahhh...insolent boy."

Sbnrnye, budak tuh lupe bawak tag. Menipu kate die pekerja baru supaye dpt lepas. Die lupe yg pekerja baru naik bas kul 5.30pg, bukan 5.30ptg. Hahahaha...sape yg bodoh?

Di waktu berbuka, Wawa pulak tak dpt bawak kuih. So, giliran aku bg kuih aku sket. Kitowang plan nak bawak sejenis lauk sowang lepas nieh. Muak dah ngan makanan cafe...Tgh2 bukak pose semalam...Tibe2 sowang dak nieh cakap, "Lepas pose nieh, tak dpt la kite nak makan sesame kite dah. Tak dpt cakap Melayu dah." Adoii...kan best kalo slalu macam nieh?

7 comments:

Neeza Shahril said...

rezeki tu Sha.. dapat makan kuih ketayap hehe..

Sha belajar UNITEN dulu ke? Akak ada kawan kerja kat Admin dan cousin yangjadi lecturer dan ada gak involve ngan students kat situ..

kawan2 akak masa kerja dulu tahu gak respect orang puasa.. tu jenis tak reti bahasa la tu..

cHeRyNa PiReS said...

kak neeza:
---> tuh laaa...tak sangke plak:D

haah...blaja kat UNITEN jek...ntah2 cousin agak tuh lecturer Sha:D

nak wat camne...budak cina tuh tak reti jadi penumpang bas:D

PuteriSatu said...

salam kenal dari akak n family...menyelerakan popia basah tuh...

cHeRyNa PiReS said...

time kasih sbb melawat ek...
hehehe...bulan pose nieh sumenye selera:D

shaxx said...

eloknye budak cha ya nun alif tu dicepuk ngan popiah... baru kena... tp rugi pulak eh... baik makan je ler...

cHeRyNa PiReS said...

ntahlah...pade aku budak tuh penakut...kalo berani cube terus terang yg die tak bawak tag, kan senang:D

Adry said...

hahaha... bulan posa ni.. memacam jer ek... credit crunch pun ble jadi koko crunch.. hahaha

Adry @ http://www.adrysabry.com