Monday, June 30, 2008

ingredient: sukun








Sukun.

Org slalu sibuk ngan pisang goreng, keledek goreng, dan sebagainye... Bukan aku tak minat pisang ngan keledek tp sukun adelah perberet aku...

Btw...sukun dlm gambo nieh berhias ngan bunga lily aku tuh sbb kucing aku dah patahkan sekuntum lil kesayangan hambe....cettt...baru lily aku nak berbunga, kucing aku wat jeles plak men kat lily tuh. Dah patah sekuntum, nasib baik ade lagik 3 kuntum...

Sukun nieh pemberian owang...yg memberi sukun ialah family fwen gaklah... Abg nieh mmg rajin bawakkan barang utk ibu aku. Nasib baik die tak nampak aku tangkap gambo sukun ngan bunga nieh...kalo tidak sah2 die gelakkan aku punye...Arituh dah kantoi tangkap gambo pucuk paku...huhuhu...

Nape aku suke sukun goreng dr pisang goreng? Sbb sukun goreng tak manis. Lagikpon sukun nieh die firm sket...pisang goreng kalo tak kena ngan gaye mmg memek abeh...potong stim nak makan jek...

Btw...mase aku tgh makan sukun nieh kan, adik aku bercerite pasal care kawan2 die makan pisang/keledek/sukun goreng. Macam2 care. Antarenye:

Makanan bergoreng dgn gula
Aku slalu dihidangkan ngan pisang goreng ke...keledek goreng ke...yg goreng2 nieh sume dgn gula bile aku ngan kawan2 pantai timur. Housemate aku dulu pon dak Ganu kan. Die kalo makan pisang goreng mesti amik gula punye. Kadang aku pon pelik gak, pisang tuh dah manis...apasal makan ngan gula? Aku ade gak ikut2 sket2 kadang2...tp tak selalulah. Itupon kalo pisang tuh masam2 sket. Kalo mende tuh manis macam keledek..takkan aku nak tambah gula? Sume ade preference masing2...tp rasenye gula bukan preference aku kot..cuz aku tak suke manis...

Makanan bergoreng dgn kicap
Dulu, sowang housemate owang Ganu, sowang owang Johor. Makcik aku pok kawen org Johor. Kalo mende goreng (termasuk tempeh), mesti dowang makan ngan kicap. Aku pon heran gak..sbb kalo macam sukun goreng nieh okaylah makan ngan kicap...tp keledek goreng? Nak rase masin n manis tuh serentak kot. Aku tak reti sangat la nak makan ngan kicap nieh..tp aku cubelah..Macam mane aku cube nak makan ngan gula.

Makanan bergoreng dengan kicap + lada + gula
Tumbuk lada sampai lumat, campur kicap, campur gula. Siap. Yg nieh aku boleh terime sket. Tp bukan sume org tahan pedas kan, so kena la kurangkan lada...bukan nak makan ngan ikan bakar. Walopon aku suke lada, aku tak rajin nak wat mende nieh...sbb aku makan pisang ke...sukun ke...keledek ke...sumenye KOSONG jek. Senang.

Mase aku dok bujang dulu...macam2. Gula, kicap, sambal kicap...sume atas meja. Nak wat camne, kawan2 dr merate tpt. So...ape jek care makan...sumenye aku bedal. Ape salahnye mencuba. Kitekan Malaysian?


* lenkali aku taknak schedule post lagik...huhu...dah 2 kali delayed!

Sunday, June 29, 2008

reading cadbury purple reign: part 1

Lame tul.Aku tak pernah amik mase yg begitu panjang nak bace buku. Tp buku nieh..aku bace about 3 pages per day jek. Sbb...aku slalu bace otw to work...tp disebabkan changes in my working hours....stress dan sebagainye...wat aku terlelap dlm bas. Nasib aku takyah nak kena drive ke pe sampai Cyberjaya. Nasib kena gi sampai ke pickup point jek...kalo tak..nangeh la aku nak bagi makan kat Tanker. Nieh pon dah mahal... Sure terlelap kalo kena drive sendiri.

The title of the book – Cadbury’s Purple Reign:
The Story Behind Chocolate’s Best Loved Brand. Ade Part I sampai Past 5. Aku baru abeh Part 1: The Rise to Prominence. Ade 4 chapter sume skali dlm Part 1. Saje...nak letak dlm blog things yg aku br dpt tau pasal Cadbury. Sape rajin...jom menyelam:D

  • Pade tahun 1831, John Cadbury iaitu seorang saudagar teh dan kopi telah berubah arah utk menjadi pengeluar koko. (amik pendekatan berani mati utk tukar arah kepade sumthing yg len dr kebiasaan...ini yg wat aku rase kagum sket)
  • Duti import utk koko satu mase dulu sangat mahal, jadi tak ramai yang nak jd pengeluar koko. (sbb dowang tak tanam koko sendiri...tp nak wat bisnes koko...yg nieh pon wat aku impressed gak...think outside the box...)
  • Pesaing utame Cadbury satu mase dulu bername Fry – satu company yg dah establish. (bukan senang nak buat bisnes yg org len ade and kemudian nak jd lagik outstanding dr otai2 dlm bisnes tuh kan....)
  • Bisnes John Cadbury taklah successful sangat – die pass kat anak die Richard n George Cadbury (tuh la yg best kalo ade anak2 laki pade zaman itu...tp skang nieh kalo pass bisnes kat anak pompuan pon rasenye okay dah kan?)
  • Adik bradik Cadbury mengembangkan bisnes dgn harta warisan emak dowang yg berharge lebih kurang £5000 kepade setiap sowang anak. (zaman tuh pade aku amount nieh dah kire byk la nieh....tp utk bisnes....hmm....amt nieh sbnrnye sempit jugak...tp dowang berjaye kan. Tuh yg best tuh...)
  • George Cadbury tak beli sokkaba dan tak minum tea/coffee sbb nak jimat duit utk bisnes. (impressive, sbb die boleh pk mende sekecik tuh utk berjimat....aku rase pasni aku pon jd beli byk sgt mags and gi Starbucks lagik....hehehe..)
  • George lagik byk spend time dr Richard ngan business sbb die tak kawen & sbnrnye bercite2 nak tanam teh kat Himalaya tp sacrifice utk bisnes bapak die (ade mase...mmg kena korbankan cite2...hmm...)
  • Richard plak nak jd draughtman tp kena lupekan cite2 sbb bisnes coklat.
  • Halangan utame pengeluar koko satu mase dulu – lepas koko di pisahkan dr kulit, koko mengandung 50% lemak yang menyebabkan gastrik. Takde resepi khas utk koko waktu tuh. Koko pahit. (so, koko secare raw...tak digalakkan la kan!)
  • Pengeluar koko yg terbesar waktu Cadbury diwujudkan – Van Houten. (van ape yg boleh dimakan? Van Houten!)
  • Coenraad Van Houten (tokei Van Houten) ade mesin khas utk press koko & mix koko dgn garam alkali utk rase lebih baik dari Cadbury. (R&D VH lagik bagus dr Cadbury sbnrnye pade waktu nieh)
  • George akhirnye menggunekan segale duit yg ade utk dptkan mesin macam Van Houten. (but Cadbury yg jd pakar copycat nieh lagik berjaye ubah suai...and dats why akhirnye die boleh overtake)
  • Product pertame Cadbury ialah - Cadbury Cocoa Essence –serbuk koko.
  • Punch – line Cadbury yg pertame ialah – “Absolutely Pure, therefore the Best” (hmmm....macam Gaya, Mutu, Keunggulan plak....hehe)
  • George ade 4 org anak lelaki yg menolong dlm bisnes bile Richard mati, George Jr jd chemist and sentiase wat penyelidikan pasal koko. (baguslah ade sowang yg bagus dr segi research nieh kan, when u trust ur product, others will trust it too....hmm..now I sound like Cheryna Trump lak....hihihi....)
  • Penambahan susu - sumber alkali asli akhirnye menyelesaikan masalah rase coklat- next product – Dairy Milk Chocolate (dari coklat pahit...last2 tambah susu. Baru best...dats why la dowang paggey Dairy Milk Chocolate)
  • Disebabkan permintaan chocolate in boxes kat France, Cadbury tukar packaging dlm kotak yang ade gambo2 hasil lukisan tangan (bermulelah era box of chocolate...)
  • Lepas dpt resepi yg sesuai, akhirnye Cadbury launched Chocolate Biscuit – product terhebat die mase tuh laaaa – (lepas dowang dah dpt ubah suai rase coklat, dowang cube cari jalan buat coklat yg portable plak...utk senang dimakan...)
  • Kilang Cadbury yg strategik telah membuatkan Cadbury akhirnye mengatasi pesaingnye Fry...sbb kilang Cadbury lebih dekat dgn tpt keretapi and sungai dekat Bournville.(In other words strategy utk Place telah berjaye...inilah punca kejayaan Cadbury sbb boleh cut cost utk transportation.)
  • Robert Owen...org yg memperjuangkan hak2 pekerja telah mempengaruhi care Cadbury melayan pekerja. (mule la ade suggestion box kat kilang sume...and kerane Robert Owen la kite ade Hari Pekerja and Labour Law)
  • Cadbury akhirnye buka ladang koko kat Gold Coast, Afrika utk supply koko. Fry plak tak dpt nak wat camtuh....so, kurang successful sket...(walopon part nieh aku cam bengang sket sbb style tulisan die macam dasar penjajah abes....tp at least die ade idea kan....)
  • Cadbury pade asalnye menggunakan khidmat pakar pemakanan utk promotion (so, org tak payah risau la nak makan coklat...brilliant choice)

Seingat aku...ade 4 principles in marketing – Place, Price, Product and Promotion. Bace buku nieh part 1 pon dah hampir cover sume. Napelah aku takde buku nieh mase aku blaja dulu...huwaaaaaaaaaaaaa....(buku nieh lom kuar lagik mase tuh...). Long way to go utk buku nieh...baru part 1 pon dah berkobar2 semacam jek...Mase je yg tak mengizinkan sangat...Kan best Adabi ke, Tamin ke kuar idea wat buku macam nieh?

