Saturday, May 31, 2008

wish list came true : aquaria klcc

* more pix: my fotopages

Aquaria. At last. Dah lame aku wish nak gi sini. Tah hape2 kan...tpt dekat pon takleh gi. Sbnrnye aku mmg dah lame berhajat. Tapi takde sape nak gi ngan aku. Dulu mase ade bf, nak gi die tak nak gi pulak sbb tak minat. Pastu member2 pon taknak gi sbb taknak abehkan RM$) nak tgk ikan. Arghh...tensen sangat!

Aku nak bawak family pon aku kena beringat gak. Family aku ade 6 org, nak bawak sume skali tak larat aku nak bayar duit tiket. Kebetulan, ibu, adik ngan Shahmi dah pergi. Ayah takkan pergi. Which left me and adik aku Atan.

So, arituh...disebabkan planning nak gi Melaka tak jd, aku pon cakap ngan adik aku..."Pe kate kite gi KLCC, gi aquaria...pastu gi bookfest. Sebelah2 jek." Aku rase adik aku nieh pon mengangkat kening sbb akak die nieh dah lame tak kuar. Hehehe. Kalo tak kuar slalunye akak die tak kuar pon..membuta jek!

So...dis are the pix yg ade...sibuk tangkap gambo segale creatures yg ade tanpa mempedulikan diri sendiri. Tak tangkap gambo sendiri pon sbnrnye. Most important reason aku pakai phone jek...so, gambo tuh biase2 je...taklah cantik sangat...

Puas ati sangat. Aku macam budak kecik yg dpt tgk laut:D

Friday, May 30, 2008

sha: street fruits

Buah2an. Rasenye kalo tak silap aku ade satu macam iklan kuar kat tv satu mase dulu. Ade 2 org makcik nak beli goreng pisang, tp tak jadik sbb dowang memilih buah2an potong. Utk pemakanan yg lebih sihat. Tp iklan tuh kuar kejap jek kan, pastu dah takde dah iklan tuh. Pelik tul aku, kempen sume kejap jek. Tp tak ramai yg tau.

Aku nak kate menyahut seruan kempen tuh taklah. Sebab rasenye aku nieh sumenye bedal jek, buah ke...goreng pisang ke. Just nak share cite mase aku kecik n cite pasal zaman skang...

Mase aku sekolah rendah, aku ke sekolah dgn menaiki bas awam. Bukan bas sekolah. Sebab naik bas awam sbnrnye lagik mudah. Cume biasela, ade risiko sket. Yg herannye risiko tuh taklah seteruk skang nieh. So, slalunye mase aku nak balik dr sekolah, aku akan menapak nak gi tpt tunggu bas bersame kawan2 seangkatan yg len. Hmm...bile pk2 balik time tuh muhibbah tul. Kawan aku keling ade, cine de. Kitowang naik bas sesame, walopon destinasi yg berbeza2. Laki pompuan. Kalo ade yg destinasi same, kitowang jage menjage la.

So, otw nak gi station tuh mestila macam2 dugaan. Panas hujan takyah la cerite. Dugaan paling penting n paling leceh ialah stall yg terpakse dilalui sepanjang perjalanan tuh. Ade rojak aaa...air sirap laa...dgn bajet yg agak limited, aku tak dpt la nak beli macam2. Kadang2 tak beli ape pon. Aku ingat zaman tuh duit banje aku RM1 seari. Duit syilling emas tuh. So, dgn tambang bas dll...macam mane nak beli kan?

Salah satu dugaan paling hebat skali kalo aku nampak buah potong nieh. Dok pandang tembikai, dok pandang mangga. Zaman tuh, ada Cina jual...ada Melayu jual. Kalo penjaja Cina, diorg ada tambahan sengkuang Cina cucuk pakai lidi satay. Best jek. Terliur gak...tp apekan daya. Kadang2 aku simpan sket duit poket. Tak pon ade mase, ibu macam paham2, die bagila RM0.50 extra...so dapatla aku beli buah!!!

Aku mmg la satu sekolah ngan ibu aku. Tp mak aku slalunye sama ada balik lambat sebab kelas tambahan, or aku sendiri yg kena lambat. Kalo aku balik ngan die jek aku dpt rezeki lebih. Mase tuh pon idup taklah sesenang skarang. Gaji cikgu biase jek. Kemudahan utk cikgu2 pon tak semewah cikgu2 skang. Ibu plak mmg strict, die takkan penuhi segala kemahuan kitowang kecuali kitowang berjaya buktikan kenape kitowang patut dpt extra.

Mase aku sekolah asrama, takde buah potong. Yg ade buah potong kat dewan makan. Bukan best. Tp makan gak. Lame aaa...aku tak makan buah potong, kalo tak bli buah pastu potong sendiri. Skali,,,mase aku masuk uni...ade gerai buah potong blakang uni aku. Siap ade air kelape!!!! Waaaa...ape lagik! Bajetla! Lepas makan, menapak sket gi blakang...gi beli buah potong. Time tgh ari, lagi2 bile kuliah tak seronok...mmg best makan buah potong nieh! Gumbira!

Abeh uni, aku keje. Mule2 aku tinggal ngan kawan2, takde buah potong dekat2 area aku. Pastu, ade la akak nieh jual...tp tak menepati piawaian. Buah die tak fresh, tak sejuk. Jual plak RM1.50 tp sket jek. Aku dpt makan buah potong time balik Seremban jek...

Which is, last2 aku balik ke tpt kesayangan aku nieh.Haaa...skang dpt makan buah potong. Aku terserempak ngan lori kecik nieh byk kali dah. Bersih, potongan buah die besar, n murah! Byk plak tuh pilihan. Selen buah potong, die ade jual air soya bean n air tembikai. Ade la jajan skali. Tp buah potong gak jd pilihan:D Yg kurang sbb die takde buah sengkuang Cina jek. Tp die ade buah tembikai susu kaler orange tuh. Oklah tuh kan!

Aku dpt snap gambo nieh sekejap jek sbb beberape saat lepas tuh dah ramai org sampai kena beratur. Menjelang 2.25...time aku nak gerak gi keje, acik tuh dah tutup gerai. Licin!

Aku ingat cerite ayah n ibu aku pasal sowang pompuan Cina zaman ayah n ibu kecik. Ayah n ibu mmg pure Seremban. Macam aku la kan. Dua2 dibesarkan di town kecik nieh. Satu ari ayah cerite sal Ah So yg kandar jambu dr umah ke rumah. Die jerit, "Cimbong....cimbong....!!!" (sbnrnye...jambu...jambu..). Bape sen tah die jual jambu ngan asam boi tuh, tp bayangkan die kandar jambu seluruh Seremban. Ibu pon cerite mende yg same. Maknenye, jauh giler la Ah So tuh jalan sbb ayah bahagian Seremban yg len...ibu plak bahagian len. Aku sendiri takkan larat nak jalan, walopon skang dah de short-cut. Bayangkan org dulu2 carik rezeki macam mane.

Ah So tuh dah tua waktu tuh. Kate ayah, sure dah mati punye zaman skang nieh. Ayah pon dah umo brape. Cina tuh lagi tua dr atuk aku. Huhu. Bile raye, cerite Cina Cimbong-Cimbong akan kuar. Sume pakcik n makcik akan sibuk share cerite Cina Cimbong-Cimbong. Baik belah ibu, baik belah ayah. Waaahh...glamer gak Ah So tuh....!!!

Skang,aku plak cite dlm blog. Tak intresting macam cite ibu n ayah. Sbb zaman aku org dah tak kandar buah lagi. Tp...secanggih mane pon teknologi..harap2nye dpt la aku makan buah potong sampai ke tua:D

Thursday, May 29, 2008

flowers and garden: my purple aster are bloomin'!!!

Purple aster aku dah berbunga!!! Yeay…satu lagik bunga berkaler purple kat taman aku dah berbunga ? Puas ati betul.

Asal2nye aku beli sepasu jek purple aster nieh. Pastu aku alih kat dlm flower bed. Skang gaknye ade 15 pokok jadinye. Dah boleh buat satu row:D Nieh la antare pokok pertame yg aku tanam kat taman nieh. Kaler pon purple kan. So, sah2 la taste aku:D

Sbnrnye asal usul taman aku nieh dr ibu aku yg membawak byk bunga utk aku tanam. Asal2nye bunga tuh langsung takde. Pastu, ditambah sikit demi sikit. Tp mase tuh pon taklah beriye sangat aku berkebun memandangkan komitmen bekerja.

Satu ari, wajah kesayangan hamba - Sepet, hilang. Dia ada masalah yg tibe2 terjadi. Aku pade awalnye melepaskan segale perasaan aku kat taman aku nieh. Satu persatu pokok aku tanam. Pastu, dah abeh pokok, aku dok angkut batu jadi border flower bed aku. Last2 aku dok melawat kedai bunga/nursery/kedai pasu.Abeh segala benih bunga aku beli. Tah hape2...

Sbnrnye, waktu tuh aku sendiri tak perasan aku macam tuh. Aku sibuk jek ngan taman aku. Aku balik keje, sampai umah kul 8pg. Terus capai penyapu sapu laman.Lepas tuh amik cangkul. Asal2 cangkul umah tuh besar, aku beli cangkul kecik utk aku.Pastu sibuk kumpul batu bata dr bekas tapak pembinaan. Dah setel sume, baru aku tido.Bangun tido, gi keje.

Aku tak nangeh. Yg aku rase mase tuh berat di dalam dada yg tak dpt aku nak gambarkan. Ade mase mate aku perit, macam nak menahan sesuatu. Tp...aku tetap tak menangeh. Setiap hari dada aku berdebar, aku kurang tenteram. Cume menyerahkan pade Tuhan utk menemui manusia yg aku sayang.

