Monday, December 15, 2008

sha: old 'scandal' & a wedding

Wedding. Kenduri kawen. Biaselah...time cuti sekolah nieh mmg banyak kenduri kawen kan. In fact, mase aku gi beli brg kat Giant semalam...sume org macam pakai "uniform kenduri kawen". Same je pesen yg pergi ke Giant. Lip lap sane...lip lap sini...


Macam biase, aku akan balik ke umah wan aku. Tambah lagik orkid wan aku kat dlm garden kecik nieh. Biar berbunga sket. Lagikpon wan aku mmg dok sibuk akan suruh aku balik. Dah macam rutin. Die akan call dan call kalo aku tak balik. Aku - cucu sulong. Atukku sakit. Baliklah...bukan aku buat ape pon time ujong minggu nieh. Yg aku slalu buat pon keje opis...


Minggu nieh...lepas dpt "siren" dr wan aku, aku pon balik la kg. Sampai2 je "kampung" (kampung apenye dlm taman perumahan...), wan menyampaikan satu berita kepade aku: Childhood fwen ku akan berkahwin dan die telah dtg menjemput melalui wan aku:D


Nak dijadikan cerite, ever since aku grad...aku dah tak contact die. Dulu mase atukku sihat...slalu gak jupe ayah mamat nieh kat masjid. Dah kate jiran. Slalulah bertukar2 cerite. Last skali mase aku dpt surat gi assessment Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD), die pon dpt. Tak silap aku, die pergi. Atukku gitu marah sbb aku takmo gi keje kerajaan mase tuh. Sbb die plak gi . Tp aku pon tak contact die utk confirm pasal keje die. Ntah apasal...aku cam malas plak...


Die...slalu contact aku. Sms...msg kat friendster...dan sebagainye. But...Cik Sha nieh kan mmg malas kan. Lepas abeh blaja, dah keje...and especially lepas broke up ngan Sepet...malasnye nak contact org. And one day, msg tuh pon stopped. And...lepas beberape lame bukak friendster, gambo pompuan appeared kat profile friendster die. Hehehe...aku just senyum...Dlm ati ku kate, "lantaklahhhh..."


So, takleh nak salahkan die kalo jemputan dtg melalui wan aku. Aku yg planned nak lepak umah wan akhirnye digesa ke kenduri kawen mamat ini. Kerane die jiran wan ku. Kerane kitowang gi tabika yang sama...sekolah rendah..dan dpt offer SBP pon sekolah yg same.U tak same...tp ade aaa kuar same...hehe...


Aku masih terase malas, tetapi ibuku marah gaklah. Maklumlah...aku dan mamat ini slalu balik kg same2. Skang dah besar...tak bercakap plak. So, dgn seluar dan shirt aku yg Alhamdulillah longgar dan presentable ke kenduri...aku pon pergi kenduri. Mak Long...Mak Lang...termasuk wan aku dok kaco aku. Maklumlah...rahsia aku slame nieh dibuke oleh ibu aku: Aku ngan mamat nieh pernah kuar...tgk wayang...bla bla...but kitowang takde ape2 la...


Jalan kaki ke umah pengantin. Dekat je. Otw...dah nak sampai...jupe mak Kak Sya, cikgu kitowang mase sekolah rendah. Then aku dah mula nampak dak sekolah aku...adoiii...malas....Nasib aku dah makin tembam and dah kurang sket tomboyish...tak macam dulu. So, tak ramai la yg kenal. Jiran2 wan ku mula menegur...jalan...dan jalan...dan jalan lagik....Haaa...mak pengantin!


Aku nampak mak pengantin sangat hepi memeluk ibuku. Beriye2...!!! Then, die nampak aku. Salam...cium tangan. Cuppp...kena cium ngan mak pengantin. Peluk. Errrr...blur jap. "Lame makcik tak jumpa. Along sampai dah jadi pengantin hari ni. Bila awak pulak?" Aku senyum blur, "insyaAllah, makcik!"

