Wednesday, September 03, 2008

ramadhan: day 2 : comfort food

Ye...ye...aku tau skang bulan pose. And aku plak letak gambo makanan kat dlm blog. Hehehe...

Kaylah...sampai mane cite aku semalam? Haaa...pasal sakit aku tuh kan. Aku mmg tak tahan sakit tuh. Sepatutnye aku abeh keje kul 9mlm UK (Mesia - kul 4pg). Tp, kul 4ptg UK (11 mlm waktu Mesia), aku dah sign off PC aku. Aku tak suke sbnrnye. Org kat UK nieh kdg2 inconsiderate sket. Kalo signoff terawal ke ape ke...sure die call Mesia nak bambu. Arituh nak bambu2 org, tgk2 budak tuh gi berak kat toilet. Wat malu jek. Diorg expect Malaysian nieh robot gaknye. Sume takleh buat, balik2 layan die jek.

Boss ku yg memahami bagi aku rehat 1 hour. Kalo tak elok gak, either aku teruskan keje or aku kena cari 24hr clinic dan balik. Aku baliklah. Giler pe nak sambung keje. Tuh namenye bunuh diri. Sblm tuh aku dah telan panadol dan painkiller...dua2 tak berkesan.

Balik2 tuh aku gi ColumbiaAsia. Mane nak carik 24hr clinic lagik? Dah la polisi insurance suruh pergi tpt yg kitowang nominate je. (macam2 hal tpt keje aku tukar macam2 polisi!)

Lepas consultation sume, time bayar...budak tuh kate insurance card takleh pakai, aku kena bayar sendiri dulu then claim. Mak aiiihh??? RM120 tuh beb! Sejak bile plak men claim2? Baik takyah ade insurance card kan? And...apasal plak aku kena pakai other insurance len kalo aku keje and ade medical benefit?

Nak nangeh la aku serahkan credit card aku smalam. Dah la sakit, marah sangat. Kul 12.30 mlm...sure la aku bawak RM100 jek dlm poket. Aku mmg tak bawak byk cash sejak kes ragut dulu.

Dah bayar2 sume...aku balik and tido. Beserta dgn punggungku yg dicucuk doctor tuh. Sok tuh pagi2...aku siap2 jumpe dentist.

There u go...mase aku umo 12thn, aku men hoki. Aku pernah injured sbb budak slammed kayu hoki kat pipi kiri aku. Mukeku biru la selame beberape minggu. Then, mase umo 14 tahun, doctor mendapati salah satu gigiku patah kat dlm gusi kerane accident tuh, make gigi itu dicabut. And...semalam...doctor mendapati ade 2 lagi gigi yg reput dr dalam kerane dah patah.

Bagus giler doctor tuh. Aku suke sangat gi klinik tuh. Nurse die pon baik. Die kate, disbbkan aku tgh sakit, die tak cabut lagik gigi tuh sume. Bagi aku ubat dulu utk kurang sakit. Doctor tuh cakap gigi tuh walopon nampak macam biase, tp sbnrnye dah patah dr dalam gusi. Siap tangkap gambo dalam mulut lagik. Impress aku! Tak sangka gigiku yg nampak normal...dah patah bertahun yg lepas...huhu...boleh tak?

Melayang another RM30 sbb my dear employer tak cover dental fee:D

Then, dgn sakit2 tuh aku gi opis cuz nak bagi evidence aku sakit (since lately boss besar suke accuse org). Sampai2 jek, all my colleagues sound suruh balik. I looked miserable. Aku passed aku nye MC, aku tanye, "Wanna see my teeth?" And aku dibenarkan balik.

Pasal duit aku yg melayang tuh...akan dibuat claim. Tak tau bile dpt, but aku sangat2 kaciwa! Haiyaa..keje MNC pon macam nieh ke. Patut la kawan2 ku resign sampai 10 org bulan lepas.
Aku balik...kul 7. Makan kurma dan minum air soya dlm bas pade 2hb Ramadhan. Sebelum Isya', aku sampai Seremban dlm ujan yg lebat. How I wish...aku dpt solat tarawih...

