Tuesday, September 09, 2008

ramadhan: day 6 & day 7 : nasi campur

***day 6***

Kalo nak cerite sal ari ke-6, sangat lah boring. Sebab hari ke-6, aku kerja dr pukul 4ptg-1pg. Hari Sabtu lak tuh. Adoii...bosannye.

Dahla pagi tuh aku nak balik awal, kena handle minah salleh. Tak pasal2 aku sampai Seremban kul 7pg. Punye sakit badan aku sbb tak cukup tido. Kul 11 pg, aku dah bangun and siap gi keje. Time tuh ujan lebat and mmg tgh sedap la kalo nak tido. Huhuhu.

Ibu ku pon kena sekolah. Jd, ayahku cakap...takpelah, die antakan aku gi terminal sbb boleh jemput ibu jugak. Taklah penat sangat aku kalo org anta. Disebabkan ibu ku sekolah, aku plak tak cukup tido, takdelah aku bawak bekal nak gi keje. Bazaar belum bukak kul 1 tgh ari. So, berlengganglah aku.

Makanan di cafe pade ari Sabtu. Makanan mamak nak tutup kedai. Aku order nasik goreng, yg akhirnye kuar balik dr tekak. Ntah apasal aku muntah2 plak lepas makan arituh. Kompem punye tak peknen...huhuhu...

Sampai Seremban kul 2 pg, adikku Atan jemput. Yeayy2...bestnye die balik! Adelah teman nak berborak. Ingat nak tido, tp tak jdlah sbb dok tgk tv and gelakkan org dlm tv sampai ke sahur. Sempat kena marah ngan parents aku sbb dok bergurau malam2...bukan nak mengaji. Huhuhu...tak senonoh...

***day 7***

Sahur ikan keli goreng dengan cili api. Pedas and panas. Kate ibu, ayah yg nak. Uiiiikkk??? Sejak bile ayah ku makan ikan darat? Ibu ku pon? Slalunye anak2 jek yg makan. 26 years...jd anak parentsku. Ternganga sket tgk dowang makan pg tuh. Tukar habit?

Lepas tuh ibu goreng telur masak kicap. Lauk sahur mmg cincai abeh...tp mesti panas. Kalo tak sume tak lalu makan. Licin laaa...sbb aku asek makan kat kedai, jd dpt ibu masak...tekak ku sangat hepi. Adik2ku lagi laaa...sbb tak dok ngan family..

Then, aku tido. Rasenye mase aku tido, aku terdengar adikku tanye, "Bile kakak nak bangun? Kenape die tido mati?" Aku dgr, tp mate aku takleh bukak. Serious...aku penat giler!

Bangun tido, men2 bergurau lagik. Dis is life. Mase aku sekolah asrama, adik2 ku dok tanye bile aku nak balik and dok anta surat kate dowang boring. Time aku keje, aku dok bujang...weekend barulah balik. Bosan lagik adik2 ku. 2008 nieh aku dok umah parentsku...adik2ku pulak dah takde...gi blaja. Weekend nieh la baru sume skali berkumpul. Alhamdulillah...masing2 balik gak umah walopon lagik best dok ngan kawan2...Kalo tak sunyila kakak dowang nieh sowang2...huhu...

Bangun jek tido, ibu ku tanye nak masak ape. Aku mmg tak larat giler nak masak. Walopon sbnrnye aku nak makan kat umah. Lagipon cian adik2ku boring makan kat kedai. Then, Atan tanye aku,"belut dlm gambo tuh?" Aku hanye jawab, "tuh bukan macam unagi tau...tuh belut sawah." Tp adikku sangat excited nak try...jd, kitowang bersepakat nak makan kat Minang.

Sampai Minang, tgk2 ramai giler org kat situ. Haiyyaaa...yg aku sakit mate skali bile yg tak pose dok sesak kat situ. Dahla makan dpn org pose, then saje lambat2 sampai org nak buke pon kena la que dan tunggu. Susah tul la kalo tpt ramai burung gagak! Tak civilise! Nape Cina2 tuh leh tunggu dowang takleh ek?