Sume org kat opis tanye, die mane. Kat mane2 aku pergi yg org kenal die, sume tanyekan die. Baik dr org yg rapat tak rapat tak jumpa die. Buntu aku dibuatnye. Salah aku ke? Dosa aku ke? Kurang sayang ke? Atau die mmg dah muak dgn aku, sebab tuh die pergi. Aku tak sedap hati. Aku macam nak kate redha pun ade gakla. Biaselah…org laki mmg ramai camtuh. Time sayang, sayanglah. Lepas tuh nak tinggalkan awek nieh mmg senang jek. Ade sedikit perasaan marah dlm diri aku, tp aku biarkan. Maybe sbb die bukan yg pertame n aku dah ade pengalaman boipren curang, so aku dah bersiap sedia dgn byk kemungkinan, Tanpa aku sedari, ada yg memerhati gerak geri aku sepanjang perang prasaan tuh (cewaaah….ayat aku nieh cam ayat novel lak..kahkah..)

Kat taman....dr sebijik biji benih akhirnye bercambah n berbunga. Aku masih lagi tak jumpe die. Macam2 aku dgr. Ade mase tak tau dr mane nak mencari. Yg aku boleh buat hanya berdoa supaye Tuhan bukakan hati die utk bersame org2 yg menyayangi die. Aku akhirnye berserah, kalo la bukan jodoh aku pon...biarlah die bahagia. Jgn hilang macam tuh ajek. Kalo tak saying aku pon takpelah, tp pkkanla yg len2 tuh.

Satu ari,ketika mencangkul...ibu panggey tanyekan die. Mmg la tiap2 ari ibu tanye sal die nieh. Akhirnye aku terpakse berterus terang. Dan tak disangka, org yg menangis adalah ibu dan bukan aku. Aku terpakse dipujuk utk menangis...n kat taman aku tuh...dgn tanah di tangan, aku menangis utk pertama kali sejak berbulan die hilang.

Rasenye, blog nieh jugak peneman aku mase die takde kan? Tp taklah sekerap mane. Hmm...tp taman aku lebih bermakne. Setiap pokok yg aku tanam, setiap baja yg aku letak akan mengingatkan aku pade satu kehidupan.

Kehidupan yg mengatekan betape sunyinye idup aku tanpa Sepet.

sha: when sepet says my name...I'M ALIVE

When you call on me
When I hear you breathe
I get wings to fly
I feel that I’m alive
---> yeahh...yeah....now I can slowly type sumthing cuz he called my name...I saw him in front of me walkin and alive...and I certainly feel like flying rite now...I feel very much alive. Again:D

When you look at me
I can touch the sky
I know that I’m alive
---> he turned his head and smiled. I've been dreaming 'bout dis 4 quite a while. Alhamdulillah....at last! I don't have to force anyone to do anything to make it happen. It just happened and I feel good now.

When you bless the day
I just drift away
All my worries die
I’m glad that I’m Alive
---> He made my day today. He made me smile though it's not easy to smile after a doctor jabbed my butt. Everytime I think of him, I'll be thinking bout all the unsettle things between us. I'll be thinking about his own survival despite my own struggle. But seeing him alive and sound is totally a bless. Alhamdulillah again.

You’ve set my heart onn fire
Filled me with love
Made me a woman on
Clouds above
---> Hahaha. He can cetainly make me a blushing girl again. Darnnnnn.....

Okeh...okeh....cakap omputih plak ek. Terjiwang...tibe2 terlupe plak yg nak cakap Melayu (tuh laa...Melayu mudah lupe kot aku nieh...hehe).

Aku tibe2 sakit arinieh. Perut aku cramped secare tibe2 kat opis menyebabkan aku muntah2 sepanjang ari dan dikejarkan ke klinik. Separuh waktu keje aku tido. Doc bagi injection n tah hape2 ubat lagik. Skang aku dah leh jalan slow....and otw nak balik umah. It's now 4.55am Malaysian time and 9.55pm UK time. Keje aku abeh kul 9pm UK time. Dats why aku update blog awal2 pagi skang nieh.

Beberape minit yg lepas, ketika dok melayan ubat yg drowsy nie...Sepet a.k.a ex-bf aku telah lalu di hadapan aku. Rasenye dah byk kali dlm blog nieh aku update yg we will definitely avoid each other everytime we bumped into each other kan? Td aku sakit. Nak lari mane? Tak leh lari. Die tibe2 lalu depan aku...pusing, senyum (agak teragak2 mulenye)...then terus menyebut name aku..."Sha." Aku yg tgh laloq ngan ubat nieh tak sempat nak senyum....but I managed to say "Hi!"
<br>
Sebab aku sakit. Or sebab aku laloq. Or sebab aku gatal. I dunno but I feel so happy. I can tell he might feel the same way that I do. Both of us looked - RELIEVED.

We can be friends now, kan?

Wednesday, May 28, 2008

sha: women and romance novels

My books. Last week aku gi Book Fest kat KLCC & I found a real good bargain 4 dis books. Wish dat I could buy everything dat day. Tapi aku menyedari keupayaan aku kan...so, 3 books 4 now and hopefully I can add more in future. Erghh...kadang bile difikirkan tak sabo nak tunggu future tuh....tp aku bukanlah kaye sangat nak beli sume mende pon. Terliur jek aaa pandang so many things yg aku nak beli arituh...

Aku dah lame usha littleblackdressbooks punye collection nieh. Banyak sangat yg menarik perhatian aku pade collection nieh. Unlike Mills & Boons, buku2 nieh mmg more girlish la. So utk sesape yg rase nak bace buku2 yg sangat girlish, sangat2 la dialu2kan utk bace buku2 nieh. And agak2 kalo ade awek yg agak gedik and girlish...pon boleh aaa beli buku nieh dijadikan adiah. Harga tak la mahal sangat. RM19.90 utk sebuah buku English published kat UK pade aku adelah murah. (slalu sampai jek sini....buku dowang mesti mahal!) Lagik2 kalo dapat bargain macam yg aku dpt arituh 3 for the price of 2....lagik sronok! Kalo aku la kan, aku bli jek buku nieh 2...balut lawa2 letak riben sume...dah boleh jd gift. Tgklah cover....comey jek. Kaler pon exciting nak tgk...

Kate org, don't judge a book by its cover. Tp kalo pasal buku2 littleblackdressbooks nieh....mmg cover memenkan peranan penting cuz bile tgk jek cover buku2 nieh yg kalerful menyebabkan aku bertambah geram ngan buku2 nieh. Pulak tuh dgn design die yg tak brape nak nampak style typical romance nieh buat aku suke gak. at least taklah segan sangat nak bace in public. Tak macam mase nak bace buku Mills and Boons la. Kalo ade member laki berdekatan, tak payah la nak bace kan...buat kena gelak. Cover buku LBD nieh, walopon girlish...tp stakat nieh tak kena kaco lagik la kalo tgh bace tuh:D

Dr 3 buku nieh, aku baru abeh bace satu. Okaylah tuh kan, beli ari Isnin, abeh bace ari Selase. Yg aku dah abeh bace- Trouble with Valentine's Day - Rachel Gibbons. Sebagai manusia yg normal...adela aku terjiwang2 bace buku nieh. Wakakakaka...tipula kalo kate tak jiwang kan. But overall aku tak tensen aa bace buku nieh macam aku bace buku Alaf21 ke, buku Fauziah Ashari ke...Aku tau ape yg aku bace nieh auta semate2 n sumenye hanyelah angan2.

Kadang2 tuh ade gak terase cair ngan hero buku cite. Sowi to say...aku susah nak cair slalunye. Dats why bile buku alaf21 letak name2 laki yg canggih2 tuh aku rase mual sket. Then kalo hero mesti hensem kan! Putih...tinggi...dan sebagainye. Buku omputih pon camtu gak. Kalo hero mesti nak hensem. Bukan leh bawak mati pon hensem tuh. Kok takde duit same gak...hihihi...hensem bukan leh bawak makan!

Yg wat aku cair dlm buku yg aku dah abeh bace nieh ialah sbb hero die player NHL. Adeh...wa leh bayang macam mane machonye hero cite nieh. Hmm...dah taste aku kot. Aku leh bayang macam2 laa...termasuk la mengenang kembali cite aku ngan player rugby RMC yg bermate sepet tuh....ish...balik2 pusing kat cinta lame balik aku nieh..ish3.

Aku pompuan. Macam pompuan len, aku pon bace novel cinta gak. So...normal la kan?
Tuhan maafkan diri ini....yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya....Namun apalah daya ini...Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia....cewwaaahh...ape kena ngan posting aku nieh...(baik aku tido cepat sebelum aku melalut lagik panjang!)

