Thursday, September 11, 2008

ramadhan: day 9 & day 10: asam pedas







***day 9***

Tak byk nak diceritekan pasal hari ke-9 puase sebab takde cerite sangat. Oh yeee....kalo ade cerite pon aku nak cerite pasal sowang dak opis aku yg kena buli sbb die sorang jek tak makan ikan keli. Hehehe...

Ari ke-9 aku bawak murtabak gi bukak pose. Byk la menu2 nye...ade kuih lopes, karipap kentang...sup ayam...dan macam2 lagik! Kali nieh ahli berbuka makin ramai sbb ade budak2 baru join kitowang!:D

Tak kurang gak ade yg tak berpuas ati tgk bilangan Melayu yg meningkat tuh. Ade yg menyindir bagai lah. Tp kitowang buat bodoh jek...lantaklah kan. Jeles agaknye...sbb dowang ramai tapi tak dpt nak bukak pose macam kitowang. Dowang mane de pose:D

Aku ade wat soalan tak malu pade ari ke-9 nieh. Salah sowang opismet ku bername Edi. Ayah Edi ade kolam ikan air tawar. Tahun lepas, mase potluck Deepavali, Edi buat kejutan dgn bawak sambal cili padi ikan keli! Org sume bawak makanan westernla...mee goreng...nasik beriani laa...die bawak ikan keli goreng. Ramai non-Malays takut nak makan...sehinggalaaahhhh...aku makan:D

Disebabkan lauk tuh sedap sangat...and Edi bawak dlm 50 ekor ikan, lame2 lauk tuh kena ratah la ngan kitowang. Power tul masakan mak si Edi nieh...aku siap cari telur masin ngan kangkung goreng belacan lagik nak makan ngan lauk ikan keli tuh.

Setahun sudah berlalu, Deepavali bakal tibe. Tibe2 terbuka la cerite pasal lauk ikan keli mak Edi. Aku terselambe plak cakap, "Edi, mak ko tak masak ikan keli lagik ke?"
Dak2 opisku yg agak baru bertanye, "Bile mase Sha makan lauk ikan keli mak Edi?"

Nasib baik ramai yg menjawab lauk tuh utk lauk pot luck. Sbb muke sekor2 dah suspicious ingat aku gi umah Edi! Haiyaaaa...budak2 nieh. Asalkan boleh!

Kembang tul idung si Edi bile aku dok puji2 mak die. Cetttt...sbnrnye makcik tuh pon aku tak pernah jupe. Yg aku tau mak die masak sedap jek. Hehehe. Tapi mmg pujian ku ikhlas pon...mak Edi masak mmg best! Bile la aku nak pandai masak macam tuh gaknye?

***day 10***

Off-day! Kan ari Sabtu arituh aku keje...so, aku off ari Rabu. Ape aku buat? Hhmmmm...aku tido lambat. Dah kul 10pg baru la aku nak tido. Sbb...ketika aku tgh mengadap laptop atas katil adik...tibe2...aku dgr bunyi dr rak buku. Aku pusing tgk rak buku tepi katil...nampak satu makhluk berwarne merah terang berkaki banyak dan panjang. Besar. Maaaaaaaaaaaaakk aiiiihhhhh...LIIIIIIIIIPAAAAAAAAANNNN!!!

Aku slow2 gerak...and panggey ibuku...Ibuku panggey ayah. Ayah masuk bilik, die suruh aku dok atas katil diam2. Laju gak lipan tuh gerak masuk bilik air. Pastu ilang. Tak de sessi pembunuhan berlaku. Nervous gak aku...puas mencari2 kalo ade lipan di mane2 saje. Tp takde.

Terus aku cabut tido kat bilik sendiri. Ingatkan nak lelap kat bilik Adik...trus tak jd. Sebelum tido tuh nervous plak, mane tau ade lipan len ke. Aku terbayang kalo lipan tuh masuk telinga. Bak kate pocket, tak cukup tido menyebabkan halusinasi...hehehe...(sowi bro, quote kejap!).

Bangun tido, tak laratnye nak kemas bilik ku. Actually, aku skang bertambah pemalas dan gumok. Aku tgk tv, baring2...(wah...bestnye golek2...jarang dpt golek2 time ujan nieh!). Kendian, aku tgk Zizan Nin masak kat tv. Ish...ensemnye! Aku dah start sengih2 tgk si ensem sampai ditegur oleh ibuku, "Pose lah!" Hehehe...dah la tgk rancangan masak, jamu mate tgk si ensem. Tak senonoh betul...

Lepas Asar, aku ajak ibu dan ayah ku ke pasar malam. Kitowang tinggal bertiga, byk mane sangat pon nak makan. Aku yg kebetulan mengidam memintak agar ibu ku masakkan aku lauk favourite aku. Bukan gulai kuning, tp lauk masak asam. Org slalu gelar asam pedas. Tak tau la side len dlm Malaysia nieh punye style masakan macam mane, tp kalo dr selatan Semenanjung nieh, cara masak asam pedas mmg dgn kuah yg pekat2..kena ngan pedas dan asamnye lah...

