Wednesday, April 30, 2008

sha: zip!!!!!


Zippered pouch1
Originally uploaded by
Happybe

2.38 pm: Hello!!!! Arinieh masuk2 jek dah gi kiosk tgk internet. Nak tgk layout yg dah diadjust semalam! Huuuuu....mane gi gambo purple hibiscus? Ilang.....takde gambo hibiscus tuh lagik!!! Ke sbb photobucket wat maintenance lagik? Huuu....blog boleng!!!

Okay...nak keje dulu. Td bukak blog best kepunyaan Zariel & Azziey. Kiut! Ade baby....sukenye ati:D

5:10pm: Tukar gambo ngan gambo pencil case. Hehehe. Actually taklah....nak cite sal zip sbnrnye. Tunggu break sat gi, kay!!!

7:40pm: Okeh cite zip nieh berkaitan ngan visit aku ke Terminal One, Seremban tgh ari td sebelum gi keje. Biaselah...ade mende nak bli, kalo tak takde nye aku nak gi tpt Indon nieh. Ramai naaaa Indon n tah sape2, sampai aku rase dak2 Seremban pon takmo gi Terminal One melenkan kalo terpakse. Bukan ade yg menarik pon.

Tgh aku turun escalator, tibe2 kuar satu bunyi. "Shwiiiiiiittt!!!" Paham sniri la bunyi tikus mondok tuh. Hmmm....normal la dak laki Melayu, elok2 jd org nak jadik tikus kan. Aku wat tak dgr jek la. Rupe2nye....bunyi tuh dtg dr arah escalator bertentangan. Sampai kat aku die cakap, "Dik! Zip!!!" Aku pon panik n terus pandang kle arah zip jean aku n check whether terbukak ke ape...manela tau kan!

Ape lagik...serentak ngan tuh gak mamat2 kat situ gelak berdekah2. Satu group repunye. Aku check...laaa...takde pon terbukak. Tp nape ye?

Aku macam disturbed sekejap la. Tp aku biarkan jek. Dlm ati mengutuk yg amat. Tak boleh ke idup senang sket. Aku malas nak cakap laaa....ini perangai biase. Suke ati die la. Sok2 adik pompuan die ke, kakak die ke....takpun mak die yg kena. Lantaklah.

O...cakap sal zip...kat atas meja aku masih tersimpan lagik pencil case zip yg dihadiahkan oleh anak murid aku. Ape jd gaknye dak nieh. Rasenye dah form 5 kot. Mase aku mengajar dulu, dak2 tuh form 2. Td tgh2 surf pix kat internet aku terjumpe gambo nieh, sebijik cam pencil case aku~! Guess what, dulu anak2 murid aku slalu bg aku present kalo tak kaler purple...kaler pink. Ade Chinese girl nieh....bagi aku pencil cases...macam nieh la. Satu kaler purple, n satu pink. Kaler perberet cikgu! Hihihi...Over sgt cikgu nieh ngan purple...sampai anak murid pon prasan. Yg best n precious skali bile die jahit sniri mende nieh. Aku hepi sangat:D

Arinieh aku dgn outfit Liverpool ke tpt keje. Mng or kalah...aku tak malu. Walopon ramai fan MU kat opis arinieh over....sume nak pakai baju MU n ejek aku...tak kisah la. Aku tak kisah yg die-hard cam aku nieh, ejek mengejek tuh berasas sket. Tp dak2 pompuan yg over wat aku menyampah...pakai baju nak Ronaldo jek. Paul Scholes yg skor smalam tak kenal plak! Hahahaha...bangang!

Okay...nak bla. Kena investigate nape gambo hibiscus ilang....see u!

Tuesday, April 29, 2008

sha: my starbucks experience


Arinieh cuti!!! Yeayyy...akhirnye aku dpt off-day utk melegakan diri. Skang kat mane? Starbucks....menumpang lagik. Set kat sebelah nieh berharge RM4.50 sehingga besok. Hehehe. So, amik kesempatan yg ade selagi boleh. Starbucks? Macam kaye jek kan.Taklah...kalo takde duit, takde sebab...aku tak dtg.

Aku sangat la relax arinieh. Layan jeklah internet nieh seari suntuk. Mlm td aku mimpi2. Tah ape2. Bangun2 tido aku teringat macam2 lak. Kenangan macam2 yg tak dpt nak dilupekan.

1st, aku teringat mase aku tgk budak2. Td aku tgk dak pakai overall. Dak laki yg sangat comei. Aku tibe2 teringat kenangan aku kat Genting. Mase tuh ade anak arab. Aku mmg suke tgk dressing minah arab, lagik2 dr Iran...ade yg stylo tp nampak kemas n cantik. Ade ati gak nak ikut...tp badan debab. Hahaha. So, aku dok usha2 mak dak tuh...tak perasan anak laki baby die usha aku. Smpailah die tegur, "Syg...u tak perasan baby tuh?" Aku pon tgk keliling. "Haah!!!!" Aku jawab. Aku senyum2 pandang baby tuh. Agah2 sket. Mate bulat...rambut keriting. Perang! Hish...best ade anak macam nieh, dalam ati aku. Aku pandang jek. Puas aku agah2 budak tuh...senyuman menawan, ade lesung pipit. Tak sedar ade mate yg memerhati.

"I dunno u luv kids," kate die. "Aaaa....tak sangat. I garang." Die gelak jek. Yelah...ikut nature, aku lagik garang ngan budak dr die. Die nieh budak2 suke....tak abeh2 budak2 bergayut kat die. Tp kat Genting tibe2 macam terbalik...