Saturday, June 28, 2008

sha: give me a break

Give me a break.

Kalo aku boring, and nak lari dari ramai org n hassle...aku lepak sini. Gimme a break....I need to be alone....at least 4 a while...

Penat. Bukan seronok tau keje jek. Mmg la bukan aku sowang yg keje dlm dunia nieh, but with the common practices in most places & working environment in Malaysia, nobody will understand what I’m going through. And nobody will support. Except my family, of course.

Arituh...aku lepak Starbucks. Reason? Cuz aku tak la slalu sangat pakai internet, ade pon amik la yg kat kafe opis nieh time lunch....so, meaning....aku surf betul2 time weekend. Itupon mostly aku dah prepare most of my postings...senang aku gunekan time lunch aku surf blog org len...Purpose of having internet at home? None. Sbb...terlalu ramai user kalo adik2 aku balik nanti. Sure ade yg gadoh nieh kang. Kalo adik2 aku takde umah plak...aku jek. Aku mmg kaki internet. With lesser time to sleep now...jgn galakkan aku ade internet. Bahaye...I need to reduce the surfing time with immediate effect!

Aku tak jupe org pade waktu biase...sbb aku keje. Aku tak mengula...sbb aku wajib keje ikut hours aku. But still, sum people just won’t understand. Keep on badgering my parents’ lives. (kadang nak merayu tolong jgn tanye soklan macam...especially to my mum! Parents aku bukan sihat macam dulu). Just because aku keje malam...balik2 soklan yg same ditujukan kat parents aku nieh. Abeh...takkan la aku nak terbalikkan hukum alam? Matahari terbit di timur, bukan di barat....dah aku keje UK time...aku nak wat camne...rezeki aku ngan org sane...

Gaknye sbb aku the eldest, parents aku masih ikut flow nak membesarkan aku. Alhamdulillah bile time adik2 aku diowang tak payah nak jd cam aku. Saingan semase membesar, tak payah cite lah. Alhamdulillah result aku okay...kalo tak manusia2 yg suke compare nieh mule la sibuk.

Now dat I’m a grown up woman...with a career and a life (and hopefully with assets in future), I still have ambition. Macam la these people tolong aku mase aku membesar kan? These people bukan amik tau bile aku let go of my ambition to go abroad. Skang aku dah ade peluang. Let me take it laaa...Cite2 aku nak gi Dublin tak lepas. Tp Alhamdulillah...with MSC, at least 50 mat salleh cakap ngan aku everyday. From a homemaker, prisoner to even football player...aku dah pernah ade conversation. I dun have to go there to do all dat. I’m so thankful...tpt nieh gak yg proof kat aku, even a Malay girl...yg pakai tudung...gemuk....sepet....boleh dpt compliment & recognition...from Mat Salleh lagik tau!

Mase aku tgh dok boring org kaco parents aku, aku terserempak ngan ex Vice President aku, a British guy. I was on the way to my locker, tibe2 die tepuk bahu aku.

Mark: Hello Sha...how are u?
Aku: Hey Mark...i'm gud...how's the US process?
Mark: Hmm...I'm still getting use to it. Oi, it's late. What are u still doing here, luv?
Aku: Ermm...have u forgotten? We are opening until 9pm now? So...I'm going back at 3am...
Mark: Oh really?! U have started the new hours now, eh?
Aku: Yup!
Mark: Are u okay with the hours, darlin'?
Aku: ...(aku senyum jek la....pls understand)
Mark: U always been the brilliant one. I hope there will be more awards to come...
Aku: U remember?
Mark: I remember all my good staff, Sha. And the cheeky ones too. Remember when I gave u ur award last time? U called me Peter Crouch. (he started laughing).
Aku: Ouch...dats not a gud memory...
Mark: It was. Keep up the gud work, luv...
Aku: Thanx Mark.
Mark: Cheers...

Bape banyak gaji anak ko tuh? Die keje macam tuh tak bahaye ke? Nape tak cari keje len je...banyak lagi benda lain boleh buat? Alaaa...keje tuh tak glamer, ramai org keje tuh? Anak ko tak boleh cakap omputih agaknye ni. Tuh pasal tak dapat keje len kot? Die tak kawen boleh la....besok dah kawen? Anak ko tuh bile nak kawen? Die keje macam tuh...tuh sbb tak jumpe jodoh? Alhamdulillah...my parents are so patient. This absurd mentalility will never make their love waivered....even for a tiny bit:D

Thanx Starbucks....for creating a space for me to breathe...

* schedule posting tak menjadi...posting delayed...

Friday, June 27, 2008

sha: anchovy pasta

Anchovy Pasta-my lunch. Kalo sebut "lunch" it can be anytime laa...maklumla..sume ikut calendar negara masing2. Though we are Malaysians...but we have to follow other country's clock...which is sumtimes..exciting. sumtimes tiring...sumtimes annoying....dan pelbagai ing lagik!

Harga benda nieh RM6. Banyak nieh. Yg nieh aku makan sikit jek, lebih bawak utk adik aku. Tuh pon die kate byk. Tp mmg berbaloi la. Cume rase tuh jek...bukan sume org suke.

Bygkan tuna anchovy yg masin jd base utk pasta. Ade yg suke, ade yg tidak. Ramai yg tidak. Guess ape aku wat ngan pasta nieh? Aku suh brade yg wat pasta nieh letak cili api...eegege...adjust sket. Walopon kdg2 teringat iklan org potong cili kat 5 star restaurant...aku tetap wat gak. Pedulik ape kalo takde kelas...dr takleh diterime tekak, baik aku tukar care aku:D

Aku nak cite ape ek...oh yee..dah lame aku tak cite sal customers aku kan. Aku telah bercakap ngan 3 pompuan kerek:

1. Miss Toilet Papers
Miss Toilet Paper nieh...marah aku sbb die takde duit. Paksa aku bg die macam2 sedangkan die tak layak. Tau ape alasannye? Bile die takde duit, die takleh beli toilet paper. Bile die takde toilet paper, die takleh nak uh-uh. Ape daaa...tak professional langsung. Kot ye pon nak ade financial discussion, elok2 la cakap. Nieh la yg sum of us kate bagus tuh. Ni la yg sum of us nak ikut...jd omputih. Patutla ade yg ikut tuh jd bangang. Gaknye ikut yg macam nieh la kot.
Antare ayat2 die kat aku - "u're freakin' stupid, aren't u? i told u i dun have any money. not even for toilet rolls!"pastu..aku cakap elok2...die dispute lagik..."for god's sake! i dun have toilet rolls, damn u!" Laaa..why dun u be a bit creative?

2. Mrs I'm Not A Blond Bimbo
Aku tak tau ape prob die. Bile aku cakap, die tuduh aku anggap die bodoh. Padahal aku langsung tak kate ape, just bagi sum hints and tips to look into her own problem. Dahla aku yg bg suggestion, nak mengira sume utk die....tibe2 die kate, "I'm not a stupid blond bimbo chick, ok? I know u think blonds are stupid," Aku cam blank jap. Ape kena mengena ngan blond lak nieh? Pastuh die sambung, "U know...I'm not blond. So, I'm not stupid. So do u." Haiii...ade masalah ngan org blond ke? Hmmm...aku rase aku paham masalah die. Kadang2 aku pon same. Tp aku takde masalah ngan blond chicks. Aku ade masalah ngan karat yg terhasil di rambut2 org2 yg berkulit macam Pak Samad, Mak Jah, Pak Dolah dan Wan Senah. Ade paham? Okeh...maksud aku....kalo dah kulit karat, pandai2 la pilih kaler yg tak karat. Kaler rambut tak salah...tp kalo dah rupe ungka...tuh yg salah. Huhu..

3. Miss I Need To Look Sexy
Argghh...ade lagik ke org yg nak berubah demi boyfriend sehingga kehilangan segalenye nieh? Argghh..maybe aku jek yg bangang tak reti bercinta. But have u ever met someone who spends all the money just to buy lacy stuff just 4 the partner to be in the sexy mood all the time? Geli aa. Dats what happened. Dumb. Everytime aku discuss finance, die discuss boypren. Erghh.."I do this 4 him,u noe" Adoiii aiiiii...geli. Bowing. Bangang.

I still prefer to put chillies on my pasta. Biarlah...pelik. Biarlah kalo kampung. Tp aku tak letak otak aku kat lutut nieh...

Thursday, June 26, 2008

sha: a plea to my lover

Kami suke tin aluminum..
WangWang…WangWang….

Dipetik dari filem Buli:
Kereta Nasha Aziz rosak. Seorang uncle yang menaiki basikal dgn muatan old newspaper dan besi buruk datang untuk menolong.

Uncle: Sekarang ini besi kaler apaaaa? Kaler apaaaaaa???!!!
Nasha Aziz: ???
Uncle: Kaler besi. Kalo Tuhan mau perempuan bikin ini kirja...ini besi sudah tukar kaler pink.