Aku malas la nak tunggu, cuz ayah ku dah inject insulin. Kang pengsan pulak. Baik kitowang gi makan cepat2. So, bile ayahku nak gi makan kat kedai Uncle Tony...kitowang ikut jek.
Mmgla...kalo boleh nak makan makanan Melayu time buke. Tp, dah takde rezeki. So, Chinese food pon jdlah. Kat sebelah nieh favourite aku. Nasik campur. Sbg 'kambing' yg berjaye, aku kejar sayur dulu la sbb dah brape ari tak makan sayur kat cafe tuh (walopon aku suke sayur...tp aku memilih gak tpt nak makan sayur!).

Then...sebelum Isya'...singgah Jusco jap beli barang sahur sbb aku nak beli ayam yg dah siap marinade tuh. Taknak gi Tesco lagi dah...(elehh...Jusco pon dekat gak!). Pastu balik2 jek..aku terus terlelap sampai sahur...

Pg tadi, selepas sahur...tgk drama Melayu kejap. Kate ibu, cite tuh best - Sesuci Qaseh Ramadhan. Dah lame dah tak tgk cite nieh. Atan naik 1st bus balik Melaka...anta ibu and Adik gi sekolah...

Taip blog in notepad...and jap lagi...lelap balik la nieh kot...mate aku berat balik nieh...(teruk tul aaa aku tido skang...apasal nieh...). Itu sbb saye tak update blog....sangatlaaaa...penat...kerja...kerja dan kerja lagi...aduishhh...

*day 8 spesel sket..so, belum leh posting arinieh lagik:D

10 comments:

shaxx said...

hehehe... nak gaduh ngan dak itam lagi ler tuu.... sabor je la...

Tie said...

Oh..napa laa bila kak tie baca entry ni terasa penat lak..jangkit dari cheryna kot..ciannya...kalau ada abang boleh tolong picit, yek..bila lagi..hihi..

cHeRyNa PiReS said...

shaxx:
---> tak boleh elak aaa gaduh ngan dak itam nieh...dowang cari gaduh dulu:(

kak tie:
---> yeke kak tie...lenkali sha wat posting yg bertenaga plak...hehehe...abg ke? ntah la kak tie...macam takde org ndak jek...hehehe...

Neeza Shahril said...

ikan keli memang akak tak makan Sha.. bukan ikan keli aje.. semua ikan darat.. tapi adik beradik akak semua makan. Nasib baik husband tak makan.. jadi tak lah susah akak nak masak...

Pocket said...

peh, tido tak menentu boleh menyebabkan halusinasi wooo..

merbahaya,
oleh itu, bebawak la tido bebetul sket.
Unagi tu laut yeh? belut darat plak camana? kecik sket ? mcm tak pernah makan la plak belut darat?
ker yg kat my ni sumanya belut darat?
(Banyak tanyaaa pulak pocket nih)

Eriyza said...

Sha, daku x makan ikan keliSA. Best kaaa?? Jelesnya daku tgk org bemanja ngan ibu, suh masak memacam. :(

cendawanintim said...

owh ikan keli..tetiba aku rindu padamu...hiks

cHeRyNa PiReS said...

kak neeza:
---> sha pon asal2nye tak makan tp blaja ngan kawan2. samelah ngan adik2 sha...sumenye blaja makan lepas dah dok ngan kawan2:D

pocket:

--->yup...tuh la tgh consider byk perkare nieh...

me pon tak pandai sangat pasal beza unagi ngan belut sawah. ape yg me tau unagi itu agak bedagak...belut2 kat mesia nieh plak cam kurus sket and slalunye org dpt kat sawah...tp fakta atau auta nieh tak taulah...sbb me bukan pakar belut...hehehe...

eriyza:
---> hehehe...aku pon tak makan ikan kelisa! makan belut adelah...jgn jeles...sekurang2nye hang ade mak sampai umo brape tuh...aku kalo sampai umo hang pon tak tau ade mak lagik ke tidak. harap2nye pjg umo ibuku...

cHeRyNa PiReS said...

cendawan:
--->rindu kat keli ke? nape tuh?

Adry said...

aku tak reti makan ikan keli... ntahla...

Lawak plak yang part muntah tu... kompem tak peknen... hahahha... selamba seyh..

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com/