"Sayang...." aku terpanggil anak arab tuh. Tau ape anak arab tuh wat? Die dah nak suh dukung!!! Arghhh...

"Wooowww...untung anak kite kan, yang?! I pun u tak panggil sayang...hehe" Tibe2 partner aku excited. Hihihi...aku senyum jek. Seharian kitowang cite sal anak lepas tuh. Sumthing yg aku tak pernah buat. Itulah sekali seumo idup aku. Skang aku langsung tak wat camtuh lagik....n never will be.

Berbalik pd cite dak comei yg aku nampak kat restaurant td. Tau ibu cakap ape?

"Kalo anak dgn F....mesti rupe macam tuh kan...."

Arghh....kenangan...pergila!!



Monday, April 28, 2008

sha: does my head look big in this?

2.39pm:Arrgghh...boring nye. Isnin. Aku dapat rehat seari jek n skang nak keja balik. Ngantuk. Penat. Dan sebagainye. Tak larat.

Kejap lagik baru leh dekat2 ngan internet kiosk nieh. Hmmm....sementare nieh tgk figures lagik. Boring nye...sure arinieh bz. Customers...sure berlagak. Yelah, tgh ade duit sumenye. Argghh...nywayz...dis is the pix of my new book:D
Okeh...buku nieh pasal org pakai tudung kat overseas...n discrimination yg biaselah..kat saudari seagama ngan aku. Well, aku mmg suke bace mende2 ginih kan!
Oh yee...blog nieh tgh ade test-case...tgkla macam mane n selarat mane aku nak betulkan rupe blog nieh. Template lame aku simpan lagik. If aku nak tukar balik...then....aku akan pakai yg lame. So, tgh pengubahsuaian. Hope dptla menyejukkan mate yg memandang, k!
Harap bersabar!

Saturday, April 26, 2008

sha: mcdonald's


Hamburger & fries
Originally uploaded by
jekemp

7.13pm: Bodoh tul. Opis nieh sejuk bangat!!!! Sweater pon takleh watpe. Nak peluk? Hahahahahahaha...(gelak jahat)


10:15pm: Tak banyak nak dicitekan. Arinieh aku keje. Langgar pantang sbb makan McD. Huhuhuhu. Tp arinieh aku went through aku nye friends kat fwenster! Haaa..lame tak wat keje nieh. Cam byk jek nak didelete, tp cam malas lak. Retain jeklah. Kang ade yg terase ati. Kadang ikutkan nak je delete trus a/c fwenster tp cam malas aaa. Kang tak dpt contact ramai org. Hmm...tapi, slame nieh pon...contact ke? Hahaha. Aku tak abeh2 ngan hibernate. Hihi.

Aku nampak kengkawan yg dah kawen ramai tul skang nieh. Hmm...sbnrnye bukan tak dpt undangan, cume tak dpt nak gi. Kadang kena marah gak ngan ibu aku sbb tak gi kenduri nieh. Nanti, org plak tak dtg kenduri aku. Hmmm....tuh satu hal la. Tp, aku nak ke kenduri? Hehehe. Bile aku dgn selambenye mengusik, "Rilek aaa....org kan andartu zaman milineum!" Ibu aku menjeling tak ingat! Hehehe....sronok kaco mak aku nieh. Comey aakk tuh. Kalo die marah, aku rilek jek. Kitowang nieh mmg slalu kadang2 macam gado. Tp malam2 aku masuk wah tiak gak. Sampai kena marah ngan ayah aku:D

Tak sabo nieh sbnrnye. Nak cakap ngan adik aku Shahmi. Malam nieh MU dah kalah. Hehehe. (tapi bukan best pon Chelsea menang). Sok aku nak gi Starbucks Gathering:D Bye2!

sha: mu kalah!!!

7.13pm: Bodoh tul. Opis nieh sejuk bangat!!!! Sweater pon takleh watpe. Nak peluk? Hahahahahahaha...(gelak jahat)

10:15pm: Tak banyak nak dicitekan. Arinieh aku keje. Langgar pantang sbb makan McD. Huhuhuhu. Tp arinieh aku went through aku nye friends kat fwenster! Haaa..lame tak wat keje nieh. Cam byk jek nak didelete, tp cam malas lak. Retain jeklah. Kang ade yg terase ati. Kadang ikutkan nak je delete trus a/c fwenster tp cam malas aaa. Kang tak dpt contact ramai org. Hmm...tapi, slame nieh pon...contact ke? Hahaha. Aku tak abeh2 ngan hibernate. Hihi.


Aku nampak kengkawan yg dah kawen ramai tul skang nieh. Hmm...sbnrnye bukan tak dpt undangan, cume tak dpt nak gi. Kadang kena marah gak ngan ibu aku sbb tak gi kenduri nieh. Nanti, org plak tak dtg kenduri aku.

Hmmm....tuh satu hal la. Tp, aku nak ke kenduri? Hehehe. Bile aku dgn selambenye mengusik, "Rilek aaa....org kan andartu zaman milineum!" Ibu aku menjeling tak ingat! Hehehe....sronok kaco mak aku nieh. Comey aakk tuh. Kalo die marah, aku rilek jek. Kitowang nieh mmg slalu kadang2 macam gado. Tp malam2 aku masuk wah tiak gak. Sampai kena marah ngan ayah aku:D


Tak sabo nieh sbnrnye. Nak cakap ngan adik aku Shahmi. Malam nieh MU dah kalah. Hehehe. (tapi bukan best pon Chelsea menang). Sok aku nak gi Starbucks Gathering:D Bye2!

