Wednesday, September 10, 2008

ramadhan: day 8: my ramadhan gift

Saje pilih angke 8 nieh sempena ngan topic arinieh:D

Mase harge minyak meningkat arituh, aku dok la berangan sambil membebel2 kat parents aku pasal makanan si Tanker: Kalo la satu hari aku dpt makanan Tanker secare free. Bestnye!
Bile harge minyak masih tinggi and gear box Tanker buat pangai...yg akhirnye membawe problem pade clutch...aku dah ketensenan dah.

Lagik2 la Tanker bukan keta Mesia, nak cari spare part lagik! Sumenye mahal la serba serbi. Time tuh la pulak rase nak kereta baru. Pastu aku pk2 balik, same jek kan? At least Tanker dah abeh bayar...pk minyak ngan maintenance jek. Macam la aku jutawan...kalo tak boleh la nak beli kereta baru cash.

At one point, aku nangeh gak la sbb aku penat. Penat keje, penat nak adjust bajet...dgn Sepet plak baru kawen time tuh. Aku nye promotion pun tibe2 wat hal..mmg aku stress. Pastu, bile aku jupe my fwens...sume mengeluh mende yg same. Then tibe2 aku bersykur aku ade Tanker instead of my fwens big cars...!!! Mmg kalo letak Tanker dekat tgh2 my fwens car...Tanker akan blushing (cian die). Walopon Tanker cakap English and other cars cakap Jepun or Korea...but Tanker dah tua. Those Japanese cars look very2 techie in constrast to Tanker's Robert Redford look. But...takpelah..at least aku tak payah bayar bulan2 lagik. Tibe2 lega sangat...

Sangat leceh...lagi2 bulan pose and my adik2's allowances bukanlah byk. So, we're a bit tight. Kdg wish adik2ku cepat habis blaja sbb kakak dowang nieh sangat2 letih. But, tak boleh selfish kan. Ade mase sangat sayu tgk Sepet whenever we bumped into each other (why on earth is he not shaving these days? So unlike him. Ke wife die suke die berjambang macam nieh?). Senang cerite, bulan pose kali nieh, emotionally aku sangat la tak stabil...

Sehinggalah...satu petang, dapat call. I won RM300 petrol voucher from SHELL!

Alhamdulillah...it brought smile to my lips...after 4 quite sometime aku kurang sket senyum...
Aku tak pandai sangat pasal pertandingan nieh. Everytime aku isi minyak, ayahku akan simpan resit aku. Kdg2 aku tgk die jalan gi kat resit box depan counter tuh. Aku tau ade pertandingan, but I rarely paid attention sbb aku slalu isi minyak nak gi keje. Sibuk keje je...nak bertanding nieh tak terlintas langsung dlm kepale aku!

Kdg aku cakap ngan ayah, tak payahla. I'm not the only petrol user kat Mesia. Ayahku cakap...takpelah...saje2, mane tau. He was so determined. Kdg2 kan...kesian tgk parentsku. Beriye! As if boleh menang, kate aku. But dowang kate...takpelah...if dowang dpt nieh, rezeki lah.
Perhaps, mase aku nangeh tuh aku dah doa macam2. Tak taulah! Or parents aku doa utk aku ke, mungkin jugak. Tp, aku rase sangat blessed kali nieh dpt petrol voucher! It brought smile to me...to my family. At least dpt la aku concentrate nak bayar ape yg perlu dibayar nieh...petrol cost will be eliminated for several days:D

So, kad voucher nieh telah diserahkan kepade ayahku...There u go...we can have better meals for puasa...and hopefully my brother will have their ends meet...insyaAllah...
Thanx Shell! Tak rugi aku isi minyak! Thanx ayah...kalo ayah takde, aku tak dpt minyak free...

6 comments:

Sya Annur said...

ingat ke ayah aku je taksub menghntar resit ke kaunter nih. hehe... aku ada gak jangkit kdg2 tuh. dptla tiket wayang a few times. skarang musim dmm, kiwotsukete neh, take care. kwn aku smpai msk spital anak beranak. risau aku!

Neeza Shahril said...

Sha, RM300 voucher minyak banyak tuuu.. kalau kat Malaysia, boleh isi sebulan kot.. ke 1/2 month. Tapi kalau kat Saudi ni, mahu 4-5 bulan banyak tu... hehee..

Sha support adik2 belajar ke? takpelah Sha.. tolong adik2.. semoga Sha dapat kesenangan nanti :)

Adry said...

Wah... dapat RM300!! banyak gak tu... kalau saya maybe tahan 2 minggu kot... hehehe

Sabar sabar.. nanti adik adik dah kerja sok suruh blanja akak dier ni ek..

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com/

shaxx said...

kalau dah rezeki tu tak kemana... saya dah lama ngidam menang keta kat petronas tapi habuk pun takda... err habuk ada, keta tak da...

Eriyza said...

Rezki hang Sha. Daku yg slalu anto borang peraduan, x penah menang pun.
Huhuhu!!!

cHeRyNa PiReS said...

kak sya:
---> aku suke je dpt voucher...tp nieh la voucher paling best stakat nieh:D

kak neeza:
---> sha pakai petrol RM 30 sehari...so dpt la dlm 10 ari...

yup...dah jd yg sulong kak neeza...kdg2 tuh penatlah...tp slalunye hepi tgk adik2 hepi...

adry:
--->same laaa...aku pon boleh tahan 2 minggu nye...insyaAllah...sabar lagik nieh...

shaxx:
---> petronas slalunye lambat sket...tp dah rezeki, Alhamdulillah..smoge awak menang jugak ek!

eriyza:
--->insyaAllah...ko pon leh menang nanti!