Monday, October 06, 2008

satu hari di hari raya : cuti raya










Mule2 arituh aku nak cerite pasal hari raye inilah...itulah...tp lepas tuh cam tak best jek...sbb aku kalo boleh nak pilih topik raye nieh satu persatu.

Amacam, lame tak aku tak update blog nieh? Hehehe...sbnrnye aku sangat mengambil kesempatan sempena cuti raye nieh utk berehat dan concentrate pasal raye nieh puas2.

Utk rekod dan pengetahuan, aku dah 2 tahun tak sambut Ramadhan dan Syawal properly.


Tahun 2006, aku dpt cuti raye pade pagi raye itu sendiri. Tepat kul 5 pg, bos cha ya nun alif aku luluskan cuti aku utk tidak bekerja pade malam raye pertame. Aku rushed balik Seremban pg tuh...tp sampai2 jek aku terlelap sbb terlalu letih. Aku tak kemane2 langsung raye tahun tuh. Tp, tahun tuh...aku ade Sepet. Sepet lagi best, malam raye terus naik flight balik Alor Setar. Pagi raye, naik flight balik KL terus ke tpt keje.

Tahun 2007...aku sambut raye di tpt keje. Menitik2 air mate aku time malam raye tuh. Maybe the 1st year tuh aku okay lagi...tp masuk tahun ke-2 raye sorang2 kat opis tanpe umat Islam dlm building tuh menyebabkan aku nangeh. Name pon keje ngan kapir, time tuh pulak ade yg gatal tambah workload tanpa pasal. Hasilnye? Aku mengamuk di malam raye. Tak pasal bos yg kena marah ngan aku. Huhuhu...

Pade tahun 2007 jugak Hari Raye jatuh pade tarikh kelahiran aku. Bukan aku tak apply, tp priority diberikan kepade bangse yg tak sambut dr aku yg menyambut nieh. Aku checked list budak2 yg bercuti pade tarikh itu, and aku hantar kat bos kap lam ya nga aku. Aku highlightkan name2 umat yg tak sambut raye tp dpt cuti raye. Terdiam seharian bos aku arituh. Sape suruh die approve cuti kan?

Tahun 2008 nieh aku dah kumpulkan annual leave aku utk digabungkan mase raye. Application cuti tahun nie aku buat sebaik saje dpt borang cuti pade bulan Oktober 2007 yg lepas. Nak taknak...dowang kena approve gak...yelah, ikutkan polisi patutnye aku dpt cuti tahun nieh kan. So, itulah...aku amik kesempatan cuti raye thn nieh buat ape aku suke:D

Ibuku sangat hepi kali nieh. Tahun nieh semua anak2nye ade. Tahun 2005, adik aku Shahmi takde...tahun 2006 and 2007 aku takde. Kali nieh...Alhamdulillah...cukup kiraan anak2:D

Aku rase...mesti semua org ade pengalaman cuti raye. Tak kisah la time keje ke sekolah ke...ape ke...Kalo kite tak cuti pon mungkin kite celebrate cuti org2 yg tersayang...parents ke...adik beradik ke...Mesti ade masenye tak cukup sbb ade yg tak cuti kan?

Utk pengetahuan semua...segale posting aku yg pending dah diupdate. Kalo rajin bacelah ye!!! Just scroll down...

Gambo arinieh ialah gambo Pak Tam ku yg menyambut hari kelahirannye yg ke-42 pade 1hb Oktober atau ari raye pertame arituh. Pak Tam ku yg gelap dan Mak Tam ku yg putih nieh nampak macam pengantin baru pulak mase potong kek arituh. Hehehe...HAPPY BUFFDAY ATAM!

* gambo blur...biaselah...sumenye nak cuti raye gak

9 comments:

shaxx said...

Fuyyo! byknyer postings! macam ganti pose pulak eh... anyway, my cuti raya started on raya eve and this whole week... sebab my in laws are here from jakarta...

Tie said...

Eh..samalah harijadi kak tie pada hari raya gak..tapi tak de kek pun..penat buat openhouse tau..posting bawah tak baca lagi..nanti yek..

cHeRyNa PiReS said...

shaxx:
---> sbnrnye posting tuh ditaip sebelum tido...tp takde mood nak online sbb sibuk nak layan org in reality. lagipon ade yg request suruh update blog nieh byk2:D

yelah...org dah kawen kena layan la in laws...hihihi...

kak tie:
---> laaa...kak tie pon libra la ye! happy belated buffday kak tie...bestnye:D

bozzobattousai said...

hepi besday and hepi hari raya....

Rashid said...

wahhh kesiannyer 2 tahun tak raya bersama keluarga ya..tapi tahun ni kira tahun yang paling cerialah buat cheryna - dpt beraya bersama keluarga & adik-beradik.

cheryna, boss dulu tu sepet tak matanya? hehe

Pocket said...

aduhai,
tak sempat lak pocket nak comment suma posting anda.
tp usaha anda dihargai:)

ari raya kali ni pocket terasa cam panjang juga cuti ku kali ini,
kalau dulu ado jer kena wat OT, tapi tidak kali ini. hhuhuuuuu

dah lama cuti ni, terasa pelik plak nak start keja balik. aduhaiii..

lankapo said...

salam cehryna,

selamat hari raya..aku baru nak godek2 balik blog aku haha.

sakan raya tahun ini, dari kampar ke tangkak :)

juelee said...

Selamat hari raya cheryna....
Letak la gamba chery pakai baju raya..
nak tengok jugak

cHeRyNa PiReS said...

bozzobattousai:
--->selamat hari raye gak...:D

rashid:
--->boss dulu sepet gak...hehehe...

pocket:
---> takpe...tak kisah...lagipon alang2 dah taip..baik publish jek...nak wat camne tak sempat nak publish:(

tuhlaaa...pelik lak bile balik keje nieh kan:D

lankapo:
--->waaaahhh...jauhnye beraye! org dah kawen camtuh la kan...cepatlah update blog, aku tunggu nieh!

juelee:
--->baju rayeku tak secantik baju rayemu yg bermanik tuh juelee:D