Saturday, October 11, 2008

satu hari di hari raya: balik raya









Aku tau mesti kowang expect aku nak sambung cerite ketupat story kan?


Hehehe...mmg niat aku nak sambung....tp aku lambat balik keje pagi tadi...sbb bas rosak tgh jalan...so, aku tak sempat mengarang. Nasib ade posting backup...sowilah yeee..aku cerite pasal raye lagik:D

Sbnrnye aku malas nak cerite pasal raye nieh dlm satu posting. Aku rase sape2 yg dah biase bace blog nieh pon paham yg posting aku slalunye panjang berjela...hehehe...So, aku letak topik2 raye satu persatu utk cerite pasal raye aku tahun nieh:D

Balik raya? Balik kampung? Aku suke! Tp kat mane kampung aku ek? Hmmm...tuh laa..nieh yg nak cerite nieh...

Ayah dan ibu aku both dilahirkan di Rembau, Negeri Sembilan. Tp, atuk2 aku keje kerajaan...so, both nenek2 aku beranak je kat Rembau, pastu balik ke tpt masing2. Macam ayah aku, die membesar sampai darjah brape tah kat Taiping, Perak. Sekolah menengah pulak kat Seremban. Ibuku pulak mmg tinggal kat Seremban jek.


Parents aku nieh, dlm satu circle jek. Walopon tak same sekolah, tp kawan2 dowang mengenali antara satu same len. Tapi...dowang taklah bercinta mase tuh. Sbb geng ibuku len jenis, dan geng ayahku plak len jenisnye. Tak berape sehaluan:)

Mase dowang kat Maktab Perguruan Kota Bharu, dowang berkenalan secare formal. Tak berkembang gak dowang nieh, budak Seremban kapel ngan budak Seremban gak (hahaha...itulah yg aku slalu cakap kat dowang!). Blaja jauh2 tp kapel sekampung jugak!


So, boleh dibayangkan bile dua2 parents aku balik ke tpt yg same setiap kali raye. Perjalanan dr umah masing2 hanye 15mins. Huhuhuhuu...mane sangatlah anak2 dowang dpt beraye kan?

Saban tahun, aku dan adik2 akan balik umah nenek aku either belah ayah atau ibu dulu...tp sumenye dlm hari raya pertame. Rasenye, seingat aku...mase sekolah rendah aku balik belah ayah dulu, pastu belah ibu. Aku dah sekolah menengah, kitowang tinggal sebelah umah nenek belah ibu...so, balik belah ibu dulu. Sumenye di Seremban!

Aku untung laaa...sbb moyang aku, iaitu nenek ayah hidup time aku kecik. So, still merase balik ke Rembau and dpt suasana kampung. Tp adik2ku tak merase...so, parents kitowang akan bawak kitowang jalan ke umah nenek2 dan atuk2 saudara kitowang di Rembau. Takkan nak tgk Seremban je time raya kan?

Tahun nieh...tak balik Rembau sbb dah takde sape2. Ramai yg dah meninggal. And...nenek ngan atuk belah ibu pun dah takde. So, seharian di belah ayah...sbb parents ayah ade lagik. Kat mane kampung tuh? Seremban je...tp nasib kitowang dah duduk jauh sikit. je...so, adelah 30mins perjalanan skang nieh...hehehe...

Utk belah ibu, esoknye kitowang beraya di Ampang. Dah jadi terbalik kod...org balik kampung, kitowang balik KL. Nak wat camne....bile parents ibuku dah takde, raya disambut di umah adik beradik ibu di KL...Jap...Ampang kat Selangor kan? So...Selangor laa...aku takmo kate aku raye KL...hehe...

