Monday, October 20, 2008

satu hari di hari raya: masak tempoyak









Okay...minggu nieh kite start ngan mende makan dulu...hehehe.

Niat di hati nak berblogging secare penuh bulan nieh...tp tak dpt sebab setiap hari sangat bz dgn keje. And kebetulan pulak setiap hujung minggu aku akan merayau ke open houses:D

Slalunye bile open house je kite akan makan makanan raye. But arinieh aku nak share satu makanan yg sangat special pade open house yg aku pergi semalam. Masak tempoyak:D

Ini masak tempoyak ikan tenggiri. Bukan ikan patin, sbb dlm family aku ade yg tak makan ikan darat. Aku makan ikan patin, but ikan tenggiri pon just fine...

Ibu ku tak masak sangat masak tempoyak nieh kecuali masak pucuk ubi. Tp Pak Teh ku sudah kawen org Pahang (tp origin Kuala Pilah benarnye...hehe). So, cakap la pasal masakan kampung especially masak tempoyak. Mak Teh is the queen:)

Dah lame dah aku dok merengek2 kat Mak Teh nak makan masak tempoyak tp aku dah jrg sangat ke umah Pak Teh dan Mak Teh nieh. So, bulan Syawal nieh la amik kesempatan yg ade. Kalo nak tau, Mak Teh aku nieh berniaga lauk pauk...lauk die sangat ramai peminatnye. Maklumlah...masakan kampung ori! Lagipon mane nak dpt masakan kedai tapi rase macam masakan rumah macam nieh kan?

Pagi2 lagi Pak Teh & Mak Teh dah gi pasar cari ikan tenggiri. Aku sbnrnye kena temankan parentsku ke open house len sblm ke umah Pak Teh, tp walopon makanan kat open house tuh sedap, aku tak makan sangat. Bajet2 nanti sure makan sedap nye kalo Mak Teh yg masak:)

Sampai2 je Pak Teh cakap Mak Teh dah wat special masak tempoyak utk aku. Dgn nasik putih...panas2...bahagianye dpt makan ikan! Muak makan ayam dan daging time bulan raye nieh! Ape lagi dgn masak tempoyak nieh....dah la harum bau durian, kena dgn daun kesum and bunga kantan...delicious!:D

Yg tak cukup cume ulam pucuk ketereh. Kalo ade nieh...rasenye dah taknak balik aku. Hehehe. Tp ade lagi satu lauk special trademark Mak Teh - gulai perut tembusu. Tak ingat dunia la aku makan...tp sblm makan snap gambo dulu. "Letak dlm blog la tuh..."usik Pak Teh aku...hehehe...sume org dlm fam mmg tau addiction aku yg satu nieh:

Satu lagi mende yg aku suke pasal makan kat umah Mak Teh ialah dodolnye yg best...pergghh...boleh kena kencing manis. Overdose je setiap kali makan. And...ari nieh aku Pak Teh aku dok tunjuk pokok limau pagar die kat aku. Another addiction aku yg well-known kat seluruh family - geram melihat pokok dan bunga:D

Bile nak balik, Mak Teh & Pak Teh kirimkan lauk masak tempoyak tuh kat aku. Gumbiraaaaaaaa...tido senyum aku malam nieh:p

17 comments:

Tie said...

Kak tie tgh bayangkan sha tido sambil tersenyum....ha ha...kalau pandai makan(dan rasa) mesti pandai masak!! Itu pandangan kak tie..Belajarlah masak tu..sementara guru masih ada..kalau tak nanti kempunan lah nanti. Oh ye..nak tanya..gulai perut tembusu tu apa?? Tak pernah dengar lak..

azie said...

masakan kampung memang best! hu hu
boley beat sume kuih muih raya n rendang ketupat.

Si Kachak Suparjo said...

Slurp!


Tempe goreng + sambal kichap xde ke?

ku tak sempurna said...

tak pernah masak tempoyak... sbb tak mkn durian :D

-hola-

juelee said...

sedappnyer gulai tempoyak...terliur sekejappp....nyum nyummmmm...

lankapo said...

pergh terliur aku..teringat masa program anak angkat di Jengka dulu. Bapak angkat aku ada kolam ikan, so makan patin free lah aku.

pergh wife dia masak patin masak lemak tempoyak..memang superb. masa tu kitaorang baru balik dari aktiviti lasak..dengan tulang-tulang ikan kami telan hhee

Sya Annur said...

kok dapek gulai lomak umbut pun sodap yo. kawan an dgn ikan msk smbal. huuuu... kau ni jahat tau! buat aku miss mak aku je. dahla mak jauh! haha...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

uish....tempoyak arr...adoi...lapor...lapor...

jom layan mekdi kat alamanda jom

kekekkeke

ita.itu said...

1st time dgr tempoyak msk kat opn hse..kalo akak jumpa sure akak ngadap sorg dik..hehe

Neeza Shahril said...

Sha ni sama cam akak.. suka lauk pauk kampung.. pucuk ketereh memang favorite akak Sha.. masak tempoyak pun akak suka.. ikan patin tu hehehh.. akak tak makan sebab ikan darat.. tak pernah pulak makan masak tempoyak ikan tenggiri.. nak try buat la.. baru ni balik akak bawak balik tempoyak tau.. jangan tak caya.. fresh durian dibuat tempoyak.. tak sabar nak makan hehee...

limau pagar tu apa sha??

Mersik said...

Wah, sedapnya.. menggamit2 gitu seleranya.. hik hik..

shaxx said...

kita orang pahang so kalau mom lagi masak tempyak ikan patin..fuyyooo... meleleh air liur....

Suzi said...

sedap tu masak tempoyak...akak pun suka.siap mengidam lagi masa pregnant yg ke 2. nasib baik dpt makan kalau tak meleleh air liur anak akak (kata org tua lah...) hihih...

chuckiesd said...

wei sedapnyer tempoyak...lama tak makan nie....

@LiYaNNuaR said...

sgt suka dengan tempoyakkk... tapaukan boleh?? kecur air liurrrr... nasib baik belum mengandongggg... huhuhu

Adry said...

saya tak pandai makan tempoyak.. huhu.. tapi akak saya.. huhu.. memang suka sangat makan masak tempoyak ni...

tapi saya sangat suka Dodol... hahahaha... mmmm nyum nyumm...

Sha... raya ni berat badan tak naik ker?? saya dah risau da ngan badan saya ni... hehehehe


Adry @ http://www.adrysabry.com

Anonymous said...

wah...sedapnya.saya org pahang pure tp x pernah try msk guna ikan tenggiri..nak tiiru..esok gak nak masak huhu Syukran yea...