Wednesday, October 29, 2008

sha: am i a dutch lady?


Tulips, originally uploaded by floridapfe.

Look carefully at my pix. Nampak muke ape? Melayu tulen kan? Sure punyelah! Kecuali mate ku agak sepet. Yeee....keturunan sebelah ayahku mmg sepet...itu sebab aku sepet, macam wan aku.


Tgk hidung tuh...kemek kan? Hidung Melayu tulen. Betul tak? Kulit Melayu kan?
So...mane dtgnye dutch?!

Hehehe...jgn terkejut. Aku takkan perasan org putih punye. Aku kan tak suke omputih. So, aku takkan kate diri aku omputeh. Tapi....Van Chali? Hihihi...something funny. But true. A secret revealed during Hari Raya.

Perkare ini berlaku ketika cuti hari raye yg lepas. Mase aku beraye di belah ibu ku. Sume org berkumpul. Ibu ku ade 12 org adik beradik. Tak kesemuanye ade bersame2...especially yg dah bercucu, slalunye ade komitmen yg len. Tp Alhamdulillah...we're grateful to Allah. Ade yg ingat family lagik...baguslah:D

Since aku tinggal kat Seremban, kire jauhla sikit. So, aku tido umah mummy ku (kakak ibu yg paling tua). Since my cousin Shasha (name lebih kurang aku kan!) ade balik tahun nieh...ade lebih sbb utk aku bersame keluarga. So, we stayed in Ampang dat night...

So, malam tuh kitowang berborak2...kali nieh anak2 dara can join the mak2 dara...sbb kitowang dah besar. When we were small, we used to lock ourselves in one room in nenek's house. Kalo tak girly talk, kitowang akan perasan kitowang nieh artis. One singer for one cousin. I remember my cousin Shura pretended she was Aishah, Shasha was Sheila Majid and I always liked Fauziah Latiff when I was small. Hehehehe...apa daahh..

Skang dah besar, konon2 nye nak join the what we expected as a "more matured" conversation. Kononnyelah! Tp mane de matured. Our mummies are in 50s and 60s...but they giggled like small girls! Diowang cerite pasal cerite2 mase diowang kecik, diowang cerite pasal our beloved late grandparents (which brought tears to our eyes). Tp...ape2 pon sbnrnye kitowang enjoy la conversation org2 tua nieh...best:D

Biaselah, bile dah raye...baru nak tgk anak buah. Tanpa disedari, byk perubahan fizikal yg berlaku. Jd, barulah sedar...org tuh rupe org ini...dan org ini rupe org itu. Dlm family aku nieh ade 12 org anak dan 42 cucu semuanye. Macam2 rupa la kan...

Aku dah masuk kategori gelap.Sbb ibu ku gelap. Ikut mak kepade nenek aku. Tp yg len2 sumenye putih merah, rambut perang and mate brown. Something yg aku takde...so, kalo aku cakap pon tak tau la org caye tak sedare mareku rupe macam nieh:D

Then...sume org concluded brape org yg ikut arwah ayah nenek kitowang iaitu moyang aku. Aku excluded, of course. And tau tak ape mummy ku cakap? "Yelah...dr Sumatera. Ade keturunan Belanda."

Ternganga jap. What? Then we found out kitowang nieh ade keturunan Belanda? Eh...bukan aku Melayu totok...takde campur2 ke?! Mateku sepet!

Patutlah nenek ku begitu cantik. Aku slalu wish aku secantik die. Tp cousins aku la yg dpt...aku tidak. Belanda? Sha - with dutch ancestor? Hehehe...macam tak kena jek! Aku Melayu...IC aku Melayu maaaaa...

Sampai skang kitowang buat lawak...name arwah moyang aku tuh Chali...skang kitowang gelak2 panggey die Van Chali...hahaha...aku punyelah tak minat team Belanda kalo bola! Van Nistelrooy...Van Persie...yikeeeeessss!!! Weeekk....:P

16 comments:

Suzi said...

salam sha...
mata sepet tu yg buat sha menawan hehehe....
bila berkumpul mcm tu byklah cerita keluar....seronok dpt tahu asal usuk ni kan?

Nurmala said...

Best kan?? time2 raya ni la nak berkumpul sedara²..pastu mula la mak² kita nih buka cerita dahulu kala..

