Tuesday, September 23, 2008

ramadhan: day 21 : gulai rendang bodoh





***day 21***

Aku bangun tido lambat. Mane taknye...ujung minggu nieh dok bergelak ngan bergurau ngan si Atan. Adik takde. Shahmi takde. Nasib Atan balik temankan aku.

Shahmi taknak balik sbb nak save duit. Tgh2 bulan nieh allowance die tak masuk, aku plak takleh nak bg allowance lebih. Kdg2 kesian gak bile aku ingat2 die tak balik. Lg2 time aku naik bas nak gi keje...tgh2 travel tuh dok teringat. Bile nampak lauk berbuka, lagi la sedih2 sume. Kdg windu gak, walopon baru jupe. Kalo boleh bulan pose nieh aku nak sume adik2 aku ade kat umah. Tp macam aku time student dulu gak, ade time bile nak save...terpakse la sacrifice tak balik umah tuh.

Atan, len sket. Die sanggup ikat sket duit makan tuh janji dpt balik umah. Kdg2 die suruh aku masukkan duit tambang pergi balik dr Melake. Taklah mahal sangat...slalunye RM10 dah cukup nak pergi balik. In fact, lagi murah tambang Atan dr Melake compare ngan tambang Shahmi dr Shah Alam. Cost of living Shahmi pon lagi mahal though Atan yg dok betul2 dlm town Melaka.
Tp biarlah mahal. Lately, aku rase bersyukur die kat Shah Alam. Nasib baik die tak jd naik kapal. Bile kes kapal MISC tuh kuar berite, aku cepat2 call adikku. Kwn2 die dlm kapal tuh. In fact, kalo die jd naik kapal dulu...silap2 die pon dlm kapal tuh. Camne ek...kalo time bulan pose nieh adik aku stranded kat Somalia? Ape aku akan buat? Mau histeria kot. Alhamdulillah...things happened for reason. Aku lagi rela dgr die makan lauk mahal kat Shah Alam tuh dr dgr adikku kena tahan ngan lanun skang nieh. Yup...mmg susah mula2. Ape sangat allowance gomen ngan scholar Petronas kan? Aku rase by now die pon tak sedih2 lagi dah pasal die tak dpt continue naik kapal MISC tuh. Die tak sedih lagi dah bile tgk pass belayar die. And I get to see my brother this raya. Alhamdulillah:D

I should thank Sepet gak pasal adik aku tuh. Mule2 mase Sepet tau pasal Shahmi, aku yg kena lecture dulu. Kalo tak sebab Sepet, byk yg aku mungkin tak paham pasal adik2 lelaki aku. Yelah...aku sowang jek pompuan, pastu 1st child plak. Kdg aku nieh degil, aku ingat kalo aku boleh...adik2ku pon boleh. Tp dpt bf macam Sepet tuh dulu wat aku blaja byk mende sal adik2ku. Jgn byk membebel, jgn mendesak, camne nak fit-in ngan ape2 aktiviti2 adik2 aku...sumenye. Kalo aku start nak marah ke ape ke...Sepet sound aku dulu. I have to understand what he called guys-point-of-view 1st. So, I learned to cope with Shahmi's frustration because of him. I was lucky enough to have someone who could teach me about my brothers. Lucky enough that even after dat sumone left, I have learned a good thing.
Menaip time nak tunggu sahur nieh mmg tak best...buat aku cepat emotional...sunyi...dgr lak lagu sedih...huhhhh...menjadi laaaaa...lepas nieh kena buat macam time dok sekolah dulu...kena gi ngaji...kena solat...kena insaf sket!

Ermm...ari ke-21, Ahad. Aku kat umah. Tido...tido dan tido. Aku dgr Atan dok membebel ngan ibu pasal aku dok tido tuh. Aku tau aku takleh letak kepale...tgh duduk pon aku leh tido skang nieh. Aku benci recession. Dulu keje tak penat, sbb org sume suke ati. Skang org yg tak pernah berhutang pon berhutang, org ilang keje laaaa...macam2 la. Everyday aku kena squeeze otak cari penyelesaian. With limited procedures nak tolong org. Kdg menyesal pon ade wat credit counselling. Dulu best. Skang dah tak best! I never took any of my customers cases personally, tp lately sampai balik keje pon terngiang2 lagi. Kdg yg meraung2 cakap plss...plsss...plssss...Bile aku bayangkan org tuh could be my mum...ayahku ke...adoii...susahnyeeee...

Bajet rendah sket kali nieh. Amik ape yg disimpan jek. Ade ayam, sawi, fish ball ngan tempe. So, menu: gulai rendang ayam bodoh, sup tumis sawi ngan fish ball, sambal tempe ngan ikan bilis. Dah.

Gulai rendang ayam bodoh tuh sbb...masakan nieh nak kate gulai pon tidak, nak kate rendang pon tidak. Bahan2 die adelah bahan gulai plus bahan2 yg tak brape nak cukup utk buat rendang. Ibu panggey masak bodoh je...sbb gulai nieh tak qualified nak jd gulai n tak qualified jd rendang. Kalo gulai...berkuah..kalo rendang kering sket. Nieh tgh2 jek...tak kering tak basah...kaler pon kuning tak kuning. Macam masak pindang. Regardless, sedap jek kat aku...pandai ke bodoh ke:P

Aku suke letak pucuk ubi...yelah...aku nieh kan kambing. Tp kenyang la kali nieh...walopon time buka sume org bising aku kuat tido. Hehehe..

7 comments:

shaxx said...

makin parah nampaknya keje awak ni sya... sampai rendang pun boleh jd bodoh...

Tie said...

Adoi..kalau kat klate ada gak mee goreng bodoh..(mee saja tak de daging atau sayur)..Tapi baru pertama kali dengar rendang bodoh..hi hi..

cHeRyNa PiReS said...

shaxx:
---> ye...tolong selamatkan sha...rendang pon tak pasal2 jd mangse:P

kak tie:
---> bile bahan sendiri tak cukup...rendang ngan mee plak yg dipersalahkan...hhehehe...

Neeza Shahril said...

sama lah kita Sha.. akak anak sulung gak. Akak memang rapat ngan adik2.. walaupun almost all dah kawin..

Sha ni kambing? hehee.. husband akak pun panggil akak kambing sebab suka sangat makan ulam2 dan daun2 kayu.. tapi sayur cam sawi tu akak kureng sikit.. akak suka pucuk2 dan sayur daun hijau yang lain2 tu...

azie said...

hu~

walaupun dipanggil rendang bodoh, nampak mcm sedap jugak,hikhik

p/s: i've linked ur blog:-)

Princess Liyana said...

wah...apa rasa gulai rendang bodoh ni ek?huhu..

salam ziarah!;)

eTomyam said...

janji ada selera, balun semuanye...