Friday, April 25, 2008

books and mags: how starbucks saved my life


2.49pm: Yesss....Ular! Hmm...gua ade story baru. Tunggu break!


5.17pm: 2nd day of enjoying black coffee & Mushroom Sandwich. Thanx Starbucks:D Pastu teringat buku 'How Starbucks Saved My Life'. Star (newspaper) baru nak review buku tuh last week. Aku dah beli buku tuh sebelum aku masuk spital lagik! November 07 tau! (ceh...blagak). Nak abiskan Chicken Soup 4 Gardener's Soul aku arinieh. Sok nak beli buku baru! Pay Day! Yesss...tak sabarnye:D Hmmm....aku tak jupe dalam internet la cover buku yg same cam aku. Nieh US version...aku nye UK version....takpee...tayang gak...hehehe..


7:31pm: Dada aku sakit aaa. Ishh...camne nieh. Td aku anta msg tuh, skang aku dah sakit. Jap, asal aku anta msg tuh ek? Hmmm...ntah la. Aku dah tak tau ape aku wat, kejap aku menung, jap lagi aku okay. Kang aku senyum...jap lagi aku masam. Cam org gile camnieh. Tah hape2. Aku bukak friendster...pastu aku nyampah tgk muke sniri. Aku logout cepat2. Ape kena aku nieh?


Aku ingat last time aku rase camnieh. Mase tuh boipren aku ilang. Bukan ilang laaa...hp tinggal kat opis sbb kelam kabut nak balik kg. Mak die ninggal. Aku tipon tak dapat2. Mase tuh aku cuti, aku tak tau pape. Boss tipon, kawan tipon. Tak sape tau ape jd kat die. Tetibe die tipon. Mase tuh die asek nangeh jek. Dah la jauh, aku nak gi tgk die...cuti aku dah abeh lak mase tuh!


3 minggu...lepas tuh baru aku dpt tgk muke die. 3 minggu tuh aku takleh makan, minum, takleh concentrate ape. Dada aku sakit camnieh la. Aku mengong.


Skang aku sakit dada balik. Skang aku takleh makan, takleh tido. Takleh concentrate macam2. Siot jek. Nak semayang takleh...biasela...aku kan dtg bulan tepat2 19hb. Arghh...bengong. Patut takyah rase camnieh. Patut okay jek kan. Sendiri cari penyakit. Padan muke.


Agak2 kurus ke kalo slalu macam nieh ek? Hahahhaa...
Arghhh..nak gelak pon takleh...nangeh adelah...

Thursday, April 24, 2008

cheryna - aku kebengongan!



2.24pm: Taklah minat sangat lagu nieh. Tp bile slalu sangat dgr, asek melekat dalam pale...nyanyi2...tak prasan yg sbnrnye dah apal:D


5.50pm: Baru dpt objectives tahun nieh. My Asisstant Vice President said, "Dun worry Sha...everything will be fine for u."
My heart said...."No!"
Penjajahan alaf baru - bile terpakse mengambil peluang bekerja dgn MNC yg bukan kepunyaan negara sendiri. Org pijak pun nak cakap ape, penjajah tetap menggunakan org kite. Commonwealth? Bull...it's Koman Weiii!!!!! Hahahaha.
7.07pm: Objective keje mmg teruk. Cume satu mende yg tak teruk. Mushroom, Tomato & Cheese Sandwich & Grande Black Coffee for RM4.50 from Starbucks. Hehehe. Berbaloi! U noe Starbucks Coffee slalunye mahal n aku skang dah jd dependent ngan coffee utk survive (jgn ikut, aku nieh gile...huhu). Tp yg paling best bile ade sandwich yg sihat n memuaskan ati. Tp promotion sampai 30hb jek. Sementara nieh, aku akan mengambil kesempatan di atas promotion tuh utk dinner aku. Walopon mende nieh breakfast set:D
Aku tgh carik bahan baru utk blog, walopon tak banyak sangat yg aku nak tukar utk blog nieh. Aku ingat nak saje2 tgk mane yg best...aku nak letak sini.
Flick a/c aku tak berfungsi dgn baik arinieh. Aish...tensen takleh nak letak pix lelawa. Ape aku nak tulih lagik nieh, arghhh...takde idea lak.
Aku emo la sejak kebelakangan nieh. Taip blog pon marah2. Hmm...yelah, bukan sume org suke kehilangan besfren tercayang. Tp...aku taknak involve ngan feeling2 nieh kalo dah berkawan. Skang, silap aku...aku dah involve rojak, cincaluk...belacan..budu...tah hape perasaan aku! Macam tak pro langsung berkawan. Mane ade besfren berfeeling! Haaa....tuh sbb la. Aku skang nak deal ngan feeling aku. Aku takleh layan camnieh. Tuh pasal aku bye2 die. Tp skang windu plak....huuuuuuuuuuuuuuu....
Aku windu kawan aku. Slalu kalo ade match bola mesti kitowang gaduh. Skang takde sape nak gado ngan aku....huuuuuuuuuuuu...(erghhh..nangeh agik)
Tp...kalo die ade, nanti kang aku start berfeeling balik. Tak boleh laaaa....kesian die. Die dah de org yg punye. Lagikpon aku kan kawan. Camnelah aku leh lupe kedudukan aku nieh. Arghh!
Satu ari nanti die takde, aku kena idup cam biase gak. Die mesti nak kawen, nak ade baby...nak wat itu ini. Takkan la aku nak ngekor die jek.
Tooolooooongggg...Sha bengong.

