Wednesday, December 10, 2008

sha: kiss the rain










Ade tanah runtuh, ade banjir. Sumenye tak best bile cakap pasal hujan. Aku pon tak seronok sangat bile ujan sbb baju aku takleh kering. Tapi! Ade satu mende best yg berlaku lepas hujan:D

Sebelum musim hujan nieh, cuaca panas sangat. Aku dah mule risau sbb aku tak cukup mase nak jage pokok2 aku. Garden aku kecik, tak seberape. Tp...aku sayang kat sume pokok2 aku tuh. So, bile satu pokok orkid aku mati (diyakini kerane dikencing kucing sewaktu panas terik), aku mule risau pasal pokok2 len..

Tp...Alhamdulillah. Lepas tuh hujan turun. Aku pon hepi sket aaa. Start jek hujan turun, lepas tuh panas sket...pastu hujan...pastu panas, aku perhatikan kudup2 orkid mule muncul. Pastu...orkid oren aku berbunga. Pastu...orkid purple plak. Pastu orkid putih. Pastu orkid purple gelap.And ade 4 lagik kudup pokok2 orkid yg belum kembang. Yeay! Kali nieh byk sket bunga kembang!

Then...aku tgk purple aster aku ngan lily pon kuar bunga jugak. Waaa..best nieh! Ade sket kaler kat garden aku nieh. Selame nieh mmg byk pokok kaler hijau jek...tp kali nieh ade la kaler sket2. Taman aku nieh pon kecik jek...takde la hebat mane. Tp...puas la ati aku bile ade bunga...:D

Well, aku tak cerite lagik pasal sms Sepet arituh. Meh bace sambungan:
Sepet: Why suddenly ask me to take care? I'm helpless and u noe dat.
Aku: U r not helpless! Pls stop saying dat, k!
Sepet: I'm not? Nahhhh...I dun think so.
Aku: Whatever. Just take care, okay?
Sepet: Orait...I'm not in the right state of mind rite now.
Aku: I noe. Gud nite! And btw...take care of ur wife and children. At least u have children. I don't. Gud nite!

Aku malas nak layan. Kalo bf aku lagi,aku layan. Dah jadi ex...malas la nak lebih2 pujuk time die monyok nieh. And btw...kena careful, kan? Kalo die betul2 dah kawen, macam mane?
The next day...mase tgh breakfast, tibe2 lagu White Flag pon berkumandang. Huh? (heart attack jap)
Aku: Hello?
Sepet: Assalamualaikum?
Aku: W'salam...
Sepet: Good morning, Sha...
Aku: Good morning! Ehhh???
Sepet: Terkejut ke I call u?
Aku: Tak...taklah! (huhuhu...cover Sha...cover!!!)
Sepet: Yelah tuh (aku dgr die gelak sket). Sha?
Aku: Ye?
Sepet: Kenape u hantar msg macam tuh semalam?
Aku: Ape?
Sepet: Anak2 tuh?
Aku: Yelaaa...u cakap aritu anak2 u, wife u kat kg kan?
Sepet: (gelak berdekah2...)
Aku: Wooooiiii...(aku rase nak marah)
Sepet: Wooooooiiii....(die ejek aku balik).
Aku: Ejek org!
Sepet: U never said "woi". Apasal ni...? (lembut la pulak sore tuh...sabar lagik Sha!)
Aku: U gelak2 apasal. I cakap mende betul, u gelak...gelak...gelak...boring la!
Sepet: Betullah. I mmg tgk anak bini kat kg time weekend. I dah cerite kat u kan?
Aku: Dah. Eloklah tuh.
Sepet: Hahahaha...Sha...Sha...macam dulu jugak la u ni.
Aku: Okay. So, apasal u call nieh? (sombong sket...jgn nampak excited sangat!)
Sepet: Nak cakap pasal sms u. Thanks...I tgh tak brape nak betul malam tadi.
Aku: Yuppp..
Sepet: U now me...rite...? Bile I tgh macam tuh...I cakap mmg tak elok....
Aku: Mmmmmhmmmm...
Sepet: And....I slalu sakitkan ati u bile I macam tuh...
Aku: Errr...cerite lain. Okay?
Sepet: Hmmm...okaylah. Sorry.
Aku: Anak2...wife u...sihat...? (apasal aku rase nak nangeh mase tanye tuh....I dunno)
Sepet: Sihat.
Aku: Alhamdulillah...
Sepet: Hehehehe...(die gelak). Sha?
Aku: Ye?
Sepet: Anak bini...yes. Tp bukan I punye. Anak bini org tuh!
Aku: Haaaaa???
Sepet: Yg I tgk kat kg tuh...anak bini org. Bukan I punye...(kenape die pandai gune intonasi ek?)
Aku: Ooooo...baiknye u ni.
Sepet: Bukan tu. Sha...u paham tak nieh?
Aku: Tak!
Sepet: I tgk anak bini org kat kg...bukan I punye!
Aku: Okaylah macam tuh...
Sepet: U kate okay...nak makan ati, cakapla macam tuh kan?
Aku: Ape2laaaaaaa...ye? Dah makan dah? (tukarla topik...nanti aku nangeh kang!)
Sepet: Sha...kat umah kg I ade sape?
Aku: Your dad.
Sepet: Lagi?
Aku: Your sister, anak die...
Sepet: And my sister tuh bini siape?
Aku: Adik ipar u laaa...
Sepet: So...die bini org kan?
Aku: Hmmmm...
Sepet: U macam la tak tau I ngan anak die macam mane?
Aku: Hmmmm...
Sepet: Ade ape2 nak cakap tak?
Aku: Hmmmm....
Sepet: Sha...dgr tak?
Aku: Dahla...taknak cakap.
Sepet: Tak baik tau buat macam nieh. (ceewaahh...abeh, yg buat kat aku tuh baik ke?)
Aku: Eloklah balik tgk die...
Sepet: Ape u pk sebelum nieh? Nape dgr cakap org?
Aku: Harapkan u, u nak cerite ke?
Sepet: Tak.
Aku: So, tak salah kot kalo I jadi caye cakap org?
Sepet: Ok.

