Thursday, November 27, 2008

food: ayam golek dara






Kedai Makanan AYAM GOLEK DARA, Jalan Labu, Batu 141/2, Kg Kondok, 71900 Nilai.

Somehow or rather, aku asek tergelak setiap kali aku lalu kedai nieh. Aku yg tak betul ke? Tp family aku yg len pon gelak gak. Hehehee...

Aku lalu kedai nieh everyday aku pergi and balik keje. Satu hari, aku singgah la...nak jugak merase makan ayam golek. Lagikpon simple jek, tak payah aku nak pk lauk dinner. Hehehe.
Ayam die not bad laaa...boleh tahan. Aku tgk abg nieh hygienic gak...pakai apron, pakai glove...setakat nieh no doubts sgtlah. Tp name ngan address kedai nieh still menarik perhatian aku.
Aku ingat mase aku kat UNITEN dulu, kena amik Bahasa Melayu. Pastu lecturer aku suruh carik kesilapan tatabahasa kat signboard2 sume. Macam2 findings, kelakar pon ade. I bet mase tuh Ayam Golek Dara tak wujud lagik kot. Takpun mase tuh kedai tuh tak secantik skang.

Ayam - subjek. Golek - Kata Perbuatan. Dara - Subjek/Kata Nama? Huhuuuuu...itu yg aku dok tersengih2 nieh. Ayam tuh golek Dara? Dara tuh boleh jadi nama org. Dara boleh jadi...ehemm...ehemm....u noe what (blushing!).And...combination perkataan Ayam, Golek ngan Dara...hihihihi...even aku yg blushing nieh pon boleh sengih jahat tau~!

Sowi...cannot help it. Aku pon manusia kan...so, kdg2 otakku kuning tak dpt nak diwarnekan kaler len. Tp address kedai nieh mmg laaaa...Dah la name kedai die camtuh, kena plak ngan Jalan Labu (macam Labu Labi). Then...Kg Kondok pulak (kenapela org kampung nieh bg name yg begitu huduh sekali). And...last skali....NILAI! Silelah beri penilaian anda terhadap topik kali nieh!

Aku ade presentation arinieh. My 2nd presentation, but kali nieh besar sket sbb directors will be coming and hear the presentation. And this is my 1st ever proposal besides event proposal! Hadooooooooiiii...sakit!
And...as I said, aku bad mood pagi nieh. Penat weh nak carik mood nak buat presentation tadi. Nak2 plak presentation ku majoritinye lelaki! Tp....Alhamdulillah, sumenye berjalan lancar & proposal ku dipersetujui. Yesss...at least aku berjaye tukar satu sistem kat sini. Lepas nieh byk lagik aku kena buat. Yg paling utama...keje aku sebagai tukang mengira gaji...
Kadang2 byk mende kita tak sangke kan. Lepas jek aku cakap thank you tadik, my director cakap, "Good job, Sha!" Cewwaahh....macam bagus jek. Byk dateline tak catch up lagik nieh. Pastu, salah sowang colleague aku called and cakap, "Congratulations Sha! It was a very good presentation!" and...sebelum balik tadi, "You did well, Sha...congratulations!"

Aku harap aku leh maintain energy macam nieh. Balik nieh aku nak makan ayam golek dara laa...



16 comments:

atty's said...

kecur liur nengoknya..huhuuhuh..bila mk banjer kty

Tie said...

Hi hi..kak tie suka gak ayam golek, tapi tak leh makan byk, muak laa..

Kat sini tak de pulak ayam goleh dara..ayam dangdut tu ada laa...he he..

Suzi said...

memang byk kesilapan tatabahasa kat papan tanda sebenarnya ..kan?...blh jadikan ia kelakar dan bawa byk maksud...silap2 blh salah faham...

anyway ayam tu...menyelerakan....

juelee said...

ahhh sedappnyer ayam sha...terliurrrrr plakkk..

SaDi said...

sedap nyeeeeee.... :)

bozzobattousai said...

best dan sedap je nampaknya...bozzo memang suka aeverything and anything associated with ayam...taik ayam tak suka r..

Nurmala said...

Kg kondok?? Wakakaka~~~ aritu saya pergi Melaka, dok tergelak2 ngan tunang saya tgk nama kg kat situ.. kalau saya g kedah caner la agaknya ek..

*SiRibenMerah said...

wahhh..
ayammmmmmmmmmmm~

Sya Annur said...

ayam dara as the subject should be better kot... then comes the que, mana tau ayam tuh dara lagik? muahahaha...

Neeza Shahril said...

agaknya ayam ayam tu ayam dara tak Sha.. maksudnya yang belum bertelur..
Sha ni nak kena kawin ni.. hehee..

shaxx said...

ayam tuh masih dara tak?

ayuman said...

suka ati dia lah nak dara ke tak janji dah tergolek atas api...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

ayam golek DARA....?

hehhehe...sungguh sedap nama kedai itu...

sedap nyer AYAMMMMMMMMMMMMMM

yum yum yum....teringan citer UPIN IPIN...ayam terbang

hahhahhaha

Adry said...

huhu... mesti sedap walau nama tu lawak... hahaa... teringat lak entri ayam stereng dulu... hahaha

maza said...

ahaks.....

ayam golek dara....perkhh....hehehee

nyam nyam nyammmm
:))

Anonymous said...

huh !!poyo giler minah nie,suka2 nak kondem kedai org,kalau dia nak nama kedai Siti Nurshahida Binti Zamrinor sengal pun suka ati dia lar,hahaha