Friday, September 19, 2008

ramadhan: day 17 & day 18: gulai nangka

***day 17***

Disebabkan aku makan makanan Minang pade ari ke-15 arituh, budak2 opisku telah mengecek aku dgn jayanye (tak kisah la tuh...kdg aku pon mengecek dowang gak). Dak2 nieh suke pergedel Minang nieh. So, kitowang decide nak wat potluck.

Aku bawak pergedel, Edi bawak ayam masak merah, Lia bawak kurma ayam, ade yg bawak gulai daging, puding nanas...macam2 laaa...tp takde sape bawak sayur:P

Penat gakla nak jalan dr Gerai Minang sampai ke tpt tunggu bas aku tuh. Time org balik keje, lupekan aje la pasal kereta kat Seremban. Tak pernah nye dpt parking. Tak pernah jugak tak jam. So, kenalah berjalan.

Sampai2 jek pakcik tuh baru nak bukak gerai. Akulah customer pertame. Aku mintak pergedel, sambal ijau ngan ikan bakar. Tibe2 pakcik tuh cakap, "Arinieh ade gulai jering dik. Nak tak?"
Hahahaha...my perberet. Pakcik nieh pon tau, kalo ade belut ngan gulai jering sure aku amik punye. Aku pon beli gulai jering, buat lauk sahur.

Sampai2 opis...aku beli nasik putih kat cafe. Macha cafe tuh leh buat kurang asam pulak kali nieh, ade ke suruh aku pusing satu round kat lauk2 tuh utk beli nasik putih? Sedangkan kaunter kat tpt nasik. Die kate aku potong que. Aku pandang jelah die, malas aku nak lawan2.

Waktu buka, kitowang membebel lagik. Kalo kitowang tak tgk jam, tak check waktu buka...kitowang takkan tau waktu berbuka. Sbb setiap ari berbuka di cafe nieh, lagu Tamil dgn kuat berkumandang...tanpa memikirkan langsung pasal permintaan kitowang nak tau waktu buka.

Bile aku cakap org dowang nieh tak tau respect, maybe org ingat aku slalu keterlaluan dlm blog nieh. Trust me, mende nieh aku lalui setiap hari, setiap waktu. Setiap ari jumlah org yg tak tau hormat org len makin meningkat. Aku harap cerite2 dlm blog nieh, jd pengajaran la utk sume ye!

***day 18***

Ari ke-17 aku beli kuih jek, aku beli kuih koci, cucur udang ngan popia. Tp aku takde beli nasik ke ape ke...sbb Lia nak bawak makanan utk kitowang arinieh. Makanan ape? Spaghetti...tp special sket aaa sbb die suruh hubby die buat;D

Hubby Lia chef kat San Francisco Coffee. So, kitowang dpt la makan spaghetti yg chef masak. Best...sedap. Macam makan kat deli plak rasenye. Lia bawak meatball spaghetti both cabonara and bolognaise punye sos. So, kitowang makan style Italian la bukak pose kali nieh:D

Tp aku ade menu special pade ari ke-17 nieh. Maybe sbb byk pokok pisang yg berbuah kat blakang umah kali nieh, ibuku try buat kek pisang! First time dlm idupku sepanjang hampir 26 thn nieh....die tak pernah langsung buat kek! Kek2 buffday ke...ape ke slalunye kalo tak Mak Long (kakak ayah) yg buat, aunty2 aku (kakak2 ibu) yg buat. Ibu mmg tak reti buat kek! Slalu aku la yg buat...itupon aku dah malas. Yg aku reti buat pon butter cake ngan coklat jekk...itupon tak la sedap sangat...sbb aku tak pro.

Sedap gak kek ibu aku nieh. Bersungguh tul die cite kat aku camne die wat kek pisang. Kelakar aku dgr.Die tau aku sangat suke kek pisang. Tp selame nieh aku tumpang mak org len punye kek pisang jek. Sampai ade satu mase kawanku balik kampung and hantarkan kek pisang ke umah aku. Tp ibu ku tak pernah buat kek pisang sendiri...

Laku gakla kek pisang die, abeh2 budak2 nieh makan.
Cehh...ade yg tanye aku, "Mak ko pandai wat kuih ke Sha?"
Aku gelak jek..."Tak...inilah miracle tahun nieh.First time die buat kuih."
Ibu...ibu...tahun nieh bolehlah Kakak pencen buat kek!

7 comments:

Neeza Shahril said...

Sha, sedapnya kek pisang.. terer dah mak Sha.. 1 improvement tu..

gulai jering tu macam menarik aje bunyinya.. akak memang suka makan benda2 yang akak tak biasa makan tau :)

shaxx said...

Sebut pasal minang, teringat nasi padang kat sederhana jakarta and lontong gantino (makan dgn kuah nangka) kat dumai... ni buat nak balik sana lagi nih...

Tie said...

Teringin lak nak makan gulai nangka..tunggu laa lepas raya..puasa ni tak de mood laa..

Sya Annur said...

sebaik tamil sebelah ni dah improve banyak, xde la nak lwn2 time azan ngan loceng eskrem dia. hehe... n sebaik gak dah buat gulai nangka. bkn leh mkn sgt pun, aku kan hangin :p mkn je, mlm tu mulala, skt blakang la, belikat la, sendawa la... siap offer nak urut org lagi, supaya sendawa. sebbaik angin i ikut mulut je :p

Dayu said...

gulai nangka!!! huuhuu..terliur wehhh..lama dah tak dapat ni..

harus kena menyinggah kg baru gi carik ni..

mmg suka la makan gulai nangka, tapi uncit saya tu tak retu makan *jakun giler dia*

cHeRyNa PiReS said...

kak neeza:
---> hehehe...kembang idung ibu kalo bace komen kak neeza nieh:P

gulai jering nieh sha sendiri tak pernah makan sampailah sha dtg gerai pakcik nieh...sejak tuh terus suka. kalo akak suke makan ulam, mungkin suke:D

shaxx:
---> hehehe...nanti kalo gi holiday takde la entry blog macam arituh:D

kak tie:
---> sha suke makan macam nieh nak naikkan selera jek kak tie...asek makan ayam...muak dah:D

kak sya:
---> kalo angin ikut len mmg bahagia la org2 keliling membau...well, tptku ramai sgt Tamil...so bersatu itu teguh:D

dayu:
--->ajarlah encik uncit makan...hehehe...

Adry said...

banyak pisang yer.. cubala buat berongko plak.. hehehe