Wednesday, April 23, 2008

house



2.33pm - Just received comment fr Ogie in Friendster my my adik Shasha. Cepatlah break! Nak reply msg. Then dpt call fr Ogie. Arghhhh...ade Career Fair...takleh gi....huwaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Tensennye kena keje Sabtu nieh. Tensen!~!~! Ni nake masuk keje lak...huuuuu....

5.26pm - Aku skang dah jadi House-freak ngan CSI:NY-freak. Dok tgk cite nieh tiap2 ari. Yg pelik tuh apasal tah tak muak2. Cam best lak tgk Hugh Laurie nieh. Hihihi. Mengong kan? Muke die dah la tua...kedut sume tp suke tgk die. Hmm..nature aku suke org yg straight to the point nieh. Cam best jek tgk die sound org n wat keje gile. Walopon die gile tp die nieh pandai bangat la. So, tuh yg aku suke tgk House.

Aku jupe img nieh kat wikipedia. Satu2nye web yg aku leh xs kat desk aku sbb yg len2 sume takleh buka. Security reason. Tuh sbb sini ade internet kiosk macam kat Cyber cafe. Staff takleh suke2 ati bukak internet n sume pc takde A,C,D atau ape2 drive yg dibawe kuar. Kalo jupe thumb drive, sile2 la jalan ngan pak guard.

In a way best gak. Tp on the other way around, aku ade sket tak puas ati. Sket ke? Taklah. Banyak. Antarenye ialah bile aku disuruh keje ari Sabtu nieh. No compromise. Babi tul. Aku nak rest, nak gi gym, nak wat macam nieh. Paling penting nak gi career fair. Sume tak dpt. Keliiiiiiiiiiiiiinngggg!!!!(emo). Kaylah....nanti aku sambung.

Die macam tuh gak. Kalo takde pape, aku pon dah malas. Aku takkan nak gi mengade2 nak mintak maaf ke ape ke. Sejak kebelakangan nieh pon kadang2 aku rase mmg aku sniri dah takde mase nak berkawan (ape lagi nak bercinta). Buang mase kan. Kawan, kekasih. Same jek. Dua2 takleh harap. Dalam dunia materialistik skang nieh, kalo ko takde duit...jgn harap ade kawan la. I learned bout dis through a hard time. N i learned very well. Arinieh, aku declare....aku give up ngan friendship.

Kadang aku marah, cuz aku rase kengkawan pon selfish gak. Bile dowang bercinta, aku kena la paham n tergedek2 la nak bertanye bile dowang nak gi dating so dat aku tak kaco. Bile aku gi dating kena kaco, org tak paham plak. Worst, bile kawan nak kawen...expect ko ade 24/7 ngan die sebab die yg nervous nak kawen. Weeiii...wait a minute. Kalo aku takde partner or aku dah break up, bukan maknenye aku takde prob kan?

Paling teruk skali, ko free tak free...org tanye gak. Ade pasang awek or pakwe baru, aku gak yg kena amik tau. Pendapat aku, sudah semestinye takleh pakai kan. Ade mase aku rase aku terlalu jujur ngan pendapat aku. Kalo aku tak suke pompuan yg mengalih perhatian sowang lelaki ke arahnye kerane diri sniri takleh ctrl perasaan, salah aku ke? Sebab aku leh jek ctrl feeling. Kat org yg same lak tuh. Aku leh jek trime, kawan ke ape ke. Salah aku ke, kalo org tuh dah ade gf len, pastu aku tak cakap pape? Aku respect org yg jd tuan empunya. Tuh pasal aku tak kate ape2. Lagipon tak semua perigi carik timba!

Salah aku ke lagi, kalo aku jenis tak bagi adiah. N aku tau awek pon tak bagi adiah. Aku pon tak sepatutnye bagi adiah sbb aku nieh bukan awek. Takkan aku lebey2 plak. Walopon kawan, aku tau respect org. Tetibe, dgr cite ade yg cube mengamik ati bagi barang2 yg dicite2. Arghh...lagikla aku bengang! Taktik mengorat pompuan bukan aku tak tau! Silapnye...aku nieh terlalu 'gentlewoman'. Bagi jalan...bagi jalan.

Paling aku terbakar skali mase aku kuar spital. Kem salam kat aku? Podah aa. Aku menci taktik ayu camnieh. Dlm pade tuh, bile aku jupe member aku...keje die tak sudah2 msg. Sampai muak aku bercakap sorang2. Org tak dgr, asek balas msg awek. Apasal, dah amik org punye...takut aku amik ko punye plak ke?

Mmg aku bukan awek. Aku kawan. Tp kalo aku rase, walo sejahil aku n tak kuat semayang, pakai baju ketat pon aku tau kawal, nape bukan 'pompuan suci' camtuh?' Nape aku yg lebih2? Sebab bile aku suke org, aku gune otak lagik. Aku pk prasaan org lagik. Tp aku bukan nak bagi jalan kat org camnieh...Frust weh!

Hmmm...nak marah aku ke? Marah la! Aku tak pernah cakap ape aku rase. Skang sume rahsia dlm ati aku dah terbongkar. Marah lagi ke?