Tuesday, May 27, 2008

sha: accent

Accent. Slang. Pape jek la! Dalam bahase Melayu kite, kite kate mende nieh 'telo'. Arinieh ade beberape cerite pasal accent nak disampaikan dlm blog nieh:D


Kenal mamat nieh? ------->
Jamie Oliver- yg punye accent British yg agak okay n tak brape pekat (pade aku la). Tapiii!!!! Cube kowang dgr Jamie Oliver bercakap, kalo die tak sebut perkataan "yeah" at the end of the sentence, mmg tak sah kan. Contohnye...
" U gotta know...yeah..."
"What I'm tryin to do...yeahh..."
Macam tuh la lebih kurang ayat die. "Yeah" die tuh macam ade bunyi betanye. More to yeah? than yeah! So, kalo tak tgk Jamie Oliver punye show, tak paham la kot...but kalo rajin tgk2 la Naked Chef...anda akan paham maksud saye:D

So, cerite arinieh berkisar pasal 3 org yg berinteraksi dgn aku sebelum lunch tadi:

Mr Yeah
Mr T (bukan name sebenar) talipon utk mengamuk dgn bank. Atas alasan? Takde duit. Sbb Mr T suke pakai duit utk tujuan tah hape2. Lantak die la tuh. Keje aku nak lecture die jek nieh. Since die kate die ade prob, sebagai Ah Long bertauliah...aku wajib berbual n bertanye soklan ngan die. Kalo ade kesempatan, boleh bincang macam mane nak setel, kan. Tapi Mr T nieh mmg sicknening la. Satu, die ade telo Afrika yg sangat pekat, tp telo tuh die nak tukar jd British accent yg typical. Strange. Sampai aku tak paham sepatah haram ape die cakap. Sebab...setiap ayat yg die cakap dihabiskan dgn perkatan "yeah". Contohnye..."I know yeah...I dun have any money...yeah...but u should know...yeah....that dis bloody money...yeah...is coming like shit....yeah.." Bape banyak yeah daaaaa...!!!! Dah tuh cakap macam takde manners langsung. 30 minit aku spent time nak paham ape die cakap. Arghh....!!! Tp...last2 setel la. Cume...lepas tuh aku kebangangan sket. Huuuuu....tensen.

Mr Brad Pitt Wannabe
Tolong la. Kalo kulit gelap, tak payah nak fake accent kowang. Tak payah jd Brad Pitt. Tak jadik pon! Td ade sowang mamat menggelarkan dirinye - "Shubs" (dan selepas dicheck namenye typical Indian name yg sangat kuno). Keje aku bukan deal ngan Mat Salleh nieh jek...ade mase aku kena deal ngan org2 from India. Speak bout Indians, org India kat India len la dr Malaysian Indians nieh. Satu, diorg jarang mendengar. Ko sebut name ko len...die panggey len. Aku dah byk kali dipanggil Asha. Tensen tuh. Ape, Asha Bosle ke? Start2 jek....die dah panggil aku..."Miss Aaaaashaaaaaaa....the customer telling me little-little he will pay the money into the account" Nak pecah perut aku nak tergelak tadik. Little-little? Fake accent bukan men...last2 grammar tunggang terbalik...Pastu berlagak pandai lak tuh. Cakap perkataan know jd now, account plak macam eeeekauuuuuunnnnnttttt!!!! Adeh mak...poning den.

Miss Kola Lumpar
Org Mesia yg baru cakap ngan 2-3 kerat omputih tp dah rase diri putih. Sampai sebut name negare sendiri tak boleh. Nieh antara dialog aku td:
Aku: May I have your name, pls?
Lumpar: Sandy (with overpronounce S and Y)
Aku: Which department are you from, Sandy?
Lumpar: Global Service Center!
Aku: I see. Your country?
Lumpar:I'm from Kola Lumpar...Malayshiaaaaaaaaaaaa....

Darn. Geli aku. Malu aku jd rakan senegara minah nieh. Setelah diusha....hitam orgnye. Same kaler ngan kulit manggis. Hahahahahhaa...

Pengajarannye: Tingkatkan jati diri anda.

Sunday, May 25, 2008

sha: surya's wedding

This is me and my skool pren, Surya. Semalam die telah menikah dgn pasangan pilihannye. Aku tak kenal pasangan die nieh, baru berkenalan semalam. Hehehe. Apekan daye, kesibukan telah membuatkan aku tak ade lagik mase nak bertanye2 pasal pakwe2 n chenta2 nieh:P

Sebenarnye semalam aku sangatla bz. Disebabkan ayah masuk spital, aku skang balik dr keje lewat sbb ibu tak bagi balik kul 2 pagi macam biase. Aku sampai umah kul 7 pg semalam, baring selame 1/2 jam...pastu terus siap2 kuar.

Sampai jek town semalam, ramai giler owang. Panas. Aku bergegas carik tudung, brooch dan macam2 mende yg kebetulan plak tak bole nak pakai bile sampai time kenduri. Pastu, aku bergegas carik hadiah kat Parkson. Kat Parkson, ramai giler nak beli hadiah pinggan mangkuk nieh sampai tak cukup salesman nak layan. Nasib baiklah ade sowang dak jual towel nieh takde customer. Die la yg layan aku.

Supplier pinggan mangkuk kat Mesia nieh mmg pandai. Ade ke jual pinggan mangkuk kaler2 tapi tak letak kaler kandungan kotak tu. Terpakse plak budak jual towel tuh bukak kotak satu2 nak cari set piring bentuk ikan kaler purple. Balik2 bukak kaler biru. Jap lagik kang bukak kaler ijau, kuning, oren...merah!!!! Arghhh...tensen tul~! Kaler purple takde. Ade nak 20 kotak budak tuh bukak baru jupe kaler purple. Yg dak tuh pulak bercite2 tinggi tul. Aku kate, "Takpela dik...kalo takde akak amik yg turqoise tuh jek." Die kate, "Takpe kak...saye carik utk akak." Bagus tul dak nieh. Aku harap bykla komisen die dpt dr hasil penjualan towel die nanti:D

Dah beli piring, nak bli wrapper plak. Lagik satu kena berebut sbb sume nak bli wrapper. Nak pilih kad kawen, kad kawen dah abeh plak. Sebbaik ade kad tulih With Love tuh pon aku kebas. Nak dijadikan cite, boleh plak berebut nak wrap adiah. Mule la bengang kan...Nasib baik dak tuh expert...cepat n kemas balutannye. Tahniah la Parkson ye!

Konon2nye, aku n kawan2 aku taknak bawak keta. Sbb tak pandai cari address umah si Surya nieh. Maklumlah...last skali dtg umah die umo masing2 16thn. Skang dah 26thn. Lupe jalan n jalan pon dah byk berubah. So, naik la teksi kan. Sampai2 kat satu taman nieh, teksi tuh tinggalkan kitowang. Die kate itulah die umahnye. Kitowang ingat betullah....rupenye...dah salam2 tuan umah (walopon kitowang agak syak awalnye). ..kitowang salah umah. Itu bukan taman perumahan yg betul.Taman perumahan yg kitowang nak gi bukan kat situ pon.

Buruk giler pangai si pemandu teksi. Dahla tipu org, tambang teksi lagikla die tipu. Tp yg paling best skali pemandu nieh berbangse Melayu. Agama Islam kot, berdasarkan nama kat teksi. Dah tua ala2 bapak kitowang lak tuh. Alhamdulillah...harap2 dgn duit tambang tadi die support la anak pompuan die. Supaye besok2 bile anak die nak naik kenderaan, org tinggalkan dlm ujan...kat tpt tak dikenali dan dikalangan org2 yg tak dikenali. Biar anak die lencun macam kitowang smalam n kalo jd ape2 kat anak die, pandai die la nak pk ape die dah buat ngan anak org len.

Pengantin terpakse jemput kitowang walopon tinggal lagi 15min. Dahla tuh, pengapit pengantin iaitu salah sowang kawan kitowang lencun dgn baju kurung krim kain chiffonnye. Kesian giler. Kasut Guess nye plak masuk dlm lumpur. Hahahaha...bile dah sampai, kitowang gelak jelah. Walopon di ati berapi giler ngan pemandu teksi.

BEST...sbb akhirnye kitowang jumpe gak kawan2 serangkai kitowang sume. Dah lebih 10 tahun tak jumpe. Ayat paling pemes utk aku smalam ialah, "Sha! Gemuknye ko skang!" Hah...aku mmg tak heran. Dari sekolah hingga skang aku dah naik 20 kilo. Percaye tak?!

Aku hepi. Dpt jupe kawan2 sekolah ku akhirnye. Nanti aku akan upload lagik gambo2 kenduri Surya nieh. But 4 now...ini gambo klasik yg ade setakat ini:D

Friday, May 23, 2008

sha: buku log tunas puteri

Tunasssss Puteri bertujuan menolong dan berkawan....Aku kemas barang2 n jumpe nieh:
<--- Buku Log Tunas Puteri aku

Buku nieh dicipta pade tahun 1992. Mase tuh aku darjah 4. Dah ancient dah buku nieh. In case kowang nak tau nape buku nieh nampak cantik agik...sbb buku nieh bawak macam2 makne kat aku:D

Logically, mase tuh umo aku baru 9thn. So, takkanla tangan aku sesteady itu utk melukis. Well, aku kena admit. Logo Tunas Puteri kat depan nieh bukan aku yg lukis. Yg aku buat cume kaler logo nieh jek. Tulisan name aku tuh pon bukan aku punye. Nieh sume hasil kerja ayah aku:)

Aku dilahirkan oleh 2 orang Pengakap. Ibu tak tinggi sangat laaa...tp ayah pernah jd Timbalan Pesuruhjaya penagakap negeri Selangor tak silap aku. Mase tuh tahun 80s, aku baby agik. Ayah sangat2 la passionate pasal pengakap. Tapi anak pertamenye pompuan, n sekolah rendah takde pengakap pompuan, so...aku didaftarkan masuk Tunas Puteri. Dulu2 pakai skirt takpe...sbb mak tak kisah. Mase tuh, pakai mane pakai tudung. Mase aku masuk Tunas Piteri, 1st thing ayah ajar aku buat ialah buku log. So, nieh adelah hasil kerja kitowang bersame. Aku mase tuh Pek ke -44 Seremban and bawah petrol Kenanga:D

Aku gi camping, pernah jd wakil sekolah, wakil daerah. Tp ade masalah sket so tak dpt wakil negeri. Lepas byk test2 Tunas Puteri yg melayakkan aku dpt byk batches mase tu. Ohh...kejap! Aku pernah wakil Mesia sekali jek. Mase tuh ade Thinking Day kat International School kat KL. Pastu naik darjah 6 aku jadik Ketua Pek merangkap Pengerusi Tunas Puteri sekolah aku.