Baru nieh kitowang tukar absorber Tanker. Kesian Tanker, die kan dah tua. Byk yg perlu ditukar. Drive shaft pon kena tukar gak. So, parts lame sume kitowang bawak balik laa…letak depan umah…takkan nak bawak masuk plak kan…

Kat blakang umah kitowang yg org sangkekan selamat (sbb ade guard and dalam kawasan sekolah), ayah aku letakkan tungku2 utk memasak kepunyaan arwah nenek aku. Ade gak la sebuah kuali besar…kawah. I have to admit….umah aku mmg kecik. Tapi tuh jela rezeki yg aku ade wat mase nieh…aku takde stor khas nak letak brg macam rumah Pak Lelah...anak Tok Awie tuh...sbb aku bukan org kaye macam die...

Yelah, aku nak gi keje kena isi minyak pakai duit sendiri (lagi2 la golongan eksekutif bank nieh mane de org nak pedulikan utk naikkan gaji). Lepas harge minyak naik, Tanker makan sehari RM40. Kadang2 aku sampai bercakap ngan tanker, “Tanker, ko jangan makan banyak sangat minyak...kesianla kat aku,” Tp Tanker tunjuk muke. Kalo aku tak bagi die makan sampai RM40 seari,nanti die herotkan mate die kat signal E. Kalo Tanker tunjuk E...susah. Kang camne aku nak balik keje malam2 buta...So, last2 aku cakap kat Tanker, “Takpe aaa...aku bglah ape aku ade, Tanker...jgn ko rosak teruk dahla ye... gaji aku cukup nak isi minyak jek stakat nieh. Ujung bulan nieh, road tax ko abeh, kan. Tolong la jgn tambah kos maintenance plak, pening aku nanti....”

Kadang aku wish aku kaye macam Pak Lelah, kan best. Tak payah beratur kat petrol station. Tak payah nak kira note RM10 dalam tangan. And tak payah la nak kuarkan last RM50 note dlm bank dan sedekah kat petrol boy. Yg paling penting...tak payah la nak rosakkan plastik cr card Tp beberape arinieh kena pandai2 la bajet cash & menambah bebanan kredit sbb cr card tak laku dah. Harap2 aku tak payah jupe agent AKPK lepas nieh....huhu...Kalo la aku tak payah pk the simplest but the hardest thing macam Pak Lelah...kan best? Kalo aku ade elaun keraian, kan best? Tuh laaaa....dulu ibu suruh blaja pandai2....suruh tukar profesyen...taknak. Skang tgk Pak Lelah...die ade drebar, aku ape ade? Balik2 menempek muke kat Focus Energy Sdn Bhd (alaaaa...company yg lambang kerang warne merah-kuning tuh!!!!) yg sesak tuh...Tak men dah V Power..amik jek nozel ijau tuh...huwaaaaaaa....

Ayah aku masuk spital arituh. Seingat aku, dulu kalo masuk spital gomen....taklah byk sangat nak bayar. Tp br nieh...kena plak bayar. Utk operation yg takdela serious sangat...dan penginapan selame 3 minggu, oklah kot bayarannye. Tp ayah aku kuar spital tgh bulan lak...so, diam jeklah bile nak bayar bil. Ayah dgn Tanker, mestilah ayah lagi penting kan...tp dlm ati bertanye gak...kalo staff yg ade guarantee letter pon bayar byk, macam mane org keje prebet cam aku nieh gaknye? Hmm...tibe2 bersyukur plak keje ngan penjajah. Ade gak die nak cover insurance aku....

Mase ayah masuk spital, jarang org ade kat umah. Make, berlaku laaaa kecurian. Segale besi2 di luar umah telah pon dicuri. Alhamdulillah, dgn duit yg diberi oleh gomen kepade sekolah gomen utk dibayar kepade guard2 menjage sekolah...masih boleh lagi berlaku kecurian di dalam sekolah. Segala tungku2 dan kuali telahpon ilang....takde lagi kenangan dan peninggalan...

Which left us with dat absorber....haaa...sebelum hilang, baik kitowang trade mende tuh ngan duit. So....gambo di tepi adalah gambo aku di tpt pengumpulan besi. Kire2 lepas timbang sume...dapatlah Tanker makan 2 ari...Alhamdulillah....kalo Tanker makan, maknenye lepas la rezeki adik2 aku nak gi mamak dgn aku lepas keje utk tgk bola...

Untung betul jual besi. Untung betul jadi penjenayah. Duit sume free. Macam Pak Lelah pun untung gak.Despite penjenayah dpt duit free, Tanker tak makan...and aku pon bajet2 nak makan...Pak Lelah masih dgn senyuman “charming” nye bile kuar kat tv. Patutlah org kate die romantik, kan...(boleh idup ke dgn senyuman tuh kalo dah sampai tak makan....)

Wednesday, June 25, 2008

flowers: lily









My lilies finally bloomed. Hepinye aku. Sejak aku tanam lily nieh 2 thn lepas, die belum berbunga lagik. Sbb..aku tanam dr bebawang die yg dah dipenggal...so, nak tunggu berbunga..kena tunggu la daun bercambah, pastu daun tuh pon makin ari makin panjang. Then, tunggu la daun len tumbuh satu persatu....Huh...lamenye proses.

Aku tanam 2 jenis lilies dlm so-called garden aku yg kecik nieh. Ade spider lily, yg biasenye kite jumpe tepi2 jalan. Org panggil bunga bakung...warne putih. Aku letakkan sekeliling pokok sirih yg ayah aku tanam.

Pastuh, lily dlm gambo nieh.Yg nieh ibu aku bagi.Warne peach. Aku mmg minat sangat lily nieh..sbnrnye yg paling aku minat skali yg warne putih ataupon yg ade outline purple, macam yg aku bagi kat ayah arituh...tp aku tak jumpe lagik lily kaler nieh utk ditanam. Nak beli plak, aku tak jumpe lagi nursery jual. Maybe tak glamer kot.

Sepanjang aku bela lily nieh..ade satu cabaran paling besar yg menyebabkan aku susah sangat. Lembu yg dtg dari estet. Yg dibela bukan utk tujuan sembelihan tp tujuan keagamaan dan susu. Disebabkan umah aku takde gate and takleh ade gate, lembu2 slalu berkeliaran di sekeliling umah aku n makan banyak pokok2 aku. Boring tul. Takde sape wat ape sal lembu nieh sbb jiran2 aku tak tanam ape keliling umah, so no loss. Aku nak marah kang, dah makanan die...

Ini adelah antare bunge yg aku suke selepas hydrangea. Lily slalunye ade dlm occassion yg penting2 dlm idup aku:

1. My buffday
1997. Umo aku mase tuh 15thn. Gi outing ngan kawan2. Kebetulan buffday aku ari Sabtu.Princess Diana passed away about a month b4 my buffday. Sape2 yg recall, atas keranda Lady Di ade sejambak lily putih yg sangat cantik. Aku sangat impressed ngan lilies tuh..aku beli n simpan sume gambo kerande Lady Di:D Aku wish satu ari, kalo aku ade duit...I'll buy myself a big bouquet of white lillies. Exactly like dat. So, satu ari mase gi outing, aku nampak satu florist yg ade bunga exactly macam dlm gambo tuh. Aku gi kat florist tuh, tanye. Die kate, RM8 4 a stalk of lily. Aku diam jek. Duit banje aku sikit. RM8...banyak lagik yg aku leh wat dgn duit tuh.
Ari aku outing, tgh2 aku makan...tibe2 kengkawan aku menghadiahkan sejambak lily...macam dlm angan2 aku. Lily putih! Balut ngan wrapper purple! PERFECT! Kate kawan2 aku, sowang bagi aku sebtg, jd...ade 7 btg..cukup utk buat sejambak. Aku senyum jek sepanjang ari..itulah adiah buffday yg aku takleh lupekan dr kawan2 aku...


2. My graduation
2005. Aku grad dlm keadaan yg aku tak byk sangat duit. A day b4 grad...aku sbnrnye dah sayu. Ibu br kuar spital. We were on a very tight budget at time. Keje aku tak stabil sangat. Aku dah prepare diri aku dgn tak ada bunga utk graduation. So, surprise tak bile parents aku tibe2 bg aku sejambak bunga lily kuning arituh? Of course. Rupenye...duit bunga tuh adik aku dah preparekan awal2 fr his fast-food job's wage. Dat was the most touching moment in my life;)


3. Father's Day
Dis year. As a symbol of my thought, I put a lily in the middle of the dad's carnation bouquet. Ayah n ibu la yg menemankan aku dlm susah n senang...n dowang la yg dok tolong aku tanam pokok2 lily aku nieh kat taman tuh. Thn nieh, pokok2 lily aku dah berbunga. Yeayyyy..

Aku boleh tgk bunga nieh searian tanpe jemu...my precious!

Tuesday, June 24, 2008

sha: it's rainin...

Hujan. Bile hujan…aku akan ingat macam2 benda.

Gambo nieh aku amik mase hujan lebat sangat kat Seremban. Aku nak gi keje. Pastuh…aku nampak air menitik2 kat tingkap…aku jd cam sedih sangat…. kena plak ngan lagu Dunia Batinku kat dlm radio mase tuh...puding kastard betul....cettt...huhuh....

Aku teringat bile aku dpt tau Sepet nak pindah kat KL. Aku tak tau nape, tp ape berite sal die masih bagi effect kat diri aku. Nak kate aku jenis yg macam tuh…bukan aku tak pernah kapel ngan org len sebelum Sepet. Dulu, kalo aku dgr pasal ex aku si Ganu tuh…aku asek rase nak marah. Tahla…sampai skang aku rase nak pancung die. Ade mase, aku rase kosong, macam dlm ati nieh berkate, “Lantaklah. Gi mampus…” If only I can erase everything yg ade pasal die tuh.