Tuesday, April 22, 2008

bowing...


5.00 pm : Best gak lagu miang nieh...huhu. Aliff Aziz. Taklah hensem. I'm in tears. Again.

Aku mmg tak tau nak kate ape. 2 ari aku tak contact kawan aku macam 2 tahun. Tp kalo aku contact kang, macam mendekatkan diri ngan things which I cannot control anymore. Lagipon, die pon macam comfortable jek aku takde. Tak make effort pun nak cakap ape2. So, aku rase, agaknye betul la tindakan aku nieh. Org bukan nak sangat kawan ngan awak kan?

Mase aku ngan pakwe official yg pertame...aku hanye fikirkan satu perkare. Bak pesan ayah n ibu, "Sayangi org yg sayangkan awak". Maybe gaknye tulah sebab aku kapel ngan pakwe aku yg Ganu tuh. Bajet2 konon2 die sayang la kat aku. Yelah, kalo tak takkan bersungguh sangat mengusha. Walo dlm ati mase tuh mungkin inginkan yg lain...tp org tuh tak make effort nak kenal pon. So, ape gunanye. Depan mate dah ade, yg betul2 nak kat kite....terime jeklah.

Mungkin betul firasat aku dr sebelum kapel lagi, ade yg tak kena. Ataupun mungkin aku sendiri ade pendirian len sepanjang relationship aku ngan Ganu tuh. Aku tak pernah la nak bajet2 curang nieh walopon boleh jek kalo nak. Mungkin dah tersurat rezeki aku ngan die, aku tak wat pape lah. Walopon ade mase dissapointed gak sebab bf tak menepati kehendak (i.e:bf aku tak men bola...arghhhh!!!!), tp kalo dah itu lah rezeki aku, agak mungkin jodoh aku, aku nak watpe. Ade mase aku cube lari dr ape yg nak sbnrnye...tp kadang2, ade gak setan jahat yg kate, nape tak ikutkan ajek kehendak diri?

At the end of the day, walopon aku yg minat len dpt len....bukan aku yg curang. Yg beriye n bersungguh yg tak menepati janji2 (biaselah...bile bercinta nak kelangit n kebintang...hehe). Aku? Ingatkan aku frust, rupenye tak. More to marah n rase nk hentam org. Bukan cinta yg aku rase tp macam benci. Baru aku sedar yg kadang2 kite boleh nak kate kite sayang org tuh...ade mase, ati kite tak same.

Aku bukan senang jth cinta. Setahun aku sorang. Dlm mase tuh aku nak jatuh gak ke gaung sbb setan jahat dlm ati sentiasa kate, rebutlah peluang yg ade. Tp macam lagu nieh gak....sayang sayang...ko sudah berpunya. N sudah semestinye aku sayangkan persahabatan aku lebih dr segalenye. Takkan aku nak buat taik pulak? Lagipon..bak kate mak, "Kite bukan sentiasa dpt ape yg kite nak". Terbukti mase kes R dulu, last2 aku nak sangat....tahun2 tunggu pon gi kat org len gak. Aku blaja dr kesilapan n aku kawal emosi sebaik mungkin.

2006. Aku jupe perkare yg terindah dlm idup aku. Yg sehingga skang aku kenang. Kalola plan nak kawen kitowang menjadi dulu, aku takkan ade dlm situasi skang nieh kan. Betullah, jodoh di tangan Tuhan. Kalo dah tak sampai, nak kate ape. Baru pagi tadi mak aku kate, kalo die takde...sejak die takde...idup aku nieh ilang serinye. Mmg betul. Tp ibu aku tuh bukan tau, ade perkare len yg mengusutkan diri. Lebih dr 4 tahun nieh....n aku rase, aku dah gagal nak ctrl diri!

Aku benci bile perasaan nieh dtg semula. Bukan aku suke nak mengade2. Aku boleh jage diri sendiri. Patutnye aku lagi matang ctrl keadaan sbb aku makin dewase. Mmg selame nieh aku susah...tp berjaye kan? Dpt gak cari cinta ati walopon asal2nye len yg aku cari? Aku okay jek dpt kapel 2 kali walopon len yg aku ndak kan? Plus, aku jupe pon manusia yg aku sayang gile2 akhirnye. Tp nape tibe2 la plak setan jahat nieh kaco tibe2? Tak boleh ke prasaan lame tuh padam macam tuh jek!

Aku marah...sebab aku terpakse ctrl diri sedangkan ade manusia len yg berjaye sbb tak ctrl diri. Nape org macam aku jek nak ctrl2 feeling nieh? Takleh ke org len pon cam aku? Sbb org len tak macam aku la org len lagi hepi dr aku skang. Arghh...kadang2 mende nieh wat aku marah, jeles n last2 takleh ctrl diri pon. Bodoh tul!

Aku nak lupekan mende nieh. Yup....aku tak ramai kawan. Die jek yg ade. Pasnie die lak takde. Sbb aku yg cakap bye2. Gaknye die pon suke, takde org nak menggedik kat die lagik. Aku wat nieh demi kebaikan die. Sebab aku sedar diri aku sape.

Monday, April 21, 2008

cheryna - mengenangmu



2.30pm - Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!

" Bukan senang nak tinggalkan yang kite sayang." Aku ingat die cakap tuh kat aku dulu. Mase tuh...aku marah die kaw2 sebab die tibe2 ilang. Aku ingat, die sengaje tinggalkan aku tanpe berite. Aku ingat, die dah give up. Atau die nak men2 kan aku. Tapi aku salah. Ade sebab die wat camtuh. N bukan sume org macam yg aku sangkekan. Skang aku paham maksud die.