Adik2ku berkate, "Kite kawen org jauh lah! Nanti jauh sket kampung kite!" Aku pon tak tau nasib aku, tp melihatkan nasib adik2 aku...ade harapan sumenye nak kawen jauh nanti (awek sume jauh2 kan!). Kite tunggu dan lihat:D

11 comments:

azie said...

ya ya! kawen orang jauh,hikhik

tapi ai kena korban cita2 mau kawin org jauh. sebab tak suka travel, n mak pun mau menantu yang dekat2 je,ahaha

shaxx said...

saya plak kekadang teringin nak beraya dekat2 jer n tak yah balik kampung jauh2... penat wooo.... sebab my mom kat kuala lipis pahang, my atuk kat pekan, pahang, my parents in law kat jakarta... my wife's atuk kat surabaya so, memang x sempat nak gi semua tempat dalam satu tahun raya... tp bila baca citer sya... best jugak kg jauh2 nih... heheheh

Tie said...

Ha ha..tgk mcm kak tie ni..org johor,hubby org klate..tiap2 raya kena o som!! tapi kalau ikut undi (dgn anak2) mesti kak tie yg menang ...so kerana kesian kat dia kak tie guna cara giliran...habis cerita..:)

~Cinta Milo Ais~ said...

sama la kita..tak pernah merasa beraya jauh2...last-last raya umah sendiri je hehe..tapi best jugak apa..tak payah la mak ayah berebut nak balik kg mana dulu hari raya

Anonymous said...

yupperoonies, ampang kat selangor. hehe :) anyways, thanks for coming that day. nxt yr dtg lagi tau? coz nxt yr i will be in melbourne time raya (boohoohoo... raya ni belum habis dah sedih about nxt yr's raya dah) so tolong meriahkan mummy punya raya for me (since kalau ikut turn, i think my brothers except the third one will all be raya-ing their wives side).

btw, sorry tak dapat cerita byk that day tho i have lotsa stuff to talk to u about... maybe we shldve lepaked in my room when our mothers were all chitchatting till past midnite (hebat kan mak2 kita? dah tua2 pun macam anak dara borak2 sampai kul 2-3 pagi) tapi kelakar la pulak diorang, i simply cant miss their 'masa kecik2' stories.

~your cousin~

lankapo said...

saya beraya di Kampar Perak dulu tahun ini, then balik Tangkak Johor.

Tak lahjauh sgt, tetap meriah. Suasana je lain.

Tak kisah lah kwin orang mana, janji bahagia.Jangan lah sebab nak balik raya jauh, rijek orang itu. Raya je..

bendul said...

11 ari dah aidilfitri.. masih topik raya ker..? ni mesti jenuh pulun raya 30 hari nih..

imz said...

wah...balik kampung..kt n9 je...dekat je...kan..

Tie said...

Hari ni 13 Oct....happy birthday Sha!!...dapat apa2 ke dari org tu??

juelee said...

cepat cheryna sambung ketupat story...... Jue dah tak sabo nak taw kesah selanjutnyer..

Eh kiter sama lak, ayah saya pun orang Rembau, lubuk China

cHeRyNa PiReS said...

azie:
---> same la kite...tp sha takleh cakap byk la...dulu konon2 nak sangat la org dekat...tp tak pernah pon jupe:D

shaxx:
---> ur case dah len la bro....tuh over jauh tuh! camne nak lawat dlm sehari kalo macam tuh:D

kak tie:
---> kak tie mmg kena osom sbb jauh sangat...tp meriah ke raye pose kat kelantan kak tie? dgr ceritenye tak brape kan...

CMA:
---> sha mmg beraye kat seremban jek...dah nasib badan...tp bile pk2 balik...taklah penat sangat kalo raye dekat:D

shasha:
---> hehehe..ibu told me u left a comment here. she was tearing when she was reading my blog, she said. ( our mumuies are sensitivr ls!!!!) i was so happy to see u and the family...it felt like old times...looking forward 4 next yr though u r not going to be around:(

lankapo:
takde rijek2...rezeki jgn ditolak:D

bendul:
--->posting raye aku akan diupdate dlm sebulan hari raye...ehehee...

imz:
--->dekat je...tak jauh pon...:D

kak tie:
--->dpt gelak die jek kak tie:D

juelee:
---> laaaa....yeke! sekampung plak ngan juelee...tak sangke:D