Pengalaman yg paling takleh lupe ialah bile aku bersame cikgu aku - Puan Sarah George. Die sangat bersemangat. N aku jupe ramai kawan2 bile masuk Girl Guide nieh. Especially mase tuh ade campfire peringkat negeri kat Sekolah Tuanku Jaafar, Kuala Pilah. Masuk sekolah menengah, ade beberape kawan2 mase camping yg masuk satu sekolah menengah plak:D

Dlm keaktifan aku tuh...ayahlah my inspiration, kan. Die slalu guide aku dlm byk perkare walopon Pengakap n Tunas Puteri ade difference sket2 la. Sbb Tunas Puteri nieh la aku ade byk father-daughter project ngan ayah aku...kadang2 die tolong ajar aku wat ikatan, ajar kawad n ajar masak. Sbnrnye, dr kecik agik aku dah biase pasal camping nieh. Sbb ayah kan Cikgu Pengakap...sape lagik die nak bawak camping kalo bukan aku mase aku kecik:D

Aku rugi sbb masuk SBP. Sbnrnye bukan sbb SBP pon. Aku rugi sbb sekolah aku yg pertame mase sek. men ialah Sekolah Agame. Sekolah paling tak best pernah aku gi sbb aku takleh langsung aktif. Dahla kelab beruniform ditetapkan oleh sekolah, pakai uniform pon takleh sbb kononnye dedah aurat. Pulak tuh...balik2 Puteri Islam. Kalo Puteri Islam ade aktiviti tak kisah la jugak, nieh balik2 tido dalam kelas sampai 3 jam kendian balik ke sekolah. Senang tul cikgu2 aku makan gaji buta mase tuh. Apsal la diowang tak macam parents aku n cikgu2 len.

Bile aku kat U, aku lagila tak active. Dah biase dimalaskan mase sek. men. gaknye. Tp, aku berpeluang aktif mase aku jd cikgu. Aku dpt jd cikgu Pandu Puteri sepanjang jd cikgu!!! Yahooo...best giler! Aku bawak students aku overnight n wat pillow talks...dan sebagainye:D

Skang? Satu pon tarak.

Okaylah...dah takde mende nak diupdate agik nieh. Sowi lah aku takleh nak cite banyak. Ayahku harus diuruskan. Maybe aku akan amik mase sket utk update blog nieh lepas nieh kerane ayahandaku telah dimasukkan ke hospital semalam.

This posting is a recall of memories with my luvly Ayah.

Wednesday, May 21, 2008

ingredient: pucuk paku

Pucuk Paku! Haaa... nie la sayur kegemaran aku. Semalam ade sowang apek dtg naik motor n jual sayur kampung. Tgk rupe macam sayur tanam sendiri. Ada bendi, kacang panjang. N...sayur nieh: pucuk paku. Ape lagik...borong la 2 ikat! Gambo kat sebelah nieh gambo seikat. Kira banyaklah nieh. Kalo pasar malam tak dpt byk macam nieh.Tak fresh. Dah la tuh...tak cukup keriting.

Lepas nieh aku kena tanye kat adik blogger aku, Cik Rynn. Melalui pembacaan, tgk tv n pengalaman ibu aku ke Sarawak, kate die mende nieh byk kat sane. Aku tak pernah gi Sarawak, kalo ape2 cerite sumenye berdasarkan cerite kawan2 dr sane ataupon ibu n adik aku yg pernah gi. Tak silap aku dowang panggey 'kemiding' kot. Tak taula aku salah kot, tp tuh la name yg aku dpt mase tgk dokumentari tuh.

Aku suke pucuk paku yg kerinting. N kalo boleh jgn byk daun sangat. Lagi rangup lagi best. Kalo boleh seijau yg mungkin. Susah nak dpt kat sini, tp nasib baiklah masih dijual. Itupon aku memilih sangat. Dlm dokumentari yg aku tgk tuh, ade pucuk paku yg betul2 pucuk, kaler ijau, gumok n takde daun. Diikat n dibungkus ngan daun pisang. Adoii...bahagienye. Napela takde jual kat sini....huhuhu...

Ada macam2 care aku makan mende nieh. Tp favourite aku ialah bile buat urap/goreng belacan. Pergghhh...kalo boleh letakla banyak2 cili api. Kena dgn pedas n kandungan udang kering/belacan...lupe dunia la aku.

Keje aku macam biase-siang sayur. Mase adik2 aku balik minggu nieh,aku dok sibuk masak mende nieh utk dimakan dgn bubur nasik. Slalunye org makan dgn kangkung, tp ape salah tukar selera skali skale kan.

Aku suke bile dpt tgk sayur nieh. Baru tgk. Sebab, bile sayur nieh ijau...aku cam excited sangat. Cube suruh aku gi pasar malam, mule la boring. Tak segar, mahal...n paling penting, slalu kena tipu sbb bile menyiang, sumenye daun jek...

Org kate muke aku masam. Susah nak senyum. Tak susah nak buat aku senyum sbnrnye. Bagi jek pucuk paku....hehehe...:)

Tuesday, May 20, 2008

sha: direct translation

Topik kite pade ari ini ialah: Direct Translation.

Kowang pernah tak blaja bahse len selen Bahasa Melayu? Mestilah ade kan? Sekolah kat Mesia nieh mewajibkan Bahse Inggeris. For gud reason la aku rase. Sebab, baru nieh aku ngan adik aku tibe2 terkuar satu idea. Idea nieh kuar mase menonton game last- MU vs Wigan. Well…welll….aku taknak komen sbb bukan team aku. No kena mengena. Tp disebabkan hampehnye game tuh, dan boringnye aku menunggu gol….tibe2 kitowang boleh plak berdiskusi tentang ape akan jadi kalo terms2 dlm EPL didirect translation kan. (ancur bahse! Hehehe)

Pertame skali, kite tgk name2 team. Nieh termasukla dengan name team aku sniri – Liverpool. Ape terjemahannye? Sile bace equations ini:

Liver + pool = Kolam + Hati
Ports + mouth = Pelabuhan + Mulut

Utk team dr daerah Manchester, aku tak dpt sangat la nak translate. Tp ade la sket2 bunyi. Kitowang (aku n adik aku yg juga penyokong MU), telah mencari maksud2 di dalam kamus dwibahasa. Dan maksud yg dapat disimpulkan ialah:
Man + chester + United = Dada + Lelaki + Bersatu
Man + chester + City = Dada + Lelaki + Bandaraya
Hahahahaha….masculine betul maksud Manchester. Sama ada Dada Lelaki Bersatu ataupon jadi Bandaraya Dada Lelaki.

New + castle + United = Baru + Istana + Bersatu =
Istana Baru Bersatu
Arsenal = Gudang Senjata

Tp yg nieh la yg aku rase lawak skali. Sampai kuar2 air mate n hingus aku tergelak. Uish…osah tak senereh eh den nieh! Agaknye kalo org tgk, makin tak naik la saham aku nak dibuat menantu! Hahahaha. Tp…ntahlaaa…aku rase mende nieh makin funny plak. Ini kerane:

Blackburn + Rovers = Rentung + Pengembara-pengembara
Reading = Membaca
Derby + County = Mukim + Topi lelaki yang bulat dan keras
Aston Villa = Kejutan Villa
Sunder + land = Pecah secara ganas + Tanah

Hahaha. Bayangkan pengembara-pengembara rentung & mukim utk lelaki2 yg bertopi bulat dan keras. Satu lagik plak…Villa Terkejut. Hish…mengarut!!!

And…ade satu lagik yg AGAK KURANG HHHHAAAAJAARRR (pinjam sket style Nabil). Aku carik makne HAM. Die tulih situ…i.e.: the upper parts of a pig’s leg that has been preserved with salt or smoke. i.m.: bahagian atas kaki babi yg telah dijeruk atau disalai. Hah? Tak ke babi jeruk? Ke babi salai. Pilih.

Bukan niat nak mengutuk. Tp bile wat direct translation, cam heran gak. Nak wat camne. Tak tau la aku yg salah ke. Sbb aku bukan pakar bahase. Bile aku bukan pakar bahase, aku carik la kan…ape yg patut dr sumber yg diiktiraf. Curious. Aku pun ade sifat enkuiri or enquiry yg ade pade zaman Renaissance di kalangan omputih dulu.

Jadik….ape team2 terlibat? Sile la bace:

West + Ham = Daging Babi Jeruk + Barat
Ful + ham = Penuh + Daging Babi Jeruk
Birming + ham = Birming + Daging Babi Jeruk
Totten + ham + Hot + spur = Totten + Daging + Babi + Jeruk + Panas + Terburu-buru

Ini plak name2 team dan gelaran2 dowang:
Red Devils = Para Setan Merah (Manchester United )
The Gunners = Para Meriam (Arsenal)

The Reds =
Para Merah (Liverpool)
The Blues = Para Biru (Chelsea)

The Magpies =
Para Murai (Newcastle United)

Nieh name stadium:
Old Trafford = Trafford Tua(MU)
Anfield = Padang An (Liverpool)
Emirates Stadium = Stadium Emeriah (Arsenal)
Highbury – Tanam Tinggi (Arsenal)
Stamford Bridge – Jambatan Stamford (Chelsea)
St James Park – Taman St James (Newcastle United)
Villa Park – Taman Villa (Aston Villa)
Goodison Park – Taman Goodison (Everton)
White Hart Lane – Lorong Rusa Jantan Putih (Spurs)
Craven Cottage – Kampung Tak Cukup Semangat (Fulham)

Relax laaaa…..bukan takde sebab aku nak wat posting nieh. Kowang prasan tak cultural barrier yg kite ade nieh? Kalo kat tpt kite plak…lagi macam2. Brape tahun kite nak dgr die sebut perkataan Sepang dgn betul? Tak masuk lagi translation tpt2 kite. Bayangkan Labu menjadi Pumpkin, Kundur jadi Squash, Pedas jadi Hot & Pontianak jadi Banshee? Kite tak cakap pasal lagi pasal Kuala Lumpur, Batang Berjuntai, Pulau Dayang Bunting, Kampung Buntut Pulau, Teluk Panglima Garang, Lubuk Antu dan Janda Baik? Macam mane plak kalo team bola Malaysia – The Deers, The Elephants, The Canaries, The Mules? Waaa!!! So…aku pinjam lagik tag Nabil – LU PIKIR LA SENDIRI!!!