Aku tak tau la kalo aku pernah cite dlm blog nieh pasal satu cite nieh. Cinta pertame Mizz Chisha Cheryna Pires. Hehehe. Hmm...sumthing yg aku tak suke ungkit n kenang...tp aku nak ceritekan skang.Ade sebabnye. Bace yek!!!!

Aku kenal die semester pertame, tahun pertame. Tahun 2000. Die kawan satu sekolah ngan one of my best buddies mase tuh. Orgnye gelap n taklah ensem sangat. But sumthing in him mase aku 1st time tgk die. Diam2...tertarik gak. Tp die tak tunjuk minat pon. Kitowang kawan biase.

Pandai, klakar...n paling penting skali...minat bola. Kitowang leh dok berjam2 n ignore mende len kalo dah start sal bola. Die tau aku obsess ngan Pires. Die minat Arsenal, siap ade jersy Pires. Geram aku. Walopon tak sehensem Pires, tapi die slalu wat aku senyum. Cume, kitowang kawan...so aku tak pernah pk ap2 yg len atau ganjil. Walopon die single n tak pernah berawek (macam aku"), tapi tak terlintas langsung di pikiran aku utk pergi jauh dr tuh. Ego aku pon mengatekan mase tuh ramai lagi laki len yg lagik best. Mase tuh aku taklah segemuk skang n ramai gak pakwe yg tak official. Hehehe. Die lak terlalu bercitarase tinggi. So, cite2 die tuh aku paham sangat. Aku takkan termasuk dalam perancangan punye. Yg aku boleh bayangkan bile die kawen, aku jd budak penanggah. Hehehe...itulah cerite kitowang. Persahabatan di zaman remaje (ewwwaaahhhh!!!).

2002. Dua thn selepas perkenalan.Satu ari, ade party kat umah member aku. Die lambat dtg. Ntah apasal aku cam ternanti2 bile die nak dtg. Bile die sampai....excitednye! Tp macam biase, aku nak ctrl kan. Kena marah la die. "Apasal ko lambat!" Aku dah marah2 dah. Die senyum jek. Siot tul. Arituh cam semacam lak aku rase bile die senyum camtuh. Aku biarkan die dok ngan geng2 die, aku dok ngan galprens aku! Tapi mate aku nieh jahat tul. Asek pandang die. Aku elak...sorot balik ke situ. Mase tuh member2 aku pon pelik. Aku nieh bukan pendiam orgnye. N terdetik la perkare yg akhirnye explanation kepade sume jawapan yg ade. Nape aku kuar ngan sumone, tak kapel. Nape aku tak intrested kat org len. Nape org kate aku memilih. Nape aku tak sudah2 mengatekan yg aku tak jupe sesape yg kena ngan taste aku. Nieh. Depan mate dah ade jawapannye.

" Ko nape, Sha? Diam jek?" Gulp! Bangang tul. Nape malu lak nieh. Aku pandang die. Ish, comey gak kan! 2 tahun dulu takla aku nampak comey cenggitu. Hihi. Kadang terase nak cakap jek. Tp aku malu!!!!! "Aku okay aaaa...." aku jawab. Die sengih. Sebenarnye kan, ikut sejarahnye...aku tak suke sangat die sengih. Tp...arituh..cam best plak.....

Aku teruskan malam tuh cam biase. Aku bajet pasnieh aku nak bgtau sowang member aku pasal discovery aku arinieh. Dalam pade menyusun ayat. Mesti die kate aku gile. Tp....aku tak tahan sangat nieh! Aku mesti bagitau member aku! Aku dah suke someone! Kenal plak tuh! Depan mate jeeekkkk!!! Mesti kengkawan aku excited nanti:D

Abeh party tuh...tibe2..."Sha! Sini jap." Member aku panggey. Aku datang. "Aku nak bagitau ko sumthing." Wahh..berdebar! "Aku pon nak bagitau ko sumthing gak, " Aku bagitau member aku tuh. "Ko dulu la, Sha" die kate. "Takpe...nieh nak cite panjang...ko cite dulu ek!" Ish....aku tau kang kalo aku dah start cite mesti aku start berangan n semalaman pun tak abeh cite.

"Camnieh....ko tau kan si I dah clash ngan Q. So..skang die single...." mulenye.
"Ok...." Aku cam kompius. Tapi aku dgr jelah.
" So...die dah leh la nak pk sal sumone else kan. Lagipon diorg dah takde pape." Kawan aku cakap lagik.
"Yuppp..." aku angguk2.
" So....si R cakap...die sbnrnye suke kat I. So....die nak ko matchmake kan, boleh?" kawan aku senyum2.
Dup...!!! R suke I? Abeh aku? Sha yg suke R nieh? Eh...mimpi ek? Errr....aku katne nieh?
"Boleh, Sha?" kawan aku tanye lagi.
" Mmm...tapi nape aku lak? Ko kan ade." Nak cabutttt....makkk...
" Ko kan pandai mende2 nieh. Kite same2 laaa...kawan2 kite gak..." maaaakkk...dalam ati aku nak raung2 nieh!
"Errrr...pk dulu leh? Susah nieh."
" Susah ape. Ko kan dah biase."
Tibe2....die datang. Arghhh...sudah. Aku nak kena jupe die gak ke?
"Sha....ko tolong aku ek?" Die senyum agik. Ish...mate aku sakit nieh. Tekak sakit. Dada sakit. Napeeee?
"Ko nak suh aku ke?"
"Ko laaaa...kan ko kawan aku."
Aiyoooo...aku senyum n angguk. Setuju. Gile aaakkk? Demi die. Takpelah. Tp malam tuh, tingkat 10, apartment aku banjir. Banjir air mate. Apela dose aku?