Dah panjang...and ade mende len lagik yg aku akan cerite. Nanti2 la ye!

9 comments:

Yanie Putrajaya said...

sonok baca entry nih...gaduh2 manje ek sha..

he he he


Pocket said...

adoilaaa shaaaa....
ni apo nyer blues lak niii:)
heheheh
tpo pocket suka bila ada ayat dalam kurungan tu:)

Aku: Dahla...taknak cakap.
Sepet: Tak baik tau buat macam nieh. (ceewaahh...abeh, yg buat kat aku tuh baik ke?)
Aku: Eloklah balik tgk die...


heheh,
dia tu sebenarnya dah kawin ker belum?
dah tu sajer je nak kasi sha kesayangan kami ni jiwa kacau ker?
huhuuuuuuummmmmm...

juelee said...

ermmm susah kalau org yang tak reti terus terang nie, banyak salah paham yang akan terjadi..
isk geram lak ngan sepet nie, cam memaen lak je kan??
kalau jue memang dah kene fire kaw2..
sha kene sabar bebanayk ngan org cenggini..

Neeza Shahril said...

Agak-agaknya la kan Sha... sepet tu ada hati lagi tak dengan Sha ;)

Macam ada je Sha... :))

|1f34|-|1r3 said...

sya..saya leh tolong kalau nak letak widget baru tanpa menghilangkan widget liverpool tersayang tuh..kena ubah code sket jer...kalau nak tahu, contact saya ok?

ct lavender said...

wah sha.. rajinnya sha tanam bunga nie.. mesti lawa garden sha tu kan..

maza said...

uiks...mak mertua den suko pokok bunga orkid nie

habih satu laman depan rumah, penuh pokok orked. Datang KL mesti singgah kat Taman Tasik Perdana, di Taman ORked tu....apa laie diborongnya...hmm

yea den kesian ialah diri den lah. selain poket den kena korek, digali sana sini (tak pelah melabur utk org tua hehehe), den la kena angkat sebanyak2 anak orked tu....aderkkk

shaxx said...

apakah bunga2 cinta sedang berputik kembali? hehe...

Suzi said...

seronok pulak baca perbualan tu...tunggu cerita seterusnya ni... :)