Aku dok makan...telinga dok tahan Mak Long mengusik - "Suka hati mak mertua tak jadi ko jumpe ko tadi! Hehehe..." Hish...blushing aku. Org tua2 nieh asal kuar same jek ingat dah kapel. Cet...


Tibe mase pengantin berarak. Mak Long bisik lagik -" Kan hensem tuh. Dah melepas..." Aku gelak jek. Dr kecik aku berjalan gi tabika same2 ngan mamat nieh...sampai ke tgk Jeepers Creepers 2 same2...tak pernah pon ku rase ape2 dlm ati nieh. Haiyaaaa...


Tibe2..."Aikkkk....??? Baju ko same ngan tema pengantin. Pengantin ijau...mak bapak pengantin ijau...ko pun ijau!" Ketawa Mak Long ngan ibu ku. Adoiiii..panas tul aku. Adik pengantin dtg kat mak aku. Tanye sal adik aku la tuh. Yelah...adik2 kitowang kan berkawan...Aku pandang pengantin perempuan. Wooo...comey. Putih. Pandai gak kawan aku nieh pilih. Bisik Mak Long lagik, "Macam style ko...rupe pon dah rupe ko!" Aku sengih bodoh jek...


And...ketika aku slow2 melangkah nak berjalan balik ke umah...tibe2 ibuku ditegur bapak pengantin. Alamak...dah kena borak lagik. Aku pandang dr jauh. Pakcik tak nampak aku. "Mane anak cikgu yang saing Along tuh?" And ibu ku pusing...aku pon pergi. Salam...pakcik pon senyum. "Along ade cerita aritu. Keje bank ye?" Aku pon cakapla...aku dah keje dekat sket skang...biaselah, Cik Sha ini friendly...ucapan ku berakhir dengan..."Kirim salam dengan *** ye, pakcik!" Pakcik senyum2 dan angguk. "Tak jumpa die ke?" "Takpe pakcik...die sibuk tu!" Senyum dan bla...sayonara!


"Rugi tau...kalo tak dekat je!" Kate Mak Long and family di umah. Aku gelak. Dlm atiku sbnrnye lega...Alhamdulillah...dah kawen lagi sowang kawan aku. I'll keep our date as a secret...and I'll keep my distance as always. Congtatulations:D

10 comments:

juelee said...

hehehe kekawan lama ketika kecit2 ye sha?
hehe kuat gak menyakat famili sha nie

[yAN!e][pUTraJAya] said...

salam pagi sha cayang...
sorang demi sorang kawan kawen ek..
bila turn sha lak?
(^_^)


Sya Annur said...

sebbaik aku tak ikut, kalo tak dgn aku same join gelak. kukuku...
eh, 'mak mertua xjadi' nih mmg excited sentiasa. walopun secara dasarnya mmg xpenah ada pape. hahaha...

ct rahani said...

sha.. klu jadi pun senang gakkan.. x yah gaduh2 nk balik raya.. sebelah menyebelah jer.. ekekeke.. gurau jer..

Neeza Shahril said...

akak kan Sha.. cukup tak suka bila ada orang cakap... mak mertua tak jadi.. especially depan husband akak.. ataupun orang cakap kat husband akak.. tak suka tauuu sebab macam nak ungkit kisah lama2 pulak.. tu akak la... ;)

Tie said...

Salam sha....hi hi...lama tak baca kisah sha ni...kak tie sibuk balik raya ari tu...

Biarkanlah..yang berlalu tu jadikan satu memori je..hi hi..

Ni...kak tie nak bagitau, kak tie dah pindah balik ke blog lama...kesian kat teman2 yang tak leh komen tu... mai laa rumah lama, ada surprise!!

~Cinta Milo Ais~ said...

ala kan dah melepas..hehehee

Mya said...

jumpa mak mertua tak jadi! hehe.. mesti best teringat kenangan lama kan...

eh, sy ni bloghop. salam kenalan.. :D

tipsgoda said...

hye

suw said...

tu tandanyer mak nk cpt2 soh kawen tu..asek sakat je kekekeke