Aku ingat lagi. Die pernah cakap bukan senang die nak jatuh chenta. Kitowang agree same2 yg kitowang same species. Hehehe. Aku leh bayangkan dalam angan2 mesti wife die cantik. Mesti die nak yg Ranggi Metropolitan punye. Betul gaknye tekaan aku. Patut la slame nieh kan, aku tak pernah pk sal ape yg aku rase kat die. Aku paham sangat...tak gune pon pk kalo mmg dah kesudahan camtuh.

I...kawan aku tuh. Cun. Putih, mata n rambut perang. Ceria sentiasa. Gelak die wat ramai pakwe2 kat luar sane cair. Aku? Hmmm...itam legam. Gumuk. Gelak macam badak. Camne la dalam sesaat tuh aku leh pk aku suke kat die? Keee....dalam 2 thn aku mmg suke. Cume aku tak amik peduli?

Diorg slalu kuar. Planner nye aku. Bunga, dinner...topik perbualan. present. Akula consultant paling best skali mase tuh. Ade mase aku teman. Ade mase....balik nanti die cite. Yg bestnye, dah la die cite. Siap version jiwang lagik. Pastuh...si awek masuk bilek aku repeat cite same. Siap tunjuk macam2 lagik. Gambo, present....bunga! Arrghhh!!! Tau tak sepanjang aku dok cakap itu ini, aku sbnrnye membayangkan aku di tpt I. Aku bayangkan bunga utk aku, adiah utk aku....sume utk aku. Tp..dapat kat org len kan. Takpelah, sabo jelah!

Satu ari, kitowang balik kg sesame. Die baru lepas men bola. Ade tournament. Tau tak, awek die minat tuh tak suke bola. So, balik2 aku la kan...tukang dgr. Tibe2 lagu Blurry - Puddle of Mudd kuar. Melalak la aku ngan die. One thing, aku nieh tak reti malu. Sampai part...."u could be my someone..." die pi pandang aku. Aku pandang die balik. Die tunjuk2 kat aku. Cibai tul. Rase nak balik CD kat pale die. Bangang...sumone ko bkn aku la. Kadang bengang gak kalo kite jd tpt utk dilepaskan angan2. Bodoh rasenye.

Aku asek nangis. Aku nieh bukan jenis kuat nangeh sblm aku jupe die. Start satu ari aku demam. Aku jupe member aku...yg takde kena mengena ngan die. Die tak kenal member aku nieh. Atas riba kawan aku tuh la aku lepas sume. Maunye berjam2 aku nangeh mase tuh. Member aku pon prasan...aku dah banyak senyap lepas ape dah jadi. Banyak menung. Yelah, tuh la 1st time aku suke sangat kat sumone kan! Aku makan kang aku muntah balik. Yg best tuh mase tuh badan aku solid aaa. Hahaha...Tp aku slalu jek memencil diri. Aku rase rendah diri sbnrnye. Tuhan jek yg tau.

" Nanti aku carik bf utk ko plak ek!" die cakap satu ari. Aku jawab, "Tak payah aaa. Aku taknak sesape." Die gelak jek. "Shaaaaa..(die wat sore manje die tuh), nanti....kalo ko ade bf...mesti die hepi dpt awek cam ko. Sebab, kalo aku dapat awek cam ko pun aku hepi, Sha!" Pastu die gelak2. Aku yg nak nangeh. Hmm...ikhlas ke ape die ckp nieh? Ke saje jek. Macam slalu la, die suke wat lawak. Aku jawab, " Memanglaaa....ade org tlg lipat baju ko peluh2 lepas game. Sukela ko kan!" Die sambung gelak. Aku? Tahan nak teresak adelah!

So...diorg hepi. Die slalu senyum. Die slalu berangan. Kawan aku yg I tuh pon hepi. Match in heaven dowang nieh. Aku? Aku tak hepi. Aku hepi utk org len, tp aku? Tak hepi. Yg teruknye kadang2 aku jadi cam jeles tak bertempat. Aku ctrl jek la...tp sampai one stage aku taknak ikut kawan2 aku kuar lagik. Aku dah dok sorang2 dalam bilik. Dah la tuh. Cukuplah. Semester lepas tuh, aku pindah umah. Tukar fon. Tukar kawan2. Susun jadual kelas len dr kawan2. Bukan jek ilang cinta pertame....aku ilang sumenye skali. Terutama kawan2. Pade diorg aku katekan yg aku dah tak larat amik 6 paper....nak abeh blaja lambat.

Die carik aku. Without success. Ade mase aku jadi pelarian kat kampus tuh. Nampak die aku cabut jauh2. Biarlah...satu ari die akan lupe aku.

Yess....2004. Dua tahun lepas aku melupekan cinta lame. Aku dah masuk final year:D Jupe pakwe official yg pertame. Hehehe. Org Ganu. Tp...ade rahsia yg aku simpan. Die bukan pilihan aku waktu tuh. Aku berpegang pade, "Kite takkan slalu dapat ape yg kite nak."

