Monday, September 22, 2008

ramadhan: day 19 & day 20: atan's buffday

***day 19***

Aku cuti pade ari ke-19. Yesss...nak basuh baju, kemas bilik...masak...and most importantly, tido malam:D

18hb September ialah buffday adikku Atan. Tak dpt present pon...sbb poket aku tgh recession nieh. Hehehe. Die pon paham sangat dah, nasib die ngan aku yg lahir ujung bulan nieh. Takdenye present2...

Aku bajet, nak call Kak Sya. Ingat nak gi Rawang ari Isnin - 22hb. Tp, ptg tuh aku dpt call. I have sumthing and sumwhere to go ari Rabu nieh...so, aku kena save time and money to go to dat place. So, tambang gi Rawang kena pakai utk Rabu nieh plak. Hopefully mende nieh worth it laaaa...mintaknye murah rezeki aku, lepas nieh dpt aku tido malam...be near to the family...and everything. Rasenye ko leh guess ape aku nak wat nieh...tp let it be as it is sampai aku dptlah...baru kuar blog. Doa2kanlah ye!!!:D

Atan balik...rengek2...then gi kuar makan. Adik takde, Shahmi takde. Ibu baru balik physio, aku tido lame...so, tak masak. Nak gi sane sini, then we've decided to eat belut. Dlm fam nieh yg semput aku ngan Atan. Arituh Atan masuk spital jap (complete sume dlm fam masuk spital dis year). Cuak jap aku sbb die kat spital Melaka. Tp nasib under probation ward jek...kena pam sket jek la. Tp dah kena warning ngan "big boss" iaitu ayahku...Atan takleh men ragbi jap...Teringat Kak Sya tulih belut is good for semput...so, EAT BELUT FOR BIRTHDAY!

Ibu nak apam balik...air sirap. Nice and simple, sume skali makan arituh sekepala RM4, kitowang ade 4 orang. Same jek kos masak ngan kos makan pon. Tgh2 kitowang perhatikan org ramai...dah kate makan kat pasar malam kan.

Pasar Malam Seremban nieh bukak table. Macam kat Bangi, kat Bangsar...kan ade macam nieh. But more hygienic dr kat Bangsar tuh. Sbb kate org yg bukak gerai, syarat nak bukak gerai tuh pon ketat gak. Dowang kena beli canopy khas Majlis Perbandaran ngan tong sampah khas. So, tpt nieh cantiklah. Sesuai la kalo nak makan makanan Melayu. Kat sini la aku makan Nasik Minang yg aku dok cerite dlm blog nieh...

Malam tuh dlm kul 10, aku tgk tv. Ade satu cite Cina nieh...aku mmg giler tgk drama Kantonis kan, tp sejak keje aku buat2 lupe pasal minat aku sbb takleh follow. Cite lawak laa...Cheng E Kin blakon. Nasib cite tunjuk lepas buke...hish...comeynye Cheng E Kin nieh...Tanpa disedari aku dok puji2 die kiut...aku teringat statement nieh:
"Kakak punye taste mmg muhibbah. Malaysia truly Asia!!! Ko ingat tak boipren die dulu tuh. Yg sowang muke keling, sowang lagik muke Cina."

Disebabkan statement tuh...aku rase lepas nieh kalo aku nak cari bf baiklah aku carik muke Melayu. Complete kan sume rupe skali! Hahaha...


***day 20***

Nak kurma kambing asal2nye. Sbb aku sangat suke kambing (walopon aku macam kambing). Tp kambing mahal...nehii...nehiiiii...

Tgk rancangan Ketuk-ketuk Ramadhan. Dafi AF tuh masak. Tak selera. Tgk Sheila Rusly plak masak sotong goreng rangup...hmm..dappp...tgh musim sotong nieh. Nak sotong ke?

Gi kedai, tak jupe pon sotong pon. Jupe ikan kerisi jek. Akhirnye goreng sambal jeklah. Pastu ade drumstick ayam tuh...aku bakar...lupe plak beli santan, kalo tak leh jd ayam percik dah. Kailan ikan masin ngan telur dadar. Murtabak RM2. Jupe kuih cucur ngan apam gula hangus. Air soya.

Ari Sabtu ialah ari bermalas2an dan seperti biase aku tgk tv jelah. Asal2 lepas sahur tuh konon nak buat gardening, ape lepas tuh baru sedar aku takleh minum air...huhuhu. Berenti la bile matahari dah naik.

Ade satu drama yg aku suke tgk sepanjang Ramadhan nieh. Tajuk die - Impian Laili kat RTM1 kul 2 ptg. Huiyyooo...aku tgk drama RTM! Cam unbelievable jek kan? Utk pengetahuan, aku tgh try nak idup tanpa Astro...sbb aku rase nak potong line Astro aku tuh. Susah sket la sbb aku giler tgk rancangan sukan n rancangan masak. Tp tgh try nieh! Tak tau sampai bile nye nak berjaye.

Asal2nye kerane aku dpt lagi satu mende bodoh mase bayar Astro arituh. Aku call...tanye bill brape...aku diberi satu jumlah. Sbb as usual, bill aku dah brape bulan tak sampai, bile aku call...takde explanation. So, kena pandai2 la bajet brape bill. Bile bayar ikut pakej, tibe2 bill terlebih la...terkurang la. Blur. So, utk pre-caution, call lah.