Tp dgn Sepet, aku takleh wat camtuh. Dah lama break nieh...tp aku langsung takleh nak marah ngan die. Aku kalo bole…sebolenye jgn amik tau. Tp I cannot help it. Bile taknak tau tuh la lagi aku nak tau. Aku macam nak sangat tau. Then, mule la nak marah2 diri sendiri. Ape la kena ngan aku nieh….

Aku sbnrnye sedih bile die takde keliling aku lagi. Back in my mind…aku nak gak kalo ade ke awek2 yg lawa2…yang baik2 kat KL tuh yg nak kat die. Biarla die ade teman. Taklah die lonely sangat. But on the other way around…sbnrnye ade mase aku rase macam taknak ade org replace aku.Cet…tah hape2 la aku nieh. Imagining yg dat gal will feel what I used to feel...made me feel...restless.

Kusut. Bile pasal die, slalu macam nieh. Kusut yg boleh bagi aku tak aman. Kusut yg ade mase leh wat aku hepi. Kompius betul laaaaa!!!!!

Aku ingat lagik…mase die tibe2 carik aku. Mase tuh dah setahun kitowang breakup. Tibe2 die dtg jumpe aku. Aku rase aku ade cite dlm blog nieh. Bile tah. Byk die cakap ngan aku mase tuh. Tah hape2 tah. Aku dgn beraninye tanye die mase tuh:

Aku: Have u replaced me?
Dia: Boleh ke Sha? (lepas tuh die pandang muke aku….and....erghhh…I hated it when there was no sense of lies…it made him looked innocent!)
Aku: Alaaa...boleh je kan. U dun have to ask me...do as u wish.
Dia: Bukan senang nak replace u tau, Sha...
Aku: Tapi mesti dah ade kan…
Dia: Tell me, how am I supposed to replace you? (die senyum)
Aku: U know the answer. C’mon laaaa..a guy like u…
Dia: U dunno what I went through, k…

Yup…I dunno what he went through. Nobody knows. Bile die ilang, sume org ingat jawapan tuh ade kat aku. Fact is, aku tak tau…Aku sendiri clueless macam org len. And from the day he went missing….I’m missing him more and more everyday…

I’m goin’ nuts. Not making sense at all. Posting ape nieh?

Monday, June 23, 2008

ingredient: petai





Justify Full
Petai. 5 papan RM2. Mase aku dok area Lembah Kelang, 3 papan dah RM5. Tak caye? Suke atilah. I came across dis price mase student. Aku teringin giler nak makan petai…gi la pasar malam. Tanyelah si penjual petai…brape harge petai seikat. Die kate, “ 5 riyaaaa..dik…” Aku pon bla jeklah. Takkan aku nak bli petai RM5. Utk harge macam tuh, tak berbaloi. Sbg student…RM5 bermakne duit makan utk 2 ari?

Tak lame lepas tuh, kuar pasal petai kat Majalah 3. Tunjuklah kesusahan pemanjat petai. Hmm…aku mule memahami kenape petai itu mahal. N semenjak itu, aku taklah kisah sangat ngan harge petai nieh…kalo dah teringin beli aje. Tp tgk la bajet dulu…kalo boleh, tahanla ngidam tuh…

Petai dlm gambo nieh adelah petai padi. Nape name die petai padi…sbb die kecik, rase pon lemak sket. Kadang2 dlm marah2 aku kena dok kat area outskirt nieh, ade time2 nye baik gak. Contohnye, harge petai taklah mahal sangat kan. Petai lawa lak tuh…so, supply petai aku tak putus la…sentiase ade…

Aku beli petai baru nieh...sume skali 3 ikat. Seikat 5 papan. Aku singgah tepi jalan bli kat org asli Kampung Sebir nieh. Asli nieh dah kawen Cina, so...cakap Cina jeklah. Aku pon blur mule2 bli petai kat die dulu. Aku mintak petai, die cakap Cine. Aaaaaa??!!! Ooo...lepas aku tgk ipar Cine die barula aku paham...Tp ngan asli nieh senang bargain. Aku mintak 3 ikat RM5...die bagi jek...

Petai boleh dimakan dgn macam2 care....tp ape jek care makan petai...sumenye aku suke...

1. Petai mentah
Belah mate petai n makan ngan nasik. Raw....tp nieh la style paling aku suke.

2. Gulai petai
Kikis kulit ijau yg nipis kat petai tuh. Gulai ikan dgn ikan kulit2 skali. Lauk yg slalu arwah nenek aku masak. Nieh la style yg paling aku suke skali. Nyum...nyum...(typical N9 style laa...)

3. Petai dengan cincaluk
Nieh pon style yg aku minat gak...cincaluk is my most favourite dish among all kat Mesia nieh...petai plak sayur fav aku...so, petai plus cincaluk....PERFECT.

4. Petai dengan sambal belacan
Yg nieh pon best...tp slalunye aku mesti nak ade telur asin or ikan kering. Tak payah lauk grand2....yg nieh kalo ade sume pon...dah perfect....

5. Sambal tumis petai dengan ikan bilis
Pon best gak...lauk pilihan utama utk nasi lemak.

6. Sambal tumis udang/sotong dengan petai
Satu lagik side dish nasik lemak yg aku suke...cakap jek dah leh rase lapar...hehe...

7. Pari/ikan bakar dengan petai
Nieh slalunye aku jupe kat restoran Cina. Dulu, sblm aku bz terlebih n jadi obese nieh..aku slalu kuar lepak lepas keje. So, kitowang slalu gi Asia Cafe kat Subang. Salah satu pilihan makanan kitowang ialah pari bakar. Plus petai. Hmm...best...

8. Petai ngan budu
Sape yg dah lame kawan ngan aku mmg tau aku hantu budu. Tp petai ngan budu nieh aku letak last sket cuz cincaluk comes 1st:D

9. Petai rebus/celur
Kat restoran, jarang dowang jual yg mentah. Slalunye dicelur. Bolehlaaa...tp rasenye tak ori sangat...

10. Petai bakar
Yg nieh kalo rajin jek...aku gather skali cincaluk, budu, tempoyak, sambal belacan...tak payah makan nasik. Petai ngan Malaysian special sauces...hehehe....Kalo Jepun sibuk ngan edamame dowang, let me eat petai like edamame, lagi syiok kan?

Ade satu insiden makan petai yg aku takleh lupekan sejak kebelakangan nieh. Aku makan petai sebelum gi keje. Aku lupe laa...so aku gi keje cam biase. Sampai opis, aku gi tandas...buang air kecik. Pastuh aku flush n balik tpt aku. Sampai opis, one of my non-Malay fwens (bukan Cina or Melayu...tp...) komplen kat aku:

“These cleaner makciks, they dunno how to clean up the toilet lah Sha! So smelly u know...I went just now, I smell sumthing funny. The toilet was clean...ok...but sumthing went weird la Sha....Dunno what was it...!!!”

Aku nak tergelak dlm ati. Bau petai aku tadi masuk tandas....hai...tak civic minded betul aku nieh...since then....aku be careful sket:D

Adik aku plak ade satu experience yg sangat best. Bersolat tarawih di sebelah seseorang yg baru lepas bukak pose ngan petai. Hehehe...harummm...terutama skali pakcik tuh jenis bace doa iftitah jenis berbisik kuat...hahaha...terpakse la adikku tukar saf...

Cakap sal petai nieh kan...aku pernah bergurau ngan adik2 aku mase aku sekolah dulu. Adik aku tanye, “kakak, boyfriend macam mane yg kakak nak?” Aku jawab, “Boyfriend kakak mesti suke makan petai. Macam kakak,” Hehee...guess dah tua2 nieh aku rase mende tuh leh dijadikan guideline...(takleh imagine aku nak date ngan sumone yg tak suke petai...oh....c’mon!!!)


Petai....can’t live with it..can’t live without it...

Sunday, June 22, 2008

sha: not enough time

Gambo nieh aku tangkap beberape minggu sebelum ayah aku masuk spital. Hmmm..silelah tgk betul2 t-shirt ape yg ayah aku tuh pakai...T-shirt membenci Liverpool...cettt..T-shirt tuh aku yg belikan, sbb die insisted nak T-shirt tuh gak. Tp sbnrnye aku hepi belikan t-shirt tuh utk die sbb bile sejak aku belikan, die slalu sangat pakai t-shirt tuh...which means....berbaloi la aku belikan walopon t-shirt tuh just RM10:D

Yg pakai baju oren sebelah die tuh...itulah ibu aku. Anak2 diowang mase tuh jalan kat belakang...hehe...kitowang nieh slalu jd observer jek:D

Parents aku tak tau aku amik gambo dowang nieh. Walopon diowang tau yg dowang kena berhati2 kalo aku pegang fon (silap2 gambo masuk blog), tp dowang slalu cool jek la...nak wat camne dpt anak giler glamer n poyo cam aku nieh..huhu..

Sbnrnye aku takde mende sangat nak taip utk weekend nieh. Kejap lagik aku nak balik dr keje. Aku nak update blog nieh awal2 sbb aku takkan surf internet sepanjang ari nieh. Sbb...aku nak spend time ngan family aku. Walopon aku ngantuk, aku tak pedulik. Balik kul 1pg nieh kang, aku akan gi lepak tgk org racing keta...oooppss...silap...aku akan gi lepak kat mamak sbb nak tgk bola ngan fam aku.

Pastu, ibu aku tak bg aku tido. Die kate die dah berbulan tak borak ngan aku? La...yeke? Aku br prasan. Kitowang takde mase at least sejam nak tukar gossip2 hangat pon. Dah lame dah...aku bz ngan keje, ayah takde...pastu adik2 aku pon sumenye final exam. Skang la baru sume nak balik...tuh pon bln 7 nieh sume balik kolej. Boring lagik la ibu aku...