Nape aku cite mende nieh? Sebab skang, aku dah nampak ape nak jadi. Aku akan wat kesilapan yg same yg aku wat tahun 2002. Sebab tuh aku kena ucap bye2 awal2 supaye ati aku takkan luke lagik! Tp realitinye....bahagie ke aku bile satu2nye kawan yg ade aku nak tinggalkan atas sebab yg same? Mmg aku bodoh kan.

Friday, April 18, 2008

sha: dari peminat...skang...?


Aritu aku cite sal Siti kan. Hmmm....okaylah. Skang aku nak sambung cite.Aku sbnrnye tak brape minat sangat ngan Siti skang atas sebab2 yg telah dinyatakan.

Cume semenjak Siti pilih Michael Ong sebagai fashion designer die, itulah yg menjadikan aku lagik kurang minat kat die sbnrnye.Baju die dahla slalu kaler merah ngan oren jek, pastu style sume macam pokok Krismas. Masya-Allah...lawak tul kengkadang. Terlalu banyak style cina. Walopon ade mase Siti nyanyi lagu tradisional, baju tetap style Cina.

Sowilah...part nieh aku sangat la particular. Macamlah kalo Cina nyanyi nak pakai baju ala Melayu. Time Hari Kebangsaan maybe la kot. Hehehe. Tp time konsert diorg?Then,aku tgk video klip Siti. Terus-terang la aku katekan, dari dulu aku agak menyampah dgn video klip die. Terlalu fairy tale.

There are times when I feel it's too much. C'mon man, I prefer Siti Nurhaliza than a Cinderella. Tp Siti macam Cinderella wannabe. Ade time Britney wannabe. Mase Britney kuar lagu Overprotected, Siti lebih2 nyanyi (die slalu suke nyanyi lagu yg konon2 ade kena mengena ngan die), but diction? Hancurrr leburrr. Sebagai peminat, aku mmg makin ari makin geli dgr Siti berbahasa Inggeris. Frustrating.

Then, video klip Purnama Merindu. Shania Twain wannabe plak. Cume bezanye, director video klip tak dapat nak highlight muke Siti yg comel, tp dihighlightnye kaki Siti yg besar gabak tuh.Bodoh punye pengarah. Patutnye cover kelemahan penyanyi. Yg Siti pun same bodoh la (bile mase die pandai, kan?). Org bagi ape, ikut jek. Cube hayati video clip 'u're Still the one' tu.Ade unsur2 sensuality & sexuality yg kite sendiri paham2 jelah. Kenape rambut Shania macam tuh, kenape laki tuh gi mandi, kenape bajunye macam tuh. Hellllooooo? Mase tuh Siti anak dara yg mukenye fresh lagi! Tak nampak ke implikasinye?Aku tak paham la kalo fanatik masih mahu mempertahankan. Aku sebagai peminat Siti mase tuh masih tau berfikir and aku rase ape yg aku tgk tuh mmg tak kena.

Then video clip Diari Hatimu yg macam nak tiru video clip Frozen nyanyian Madonna. That was 1998. Aku form 4 mase tuh. Hitz fm, MTV & Channel V dah senang utk xs. Internet, no hal. So, of course ade comparison, kan.Then, tahun 1999 Siti signed ngan TMNet. Trus ade konflik identiti. Kejap nak kekalkan imej sopan. Kejap lagi kang nak jadik mainstream. Kejap nak jd hip hop girl...tp hip hop sopan. T

Tp the stupidest part mase die jemput Rangga dlm videoclip. Dari dulu aku perasan yg die suke nak jadikan diri die so-called 'intelligent corporate woman'. She looks like one, she is indeed a corporate woman. But without brain and communication skills. Pls...mase tuh meletup la. Aku trus hilang minat ngan Siti. Duit banyak tapi taknak blaja English? Menang MTV tp cakap tah hape2. Kamon laaaa!!!Frustration aku sebenarnye bermula bile die langsung tak intrested ngan ilmu. Tak boleh ke sambung dip...at least in performance arts or music. At least it doesn't look so obvious. Nieh...dahla tak reti cakap omputih, pastu kalo wat statement memalukan diri. Bangan tul.

Skang lagik la best...disebabkan tak cukup ilmu di dada, pakai tudung style rahib gereja pun die tak prasan. Kowang ingat cite Robin Hood, suke tgk cite zaman2 lame...kowang akan prasan. Tp die? Tak reti tapi buat2 reti. Pls la...pakai tudung tuh ikut keterbukaan ati. Kalo nak pakai ala kadar pun pls wat kajian dulu. Kalo dah rupe kaper...same macam jadi kaper gak!Okay...arinieh aku ngumpat Siti lagik. Sebabnye? Aku muak ngan family die. Bukan die tau...aku tak suke family die jek. Sbb tak reti tegur die, sebab slalu amik kesempatan kat die.

Dari peminat...aku skang jd pencaci lak. Skang nieh...kakak die lak nak jadik penyanyi. Cukup2 la Encik Tarudin...awak bukan makin lame makin muda. Cukup2 la Siti jek yg dah makin lame makin lari dari landasan. Skang Saida pulak. Tak cukup2 lagi ke Siti jadi jutawan? Tak cukup2 lagi ke Siti kaya? Glamer? Skang satu family nak jadi femes macam Siti. Dah la tuuu...kesian la kat Siti. Org tak suke die sebab family die tau.Okay....aku dah lame kat Starbucks nieh....kang org halau lak.