Monday, May 19, 2008

sha: chill?

Arinieh aku akan menceritekan beberape perkare yg 'menarik' kat opis lately:

Mondok Pondan
Well...well...name mondok nieh name Melayu-Islam. Macam name aku gak. Same jek lah. Tp aku panggey die mondok sbb die tak reti nak panggey org betul2. Dua kali...snap fingers (memetik jari) pastu sheeewwwiittt...shewwwittt...Pls izinkan ku mencarut - *&%%^&* tul!!!! Haahh...puas ati. Ingat aku ape? Mondok betina? Memalukan ajek. Baru masuk keje sebulan, dah jadik mondok. Bangang tul. Aku mmg berapi pandang die nieh. Dah tau awak tuh baru, mintak tolong org elok2 la. Dah la lembik. Pakai baju bunga2, dye rambut sampai karat. Slalu aku tak kisha sangat personal apperance org nieh. Tp lately aku mmg berapi sangat ngan si sotong nak jd mondok nieh. Aku tgh lalu, die pakai shewiiit2...snap fingers mintak tolong. Jgn harap aku nak tolong. Aku cite kat adik aku - die kate, "Kak...sbnrnye ko tak sedar ko mmg ade masalah bile lelaki taknak jd lelaki." Mungkin sbb tuh aku cepat berapi pandang si mondok.

Miss I'm-Just-20.
Niehla 1st full-time job aku. Mase aku start pon umo aku baru 23. Tp halangan dan cobaan aku harung jek. Miss I'm-Just-20 tak habeh2 menggunekan alasan itu bile tak boleh wat keje. Nak aku hempuk kepale tuh kang...tak boleh lak. Muda tak semestinye kite bebal kan?Dah tuh, pemalas. Dok kat tpt sendiri utk meminta bantuan. Tp lately die dah takut nak tanye aku. Sbbnye? Aku suruh die bukak procedures setiap kali aku bagi pertolongan. Tak jumpe br aku tolong. Tak bukak, aku bla aje. Salah aku ke ek? Ontahlah...maybe aku sendiri dididik begitu dulu. No pain, no gain.

Si Bodo Sombong
Nieh latest case tadi. Ari pertame bekerja penuh selepas training. Tak dpt berfikir dgn logiknye kenape die ditempatkan di sebelah aku dan tidak disebelah kawan2nye. Ngok ke pe, tak tau la. Maybe nampak jek aku Melayu, nampak jek pakai tudung...bajet aku bangang. Kepantangan aku: jgn ckp bahase ibunda yg aku tak paham depan aku waima ia mungkin bahase Melayu sesetengah negeri. Aku akan buat tak layan nanti. Mamat nieh wat silap besar giler. Nampak bangse die, cakap bahse tuh. Mulela aku wat bodo. Pastu bodo sombong tak tanye aku. Sehinggalah terpakse...bile system die jammed. Member aku yg tgh busy mintak tolong aku tolong die. Sbnrnye, dak2 yg die mintak tolong tuh...sumenye refer kat aku. Sbb diorg mmg kire bawah aku. Die tak prasan. Aku sound member tuh balik, "he didn't asked 4 my help. u're asking on his behalf, huh?" Pucat muke terus. Malu kan?

Hish...garang tul aku arinieh. Apasal ek?

sha: miss white

Miaow! Niehla kesayangan aku skang nie. Namenye - Putih. Dulu aku bagi kucing aku name Rio Ferdinand. Tp skang aku malas nak bagi name glamer2. Disebabkan die Putih, senang2 panggey die Putih jek.

Putih dilahirkan mase aku baru kuar dr spital. Mase tuh, mak die yg aku namekan Zaleha dok mengiau carik tpt beranak. Aku sbnrnye tak suke sangat ngan Zaleha nieh. Name die Zaleha pon sbb die bohsia sangat. Asek menggatal jek! Kejap2 bunting, kejap bunting. Ade mase tuh kucing jantan dok berkeliaran kat umah kitowang sbb nak tgk Zaleha. Jd, dari takde name, ayah aku bg die name Zaleha Dot Dot Dot...hehehe...

Zaleha bukan kucing aku. Ntah kucing sape aku tak tau. Tp beranak dpn umah aku. Anak2 Zaleha asalnye mati, tp sbb die dah biase kat umah aku, die stay situ sehinggalah die beranakkan 4ekor anak kucing yg comey - Tiger, Wukong, Putih & Aton.

Tak sedap ek name kucing2 aku? Mmg la. Sebab saje aku bagi name tak sedap. Senang aku nak ingat. Putih sebab die putih, Wukong plak ade ekor macam monyet...so sape yg tgk cite Cina akan paham. Tiger, sbb rupe macam rimau. Aton...hmm...yg nieh rahsia keluarga. Takleh bongkar kat sini:D

Asal2 aku nak bela sampai besar sket then letak kucing nieh tpt len. Tp makin besar makin sayang plak.Dah la makin besar makin manje. Lame2 kucing2 aku nieh dah jadi macam anak aku. Macam ibu slalu kate bile kucing aku nak makan, "Anak2 kakak nak makan nieh..."

Kucing2 nieh la pengubat ati aku. Kalo sunyi, men ngan kucing. Kalo boring, tgk kucing. Kalo sedih...cakap la ngan kucing. Sbb...walopon kucing tak paham, tp reaksi kucing tak menyakitkan ati. Koman2 pon die lentok sebelah aku, aku pon bole geli2 perut die. Ade mase, kucing lagi best dr manusia. (err...ade yg pikiran senget ke? sile betulkan pemikiran anda tuh).

Plan aku utk kucing2 aku mmg banyak. Aku ade beli satu buku pasal kucing tahun lepas. Ade mase free, aku akan bace pasal kucing nieh utk mendalami keadaan kucing2 aku. Cewwaaahh...beriye jek kan. Kucing2 aku walopon kucing kampung, tp keletahnye ttp menghiburkan n tetap comel di mate aku...so aku peduli ape kalo kucing kau bukan kucing Parsi?

Aku plan:
1) Nak anta kucing aku gi klinik utk jab...injection kesihatan!
2) Mandikan kucing seminggu sekali
3) Belikan brush utk kucing supaye senang nak jage bulu lepas mandi
4) Sediakan tpt berak kucing yg proper supaye kucing aku tak berak kat bunga2 aku
5) Belajar potong kuku kucing.


Harap2 plan aku berjaye la...banyak gak ongkos nieh. Tp biarlah berbelanje utk yg tersayang:)

Saturday, May 17, 2008

sha: a skill - and i dun have it.

Aku cam leka jap tgk ibu aku kupas kelape pagi tadi. Aku mmg takde skil nieh. Parang kat umah nieh pon dah lame takleh pakai. So, pakai chopper jek.

Rumit. Pade aku laaa. Leceh kan. Aku asek terpk kalo la parang kena tangan, abeh! Ancuss!

Sebenarnye ibu aku pon taklah pandai sangat nak kupas kelape nieh. Yg master ttp arwah nenek aku. Ingat lagik, mase kecik...aku slalu tolong nenek kutip kelape. Lepas tuh, angkat bawak gi porch. Besoknye, mule la aktiviti mengupas. Semase aktiviti mengupas tuh, keje aku kutip sabut. Angkat sabut, letak bawah pokok orkid.
Mase tuh heran gak, camne nenek boleh kuat sangat kupas kelape berbakul2? Pelik gak. Umo nenek mase tuh dah nak masuk 70 tahun.

Lepas kupas kelape, belah kelape.Pastuh, kukur kelape. Pakai kukur duduk. Mase kecik aku panggey kukur tuh ,"kuda" sbb nenek kena duduk atas kukur kelape. Aku tgk kelape tuh dikukur/diparut. Ade bahagian2 kelape yg aku parut pakai parut biase. Separuh kelape pecah mase dibelah, so keje aku parut bahagian yg pecah. Pernah luka skali tuh. Lepas tuh nenek tak bagi buat lagi dah.

Slalunye...kelape diperah mase nak wat rendang/gulai.Kalo tak nenek simpan dalam peti ais. Ataupon nenek biar jek kelape tak berbelah, bile nak pakai baru kukur & perah. Disebabkan tuh jugaklah stok kelape fresh tak putus kat umah aku tuh:)

Bile arwah nenek meninggal tahun 2000, dah takde sape amik kelape lagi. Ibu aku la yg sibuk2 nak kelape. Tp, mule2 lepas mak die takde, menangis gak ibu aku nak kupas kelape nieh. 1st time die kupas kelape sendiri amik mase sampai 2 jam sebijik. Banyaknye habis kat menangis la. Sedih giler aku tgk ibu aku...