Td ibu ngan ayah buat majuk ngan aku...cakap aku dah asek bz. Serba-salah. Sbnrnye aku sendiri tak sronok macam nieh...tp biaselah, inilah yg aku buat utk dapat rezeki bayar barang2 yg dah sedia mahal...apetah lagik perbelanjaan minyak yg naik 2x ganda. Skang nak masuk seribu sebulan duit minyak jek. Sedih tul aku...

So...aku slalu tak byk time utk family...kesian 2 org kat atas nieh...Aku nak amik cuti pon susah skang...Huwaaaaaaaaa....!!! Nak nangeh aaa:(

Saturday, June 21, 2008

wish list came true #3: chicken soup for the soul collections

Alih sebelah kiri plak...asek sebelah kiri jek kan...Skali skale ape salahnye tukar arah kejap:D

Aku slalu cite sal buku2 aku kan....on how I'm spending my ciput money every month. Aku slalunye tak spend byk utk diri sendiri pon. Yg aku spend byk utk buku2 aku. Tuh pon kalo boleh max RM200 per month...jgn lebih2. Resit pon aku simpan nak claim utk income tax sok...insyaAllah..

Aku ade 2 membership...satu ngan Popular, satu ngan MPH. Aku takde membership ngan Borders/Kinokuniya jek...cuz agak jarang pergi...so agak rugi la nak buat membership kat tpt2 nieh pon. Tp paling untung Popular la...cuz everytime aku dpt either 10 per cent discount or 20 per cent. And on a yearly basis ade BookFest..time aku nak shopping sakan. MPH not bad...tp kena accumulate points...pernah aku spent RM600 in 6 months kat MPH dpt RM30 voucher...not dat bad la...But kena be more competitive lagik...Kalo company Singapore boleh bagi 10% for each purchase...takkan aku asek nak kena kumpul point jek utk company Mesia kan?D

So, antare buku yg akan dibeli setiap bulan sejak aku dah bekerja ialah - CHICKEN SOUP. Ape2 soul jek la...Woman's Soul, Single's Soul, Scrapbooker's Soul... Aku tak kire dah bape banyak dah ade dlm collection aku. Rasenye lebih dr 30 buah kot. Sbb inilah angan2 aku dr kecik lagik sbnrnye...utk ade buku2 nieh sendiri...

Aku bukan from keluarga senang. Ibu n ayah aku cikgu jek. Anak 1st lak tuh. Lagikpon...dulu gaji cikgu bukan banyak. So, aku suke sangat membace tp byk aku tak dpt sbb ibu akan cakap, "Simpan sikit utk adik," takpun die akan kate, "Dpt result elok dulu". Kdg2 bile kuar dr kedai buku (kitowang slalu gi kedai buku cuz ibu beli buku utk ngajar), aku telan air mate yg tak sempat bergenang. Byk hajat tak sampai. Rasenye kadang2 aku tgk ibu ngan ayah pon pernah macam tuh jugak bile aku tanye, boleh beli tak. Ish...taknak diingat kenangan lame...biarlah.

Aku slalu berangan nak ade collection Chicken Soup sendiri. So, aku nekad, nanti aku dah keje...bulan2 mesti collect satu buku. So...nieh antare hasilnye laa....collection aku. Tak sape boleh pinjam pon buku nieh...sbb nieh collection paling berharge dlm idup aku setakat nieh:D

Tp antare sume nieh...yg paling meaningful ialah: Chicken Soup for The Soul: Celebrating Mother and Daughter ngan Chicken Soup for Couple's Soul. Why? Sbb:

Chicken Soup for The Soul: Celebrating Mother and Daughter nieh ibu aku belikan mase aku masuk hospital tahun lepas. Mase tuh aku kesangapan sangat...dahla sakit, pastu takde mende nak wat...asek concentrate kat part sakit tuh. Aku dah abeh kan tah brape buku sepanjang aku sakit nieh...tp buku yg tuh mmg paling meaningful skali sbb cite die dah la pasal mother and daughter. Abeh satu cerite, aku tgk kat ibu aku yg dok jage aku kat sebelah. Kesian ibu...seminggu aku kat spital, seminggula jugak die kat spital mase tuh...

Chicken Soup for Couple's Soul. Mase tuh kat MPH Summit. Birthday aku. Aku jalan2 ngan die sekejap jek...sbb lepas tuh aku nak gi keje. Sbnrnye arituh aku kecik ati sket la (tp tak tunjuk) sbb kitowang langsung tak celebrate buffday aku. Die wish aje. Tp takpelah...masing2 pon sibuk, pujuk sket ati. Sampai kat MPH, tpt biase die kena temankan aku,

Sepet: Yang...your books byk nieh. Yg mane yg u takde lagik ek?
Aku: Ooo...yg nieh..yang nieh...ngan yang nieh... A'ah...ye tak ye kan...baik I amik skang.

Aku pon capai salah satu Chicken Soup yg takde dlm collection aku lagik...Die pon dok belek skali. Die capai satu buku kaler purple- pink kat situ...

Sepet: Yang nieh?
Aku: Tuuuhh...belum. Tp tuh pasal ape? Couple?
Sepet. Ha'ah. (die beriye2 menyuakan buku tuh kat aku)
Aku:
Lenkali lah...(aku plak malas nak bace buku kapel. Partner aku cam lupe buffday aku arituh)
Sepet:
Nape taknak?
Aku: Takpe...nanti Sha bace nieh dulu, besok2 Sha beli yg tuh...okay?
Sepet: Oh...okay...

Mase nak bayar, aku bayar la buku aku tuh. Tibe2 dak kat tpt tuh letak 2 buku dlm plastic bag. Aku tanye...buku sape nieh? Die kate, "buku akak laa....abang akak suruh letak 2 buku nieh sekali". Pastu...aku pandang die. Die buat dono. Haaiii...I got used to dat unromantic attitude already. But...dats the way it was:D

Tak sabar nak beli buku baru. Tp buku Cadbury tak abeh lagik. With petrol cost increased, aku tak tau aku mampu ke tak nak spend duit kat buku lagik. Kopak~!

Friday, June 20, 2008

sha: pepatih and its colour

Aku lalu kat bangunan berkaler2 nieh arituh...saje aku letak gambo bangunan nieh sbb aku suke bangunan ade kaler macam nieh:D

Ujung minggu lepas aku gi la Rembau nak jemput pekasam. Pekasam tuh ape? Pekasam tuh makanan...nantilah...len kali aku wat posting pekasam nieh...

So, nak cite pasal perjalanan aku ke Rembau tuh..Honestly, aku dah lame bangat tak balik Rembau sbnrnye...hehe..Bukan tak ingat asal-usul...tapi mmg dah takde sape lagik kat Rembau. Moyang aku dah ninggal and sedare mare ramai kat Seremban la...KL...Singapore...tah mane2 lagik. Yg ade pon cume induk2 aku jelah... (sedare mare jauh). Itupon...kalo ikut org N9 nieh...induk tuh merujuk ke sebelah pompuan. Yg aku pergi arituh sebelah ayah...Hmm..ape2 jelah...malas aku nak explain pasal terms2 N9 and Adat Pepatih nieh sbb slalunye org bukan paham...yg pandai cume buat assumption jek..aku explain berbuih mulut pon tak gune kan?

Sbnrnye...terus terang aku katekan aku menci discrimination. Rasenye sape yg bace blog pon tau...Tah bape kali aku highlight dlm blog nieh. Tp lately cam slalu sangat discrimination nieh terjadik walopon dah bape puluh thn negeri kite nieh Medeka...

One of the things yg wat aku menyampah lately, ialah bile seorang Melayu bertanye aku:
Orang: Sha org mane?
Aku: Seremban.
Orang: Negeri Sembilan ke?
Aku: Ye.
Orang: Dah kawen?
Aku: Belum.
Orang: Orang perempuan N9 nieh payah kan....bla...bla...bla....dan blah!!!!

Mulela ade yg mengomel kate org pompuan N9 nieh berat kat harta la, kalo kawen nanti hilang segalenye la....tak boleh balik umah mertua la. Haiyaaaa...bengong ke. Nieh dah zaman ape nieh. Zaman harge minyak naik satu Malaysia tau tak. Tak men la negeri2 nieh...Org skang pk isu negara, isu global...bukan isu tanah sejemput tutup lubang...ish...

Aku slalunye akan tanye balik, kawen org N9 ke...tak puas ati sangat. Ke dr buku mane sumber rujukan tuh? Aku malas nak kecoh2...ade mase aku senyum sinis jek. Kalo org tuh ade anak...terutame skali anak lelaki, hatiku akan berdoa:

"Ya Allah...bisa benar tuduhan hambaMu ini. Kurniakan lah dia dengan menantu seketurunan dari negeriku. Biar dia mengerti!"

Tak mampu aku nak kate ape2 lagik. Napela aku slalu dituduh sbb hanye sifat kenegerian. Arituh dgn Dak Itam. Nieh kenegerian plak. Ape nak jadi Mesia nieh! Kalo nak pk mangse kenegerian kan, ex aku si Ganu dulu lagi kenegerian. Bile jupe awek satu negeri...terus curang. Tp lantak die lah...aku harap 'aman' la dunie die dgn awek senegeri tuh. (lucky tak jadi laki aku...kalo tak, memalukan jek. Narrow minded betul).

Apelah nak jd...tak bersatu. Patutlah org yg ade elaun keraikan senang2 nak pijak kepale...

