Saturday, September 27, 2008

ramadhan: day 26: my customer wishes


Lemang 3, originally uploaded by Zairi.

Traffic sangat teruk mase aku nak pergi keje pade ari ke-26.

Mule2 tuh ingat nak naik kereta,sbb ujan. Then pk2...boleh ke? Sure jammed punye nanti. So, tak jadi. Naiklah komuter. Tunggu2...lambat sangat. Tp last2 komuter sampai jugak.

Komuter sesak.Bukan pasal org jek. Pasal beg2 yg sangat2lah byk. Dlm pade kena berdiri dlm komuter tuh,aku sbnrnye sgt enjoy tgk pemandangan depan aku nieh. Bestnye tgk org balik kampung...sume org nampak glowing jek:D

Tp tak best bile sampai terminal bas,mase nak naik bas gi Cyberjaya. Keta sangat2 byk..jammed teruk yg menyebabkan lambat ke tpt kerja. Regardless, aku happy sbnrnye...sbb ari nieh adelah ari last aku keje sebelum cuti raye:)

Ape yg specialnye mase ari last nieh...aku dpt cakap ngan Malaysian. Ade sowang customer aku, Miss Z, yg tinggal kat UK. Die adelah last customer for the day. Aku rase awal2 tuh die dah pelik dah sbb aku sound like a typical Malay. Aku mmg takde accent kalo bercakap omputih pon. Slang nieh sume mmg aku takde. Yelah, English tak brape bagus, camtuh la kan.

Pastu, aku leh sebut name Melayu die tanpa sebarang masalah. Mule2 aku layan die macam biase jek. She's the 1st Malaysian aku wat credit counselling sbnrnye, sbb slalunye Malaysian tak ramai yg ade masalah yg kronik. Tp, kesian la Miss Z nieh, tak byk solution aku leh carik utk die...

Tibe2 Miss Z cakap, gaji die kuar 1st October. Aku tanye die, takpe ke...sbb die takleh raye. Die terkejut aku tanye die camtuh. Then tibe2 die tanye, "Am I rude if I ask u a personal question?" Aku jawab tak. Die tanye, "Are u a Malay?" Dan aku jawab yes.

Die bajet aku kat UK gak, tp aku dah terangkan aku kat Mesia...Tibe2 die cam terus jd very open ngan masalah die sume. Die sangat hepi dpt cakap ngan aku...tp aku plak rase cam serba salah giler takleh tolong Malaysian. Tp in the end Miss Z macam tak kisah sangat...in fact, die nasihatkan aku macam2...including, leaving the company I'm working for skang nieh (sbb dah masuk paper laa...the company I'm working for tgh going for redundancy bagai!)

Setengah jam ade agaknye aku berborak ngan Miss Z. Special rasenye sbb perbualan aku dgn customer aku pade ari terakhir bekerja sebelum raya ialah, "SELAMAT HARI RAYA!" Miss Z ketawa walopon credit counselling nieh sbnrnye menensenkan ramai customers. Slalu aku dpt org cakap fuck-off kat aku...tp arinieh taklah...aku dpt ucapan selamat hari raye...so, aku sangat hepi:D

4 comments:

shaxx said...

so your co macam akpk tapi tak macam akpk sebab cannot really help... camtu ker?

cHeRyNa PiReS said...

it depends...because if the situation is tight...terpakse la opt bankruptcy...ramai org dlm dunia nieh yg ade borrowings more than income:D

Areej said...

oloooo...terharunya aku baca posting ko kali ni.

credit counselling tu mcm mana sbrnnye? interested plak aku nk tau. cite la skit. mmg klu berhutang byk nnti bank suh gi counselling ke? customer2 ko ni hutang byk gile2 ke? patut lah, aku cam pelik tgk camane stgh org tu boleh spend n spend n spend pdhal gaji x lah besar mana...semua hutang je kan? mestkene byk bersabar keje mcm ko ni kan...

cHeRyNa PiReS said...

credit counselling tuh kaunseling penyelesaian hutang dan masalah kewangan:D

yup...kalo hutang byk kena gi counselling...so, tuh la yg aku akan buat..bagi kaunselling:D

hahaha...org kat negeri omputih nieh lagi byk utangnye...:D