Dah 8 thn nenek takde. Bile ibu kupas kelape, aku tgk n leka...macam mase aku kecik2 dulu. Aku sibuk kumpul sabut. Kali nieh aku letak sabut tuh kat pokok orkid milik aku sendiri. Beza nenek ngan ibu, ibu tak suke letak kelape dlm fridge. Yg tak meneruskan adat nieh ialah aku. Huuu...penakut sangat nak pegang parang tuh! Tangan mesti tak steady!

Agak2...bile aku nak blaja kupas kelape nieh?

Friday, May 16, 2008

sha: happy TEACHER'S day


Aku lambat online arinieh disebabkan oleh kelas aku di pagi ari tadi. Pastu aku tertido. Bangun2, mengkomitedkan diri nak tgk Badminton, Piala Thomas. Hampeh punye Hafiz Hashim. Buat aku bengang jek. Sakit ati betul memikirkan yg org len dah bersungguh2 pulun nak menang (eh, aku cakap pulun ek...wah...sejak bile plak dpt vocab kedah nieh? hihi).


Malas nak cerite pasal Hafiz Hashim. Menyemakkan blog aku jek. Nak cite sal cikgu!
My 1st teacher and a teacher forever (pix).
My sweet and luvly ibu. Nieh la cikgu pertame dlm idup aku n akan jadik cikgu utk selame2nye. Dielah manusia yg ajar aku macam2. Dr dlm perut lagik. 1st skali, die ajar aku tgk bola. Sbb, mase aku dlm perut, mase tuh World Cup kat Itali tahun 1982. Pastu, die ajar aku membace. Sebagai budak, aku hepi sangat dpt membace pade usia 4 tahun. Then, die ajar aku subjek Muzik dr darjah 1 sampah darjah 3. Garang betul. Aku slalu kena marah sbb tak pandai men genderang (bukan tak pandai, tp tak outstanding). Then...darjah 6, die ajar aku Matematik. Asek kena rotan jek. Huwaaa...byk lagik yg die ajar- life, love, luck....everything. Tak len tak bukan...my ibu.


Ayah pun cikgu gak. Tuh lagik best. Aku rase kan, die la yg ajar byk perkare yg aku tak pernah pkkan akan digunekan di mase akan dtg. Mase aku kecik, die slalu ajar aku buat tulisan elok2. Walopon sampai ke besar tulisan aku tak secantik tulisan die, tp taklah teruk. Then, mase aku kecik, ayah slalu cerite pasal sejarah. Macam mane nieh boleh jd macam nieh n tuh boleh jadik macam tuh. Dulu, aku tak amik pot pon. Tp dah besar nieh dielah sumber rujukan aku. Hairan, dah lame tak jd cikgu tp byk sangat fakta yg aku akan ingat disebabkan die. N paling aku takleh lupe, bile ayah hadiahkan crayon n drawing block. Pastu ayah ajar aku melukis n mewarne. Antare kenangan yg terindah dlm idup aku...


Jd anak cikgu bukanlah best sangat. Slalu jd bahan perbualan org. Slalu jd kutukan org. Tak taulah ade ke yg jd jdkan bahan pujian, tp malas la nak tau part tuh. Tp...byk insiden2 yg menggelikan ati sepanjang jd anak cikgu nieh. Terutama skali bile dah besar. Slalunye bile aku kat public ngan ibu n ayah, ade jek anak murid dowang yg dtg salam. Ade plak yg recognise muke aku nieh sbg anak cikgu. Pernah skali ade dak kat opis kejar aku just nak tanye sal mak aku. Tah hape2 tah. Tp....what can I say. Itulah saat yg membanggekan aku sbnrnye:D


Aku? Cikgu? Yup. Aku pernah jd cikgu. GSTT-guru sandaran tidak terlatih. Tak glamer langsung name tuh. Pengalaman walopon sekejap tp byk n sangat2 bermanfaat utk aku kenang di mase depan. Antarenye, hari pertame aku mengajar, ade sowang dak yg sangat kurang hajar masuk ke dalam kelas tanpe salam n mempedulikan aku. Terus panggey kawan die utk isap rokok. Best akk? Sangat advance dak2 skang. Sapelah mak ayah die gaknye. Anak bangse aku lak tuh. Hampeh tul.


Tp yg paling sweet ialah apabile anak murid aku berjaya dlm peperiksaan n called aku. Mase tuh aku bukan lagik teacher dowang. Penat lelah aku akhirnye berbaloi gak. Ade sowang anak murid aku nieh, dak Cina. Form 3. Aku tiap2 ari ajar die sbb die macam lambat pickup satu topik nieh. Penat la die mengira depan aku waktu rehat. Pastu macam2 buku die submit kat aku. Respect aku ngan dak nieh. Asal2 nye dielah paling corot dlm kelas. Tibe2 satu ari mak die called n cakap tengkiu sbb ajar anak die. Laaa? 3 bulan jek. Tp, aku cam hepi sangat mase tuh. Tak sangke, org ingat kite:D


Ade beberape cikgu yg aku akan sentiasa ingat. Kalo boleh nak tulih sume...tp susahla kan. Antaranye Puan Hajah Zaleha-cikgu aku mase darjah 1. Sebab die la aku dpt basic knowledge-membaca, mengira dll. Pastuh, Mrs Param - yg merupakan cikgu ibu aku, bile ibu ade anak...aku plak jd student die. Dielah yg membuatkan aku ade skill bercakap ngan omputih pade ari nieh. N yg paling takleh lupe - Puan Hajah Tiarom: cikgu yg ajar aku mengarang. Puan Azmiyah - cikgu Prinsip Akaun aku yg tak mintak sesen pon walopon patutnye aku nieh dianggap pelajar tusyen. Kerane dowang, aku adelah aku pade ari nieh:D


N...utk kawan2...Azwa, Fatin, Eriy, Kak Azie dll (maaf kalo aku lupe!). Ari nieh ari utk kowang! (n perhaps....4 me 2. a bit.)

Thursday, May 15, 2008

cheryna all-time fav: sense and sensibility

2.00pm: Nieh adelah antare all-time fav aku. Sense and Sensibility. Jiwang ke? Alaaa...bace blog nieh pon org dah tau aku jiwang ke tidak! Hihik...Aku ade buku. Yg aku takde VCD or DVD mende nieh. Kite continue kendian...aku kena gi keje:D


6.26pm: I'm back! Hmm...aku mmg giler sangat ngan cite nieh. 1st mase aku tgk Emma Thompson yg berlakon, aku jd minat. Dr kecik aku rase ade kot beberape filem Emma Thompson aku tgk. Byk dah lupe. Tp yg takleh dilupekan ialah mase die berlakon Love Actually n mase die jd Professor Trelawney dlm Harry Potter. Asyiiiikkk...!!!


Aku mmg minat movies yg style die macam agak lame2 sket. One day aku tertengok iklan movie nieh kat Star Movies. Lame dah rasenye...awal 2000 kot. Ke akhir 90an. Aku tak ingatlah. Pastu ibu aku cakap, "Kak...meh tgk cite nieh. Mesti ko suke!" Kitowang slalu kongsi minat movie yg same. Kecuali minat terhadap Zombie Kampung Pisang jek yg tak same. Hihihi. So, aku tanpe membuang mase, tgklah movie nieh...belum pape dah layan dah....


Aku tertarik ngan care Emma Thompson berlakon cite nieh. Penuh penghayatan. Die berjaye menunjukkan emosi die melalui gerak geri...tak payah cakap banyak. N then...die bukanlah lawa sangat, so tarikan tuh melalui lakonan n bukan paras rupe (mind u, film Melayu asek2 Erra, Maya, Fasha or Nasha, kalo tak ade jek yg komplen. Tuh sbb wa minat Afdlin & Yasmin punye filem gak!).


Kalo nak kate dramatis, dramatis lagik style Kate Winslet dlm cite nieh. Maklumlah...die ade pasangan yg akhirnye kawen ngan pompuan len kerane harte. Kalo bace buku pon watak Kate Winslet lebih dramatik la sbb macam nak mati sume. Tp yg buat aku cam terpukau giler ngan cite nieh ialah watak Alan Rickman, Professor Snape dlm Harry Potter tuh. Dlm cite nieh die pegang watak yg totally different, iaitu watak laki cinta tak berbalas. Wahhhh..jiwang...hihi...


So, aku nak tulih sinopsis kang panjang sangat. Kowang carik sendiri dalam wikipedia pasal cite nieh, sure ade sinopsis. Or pergi ke kedai2 buku berhampiran, cariklah buku Sense and Sensibility karya Jane Austen. An absolute writer! Bahasa die best giler.


Ala2 litetature laaa....tp tak menghampakan. Klik di mane yg berkenaan:D

Wednesday, May 14, 2008

tags & awards: 5 perkara pertama yang terjadi dalam idup



Aku telah ditag oleh Cik Rynn utk wat posting nieh.

Ape ek? Ontahlah...meh aku ingat...

  1. Pertama kali melangkah ke alam persekolahan.

Mase tuh tahun 1989. Aku didaftarkan masuk ke Sekolah Kebangsaan Rahang, Seremban. Sekolah yang same ngan tpt ibu aku mengajar. Sehari sebelum ke sekolah ibu aku bawak jumpe amoi utk menggunting rambutku yg panjang mengurai ke paras bawah telinga. "Biar kemas." Kate die. Tak tau la bape banyak air mate yg meleleh2 mase tuh. Ayah pulak, kemaskan beg sekolah aku n potong kuku aku. Sakit yg amat! Nangeh lagik. Disebabkan asek nangeh jek, ibu n ayah pesan seribu satu pesan kat aku. Antaranye, jgn panggey ibu aku "ibu" kat sekolah, tp "Cikgu Zakiah". N lepas tuh, takleh jupe mak sampai loceng balik berbunyi...dan sebagainye. Takut betul. Biaselah...ibu aku nieh ringan tangan sket. Jgn tak ikut cakap die. Esoknye...dgn berbaju pinafore, berkasut SPARKS kilat2 n beg SPARKS kaler purple dari Bata, aku pon melangkah ke sekolah rendah. Org sume mak antakan, angkatkan beg dan sebagainye. Ibu aku wat bodo jek. Sebaik saje aku nampak cikgu aku, aku buat sumenye sendiri. Nak nangeh? Jgn harap...makan pelempang nanti! Hehehe...