Thursday, June 19, 2008

sha: how hot is hot?


Nando's. Yang nieh quarter chicken with salad and chips. Salad die salad timun ngan tomato. Ibu aku pon boleh buat. Biase jek.

Aku tak ingat 1st time aku makan Nando's nieh bile. Tp aku ingat lagik mase tuh kuah extra-hot tuh die letak sekali ngan ayam n mase tuh boleh nampak bijik2 cili tuh kat ayam tuh. Pade aku mase tuh thrill. Sbb mase tuh ayam die panas n pedas. Puas ati!!! Skang sos Nando dah asing. Tak best.

Aku mmg pemakan pedas yg berjaya kot. But aku slalu tertanye2..how hot is hot? Sbb aku sendiri tak paham dgn tahap ketahanan seseorang terhadap pedas.

Contohnye macam Nando's nieh la. Aku masih mengatakan extra-hot masih belum begitu hot tp ade setengah org makan garlic sauce pon dah kate pedas. Setakat aku makan ngan adik2 aku nieh aku jek yg makan extra-hot tp dowang masih lagi makan hot. Aku yg tak betul ke gaknye? Lidah aku terover sangat masuk ke Negeri Sembilan ke?

Aku tgk byk rancangan especially rancangan masakan, especially kat Discovery Travel and Living. Aku tgk reaction org terhadap cili...dr Anthony Bourdain sehinggalah Jamie Oliver, Kylie Kwong...dll...kebanyakan chef macam ade sumthing ngan cili nieh. Macam bahan berharga lak kalo letak dlm masakan. Ade plak yg macam gayat tgk cili...especially kalo tgk Planet Food. Pedas adelah sumthing yg macam pelik. Tahan pedas tuh macam org tuh ade super power. Lawak tul.


Aku ingat mase aku skolah...kat hostel. kawan2 aku dak2 yg parents dowang sangat jauh dr tpt blaja nieh...slalu merindui masakan umah. Jd satu ari ibu aku dtg bawak makanan. Walopon aku punye makanan nieh pedas (maklumlah...gulai Negeri Sembilan kan!), tp try nieh bedal jek. Ade mase kesian tul tgk kwn2 from pantai timur...merah2 muke menahan pedas. Sedangkan aku dah pesan kat ibu jgn masak pedas. Ibu dah kurangkan cili dah pon...Tapi dowang masih rase pedas.

Bile ayah and ibu sakit, diorg dah tak makan pedas langsung. So, gulai tuh gulai laa..tp kurang cili. Jiran aku dulu org Kelantan. Satu ari kitowang tukar lauk...kitowang ade gulai ikan. Hubby jiran kitowang takleh makan sbb die kate pedas sangat. Well? Puas aku dok testing gulai mak aku pastu. Aku masih rase gulai tuh tak pedas. Since then, kalo pedas mmg kitowang tak tukar la ngan lauk tuh. Tukar lauk len jelah.


Ade satu kapel nieh...hubby tak makan pedas, kawen ngan org Rembau. Mak mertua masak macam biaselah. Bile menantu balik, menantu takleh makan sbb pedas...last2 goreng telur mate jek. Penatlah mertua masak..tak dpt nak jamah.

Ade plak satu kawan aku dulu, kalo nak makan jek amik cili jeruk. Sbnrnye, aku pon macam tuh. Dulu kat hostel, disebabkan tender kantin and dewan makan kitowang from Kelantan, masakannye agak manis. So, aku nak neutral kan, aku letak cili jeruk. Sebalang kot aku simpan dalam locker. Bile dah abeh...aku petik cili dr pokok cili yg aku and kawan2 tanam depan dewan makan. Barulah senang ati aku nak makan...(aku plak allergik manis2 nieh).


Pelik aaa...how hot is hot? Aku pon slalu ketakutan nak masak utk og yg tak tahan pedas nieh...Takut org tak boleh makan.

Wednesday, June 18, 2008

sha: the hydrangea story

Weekend arituh aku gi spital melawat sesape yg berkenaan.
Waaaaa....ramainye org masuk spital skang nieh. Aku bajet aku jek yg masuk hospital tahun nieh...rupenye tidak.
Lepas aku, yg masuk awal tahun arituh...tibe giliran ayah...wan...atuk...pakcik..sume ade. Jiran aku pon masuk spital gak! Mase aku kat spital arituh...aku rase aku leh wat reunion kot...

Acu (Pak Su) aku jage atuk aku kat hospital pagi tuh. Mane taknye...atuk aku perlukan perhatian 24jam sebab dah hilang segale keupayaan. Waktu aku sampai hospital...aku nampak si kecik sebelah nieh duduk diam bace buku tepi atuk aku. Kesian gak aku tgk die...mesti boring dok hospital nieh menemankan ayah die. Budak2 bukanlah paham sangat. Adik sepupu aku nieh baru darjah 2. Sepet tak? Hehehe...macam aku la...sepet. Sebab ayah die pon sepet gak. Ayah die ngan ayah aku adik bradik. Nenek kitowang la yg menurunkan genetik sepet nieh kat kitowang kot...sbb belah mak aku tak sepet, belah mak die pon tak sepet.

So, aku pon bawka die jalan2 kat bawah...sbb sbnrnye aku malas nak cakap ngan Acu aku yg aku tak brape agree budak2 pergi hospital. Aku tak suke sebenarnye. Tp mengenangkan Acu aku tuh penat jage atuk aku, mungkin gak die perlukan teman nak jage atuk. Yelah, atuk bukan boleh cakap...so, dok sowang2 dlm wad bukanlah seronok sangat. Aku pon dah menyuarakan tidak setuju aku pade parents aku pasal bawak budak2 gi spital nieh.

Aku peratikan org Mesia nieh kalo melawat org kat spital mmg muhibbah. Aku rase takde negare len macam nieh gaknye. Macam dlm posting aku smalam, bile melawat...bawak sume kaum kerabat. Ade yg sanggup gaduh ngan guard spital sbb terlalu syg dgn ahli keluarga tuh...jd kalo boleh mesti fight sampai dpt tgk family.

Aku setuju and aku sokong sikap muhibbah nieh, tp aku tak agree betul kalo budak2 diangkut skali. Lagik2 kalo baby. Aku takde anak, so...mungkin ade yg ingat aku tak brape penyayang la...Tp sbnrnye, aku mmg agak sensitif tgk budak2 sakit...sbb aku tak sanggup nak tgk.

Bawak baby atau budak2 ke hospital bukan elok. Hospital kan tpt org sakit. Banyak penyakit2 bahaye...(mane de penyakit tak bahaye). Ade penyakit yg berjangkit. Demam pon berjangkit. Tak pernah ke terpikir kat ibu bape kat Mesia nieh yg kalo die bawak baby ke, budak2 ke...yg lagi prone to penyakit nieh boleh menyebabkan anak dowang sakit? Tak sayang anak ke?

Mmg la ade yg suke dukugn anak & bawak anak. Ade yg kate, kalo gi spital sape nak jage anak tuh. Tp biarlah berpade2. Carik la penyelesaian. Demi anak, tolonglah. Kalo org yg ade anak kat Mesia nieh bace, tolonglah paham maksud aku. Walopon aku takde anak, tp aku tak sanggup memikirkan kesan penyakit pade budak2. Tak masuk lagik kesan ubat yg sudah tentunye tak sesuai dgn tumbesaran budak2.

Satu lagik, kes rogol, culik dan sebagainye makin berleluasa. Aku peratikan...sebelum waktu melawat lagik org dah siap tunggu luar pagar nak melawat org sakit. Ade yg bawak bunga, bawak buah...dan lain2. Pimpin anak. Bagus! Tapi...lepas guard nak lepaskan pelawat masuk ke kawasan wad...mulelah...berduyun2...anak terlepas genggam dan sebagainye. Tak ke senang ilang budak2 nieh?

Tak cukup ngan tuh...budak2 nieh curious. Dowang suke nak try macam2. Sampai nampak jarum, nampak sume2 nak diusiknye. Tak ke mende nieh akan mengakibatkan budak2 cerdera or worse...pesakit tuh sendiri cedera?

Ntahlah...aku rimas betul. Arituh, ade sowang budak tergolek depan pintu bilik ayah aku sbb berlari adik2 beradik dr area tv ke area bilik pesakit. Dah luka. Tak pasal2 jek rawatan kecemasan. Nasib baik tak join pesakit unit pediatrik skali...huhu...

Kat spital ade taman. Ade kafe. Aku bawak si Nadia Amira...adik sepupu aku nieh ke taman. Sihat sket. Segar sket. Kitowang jalan2 kat taman....tangkap2 gambo..tgk bunga..borak2. Budak pon enjoy. Sambil jalan2 tibe2 aku jupe bunga fav aku - hydrangea/bunga tiga bulan. Puas kitowang membelek bunga nieh:D

Aku perhatikan ade parents yg bawak stroller keliling taman mase aku tgh jalan ngan Nadia. Mule2 mak die tolak stroller, abah die gi tgk pesakit. Lepas dah abeh...abah die plak tolak stroller...mak gi jenguk pesakit. Yg nieh aku suke tgk. Ade plak bawak anak2 lelaki yg lasak kat taman...senang budak2 nak men. Yg org tua gi tgk org sakit.

Btw...nieh gambo hydrangea yg sangat muhibbah (sbnrnye aku nak cakap meriah...hehe). Enjoy the pix...and pk2kan la yee...

Tuesday, June 17, 2008

sha: kisah dak2 itam

1 little 2...little 3...little... (lagu zaman kecik2..)

