Friday, October 17, 2008

satu hari di hari raya: kuih raya















Aku tau ade kate nieh dah brape ari raye dah...apasal aku dok sibuk ngan ketupat...ngan kuih raye dan cerite raye. As I said....raselah raye tanpa keluarga...baru anda akan paham perasaan aku!:D

Tahun nieh kan aku dpt raye ngan fam. So, macam2 mende aku nak buat. Kalo boleh dgn pelita buluh pon aku nak letak keliling umah. Tp sbb raye dah dekat ngan Deepavali...lagikpon aku blaja yg tuh budaya Deepavali...tak jdla aku nak letakkan pelita. Aku nyalakan lampu depan umah je buat budak2 senang nak pergi sekolah:D

Okeh...ape aku merepek nieh? Hmmm..sowi kalo ade yg ingat aku budak de' jek ngan blog kowang. Sbnrnye, aku tidak sebegitu. Aku sangat2 la bz...aku takde mase nak menaip blog. Pekerjaan sekarang amat pressure kerane bukan sahaja customers ku songel...ramai org menyibuk plak tuh. Tah hape2 kan...tp lantak dowang la...ragam manusia:D

Aku tak pandai buat kuih raye sbnrnye...aku pandai makan je. Gambo2 nieh adelah gambo2 biskut raye kegemaran aku. Though aku sbnrnye lagi suke makanan basah, biskut yg slalunye aku tak makan pon aku makan kali nieh. Sampai dak2 opis sound aku bom2 lepas balik cuti...hihi...gumooookkk!!!

Tp...my all-time favourite mestilah semperit dan tat nanas! Kuih2 klasik. Aku punye cite2 tahun depan ialah nak blaja buat kuih tat nanas yg sedap so dat aku boleh buat sendiri kuih aku tanpa perlu menggunakan jari telunjuk:D

Okeh aaa...nak gi keje nieh. Aku akan bloghopping weekend nieh. See u!

Soalan: Ape fav kuih raye kowang?



18 comments:

Tie said...

Laa..ada lagi kuih raya?? kak tie tinggal rempeyek je ..tu pun sebab hubby beli byk sangat..Kak tie kena perhabiskan ni..masih dok mengunyah..nak tak??

Monkey D Luffy said...

citer jer tak guna... hulur2 ler kesini

Nurmala said...

sama la kita..
kita pon x reti buat kuih raya..
reti buat kuih tunjuk2 jerk
hehehe

Suzi said...

akak suka mama carries...tapi malas nak buat..kurang pandai pun ye gak.
Dulu masa kat M'sia beli je kuih2 ni...hubby akak cakap menyusahkan diri je buat...bagus juga...:)

Quiyah said...

lalalala..

lompat..lompat.. ahahah..

azie said...

kita suka kuih tat mak kita. lepas tu suka honey cornflakes mak kita. pendek kate, kalau mak kita buat apa2 pun, kita suka,hi hi hi

Dayu said...

fav kuih raya kini adalah tat nenas
saya smpai mengidam kini
abis bongkar kuih2 raya yg housemate bawak balik...

dan saya masih tak reti buat tat nenas, tau makan saje

arnamee said...

BESHNYER..NAK ..=P

bozzobattousai said...

kuih fav aku ialah putu kacang dan rempeyek tapi yg mak aku buat aje, org lain buat aku tak makan.

chEMPAKA said...

hari tue dlm clas ade group present paal ketupat...beranyamla kamiorang nie dlm clas

shaxx said...

aku suka kuih karipap tp masa raya x de pulak orang buat... huhu...

cendawanintim said...

owhhhhhh, tart nenas itu..

13may said...

byk lagi ker kuih tuh?

ita.itu said...

akak pun suka kuih tat nenas..tp maksure yg keras skit..x suka yg berderai sgt

*SiRibenMerah said...

hye..
I membizi la.. x sempat jenjalan pon kat blog org lain.. jenguk2 x tgl komen je.. hehehehe.

My Fav kuih raya = ShortBread..
hiksss.. tuh je kuih yg shedappppp~!!!

utopia said...

hai salam kenal
emm sedabnye kueh

Adry said...

time raya kuih kuih ni aku tak cari sangat.. tapi bila da habis raya baru la nak sibuk nak makan itu ini... hehehe...

Kuih raya peberet... tart nenas la... nyum nyum


Adry @ http://www.adrysabry.com

cHeRyNa PiReS said...

kak tie:
---> adelah sket2 org bagi kak tie...tp kalo dpt rempeyek kak tie..best jugak:D

monkey:
---> jauh sangat nak ngulur...tak cukup panjang tangan tuh:D

nurmala:
---> kuih tunjuk lagi senang...tp modalnye banyak:D

kak suzi:
---> waaa..bagusnye taste kak suzi...lapar pulak membacenye:D

quiyah:
--->lompat leeeeeeeeeee.....

dayu:
-----> kite serupeeee....