Pertame kali masuk hostel

Abeh jek UPSR aku ditawarkan masuk SBP-Sekolah Berasrama Penuh. Taklah gempak pon. Biase jek. Tak paham apasal org bangge masuk SBP nieh. Kalo tak jadi org dah tua nanti, same jek masuk sekolah mane pon kan? So, mase ari pertame tuh....aku dianta oleh ayah n ibu. Termasuk Atuk yg beriye2 nak anta aku. Adoi. Sampai2 kat sekolah, bayar yuran. Perkare yg paling aku takleh lupe mase tuh...sportcheck. Aku didapati membawe walkman n kaset2 yg tidak sesuai utk pendengaran ke sekolah (Iron Maiden!!!). Ape lagik...kenalah ibu aku angkut sumenye bawak balik. Frust betul. Itulah...pertame kali-makan nasik kawah, kongsi tandas yg tak seberape bersih dgn org tak dikenali & mengalah dgn budak lelaki sbb sekolah tuh berat kat budak lelaki jek! Arghhh!!!

Pertame kali bergelar siswazah

Ecewwaaah....geli plak nak tulih perkataan siswazah. Tp yelah, abeh2 jek SPM aku ditawarkan mengikuti satu program....tp aku tak abehkan program tuh sbb bile dpt result aku terus dpt tawaran amik Degree express tanpe foundation/matrikulasi/diploma. Bajet pandai gaknye. Susah yg amat! So, 1st day nak ke dewan kuliah...aku sesat. Hihihi. N aku mule2 cam sangatlah tak biase, maklumlah...aku nieh tak seberape feminin. Ramai tul gals kat uni aku yg feminin gilos mase tuh! Byk yg aku blaja kat uni....termasuk la menukar penampilan sbg pompuan sejati:D Gaknye bile aku nak jd siswazah balik nieh? Menghitung hari nak sambung blaja....tak sabar nak ulangi gelaran yg same utk kali ke-2:D

Pertame kali online terus ke United Kingdom

Keje aku utk berurusan dgn org2 di UK. So, kat Cyberjaya nieh ade kemudahan & teknologi tuh...tuh sbb la ofis dibuke di sini. So...lepas training sume...aku terus live bercakap ngan org di UK. Kawan2 dah ramai pesan, org kat UK nieh ade macam2 telo...macam kat Mesia gak. Yg paling susah nak paham ialah Scottish sbb die suke telan urup...macam kalo kite sebut details....die sebut de'ails. Aku doa2 la aku tak dpt Scottish. Tgk2...Scottish yg tepon aku! Byk dose gaknye...Tuhan tak makbulkan doa aku mase tuh. Kelam-kabut aku nak layan...satu hapah tak paham! Tp skang....dah expert la....tak boleh lupe reaction aku mase tuh...lawak betul:P

Haaaa....yg ke-lime nieh paling penting

Pertame kali menghadapi kematian yg tersayang

Arwah nenek aku adelah org yg membesarkan aku dr dalam perut sehingga berumo 18tahun. Satu ari die batuk2 teruk n terus dimasukkan ke hospital. Tak sakit...batuk2....n dr kate die kena jangkitan paru2. 3 hari kemudian, ketika aku seorg diri menjage die di hospital...arwah menghembuskan nafas yg terakhir dlm pelukan aku. Katenye nak tido, jd aku ribakan. Tp tgh2 berzikir same2...tibe2 nenek senyap n terus tak bersuara. Kabut? Ye. Manusia palign disayangi dalam dunia dah takde. Smoga nenek dlm perlindungan Tuhan. Al-Fatihah.

So, sape aku nak jangkitkan virus nieh? Hmm...wait n see....kena pk dulu:d

Tuesday, May 13, 2008

sha: dunhill desire... a memory....


2.15pm: Dunhill Desire - Red. A memory. Aku nak kena gi keje nieh. Jap lagik aku update.

8.28 pm: Okeh...kite kembali dgn tajuk dunhill desire nieh. Belum pape dah dpt komen...bagus tul. Termasuk ngan tuan punye perfume nieh skali:P

Gambo nieh aku amik dgn menggabungkan jambangan bunga mase cousin aku kawen dgn perfume adik aku- Atan. Well...white daisy nieh kaler utk zodiak Libra...n dunhill desire plak? Meh aku nak cite sket...

Tahun tuh aku baru masuk keje fulltime. Final sem n aku ditawarkan bekerja di Cyberjaya nieh. So, aku terime lah...bukan senang nak dpt keje kan. Mmg byk dugaan n cabaran....tp aku sahut cabaran tuh. Nak dipendekkan cerite...di sini gakla aku bertemu seseorang. Malas gak nak cite perkenalan nieh...rasenye ade aku cite kat blog nieh dulu. Tp...perkenalan tuh akhirnye membawa ke date pertame. Aku sebut date sbb org yg ajak aku kuar tuh dgn suke atinye cakap, "This is a date."

Waktu aku mule kuar ngan org tuh...aku macam blur sket. Nak ke kuar? Taknak ke? Sbb aku mmg takde ape prasaan pon kat org nieh. Aku cakap kat ibu aku, boleh ke? Ibu cakap....bagilah can. Takkan terus2 nak reject. So...kitowang pon kuarlah. Date pertame die The Curve. Mase tuh...belum ramai org lagik tau tpt nieh.

Dalam ragu2...aku masuk dalam keta. Tetibe aku tertangkap satu bau yg sangat la best. Bau rokok ke? Macam bau Dunhill jek. Tp wangi lak rokok nieh. So, aku pon pandang la kat date aku kat sebelah nieh...die macam biase jek. Nak tanye pon segan. Baru pertame kali kuar nieh. So, aku diamkan diri. Sambil tuh...macam leka kejap...hish...sedap tul bau tuh! Aku ade terpikir, nieh ubat guna2 ke ape nieh...best sangat? Huhuhu...dahsyat tul syak wasangka aku kat org tuh...

Bile kuar keta, bau tuh ilang. Aku cam frust sket. Gaknye bau keta kot. Rase macam nak jek dok dlm keta tuh lame2...tp mane boleh. So, kitowang pon jalan beriringan. 1st spot...gi makan la. So, mase masuk kat tpt makan...aku cam ade bau sket2 bau tadi....tp tak pasti. Aku masih lagik malu nak tanye...sedangkan die mule bertanye aku itu ini n bukak cerite. Biaselah, ayat2 biase lelaki mengusha. Standard jek. Tak payah la aku nak cerite detail kan?

Lepas makan, kitowang tgk wayang. Aku pon dah tak ingat tgk cite ape dah. Pastu, tgh2 aku beratur nak beli tiket...aku bau lagi bau tuh kat belakang aku...aku pon pandang la ke belakang. Seorang jejake bemate sepet sedang memerhati aku sambil tersenyum. Die cakap, "Cam tak caye dpt kuar ngan Sha. Ingat Sha taknak." Aku diam jek...sengih jelah...malu gak nak jawab nieh. Tp bau tuh disturbing tul....

Masuk wayang. Bau tuh lagik. Aku teruskan tgk wayang...tp last2 aku tak tahan. Aku paling muke tgk si Sepet di sebelah aku. Die pon tgh tgk aku. Senyum jek. Cet! Tgk aku ke tgk wayang nieh? Aku dgn malu2 nye tanye...

Aku: Errr...nak tanye boleh?
Sepet: Ape die?
Aku: Ni....bau....er...err (gile pemalu aku mase tuh!)
Sepet: Bau rokok ek? Tak suke ke?
Aku: Bukan! Ade bau len skali...
Sepet: I pun nak tanye mende yg same nieh.
Aku: Ape die?
Sepet: U pakai perfume ape?
Aku: Elizabeth Arden. Apasal?
Sepet: Best. Jgn tukar perfume, k?
Aku: O...u suke perfume ke (baru brani sket)
Sepet: Yup...nanti jap lagi kite usha...I tunjuk perfume best, okeh?!
Aku: SET!!!! (1st time kitowang berbincang topik yg same)

So....lepas tuh die tunjuk kat aku, Dunhill Desire. Ade kaler biru n merah. Tp die pakai kaler merah. Yg bestnye, walopon die perokok Dunhill yg berjaye....tp bau nieh macam blend ngan bau rokok die plak. Best je...berjaye menawan ati ku ini...hihihii...

Aku sangat biase ngan bau tuh. Macam hepi sangat bile aku tercium bau tuh...kadang2 tak sempat die nak surprise aku, aku dah tau die ade kat situ. One day, kitowang bekerja berlainan waktu...maklumlah, pangkat die lagik tinggi dr aku. So, ape lagik...dok call aku tak sudah2. Aku pon macam windu aaa gak. Tp aku tak cakap. Tibe2 balik jek dr solat, aku nampak satu jersey rugby NZ All Blacks dilipat kemas atas meja aku. Macam kenal, tp sape tinggal baju nieh? Aku pon pegang baju tuh n terbau Dunhill Desire nieh. Kawan2 aku mule dok kaco aku dah. Hampeh tul. Aku bukak hp n dpt msg: "Syg, I noe u miss this smell. So, take this. Don't miss me so much, k?" Aku pon tersenyum lebar sepanjang hari.