Manggis. Buah kegemaran aku. Aku ingat lagik...mase aku kecik, aku slalu ikut atuk aku balik kg kat Rembau. Banyak pokok manggis. Aku ingat lagik tgk Pak Su aku panjat pokok manggis. Aku tunggu kat bawah pokok, pastu pungut masuk dlm bakul. Balik umah wan aku, die wat sambal belacan letak manggis. Best sangat. Sambal belacan yg manis2 masam.

Arinieh aku nak cite pasal beberape cerite. Name cite aku nieh: KISAH DAK ITAM.

Kisah 1
Ade sowang Dak Itam. Die parking kat parking lot fast food. Pastu die gi keje. Tinggal keta situ. Tp taknak bayar. Satu malam, disebabkan die slalu tak bayar, Dak Parking mintak die bayar. Die masih nak tunjuk lagak. Die ajak dak parking tuh fight ngan die. Siap claim lagik nak panggey geng nak blasah dak parking tuh. Antara dialognye ialah:

Dak Itam: Lu ingat lu besar ka?
Dak Parking: Bukan masalah besar tak besar.Sudah brapa ari parking sini tapi lu tak bayar.
Dak Itam: Saya punya suka hatilah…
Dak Parking: Apsal lu takmo bayar?
Dak Itam: Saya takda duit.
Dak Parking: Bukan banyak…bayar parking saja.Lu sudah letak keta sini.
Dak Itam: Lu mau gaduh ka? Kalo mau gaduh, lu panggil lu geng Melayu…kita fight.
Dak Parking: Lu takmo bayar, saya panggil polis.
Dak Itam: Polis pun Melayu jugak.

Polis pon datang. Dak Itam masih takmo bayar. Walhal baru 27hb. Dak Itam dpt gaji 25hb. Macam mane tuh? Mane gi gaji Dak Itam? Walopon 2 keta petrol dtg, Dak Itam masih dgn prinsip demokrasinye. Die tak peduli. Yg best tuh…Dak Itam nieh suke cakap omputih walopon punyai IC warganegara. Satu Dak Itam…banyak keras kepala….

Kisah 2
Ada sowang lagi dak itam. Dia kat hospital pada hari Sabtu. Jam menunjukkan pukul 7.45mlm. Dak Itam sangat emo pada ari itu. Marah ngan Minah Guard. Minah Guard jaga hospital. Dia bertugas kat pintu utama arituh. Antara dialognye ialah:

Dak Itam: Saya mahu masuk sikijap saja. Mau kasi air sama org dalam.
Minah Guard: Tak boleh, encik. Waktu melawat dari pukul 12.30tghari sampai 7:30mlm. Kalo encik mau masuk, tunggu pukul 9mlm.
Dak Itam: Apa saya peduli? Saya mau kasi air saja.
Minah Guard: Encik, sini hospital. Ada peraturan. Tak boleh, encik.
Dak Itam: Dis fellaaaaaaa…think she so big (Dak Itam berkata kepada kawannye)
Minah Guard: Encik, encik tak boleh masuk.
Dak Itam: Lu ingat lu besar ka? Lu guard saja tau!
Minah Guard: Sebab saya guard la saya tak boleh bagi encik masuk.
Dak Itam: Ciiiittttttttt!!! Lu cakap banyak aaaaaa???
Minah Guard: Encik mau cakap apa, suka hati encik. Saya tak boleh benarkan encik masuk.
Dak Itam: I will enter. I don’t care (kata Dak Itam sambil menolak Minah Guard)

Dak Itam takde manners. Kalo kaye sangat, bagus sangat…masuklah hospital private. Nieh…dahla bawak kaum kerabat. Lepas tuh lupe tatasusila. Dua lagi rakan sejawat Minah Guard yg warna kulitnya sama dgn Dak Itam buat bodoh aje walopon Minah itu pompuan yg ditolak oleh lelaki yg melanggar peraturan. Sebaliknye, mereka terus mengumpat dlm bahasa dari New Delhi. Sebab kaler kulit Minah tak same ngan kaler Dak Itam. Banyak kurang ajar aaaaaaaaaaaa…..

Kisah 3
Ada satu Dak Itam. Dak Itam bawak teksi. Satu ari ada satu Minah Passenger naik teksi Dak Itam. Mau gi hospital.

Dak Itam: Lu mau tengok sapa, adik?
Minah Passenger: Ayah.
Dak Itam: Lu bapak sakit apa?
Minah Passenger: Kencing manis.
Dak Itam: Banyak bahaya aaaa?
Minah Passenger: Ya.
Dak Itam: Lu bapak mana wad?
Minah Passenger: 7.
Dak Itam: 7A ka 7B?
Minah Passenger: 7C.
Dak Itam: Itu special punya bukan? Wad kelas 1?
Minah Passenger: Ya.
Dak Itam: Lu Melayu boleh la masuk itu wad. Kita teksi, banyak susah. Lu sama itu mintiri Melayu bodoh. Makan duit rakyat.
Minah Passenger: Uncle apa hal mau cakap itu macam sama saya?
Dak Itam: Kita banyak marah sama Melayu, adik. Pegawai cukai pon Melayu skarang. Itu cukai aaa…kita allowance pon dia kasi taruk. Blakang, sudah banyak potong.


Minah Passenger diam. Malas nak lawan. Dak Itam terus2an kutuk ‘mintiri’ Melayu. Tp Minah Passenger buat bodo jek. Nak buat macam mane. Dak Itam bawak teksi. Tak blaja Taxation macam Minah Passenger. Tak ada degree. Buat apa nak layan. Dak Itam banyak bodooooooooohhhhhhhh…

Itulah dia kisah 3 Dak Itam dr aku utk pembace blog yg ingin membace. Yg terjadi depan aku atau dialami sendiri oleh aku (rase kowang leh agak yg mane satu aku kan). Kamon laa...dah ade election, takmo undi betul2. Skang dah takleh wat ape. Ikutla suare majoriti. Kat negare nieh byk kaum len. Tak kose nak layan bangse yg 8% jek drpd keseluruhan populasi Malaysia nieh. Ramai lagik org tak makan yg perlu diamik tau. Bengang. Hanye kerane 'mintiri2' sume Melayu, aku Melayu...perlu ke aku experience mende nieh sume just because aku sebangse? Not fair! Aku bukan politician. I dun care bout politics. I’m a Malaysian. Love my homeland forever. Sape tak sayang....nak gado2...pegi mampus!

Monday, June 16, 2008

sha: lelong!

Semalam posting Father's Day kan...so tak cite sal ari Ahad...

Pagi Ahad. Aku tak keje. Kalo aku keje pon sekali dlm sebulan. Slalunye aku tak keje. Waktu utk berseronok. Hehehe…

Slalunye, aku nieh jenis bangun lambat. Mane taknye, keje aku tak membolehkan aku nak berjage selepas Subuh. Mesti terlelap. Gaknye kan, tuh pasal tak kaye. Dulu, ustaz aku cakap, tido selepas Subuh tuh mendatangkan kepapaan. Tido selepas Asar, mendatangkan kegilaan. Kalo betulla…mmg padan ngan muke aku.


Ari Ahad…aku akan berusaha sedaye upaye jage lepas Subuh. Sbb aku taknak bazir mase dgn tido. Tapi slalunye, kalo pagi aku dah berjage..lepas Zohor sure lelap nye. So, pagi2 aku mesti wat sumthing utk memuaskan ati aku…n tak membuang mase:D


Pagi Ahad slalunye aku akan jenguk garden aku dulu. Pastu, aku siap2 n naik train utk ke Seremban, tpt kelahiranku yg terchenta ini. Kalo train tak wat hal, best naik train nieh pagi2. Dapat tgk pemandangan pagi. Dapat menenangkan mate…sbb pagi2 slalunye dak2 mude tak naik train. Tak perlu tgk org len berdating, bercumbuan atau berbuat dajal kepade manusia len. Kesimpulannye…tak perlu semak mate.

Sampai Seremban, aku akan jalan sehingga ke Pasar Besar Seremban dr Stesen Keretapi. Dekat dgn pasar, ade byk mamak. Aku pekena roti telur/roti canai banjir. Kawankan ngan The O Halia. Perghh…puas ati. Lepas tuh…aku akan explore tpt kat gambo sebelah nieh: Pasar Lelong.

Keje aku yg utame ialah pergi tgk kat used books. Berbekalkan satu payung pasar malam & kotak2…apek kat sini menjual pelbagai jenis buku terpakai. Bukunye sepah2 macam dlm kotak kat sebelah nieh…tp banyak pilihan sebenarnye! Kalo penat, amik kerusi kecik yg org guna mase nak basuh baju tuh…die ade sediakan banyak kat tepi2 kotak. Duduklah atas kerusi tuh pilih buku. Aku boleh spend hours kat sini…go through satu demi satu kotak buku nieh. Slalunye aku berjaye pujuk apek nieh jual 5 buku RM10.


Bukan susah apek nieh nak kenal aku. Pasar lelong nieh sbnrnye pasar lelong kaum Cina. Payung lelong nieh depan Da Ma Cai. Aku jek dak pompuan Melayu pakai tudung yg beli buku kat die pon. Slalunye customer nieh Cina gak…So, kalo ade yg expect novel Alaf21, sowilah…die tak jual.

Ade byk lagi mende kat Pasar Lelong nieh. Ade 2-3 tpt jual bunga2an.Ade macam jonkers street punye brg, ade tpt jual herba…macam2 la. Tpt nieh kecik jek….tp nieh la tpt yg akan aku habiskan mase aku setiap pagi Ahad. Aku akan dok usha bunga, buku…buah…macam2 la. Yg pasti, tpt nieh bukan tpt carik jodoh. Hehehe…Probably, dats why aku comfortable kat sini gak.

