Wednesday, November 12, 2008

ingredient: taugeh kasar









Arinieh aku taknak cite banyak. Aku nak wat posting pendek jek. Tp pendek pon tak pendek laaa...sbb aku nieh kan becok...hihihi...

Nak cerite pasal topik nieh: TAUGEH KASAR.

Ramai org tak suke makan sayur dlm dunia nieh. Dr pemerhatian aku, and dari hasil perbualan aku ngan si pemakan-benda-len-selain-sayur, ade dua jenis sayur yg dowang tak suke makan: sawi sbb pahit, and taugeh sbb rasenye pelik!

Kenape ek? Ape yg pelik? Sbb aku nieh suke makan sayur...jd aku cube memahami sikap2 org yg tak makan sayur. Tak payah cakap org len. Ramai dlm family aku camnieh. Atuk aku, adik aku and sepupu2 aku. Sampai ke tua tak suke makan sayur lagik2 taugeh!

Tapi...taugeh pon ade dua jenis kan? Taugeh halus ngan taugeh kasar. Ramai org tak suke makan taugeh halus, especially kalo kite hidangkan popiah ngan tauhu sumbat. Mulelah mulut tuh macam ade "penapis".

Aku sendiri...sbnrnye kalo ikutkan ade sket keboringan ngan taugeh halus. Pernah tak makan lauk taugeh kat The Chicken Rice Shop? Banyak kan? And kadang2 ade rase memuakkan...

So...atas sbb tuh..aku sangat2 la suke ngan taugeh kasar. Sbb taugeh kasar lebih crunchy..lagik2 kat bahagian kepale. And taugeh kasar nieh tak memek bile digoreng...

Tapi nak letak taugeh kasar dlm popiah...tak sesuai kan? Nak letak taugeh kasar dlm tauhu sumbat...pon agak pelik...so, how????!!!

Aku takleh pk method len utk masak taugeh kasar selen dr masakan macam kat sebelah nieh. Aku goreng ngan geragau. Ade any suggestion nak mempelbagaikan masakan taugeh kasar?
Sape tak suke taugeh?

15 comments:

juelee said...

jue takleh makan taugeh..angin! tak suker toii...

ct lavender said...

sah.. ct pun suker gak taugeh.. nak2 klu taugeh masak lemak.. tp baru ari tau.. uper2nya de taugeh halus n de taugeh kasar.. hehehe.. jakun jap..

SaDi said...

i love taugeeh... :)

bozzobattousai said...

aku tak berapa suka makan taugeh. tapi setau aku taugeh baik utk kesihatan.

bozzobattousai said...

aku tak berapa suka makan taugeh. tapi setau aku taugeh baik utk kesihatan.

bozzobattousai said...

aku tak berapa suka makan taugeh. tapi setau aku taugeh baik utk kesihatan.

bozzobattousai said...

aku tak berapa suka makan taugeh. tapi setau aku taugeh baik utk kesihatan.

faridmw said...

salam... taugeh mmg ada dua jenis ka?
tak tau pulak...heheheheheheheh
sedap juga mkn taugeh

Suzi said...

akak pun suka taugeh...terutama kalau buat kerabu....yummmm

Hanis Razak said...

taugeh sgt sedap untuk tahu sumbat..fusshh..kalau yg taugeh besar tu, msk lemak mmg syok..

Areej said...

I am a "pemakan-benda-len-selain-sayur"!!! hehe :D
tp ade 2 je sayur yg aku suka: terung dan...guess what...iya betul...TAUGEH!!! :D

jd aku ni bukan lah a typical pemakan-benda-len-selain-sayur kot.. :D

Nurmala said...

saya x makan sayur..
wek......pahit..
tapi saya suka taugeh..
x kisah la kasar ke halus..
lagi² kalau taugeh kat chiken rice shop atau kat nasi ayam hainan chee meng tu..
ssllurrrppp!!!sedap maa..

Tie said...

Oooo....kak tie suka makan sayur. Suka sangat taugeh!! Kalau goreng mee...mesti bubuh taugeh banyak2..nasib lah orang yang tak suka tuh! kita yang masak, kita yang nak makan! Hi hi..

Tumis bawang dan garlic (kalau suka) Pastu campak udang ...kacau sampai harum baunya. Lemparkan taugeh segar2 tu, godek2 kejap dan Makan!! Ratah je...hihi..kalau nak gemuk makan dgn nasi panas...

Sya Annur said...

walaupun aku krg mkn sayur, aku mkn sawi, aku mkn gak toge. hehe... toge buat gulai lomak putihla kakkk, lwn an dgn msk merah, ngam dah la tuh.

Neeza Shahril said...

akak suka semua jenis sayur... semuaaaa.. termasuklah togeh tu.. tapi lately asa sayur yang buatkan akak angin 1 badan.. kesian kan.. dah tua agaknya... :))