Masakan nieh mmg banyak leh jupe kat Melake...tuh pasal la aku masak time adik2 ku takde, kalo tak masing2 menangis sbb dah muak makan asam pedas kat Melake...hehe..

Nak cari ikan pari, ikan pari yg dijual tak berape cantik. Ikan parang tak jual. Ikan terubuk pon takde. Yg ade, ikan mambong. Jdlah tuh! Janji aku dpt makan lauk masak asam. Pangai mengidam nieh start sejak dr aku nampak daun kesum ngan bunga kantan yg tgh subur kat blakang umah time musim ujan nieh. So, put these fresh herbs into use...plus bendi ngan tomato. Menu pade ari ke-10, asam pedas ikan mambong, brokoli stir-fry ngan bawang putih, pastu telur dadar (sbb terlupe beli telur asin!). Air sirap bandung cincau.

Akhirnyeeeeee....pade hari ke-10 berpuasa, aku dpt berbuka dgn laungan azan dr TV umah ku bersame ibu and ayah di depan meja yg same. Most importantly, fresh food...dpt makanan umah yg dimasak panas dgn air tgn ibu. Tuhan jekla yg tau betape hepinye aku..(dlm pade berbuka cari gak kalo ade lipan dlm umah....huhu...)

Di malam ari...tibe2 rase pelik plak bile sowang2 ngadap laptop utk mengarang blog. Errr...sowang2. Adik2ku takde. Ibu dan ayah dah tido. Boring gak kalo tak keje. Boleh ke survive kalo tukar rutin nanti?

13 comments:

Sya Annur said...

mabong la! ko ingat mambo no5 ka? haha>gelak jht mengenakan org :)) nway, org bngsa tuh pose gak, tp leh mnm, kalo xsilap aku laaa. aku pun lama xmkn keli/smbilang nih. dapnyeeeee

Sya Annur said...

ko pi panggil mnde tuh lipn ngape, panggil la tlg ikan, kompem dia jln slow nye. smpat bnh, xde nervous nak tido

Sya Annur said...
This comment has been removed by the author.
shaxx said...

tak de citer tp panjangberjela jugak entry nyer... ikan keli kalo goreng garing2 saya sukaa...

Neeza Shahril said...

amboi lipan!! takutnya akak.. kalau tak kena bunuh, akak memang akan ternampak2 lagi kelibat lipan tu.. hehe..

mak mertua akak dok Banting masak asam pedas sedapppp... Akak suka. Sampai sekarang akak memang makan banyak kalau dia masak :)

cHeRyNa PiReS said...

kak sya:
---> aku panggey mambong aaa...serious! macam lagu lou bega tuh...hehehe...

aku panik..jerit jek la lipan! hehehe...

shaxx:
--->cheryna kan tukang karut...ikan keli yg mak si Edi tuh goreng mmg garing n sedap!:D

kak neeza:
--->same la ngan sha! yeke...akak blaja la ilmu masak mak mertua tuh...kalo ikut sha bace nieh macam die expert jek:D

Adry said...

Aku pun tak reti makan ikan Keli.. hehehe... Hish... Lipan... bahaya ni... Sha kasi bersih la bilik tu... bukan apa, kita taknak apa apa yang buruk berlaku nanti kan... huhu...

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com

cendawanintim said...

owhhhhhh asam pedas, aku merinduimu...

Eriyza said...

Asam pedas letak bunga kantan??
Lum penah try agi. Jelesnya daku bila tgk org dpt makan masakan dr air tangan ibu. Sedeh. :(

Pocket said...

heheh, lipan!!
tp ada satu soalan, KakSha buleh yek tido walaupun mengetahui ada seekor lipan roaming on your floor?

takut jgak tu .. huhuuuu

tp mungkin juga lipan tu sendiri adalah halusinasi :) heheheh

areej said...

ehehe..aku pon dlu xbleh mkn ikan keli. masa orientation memula masuk uni dlu diorg bg nasi dgn ikan keli, aku sanggup x makan, berlapar perut sampai esok pagi. skrg mcm best la plak. isi dia lembut. uwaaa...sini xde pon ikan keli. ko poskan 3 ekor kt aku ek..hhehehe....

areej said...

bukan takat nama bunga je ko hapal, nama ikan pon. kagum lah i.

cHeRyNa PiReS said...

adry:
---> bilik bujang tuh jrg berpenghuni...tuh pasal la berlipan pulak...slalu time bujang ade tak pulak ade lipan..ibu cakap lipan tuh lipan jantan! hehehe...

cendawan:
---> tindu ku terbalas...awak bile agik?:D

ABANG pocket:
---> dah ngantuk....kena tido gak...mane de laaa...sume org dlm umah nampak lipan tuh...

areej:
---> aku memandai2 jek.bukan pandai,,,heheh...Aku pon same, blaja ngan kawan2 la yg buat makan ikan keli....Haiyaa...ko nak suruh aku pos aquarium skali ke? huhuhu..