Tie said...

Kak Tie pun mata sepet gak!(tak nak ngalah!)tapi bukan keturunan dutch!! Selalu tanya kat mak.., mungkin jepun kot..tak glamour laa..hu hu..

SlumbeRaja said...

owh ade keturunan dutch.. kalo dr sumatra mmg ada possibility la.. ala.. x putih pun cik sha kite nie dah cukup comel dah... ^^ van der vaart x ske ke cik sha? isteri dier cun tau.. nie -> http://estb.msn.com/i/7E/FA57E8617D5DB4FE3B1BF7FA1A3.jpg

Kekanak Tokyo said...

takpa..mata sepet susah nak masuk habuk..huhu~

Rindu gak lepak2 ngan mak2 masa raya. Kat umah kitorang pun sama, makcik2 sumer kalu kumpul jadi cam anak dara balik. Gelak2 besor2. Tapi itulah yang menjadikan raya best! kan? kan?

juelee said...

wah sha ada keturunan belanda, patut la comey je....hiks!

atty's said...

sepet pun sha lawa..

Pocket said...

uish!! actually pocket tak tahu pun camana rupa orang belanda tu?
sikit jugak puteh n blond jgak lah kot?

acaner yer ruper orang belanda?

sikit lg durian belanda jgak kot :)

suw said...

hehe..best bile dp tau asal keturunan ni..lg best kalo dpt jumpe sedara mara yg kite tak penah kenalsblm ni kan?

faridmw said...

salam... klu sepet bukan china ka? hehehe sepet2 pon tak kisah janji comel hehehehe.. tul tak? hidup melayu(ish terover pulak. hahahaha) ...

shasha said...

hahaha... omg, byk sgt comment nak letak, so bear with me.

1. i always thought my mata is besar enough tapi kat JB everytime jumpa patients diorang tanya, "u malay or chinese?"... pastu adik selalu cakap, "apesal, mata saya sepet sgt ke? hidung saya penyek sgt ke?" (no offence to the chinese... just that... muka supermelayu, mcm mana blh confuse dgn cina pulak??? pelik betul)... pastu kalau cakap pure malay (sebenarnya that is not entirely true sbb of the dutch ancestry) diorang tak caye gak. nasib baik tak putih mcm mummy... kalau tak, mmg org cakap cina kut dgn adik kalau mcm ni...

2. alamak, keluar rahsia zaman kecik2... hoho... jgn lupa part pegang bedak as mic dgn nyanyi kat langsir as the stage... huahuahua... pastu dah besar takde nyanyi daaaaaaaaaaah... borak2 sampai kena marah dgn arwah nenek... sebenarnya, dia eavesdrop kita cakap mlm2 yg kita borak2 tu kakak... perasan tak brape kali dia slalu lalu kat pintu? hehe..

3. YES!!! giggling like teenagers!!!! hari tu masa ibu datang JB (last yr ke this yr, tak ingat dah) malam2 shasha dgr diorang borak2 kat luar, giggle2 macam anak dara... hahahaha...

4. hahahaha... ingat lagi reaction time mummy cakap mcm tuh... "alamak, lepas ni kita semua kena support holland ah for world cup and euro" pastu semua bantai tergelak tgh2 malam buta. tapiiiiiiiii... holland is so eeeeeeeew la... like u said, van nistelrooy? van persie? eeeeeeeeeeeeeeeeew... tak sanggup... kuyt dgn babel takpe la... tapi... eeeeeeeeeeeeew... tak sanggup support holland sbb ada van nistelrooy and van persie.

5. alaaaaaa... adik pun takde tempias ke-dutch-an family kita gak. hahahahaha... maybe the height je kot? sbb agak tak logic sbb mummy and daddy are both short.

anyhooooooos, congrats dapat keje baru! :)

shaxx said...

ooo dutch ehh.... macam itu durian laa.... and itu tikus and itu ayam.... semua belanda punya...

fieza said...

hehehe.... mata sepet yg lawa....

fiza pon sepet jgk... tp melayu campor siamm sket...

ct lavender said...

sha.. sepet2 pun lawa gak....

ita.itu said...

kdg mmg muka adik bradik kita lain2 la kan..tu yg org ramai x caye ek

Quiyah said...

apenye..muke ko nmpk cam mualaf pakai tudung..cute! :)