Panas tak sampai ke petang. Satu hari insan yg dicintai hilang. Puas sume org mencari. Aku tak nangeh...dr sehari ke sehari....jersey All Black tuh aku belek dlm almari. Baunye kekal...lame. Wat ati sebak jek. Di tpt keje, mule ade yg pakai Dunhill Desire nieh. Tah bape kali aku terbau bau perfume nieh. Ade mase aku toleh...mengharapkan yg takkan kembali. Tp org len rupenye. Sampailah satu ari baru aku perasan...walopon perfumenye same, tp bau akan len sbb org berlainan. Effect perfume tak same.

Arinieh, baju All Blacks tuh ade lagik dlm almari aku. Tak dialihkan langsung. Adik aku plak....beli perfume nieh. Ntah nape...macam paham jek, die bagi aku pegang n bau perfume nieh bile balik. Hmmm....windu yg tak berkesudahan....

So, aku gabungkan daisies nieh ngan perfume nieh. Utk harapan yg tak kesampaian:)

Monday, May 12, 2008

sha: hanya kau yang mampu - aizat

Ku cuba redakan relung hati,
Bayangmu yang berlalu pergi,
Terlukis di dalam kenangan,
Bebas bermain di hatiku….

Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku….


Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku….

Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Aku cinta ooohhhhhh…
Aku cinta oooooooo…

* penulis blog nieh tak leh lupekan lag nieh lepas menonton konsert AF n dgr Nubhan nyanyi lagu nieh. Adehh....keje pon lagu nieh men dlm kepale...hampeh tul.

sha: pandora box

Errrr...gambo blur sket. Sowi...aku tangkap gambo2 nieh sume dgn menggunekan henpon...jd taklah lawa sangat. Walopon diedit, gambo seperti biase jek.


Tak senonoh kan? Aku pi letak kotak nieh kat sini. Rasenye...pompuan mesti tau kotak nieh kotak ape n mesti akan berkate, "Tak malu betul Sha nieh..kotak panty liner pon nak tayang kat orang." Well...ade sebabnye. Sbb aku nak cerite macam2 n cakap macam2 berkenaan kotak nieh. Sile bace sebelum membuat ape2 kesimpulan:D

Aku ade terbace satu artikel baru nieh pasal sowang lelaki yg bercerite sal kawan adik die yg dtg ke umah die. Die kate, awal2 tgk member adik die, mmgla cun. Ade gak niat nak merapatkan diri. Sehinggalah satu ari ketika die masuk ke bilik air n terjumpe satu 'makhluk' berwarne merah yg sangatlah asing di matenye. Jadi, si mamat nieh pon melupekan hasrat utk mendekatkan diri. Sbb:

1) Jename tuh bukanlah jename utk adiknye. Mak dah lame menopause.
2) Adiknye masih lagik solat jemaah bersame2. Yg tak ikut same, minah cun tuh.
3) Walopon die cun...tp bau Ambi Pur saje yg cube dihidunye kalo dekat ngan minah tuh.

Aku agak malu la bace artikel nieh. Yelah, sebagai pompuan, takkanla aku tak malu. Beberape insiden yg agak kurang manis mule diingati...lagik2 mase aku dok kat hostel dulu. N ade gak beberape insiden di tpt kerja! Soalnye, sampai bile?

Baru nieh aku tgk jename kat pasaran, macam2 offer. Terus terang aku katekan, makhluk2 dlm kotak2 di atas nieh pon aku beli sbb offer. Ade 100 keping dalam kotak Power Puff Girls. Hahaha. Jd, utk pemakaian..rasenye mungkin cukup utk paling byk 5 bulan, memandangkan aku akan pakai 20 keping sebulan. 10 ari lagik...mungkin style len plak. Huhu.

Pade aku, disebabkan offer nieh la sepatutnye, cerite2 macam nieh tak berulang. Sebab...sepatutnye kan, dah byk alternative len utk membuang memandangkan skang kit nieh dah dilengkapi plastik, n kebanyakan tandas awam ade special bin utk buang mende nieh. So, nape masih ade lagik yg buang di merate2 & memalukan kaum aku ye?

Mungkin, ade yg mengatekan...posting aku lebih memalukan. Tp inilah basic education yg aku rase kurang betul kat Mesia nieh. Sebagai contoh...bile cakap pasal education membuang, slalunye tak ramai pompuan akan ade education macam mane nak treat mende alah nieh. Dr girls talk, kadang2 ko pon heran nape kawan2/teman seperjabat tak dieducate dgn mende2 nieh. Masih ade yg amik enteng. Walopon dah tua bangke...masih tak reti.
Itu perempuan. Lelaki plak macam mane? Ooo...yg nieh yg paling funny. Aku slalu ketawe dgn separuh lelaki yg cover macho....lagik2 pasal mende nieh. Macam la berdosa sangat kalo cakap pasal mende nieh. Ade yg kate, itu hal perempuan, tak payah amik pedulil. Ade plak yg kate, tak payah la tau...bukan aku pakai pon. Ade plak yg kate, "Abg segan nak beli...menda pompuan tuh patutnye awak beli sendiri." Besok2...bile dah kawen, ade anak pompuan...sumenye diserahkan pade isteri utk mengajar. Tp kalo isteri takde, macam mane ek?

Ade gak yg wat lawak sal mende nieh. Aku ingat waktu sekolah dulu, ade sowang pengawas laki sekolah aku suke bebeno wat sportcheck beg skolah dak pompuan. Bile jumpe mende nieh, ditayang2nye. Melalui pengalaman aku plak, ade yg buat2 tanye mende tuh ape. Tah hape2. Tau ape jawapan ku? - "Tanye mak ko."

Kasar? Ntahlah. Terpulang pade pikiran kalian. Pade pikiran aku, sume org patut tau. Mmg antare laki n pompuan ade batas. Tp, kalo batas yg berdosa tuh boleh dilangkah, mende basic nieh tak boleh ke educate diri sendiri?

It's not about the culture...Baru nieh aku tgk Miss Congeniality 2 balik. Ade satu part bile heroien2 nieh konon2 sakit nak period. Yg detektif2 lelaki nieh konon macho....takde sape yg offer nak tolong beli. Last2...terlepas la dua detektif pompuan yg agak kuat mengelentong nieh kerane keegoan detektif2 lelaki td.

So? Ntahlah. Msg aku: Educate Yourself. Bukan utk sesape. Utk diri sendiri. Mane tau...utk anak2 kite di mase hadapan. Renung2kan dan selamat beramaaaallllll...Hahahahahaha...

Sunday, May 11, 2008

sha: happy mother's day IBU

sha: how i celebrated the mother's day.

Okay. Look at my pix. Gumok kan? So, no question kalo aku cerita pasal makan. Cuz aku mmg suke makan. N dats why aku gumok. Jd, sape2 yg berkenaan, kalo nak kat aku...terime lah aku seadanye. Ade pompuan mmg buruk lantak. Hihihihihi.....

Okay...this is my favourite cuisine #1 in Seremban. Mee Kari from Victory Restaurant. Nampak sedap? Tak sedap? Tak selera? Selera? Suke ati nak pk ape, sbb pade aku...SEDAP. Nyumm...nyum...


Mee kari nieh adelah fav aku sejak kecik agik. Cuz...inilah one of the places yg ayah akan slalu bawak bile my parents kuar gaji. Hehehe. Cuz my fam mmg giler sangat la ngan Chinese Food. Eh...tak jugak. Kitowang nieh Tekak Muhibbah. Mane2 pon okay. Tp selective jugak kalo nak pilih makanan sedap. N salah satu restoran makanan sedap ialah Victory Restaurant. Ade gak restaurant2 len...tp tuh kite cite edition len dlm blog nieh nanti.







Ape yg special pasal mee kari nieh? Sbb....die ade byk ingredients. Harga jauh lebih murah dr mee kari Melayu yg tak seberape ade isi tuh. Sedih kan, care org kite berniaga? Aku pernah makan mee kari Melayu. Sorry, tak capai piawaian langsung. Maybe, sbb mee kari nieh.Bukan nak puji Cina, tp kalo mee kari harga RM4 - ade ayam, kerang, fish balls, wantan, floating tofu, sambal goreng, cili potong....haahh...kecur!!!


Mangkuk besar. Mee segenggam penuh. Tp, aku akan makan dgn dua care. Bukan mee...bukan bihun. Sama ada makan dgn laksa or...mee plus beehoon. Baru ngancam! Inilah restaurant Cina Muslim yg antara terpemes kat Seremban nieh.


One thing yg aku nak share pasal bandar Seremban. Banyak bangse. Macam tempat len...tp mmg campur jek sume. Dats why Uncle Tony nieh sanggup tukar sume so dat die boleh dpt lesen MAINS (Majlis Agama Islam Negeri Sembilan). Menurut sumber lisan dr byk pihak, UncleTony tak boleh makan babi. Nanti macam kena sumpah pulak. Lagikpon, die sendiri kate, rugi buat bisnes org Cina aje yg makan. Kalo sume share...org Melayu n India dpt makan makanan Cina but halal n acceptable. Die tak pakai lembu, utk org India. N die takut nanti kalo letak lembu org Melayu curiga ingat daging babi.

So, ini adelah fav ibu aku. Arinieh Hari Ibu. Ak tak kaye nak bagi handbag or kasut or perfume dan sebagainye. Ini jek yg aku mampu....utk share ape yg aku ade. Rasenye, tak payah la kot aku nak blanje lebih2. Cukuplah dgn doa agar aku tak kan pernah menyakitkan atau derhaka dgn ibu macam cerite Cerekarama semalam.

N aku rase...ibu aku pon tau yg die sememangnye special di ati kitowang...no words can describe.

Selamat Hari Ibu, Cik Kiah!!!!