Btw...dlm kesakitan aku semalam, aku try focus kat buku cerite aku yg baru. Tajuknye Comfort Food from Kate Jacobs. Sangat best buku nieh! Aku bace lepas mase aku takleh tido malam tadi. Lagipon mane leh bace time pose. Hehehe...

Buku nieh bukan pasal makanan sangat. Fiction pasal life. Sangat2 best sbb bukan romance novel. Aku ingat nak beli lagi satu buku Kate Jacobs nieh. And...makanan Dunkin' Donut tuh adelah set terdesak . Oh dunia...byk nye dugaan time bulan pose nieh!

10 comments:

Rashid said...

cheryna,
ala kesiannya. sakit gigi. tapi jarang pula saya dengar ada gigi patah dalam gusi. dah lama pula tu.
masa patah dalam gigi cheryna tak rasa sakitke?

hu huu sakit gigi adalah penyakit yang aku paling tak suka sekali. pernah gigi geraham bungsu tetiba tumbuh. aduhhhh sakitnya. mencucuk kat gusi bawah lagi.. tak tahan sakit. nak tidopun tak leh. air mata mengalirje manjang.. tak sabar tunggu pagi - nak CABUT!!!! keputusan muktamad!!

shaxx said...

chk chk chk... kena cucuk bontot tuh... kesiannyer... rest la okay!

cHeRyNa PiReS said...

rashid: mase patah tuh sakit...tp tak tau gigi patah mase tuh sbb ingat elok je...lagipon takde darah2 sangat...biru jek muke kejap dek lebam...

geraham bongsu belum tumbuh lagi! adoiii...tak tau la macam mane kalo tumbuh gaknye nanti....

shaxx: tuh laaa...thanx shaxx...siap ade bunyi lagi chk...hehehe..

Adry said...

uiks... kesiannya... banyak sungguh dugaan ni.. sabar ek... Allah Uji tu... diuji tandanya disayang...

Aku paling tak suka sakit gigi... bab kalau gigi da sakit, satu badan ikut sakit.. huhu...

Tie said...

Laaa...ciannya ...sakit gigi mmg tragis..rasa nak pecah kepala..eee..kak tie pernah sakit gigi kerana ada 'ulat'..Adoi..2 minggu merana...ubat apa pun tak menjadi...mulalah fikir yg bukan2.. Sejak ada anak memang gigi jadi mudah reput..org kata tak cukup kalsium... So..bila cheryna dah berkahwin dan mengandung, makanlah makanan yang menambah kalsium, supaya gigi tahan lama..eh..tergelincir dari topik lak..he he..

cendawanintim said...

siannyer sakit gigi, orang cakap sakit gigi ler yang paling tensen...

banyak dugaan sungguh lam bulan ramadhan ni yer..

owhhh..kena injek montot...adehhhhh...ngeri ler..

Areej said...

siannyee...aku leh bayang mesti sakit gile2.
yg ni akibat dr accident hoki hr tu gak ke? ke ada incident lain plak? klu sbb hoki ari tu..mak aiii lama nyee...
apa yg menyebabkan tetibe je ko rasa kesakitan tu?
byk soalan lah pulak areej nih.
anyway, get well soon tau!
selamat berpuasa!

Sya Annur said...

ko pi klinik mana? columbia skang mmg dah agak strict. kalo umur 12 tahun, masa ko kat rahang lagi la? huuu...

Neeza Shahril said...

memang tak selesa bila sakit gigi.. nak makan memang tak boleh.. lepas tu 1 badan rasa sakit kan..
take care ya Sha..

cHeRyNa PiReS said...

adry:
---> sakit gigi tuh 'sedap sangat'...hehehe...

kak tie:
---> haah...mak pon ade cakap tuh...tp tah bile la nak mengandung tuh tak tau la kak tie:D

cendawan: tuh aaa...kena injit montot...tak best giler...dah aa malu:(

kak sya: columbia...cuz record dah ade kat situ. yeke strict? since when ek?

areej: haah...dr tuh cakap gigi tuh dah lame reput but tak menunjukkan ciri2 fizikal. kena tgk dlm gusi macam mane dulu...kalo boleh tampal, tampal...tak boleh die cabut..

kak neeza: betul tuh...tak selesa jek...thanx kak neeza!