Friday, December 26, 2008

sha: back to where i belong

Pix: Auntie Ida mengusik Wan Usu

Ho Ho ho!!! Okeh...bagi menjawab soalan kenape aku tak update2 blog...mari aku jelaskan kenape:


Aku adelah seorang kerani. Oleh kerane kerja ku banyak, jadi kebanyakan masenye aku takleh nak update blog. Ini kerane aku akan stay di opis sehingga malam. Dan apabila aku sudah penat, aku pon terus tertido. Besoknye, aku akan ke tempat keje. Pade waktu ujung minggu plak, aku akan abehkan weekend aku ngan wan aku. So, bile nak update blog? Bile rase nak update sangat and dah takleh tahan..ehehe...


So, ape aku buat pade hari Krismas?

Ooo...Krismas adelah hari jadi ayahku. Ayah byk aktiviti sekarang, so...aku takde gambo celebration. Maybe later. Tapi...semalam ari paling best utk aku...meh aku cerite ye!


Semalam aku telah pulang ke kampung di sebelah ibuku iaitu di Rembau. As I have mentioned before, parentsku dibesarkan di Seremban, yang ade di Rembau adalah nenek2 saudara dan sepupu2 mereka.

Ibu and Wan Ateh


Aku gi ngan my aunties...lately aku rase aku semakin jarang jupe dowang and ade masenye windu gak (dats why I made the effort gak nak kemane2 ngan aunties nieh...baik belah ibu or belah ayah...cuz they are getting older and so am I!).



1st kitowang visit Acik Leha (my mum's cousin). Sampai2 jek aku dah tertarik giler ngan bunga2 orkid Acik Leha...make aku pon dok melompat la gi orkid house die. Ade ros kampung lak tuh! (sempat aku mengecek anak2 pokok orkid kat die lagik!)


Then, kitowang visit Wan Usu (adik arwah atuk aku). Wan Usu nieh tinggal kat rumah kelahiran arwah atuk aku. Time kitowang sampai die tgh dok menyapu laman (bersih giler laman die!). I took a tour around the house then I took some pictures of the house. Nanti aku tunjuk dlm blog ye! But not today...

Di depan umah Wan Usu - Dari kiri: Ibu, Auntie Ida, Mummy and the special one...Wan Usu


Lepas gi bergelak2 ngan Wan Usu, kitowang balik umah Acik Leha balik utk lunch. Nyummyy...menunye ialah, ikan sepat masin dengan ulam timun plus yg special skali: MASAK LOMAK CILI API AYAM KAMPUNG! Jgn buat men2...ayam2 nieh dtg dr reban Acik Leha sendiri..dah siap salai plak tuh. Sedap? Marvellous! Masakan kampung la katekan...


Pastu kitowang gerak gi umah Mak Long (another cousin of my mum). Kat sane kitowang jupe Wan Ateh plak. Err...kat sini aku mmg pening sket sbb biaselah, kalo dah tua org sibuk la tanye bile nak kawen. And my dear Wan Ateh mmg selalu mengusik aku. Being aroung Wan Usu and Wan Ateh (who are my late grandpa's sisters) made me missed my grandpa even more. However, being around them also made me realise how much I love the family:)


Balik tuh, kitowang visit kubur arwah nenek and arwah atuk. Terase windu sangat2...rase macam taknak balik but back to reality, yg tinggal kubur jek...dowang mmg dah lame takde...
Then, balik tuh Aunty Ida bagi aku a bag of boots, shoes, a handbag, makeup case and makeups. So, in my possession now I have Nine West, Marks and Spencer, Chanel, Dior, Lancome, Armani, yada...yada...yada...thanks a lot...boleh aku bawak pakai gi keje. Actually pagi tuh aku dok menung pk nak beli beg baru isi telekung (cuz Gucci yang die bagi kat aku dulu kecik sket). Kalo takde aunty aku nieh tak merase la aku nak pakai Nine West isi telekung! Hihi..


But, it's not about the brand. It's the thoughts that counts. And tak payah la aku nak shopping lagi beli mende2 keperluan gi keje nieh. Kebetulan plak road tax Tanker mati arinieh...


So, aku taknak panjang2kan posting (actually byk nak cerite...tp hold dulu lah...). Nieh adelah gambo2 my mum and aunties and my grandmas...Harap2 besok aku dah tua boleh jd macam nieh:D


Mummy, Auntie Ida and Wan Ateh cakap pasal jodoh aku!

8 comments:

Sya Annur said...

kot dah tua, ko buleh jd mcm tuh, tapi make sure ko bebaik2 ngan adik2 ipar kau la. hehehe

atty's said...

bagus..amalan kunjung mengunjung..nieh

Kekanak Tokyo said...

saya pun nak balik kampung~~~~~~~~~tapi jauh..huhuh~

Anonymous said...

tengok gambar last tu, muka mummy dgn auntie ida macam position sama... like, kepala tilt ke atas sikit... LOL...

anyways, i heard all the stories!!! frm what u got teased about to all the stuff that auntie ida gave you, to... everything la basically...

owh dulu2, few yrs back, mummy invited the two wans over to our place and they slept over for a few days. fun gile... hehe... i think that was the first time i met them, coz i had no idea who they were before that.

Neeza Shahril said...

baiknya Auntie bagi banyak handbags..
jimat tu kan..
tak payah Sha bershopping lagi..

kalau akak pun.. suka!! ;)

Tie said...

Sha, rupa sha ada iras ibu sha laa...hi hi..

Patutlah tak update, sibuk rupanya..Tak pe laa, Jaga kesihatan tu, ekk.

juelee said...

wahh sibuk sya skang nie ehh..

papabear said...

lama tak main2 kat sini... so now nak ucap salam maal hijrah dan selamat tahun baru 2009 untuk sya and hopefully it would be a better year for you and all of us!