Saturday, September 06, 2008

ramadhan: day 4 & day 5 : kuih seri muka

Hmmm...hari nieh nak cerite pasal bukak pose semalam and kelmarin (past tense lagik!)


Gare2 satu posting delayed, yg len pon kena cramp la jd satu posting. Hehehe. Lagikpon utk 2 ari nieh tak byk la nak diceritekan...biase2 jek.

Ari ke-empat pose arituh almost all the Malays dlm department ku dpt berkumpul termasuk la our newbies! Best sangat...suke ati aku. Sbb bukan senang nak meramai2kan crowd Melayu!

In fact, mase aku mule2 start keje nieh dulu ade 3 jek Melayu. Yg pakai tudung...aku sowang jek. Well, bukan senang nak jd minah bertudung in dis world tau. Org slalu ingat dak pakai tudung tak reti cakap omputih, blur and tak reti wat keje. Mase aku start keje, aku dpt remark nieh,

"Eh....got Malay girl with tudung here? How come? I though all the tudung girls are supposed to be stupid."

So, tahun lepas aku bukak pose depan PC jek. Sangat lah sedih. Tp tahun nieh??!!! Kitowang dpt gabung 3 meja...so adelah dlm 10 org! Best sangat....aku tersenyum sepanjang berbuka sbb taklah sunyi sangat (though of course, lagi seronok berbuka ngan family kan?)

Macam boleh agak yg aku akan berbuke dgn lebih ramai org, tibe2 hati aku tergerak nak beli kuih. Aku beli kuih dlm gambo nieh: Seri Muka. Lepas tuh aku beli Kole Kacang.

Tak menyesal aku beli kuih kat Stesen KTM Seremban nieh. Ibuku kate, org jual kuih nieh parents anak murid die. Seriously aku puji pakcik makcik nieh. Dah la kuih sedap (tak brape manis tp ade rase and lembut!), customer service tip top and bersih:D

Pujian nieh bukan dr aku jek...in fact dak2 opis yg makan kuih nieh pon cakap kuih best. Of course, lum leh challenge kuih kakak2 dan sepupu2 ibuku yg pandai buat kuih tuh (Theirs will always be my favourite!) . Tp aku slalu tak paham la nape ibuku tak pandai buat kuih...hehehe...

Ari ke-5, aku bawak roti john plak. Kitowang buat macam pot luck bazaar...sowang bawak makanan serba sikit utk kongsi time berbuke. Bestnye dak2 nieh...time aku junior dulu, aku bukak pose depan PC sambil dok mengira. Tp time tuh customers tak maki hamun macam sekarang la:D

Rase nak gelak bile skang aku dah memakai gelaran "Kak Sha" di opis. Adoiiii...tuanye aku. Dulu aku panggey org Kak kan...skang dah giliran aku plak. Yg best pade ari ke-5 banding ngan hari ke-4...kitowang bukak pose ngan girls jek ari ke-5 tuh. Ari ke-4 sume campur skali, laki pompuan dan P.

Time bukak pose campur2 tuh byk lawak yg dicensored....tp time bukak pose girls...sume cerite leh kuar. Yg best tuh...yg dah kawen 2 org...tp boleh sangkut2 cerite kawen dua, beranak...berpantang bagai! Sabar jelah...

Nywayz, ape kuih perberetkowang?

12 comments:

Eriyza said...

Sha, daku suka kueh yg hang publish tuh. Bulan posa nih lum bekesempatan beli lagik. Huhuhu!!! :(

Rashid said...

salam cheryna,

baguslah panggilan kak .. tu.

itu tanda cheryna dah matang & profesional..

shaxx said...

lepas entry ngeteh tuh baru lah faham kenapa awak always berbuka at the office...

Adry said...

ish.. panas aku dengar yang part malay bertudung stupid tu... hish

Aku suka karipap... tapi yang inti kentang jer la...

Tie said...

Bestnya berbuka dgn kawan2 ofis tu..mmg banyak cerita kan...kak tie dah lama pencen...berbuka dgn family je laa..he he..

xamadx said...

selamber giler siut pemberi statement yg kata all girls with tudung are stupid. mmg prejudis habis.

Kebencian_Maharaja said...

Lain kali nak buka posa, ajakla saya sekali hehehe

cendawanintim said...

kita tak ske sangat kuih2..kita ske NASI..huhuhuhu..

Pocket said...

kakSha..
pocket suka serimuka jugak,
kalau tak der suka murtabak.
ahai.. tu lah yg gmot ni :)

Sya Annur said...

seri muka, kuih sopang (bdk berendam), murtabak (ni kategori kuih ke?) karipap psg omak den, ccr bdk, popia bnjir, cucur udang... apo pepagi cite kuih niiii

bendul said...

aku suker apa sajer kueh yang ada kelapa.. isskkk.. tambah kuih apom yg diselaputi kelapa parut yg putih melepak itu..
arrrggghhh.. baru pukul 1..!!

cHeRyNa PiReS said...

eriyza
---> kuih seri muke gak ek? aku pon suke! takpe...insyaAllah ade rezeki nanti tuh...

rashid:
---> matang ke? macam budak2 jek lagi pangai nieh...hehehe


shaxx:
---> yeke...yelah...kite keje kuli jek:D

adry:
--->biarlah die...ape2 pon kite kena cube usaha utk buktikan tanggapan dowang tuh salah.

suke karipap ek? nyum...nyum....aku pon suke karipap kentang

kak tie:
---> ape sangat bukak kat opis kalo takde keluarga same2 time bukak pose, kak tie...sha harap sha dpt jd macam kak tie:D

xamadx: mmg la selambe....cume kalo si bertudung masih tak sedar diri, susahlah. terpulang pade tuan empunye diri nak buktikan dowang salah

KM: insyaAllah....tp KM jauh sangat la...

cendawan: me too...perut melayu:D

pocket: mane ade pocket gumok...chubby jek...:D

kak sya: waaa...same taste!:D

bendul: waahhh..description takleh tahan tuh!:D hahaha...terase langho lak topik aku kali nieh:P