Tuesday, December 23, 2008

food@pasar malam








Semalam aku pergi ke pasar malam otw balik dr keje. Aku balik awal gak sbb aku dah tak tahan sangap and aku dah takleh nak proses satu benda pon dalam pale aku.

As usual,bile aku jalan2..byk mende yg aku jumpe. Sbnrnye, banyak gambo yg aku shoot pakai henpon buruk aku tuh, tapi...aku pilih yang ini dulu. Sebab...nieh sume gambo makanan! Hehehe...

Ade org kate,makanan pasar malam nieh tak standard. Ade kate tak hygienic la...ade yg kate tak brape best la...menipu laa..itulah...inilah. Sebagai seorang yg tak kaye and dtg dr keluarga yg sederhana, aku takde masalah la kot.

Maybe sbb aku tak tinggal kat Bukit Antarabangsa agaknye. Sampaikan makanan bantuan pon disponsor hotel. Sampaikan boleh mengamuk ngan wakil rakyat sbb RELA tak tolong angkat barang (bengap ke ape bro yg kuar kat Buletin Utama TV3...name pon RELA, keje dowang bukan tolong angkat barang!)

So, disebabkan aku nieh taklah brape "standard" sangat, pasar malam nieh umpama salah satu tpt aku nak membeli. Pade aku, setiap mende yg ade kat pasar malam ade keunikan tersendiri. Baik dr segi rase, harga and yg paling penting skali...my favourite: marketing~!

Makanan pasar malam selalunye ceria. Penuh warna warni. Nieh baru sikit jek makanan pasar malam yg aku letakkan dlm blog.Byk lagik yg aku nak tunjuk di mase depan. Tp kite tunjuk step by step dulu. Arinieh, fokus aku kat jagung bakar, bebola cucuk, air minuman dengan nasi ayam dulu.

Jagung bakar - my favourite. Samelah macam jagung rebus. Boleh kate, kalo gi pasar malam jek..aku carik jagung dulu. Nyummm..nyummm...tapi skang aku kena eliminate butter la...Kalo tak aku akan makin gedembam!~

Aku tak minat sangat bebola yg cucuk2 tuh. Tp aku slalu berminat tgk org jual mende nieh.Table dowang sentiase meriah. Samelah macam air...berwarne warni. Skang dah siap ade air keladi warne purple. Mase aku kecik dulu, bekas air hanye isi cincau, oren dengan soya jek:D

Evolusi makanan pasar malam nieh membolehkan byk style2 jualan dicipta. Tgk jek nasi ayam...seang dah nak jual. Tak payah bk2 plastik macam dulu lagik.

Ape poooonn...pasar malam yg aku gi baru nieh taklah meriah sangat sbb sume masih dlm mood cuti?Maybe minggu depan baru normal:D


6 comments:

Tie said...

Lama tak baca kisah sha...

Gi pasar malam rupanya... Ada ABC tak?? Lama kak tie tak makan ABC..

juelee said...

best wooo pasar malam... makanan kat apsar malam takkan sama rasa di restoran terkenal..
lagi sedap kotttt hahaha..
sya p mane?nape jarang hapdet blog da?

SaDi said...

at least ada pasar malam... kat kawasan rumah sadi... pasar malam pun takde... huahuahua... kena pergi puchong kalau nak pasar malam... huahuahuahuahuahua :D

Neeza Shahril said...

akak takde masalah makan food pasar malam Sha.. lagipun murah dan banyak pilihan. Buat apa carik yang mahal tapi tak sedap kan.. ;)

ala.. kat kuantan kan, ramai je orang yang duduk rumah kat bukit2 tu tapi selalu je jadi penghuni setia pasar malam..

akak rasa orang kat BA tu pun makan je food pasar malam.. cuma, dalam tv tu berlagak sikit.. jaga standard la kununnnn....

Hanis Razak said...

baru update...lame sungguh dah..

hanis pun suke g psr mlm..kalau pegi mesti smpi x cukup tgn..itu nk beli..ini nak beli..kalau kt psr, hanis slalu cari rito goreng..rupe dia yg roti ade inti di dalam, selepas tu dibalut ngan kulit pastry n goreng..wah...sedapnyee...yum2..

[yAN!e][pUTraJAya] said...

pi pasar malam memang best....mcm2 ado...
makanan..pakaian....rambang mata kekadang tu...

rasa mcm nak rasa semua makanan yg sedap2 tu...hehehheh