Tibe2...lepas bayar, dua tiga ari lepas tuh die call kate bill aku tak cukup RM16. Tah hape yg tak cukup...aku tanye, no explanation. Suruh aku tgk bill yg tak sampai2. Errr...ayat tuh pon amatlah menyakitkan ati...takleh diterima lah.

Aku takde mase nak bayar benarnye. So, line kena potong. Then aku tibe2 rase malas nak call or sambung line. Aku tunggu la bill sampai...sbb nak tgk ape sbnrnye jadi ngan bill. Tp tak pernah sampai. So, Astro dok sibuk la telepon. Tanye mane lagi RM16. Satu ari ade sowang dak pompuan nieh telepon...ayat die sangat la best...tak tau hormat and sangat la kurang ajar (yooo...gua kerja buat debt counselling...org utang riban2 juta2 pon gua tak pernah tengking tau!)

Aku diam jek. Ntahlah...maybe sbb aku sendiri pernah wat customer service mase aku mule2 start keje bank nieh dulu. Use your words as limited as possible:D

Aku sabar dan sabar...kerana diriku berpose. Tibe2 die cakap, "dah bayar nanti Cik jgn lupe call customer service!"

Aku jawab, "Yelah. Yg lembab tuh ye?" Tah dari mane dtg words tuh aku pon tak tau..hehehe...

Die jerkah, "Ape Cik?~!!!!"

Jgn jerkah aku sbb aku akan bertanye dgn lembut tapi sakit, "SAYA CAKAP, YG LEMBAB TU KAN?"

Paaaaaaaaappppp!!! Die hempas telepon.

Dik oiii...walopon org tuh tak bayar, tak semestinye salah. Check dulu. Kalo budak nieh interview keje macam aku gaknye...sure tak lepas...hutang RM16 pon macam utang RM16 ribu...

Maybe...aku yg salah ke. Yelah, sape suruh tak bayar RM16 kan. Tp...aku penat la ngan service macam nieh. If asek kena treat macam sampah...possibly decoder tuh pon aku patut letak dlm sampah:D

15 comments:

Nurul Khairunie said...

thanks for stopping by.
have a holy ramadhan.
selamat hari raya.

cHeRyNa PiReS said...

thank u...selamat hari raya 2 u 2:D

Tie said...

Ha ha...sakit perut kak tie ni baca entry rojak nih..mcm2 cerita..ha ha...pasal 'yang lembab' tu..hu hu ..sedapnya mulut..ingin gak nak jumpa cheryna ni..hi hi..

cHeRyNa PiReS said...

hehehe...ntahlah kak tie...sha nieh mmg kuat merepek...hehehe...

*sbnrnye tak perasan plak sha tercakap macam tuh...hehehe...

KM said...

Hi Cheryna! cmna ni, ngan Stoke City pun xleh makan? Saya dah makin hilng interesting ngan bola pas 22 thn menjadi peminat bola....paling stress dah 19 thn xde domestic crown

cHeRyNa PiReS said...

nak wat camne KM...ade goal disallowed lak tuh...sedih tul...tp takpe...kalo semangat KM mati...semangat cheryna masih membara tu! kalah pon takpe...season awal lagik KM...arsenal pon awal2 kalah skang dah top of the table dah:D

lankapo said...

hehe malas nak baca bleh tak panjang sanagt hahah cuma nak komen jeee kat sini ...

tumpang lalu...

assalamualaikum..

cHeRyNa PiReS said...

buleh jek...waalaikumussalam:D

eTomyam said...

he he, menarik n seronok baca kisha ni, tahniah

dakgilachoc a.k.a nani said...

thanks sudi lompat2 kat blog sy...wah makan belut? eeeeeeee...rasa apa erk? sy ikan keli pun sy tak suka mkn, inikan plak nk mkn belut..tak sanggup..haha..

shaxx said...

happy belated bday to attan arr...

good luck with your rawang thingy... mesti gi interbiu nih....

and lastly customer service astro adalah antara yg bolhe buat orang dapat darah tinggi....

Sya Annur said...

hepi bday to atan. mkn la belut demi kesihatan. hikhik.. elok la kat anak2 buah aku. dulu tiap bln g sedut. insyaAllah la kat org lain. kot lalu, mkn la scotts emulsion :p jwp an ko tuh aku rasa masih ok. abg aku penah tanya, dik yg mrh2 saya nih td gaduh ngan boyfren ek? hahaha...

Sya Annur said...

nway, no rush la dear... sok dah ok sket, krg bz ke, dah hidup ala normal, then kita arrange. ok?

Adry said...

aku pun geram ngan customer care Astro ni... bil dah la macam biskut , jap ada jap takda... huhu... nanti kita tak bayar tunggu bil, bila bila bulan kedua datang time bayar kena cas lagi bab lambat bayar.. kalau skit takper... ini sampai RM10 tu... huhu....

Areej said...

ko ckp camtu kt org astro??? wahahhaaa....thats sooo cooool!!!
best tu biar diorg kene skali hahha..
nnti aku balik mesia nk wat gitu gak la skali..