Wednesday, September 24, 2008

ramadhan: day 22: ayam hutan & kerbau








***day 22***

Pade hari ke-22, aku bersahur dgn ayam hutan. Goreng ngan kunyit and garam. Takde nak goreng berdaun pandan or berdaun kari pg2 buta nieh. And digoreng oleh ayahku. Ade kawan ayah bagi 2 ekor, tp ade plak org len nak sekor, so ayah bawak sekor balik. Tgk dlm gambo tuh, nieh adelah gambo seekor ayam hutan yg digoreng, hanye semangkuk kecik:D

Best...tp liat giler ayam utan nieh! Tulang die pon keras. Sape2 yg suke gigit2 tulang ayam, tak payah la try nak gigit tulang ayam hutan sbb takde maknenye. Tak pernah aku tgk tulang ayam keras macam nieh.

Kalo nak cerite pasal goreng ayam, ayam hutan goreng nieh bukan macam KFC yg berdaging la. Daging sangat sikit. Tp kalo makan ayam utan goreng kunyit time panas, plak tuh makan ngan nasik panas...of course la ayam hutan menang:D

Aku takde gambo ayam hutan yg idup la...aku pernah tgk ayam hutan nieh mase aku sekolah2 dulu. Mase umah kat Ampangan...everyday nampak ayam hutan. Tak pernah tangkap pon, sbb susah nak tangkap kan. org either tembak ayam hutan or jala ayam hutan nieh pakai jaring.


Aku mmg paham sangat perangai parentsku. Dowang suke kitowang experience mende...tak kisah la sedap tak sedap. Tp ape yg aku ingat pagi sahur tuh, ayah cakap, "imagine kowang umo macam ayah...ade lagi ke ayam hutan agaknye?" Ntah...budak2 umo aku sume mende geli...aku tak tau la dowang tau ke tak sal ayam hutan nieh:D

Lepas sahur, aku ikut ibu gi sekolah. Dok ontok2 dlm bilik die...surfing utk my next big thing. Sbnrnye leceh nak guna internet kat sekolah nieh sbb ade filter kan. Nak masuk blogger pon amik mase yg sangat lame. Tp ibu ku excited la aku nak teman die dlm bilik die tuh...so, die tutup pintu and buat keje senyap2 (eleehhh...sbnrnye windu kat aku...tapi taknak cakap...hehehe).

Balik dr sekolah, singgah Giant jap...beli brg nak buke. Nak gi pasar besar time panas2 nieh tak kose aku. Giant pon jadilah. Ibu sebut pasal masak kurma lagik...so, gi survey harge kambing. Sangat tak berbaloi. Then aku nampak tray daging kerbau...Water Buffalo....Yiiiiiiiiiiihaaaaaaaaaaa!!!

Tak tau aku pernah cakap tak dlm blog yg aku suke daging kerbau dr daging lembu. Daging kerbau nieh taklah fresh...daging beku Giant. Tp utk 2 ketul daging tanpa tulang...harga die lagi elok dr kambing frozen tuh! So...masak kurma daging kerbau la kali nieh:D

Ape rase daging kerbau? Biase jek...macam daging lembu...but aku taknak elaborate cuz raye nanti aku dah order daging kerbau fresh utk rendang. Time tuh nanti aku nak buat posting kerbau...hehehe...

Menu: kurma daging kerbau, taugeh ijau goreng udang kering ngan lada, sambal gelesek.

Ari ke-22 pose, aku buke ngan parentsku (kali nieh hanye ade Adik, yg len takde). Tak bestnye pk2 lagi 4 ari nak keje sebelum aku cuti panjang utk raye!!! Tuhan....murahkanlah rezeki hambamu ini...

8 comments:

Sya Annur said...

1. osah ghombau eh kau nih. haha... tp aku suka gak, kena blk blh ayah je baru dpt.
2. bkn smbal gesek ko?
3. aku msk kategori kg la kot, mkn kobau, rusa, kijang, pelanduk, landak... sedap je, xyah nak geli2 pun, bnda mkn, kan?

Tie said...

Ayam hutan mana boleh goreng dek ooii...kalau nak tergeliat gigi tu buat laa..Ayam hutan rasanya tawar sikit..elok masak gulai..kena masak guna dapur arang atau pressure cooker..

Kak tie biasa buat tu..Kira sedap laa gak..yg tadika lagi tu boleh buat sup. Sha dpt mana ayam hutan tu..dia terbang masuk dapor ke??

^aNgRiAni^ said...

waaa...rajinnya...akak dah lama tak makan ayam kampung :D

salam kenal :D

shaxx said...

ayam hutan and ayam kampung beda ker? I like ayam kampung sbb dia macam liat2 sket... daging dia solid!

cHeRyNa PiReS said...

kak sya:
---> osah ehhh kannn!!! aku panggey sambal gelesek...aku lum dpt try landak lagik....tuh cakap kat ayah arituh...masalah geli takde hal:D

kak tie:
--->ehhehehe...ayah goreng sbb malas nak gulai kak tie! sha ingat ibu nak gulai....tak jd, ayah dah goreng gulu...tapi lenkali sha try resepi kak tie ek!

kak angriani:
---> ayam hutan la kak...ayam kampung tuh kat kampung:D

shaxx:
--->ayam hutan kat hutan, ayam kampung kat kampung.rupe pon len. tp ayam kampung mmg the best laaa...sedap giler:D

cHeRyNa PiReS said...

kak sya:
---> osah ehhh kannn!!! aku panggey sambal gelesek...aku lum dpt try landak lagik....tuh cakap kat ayah arituh...masalah geli takde hal:D

kak tie:
--->ehhehehe...ayah goreng sbb malas nak gulai kak tie! sha ingat ibu nak gulai....tak jd, ayah dah goreng gulu...tapi lenkali sha try resepi kak tie ek!

kak angriani:
---> ayam hutan la kak...ayam kampung tuh kat kampung:D

shaxx:
--->ayam hutan kat hutan, ayam kampung kat kampung.rupe pon len. tp ayam kampung mmg the best laaa...sedap giler:D

Adry said...

Ayam hutan... waa... susah nak dapat ni... huhu... i'm not sure aku dah pernah makan atau belum.. bab slama ni asal namanya ayam aku bantai jer.. tak pernah tanya ayam apa.. hahahahha...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Neeza Shahril said...

ayam hutan masak rendang sure sedap kan sebab daging dia tak hancur..
kat pasar kemaman kan, banyak jual daging kerbau.. daging dia merah sikit dan lebih kasar kan Sha.. akak okay je makan daging kerbau :)