Lepas tu…aku proceed gi Pasar Besar Seremban. Beli lauk...:D

Sunday, June 15, 2008

sha: to my don zamarano


happy father’s day!

utk ayah yang…
  • menikahi ibu aku pade 23hb Januari 1982 dan seterusnye bergelar suami ibu ku?
  • menyebabkan ibu ku mengandungkan aku dan memenuhi permintaan ibu waktu aku dalam kandungan
  • menunggu kelahiran aku pade 13hb Oktober 1982
  • menyambut kelahiran aku dengan kesyukuran dan iqamad dan menamakan aku Siti Nurshahida yang bermaksud cahaya penglihatan.
  • dengan bangganye membintikan aku dengan namanye
  • belajar utk menjaga seorang bayi perempuan walaupun bukan kebiasaannye
  • tetap sabar walopon puteri sulungnye ini kuat muntah dan berak…lagi2 bile berade dalam ribaannye.
  • membelanjakan duitnye utk aku sentiase kelihatan presentable…lagik2 utk pairs of Clark shoes & KenKen gowns!
  • merotan aku di kale aku tak dgr kate ?
  • menghadiahkan aku dgn 3 adik lelaki yang nakal2 dan sangat2 menguji keimanan!!!
  • membawa aku ke serate tpt makan agar aku tak kekok & tak tertanye2 bile org cerite
  • menahan sabar menyuap aku di KFC bile aku hanye boleh makan whipped potato sbb belum ade gigi:D
  • membalut sume buku pelajaran & buku cerite aku sehingga sekarang:D
  • menulis name aku utk ape saje…sbb tulisan yg cantik tuh tulisan die:D
  • mengajar aku ape itu Sejarah & Geografi…walopon aku belum masuk sekolah menengah
  • mengajar aku memancing buat kali pertame
  • mengajar aku bahawa , “hanye beruk betina tak suka bunga”
  • mengajar aku melukis & mewarna
  • bersengkang mate menolong aku buat segale projek sekolah – dr buku log, buku skrap sehinggalah Folio PMR.
  • melecture aku tentang ape kehidupan di asrama.
  • memperkenalkan BUM Equipment:D
  • melawat kat hostel, jemput bile sakit….and hantar balik kalo aku lari….hehehe…
  • menjawab pertanyaan warden yg dok mengadu kenakalan aku kat hostel
  • memimpin aku waktu aku dah terlalu sakit & tak larat nak amik result PMR
  • pergi sekolah and amik result SPM aku utk aku & pergi jupe cikgu2 utk ucap thanx bg pihak aku
  • membawa aku ke UNITEN buat kali pertame & meregister aku:D
  • dtg graduation & was extremely proud of me despite my bad pointer
  • mendengar bebelan aku pasal manusia2 yg aku tak suke
  • membuatkan aku tak suke MU.
  • memberi hint yg die tak suke ex-bf aku on the 1st day aku cerite….turned out Ganu mmg curang. My father was rite:D
  • welcomed Sepet – the guy I loved - to our house – they smoked together, lepak together, talked & joked, sang Soldier of Fortune together. My ayah was the man who made me totally happy dat day.
  • pujuk me bile Sepet ilang n the one who was so confident about Sepet’s feelings towards me:D
  • mendengar bebelan ku pasal British and ape yg aku benci sal British
  • jemput aku balik keje walo selewat mane aku balik…
  • bagi inspiration utk setiap posting aku dlm blog
  • menyayangi aku….
  • menjadi ayah aku dunia dan akhirat, memberkati hari aku dengan doa, dan mengiringi aku dengan harapan….cewwwaaahhh!!!
  • menjaga ayahnye sendiri pada HARI BAPA hari ini sungguhpon belum pulih dan luka operate berdarah balik!
Pix : my ayah and my atuk today in the hospital


Takleh nak list ape die wat utk aku. Byk giler. Kad Father’s Day ayah dah dapat awal2 lagik…mase aku belikan die bunga carnation arituh (bace wikipedia…carnation is for father’s day rupenye). So…get well soon, ayah. I miss u so much!

Saturday, June 14, 2008

sha: wrapping my precious

My precious. Nieh buku yg aku beli kat BookFest bulan lepas. Takde mase nak membalut...so, last2...baru nieh jek aku dapat balut buku aku nieh:D

Seperti yg anda sume nampak...tepi yg 3 buah tuh, littleblackdressbooks. Utk mood jiwang. Ade buku Lydia Teh...tapi tak masuk gambo. Tp yg paling penting skali...buku yg kat tgh2 tuh! Yg kaler purple tuh! Hehehe....

Mase aku tgh mencongak2 duit yg nak dikeluarkan utk BookFest nieh...aku terserempak ngan buku nieh (ceh...macam org plak). Aku ade byk sangat buku yg dibeli dalam list aku, tp aku nak sangat beli buku ikut categories. Sbnrnye, aku dah terpengaruh ngan ade satu cite kat Hallmark nieh. Dlm cite tuh, die menyarankan satu buku fiction and satu non-fiction dalam seminggu. Aku yg kebetulan dah ade affordability nak beli buku nieh...cube mengamalkan. Seriously, berkesan sangat utk merelaxkan aku. Tak lah rase macam katak bawah tempurung sangat bile bace non-fiction, and taklah rase macam over-imaginative sangat bile bace fiction.

So...pk punye pk...aku dok terpaku depan satu area yg tunjuk buku nieh...Cadbury Purple Reign. I love Cadbury. I love purple. Macam kena jek combination die?

Aku selak sample buku nieh. Macam tau2 jek. This is what I need. Buku nieh same macam buku Starbucks yg aku beli dulu...cerite asal usul company Cadbury. Bestnye. Aku cam lelan jap bace buku nieh..last2...aku terus tekad amik buku nieh. Tak pedulik! Aku mesti gak beli! Harge asal RM159.90 tapi lepas discount 20% tak mahal sangat dah (sbnrnye mahal...tp takpelah). Aku beli buku nieh atas dua sebab...satu, utk aku yg suke bace buku cenggini. Satu lagik, demi adik aku yg akan mengikut jejak langkah aku. Utk paper Marketing, Strategic Manangement, HR...byk gunenye buku nieh. Rugi mase aku blaja dulu buku camnieh takde...kalo tak!!!! Aku dulu wat assignment...sume kena cari n korek dr sumber tah mane2. Lagipon mane de duit nak beli buku2 extra!

Aku slalunye balut sume buku aku ngan plastik sbb senang aku nak bawak gi keje...panas ujan tak risau. Tgh2 balut buku ingat kat ayah. Dulu sume buku aku ayah yg balut...huuuuu....

Okay...arinieh Sabtu. Aku nak spend time ngan kebun aku. So...no internet...aku akan balik dr keje 2 jam dr sekarang! Tak sabarnye!!!!

Friday, June 13, 2008

sha: hoooooooooooooooooooooooooo!!!!!


Image uploaded by: javicho05 at flickr

Cheetara lari laju...tak pakai baju...

Nieh sume sbb bace posting blog Smurf kat blog nieh: KM...teringat request adik aku yg dah lame mintak aku wat posting cartoon gak...pasal cartoon2 kegemaran aku.

Kartun kegemaran aku pade waktu kecik Thundercats! Aku slalu berangan aku nieh Cheetara mase aku kecik dulu...hahaha...perasan betul aku nieh kan. Skang dah besar, figure Cheetara pon aku takde. Figure macam katak jahat tuh adelah...hihihi...

Dulu ade video pasal Thundercats nieh. Mase tuh CD2 sume takde, yg ade VCR jek. So....aku berusaha sedaye upaye la pujuk ayah aku belikan aku cite Thundercats. Tiap2 ari aku layan Thundercats, padahal ibu aku punyelah beli video Care Bear, Cinderella, Snow White...Minnie Mouse. Lahirnye adik aku yg bawah aku- Shahmi...membuatkan aku slalu testing power Cheetara aku kat die. Ibu belikan Shahmi pedang, so dak nieh perasan la die Lion-O. Yg aku dok prasan Cheetara. Asek hentam adik aku...sampai kena rotan...ahahha...

Bile adik aku Atan lahir...aku gelarkan adik aku Mum-Ra. Bile die nangeh jek...aku cakap die nangeh cam Mum-Ra. Ape punye kakak la aku nieh kan...dah aaa kuat berangan, adik sendiri pon panggey Mum-Ra. Sbnrnye aku baru paham apasal aku pangai macam tuh. Saje nak ngusik. Mane ade dak kecik nak dpt org jahat, sume nak hero jek kan! Jahat tul aku nieh...tak senonoh...(sbnrnye sampai besar adik aku ngungkit...hehehe).

Skang aku dah 26tahun. Aku surfing2 jupe posting Smurf. Pastu surfing...jupe Thundercats kat dlm Wikipedia. Dr pembacaan, nampaknye dah de DVD Thundercats. Best ke ek? Nampak macam die re-do jek kartun tuh. Ape2 pon...angan2 aku nak jd Cheetara nieh sbnrnye sampai ke tua. Skang dah tukar sket. Kalo dulu nak kuat lari macam Cheetara, skang aku nak langsing macam Cheetara (cewwaahhh...perasan agik).

* Pade kul 3.05 pagi td aku bertembung ngan Sepet ngan entrance opis. Aku nak balik, die plak br abeh setengah ari. Aku beranikan diri cakap "hi" sbb aku nampak die dah senyum dr jauh tuh. Die cakap "hi" balik. Aku tak tau die nampak ke tidak...tp aku nervous giler mase tuh! Cett...ape ke ngan ko nieh Sha.....