Sunday, September 28, 2008

ramadhan: day 27: alahaaiiii kolopong!!!


***day: 27***


Kuih kolopong, pernah dengar? I bet tak pernah punye la kan! Tp kalo ondeh-ondeh or buah melaka, mesti pernah dengar kan?

Kolopong = ondeh - ondeh = buah melaka. Org Negeri Sembilan jek panggey kolopong sbb bile nak masak buah melaka, mase mula2 masuk air panas,die akan tenggelam. Bile dah masak, die akan terapung. Tuh sbb panggey kolopong. Aku pon dah get used ngan name kolopong sbb aku dibesarkan oleh nenek ngan atuk aku kan...so, dowang sebut kolopong, aku pon sebut kolopong:)

Arinieh aku nak wat kolopong sendiri. Tegar la ati nak wat kolopong nieh! Sebab lately dok ingat arwah nenek aku...maybe dah dekat nak raye agaknye. Takpon sbb org kate time nieh la die yg takde nak mintak sumthing kat kite.

Dah prepare tepung, jerang air, parut kelapa sume, tibelah time nak blend daun pandan. Belum start menguli pon...sbb uli pon kejap jek. Aku gi belakang umah, siap bawak pisau nak amik daun pandan...

Sampai2 jek tgk daun pandan ku dah botak!!! Takde sehelai daun pon! Dr serimbunnye...tibe2 dah takde pape! Nothing:(

Ape lagi...takde yg len punye keje kecuali lembu si kaplamyanga yg berkeliaran tuh...tak pernah nak tambat! Rase nak jek aku sembelih lembu tuh sekor2....geramnye! Aku cepat2 check orkid aku kat garden, mane tau kena makan ke...nasib takde.

Makeee...kolopong ku berwarne putih suci la arinieh...tak lawa. Tak colourful. Walopon habis dimakan dan takde cacat rase, tp tak best nye. Hasrat nak berkolopong ijau tak dpt:(

Menu: nasi ayam, tauhu sumbat ngan air silap selasih. Oohh...ye..plus, kolopong putih.

2 comments:

Rashid said...

kenapa ya bila saya tengok apa jua masakan & makanan dalam blog cheryna ni semuanya nampak SEDAPPPPP JER.. ishh ishh.

cHeRyNa PiReS said...

sedap kee...??
huhuuu..biase je tuh rashid...byk lagi blog makanan sedap:D