Thursday, July 31, 2008

sha: waititi saves my head...








Dis is waititi.

Waititi aku nieh tak cantik sangat. Byk lagik tpt yg tanam waititi yg lebih cantik dr nieh. Mane taknye...tuan punye garden dah bz balik...dah start takleh bgn awal macam dulu...Kalo tido, dah tido mati. Huhuhu...

Ade certain stage dlm career aku nieh aku akan penat giler.I guess...tahun nieh la yg paling exhausting. Kepale aku cepat penat nak berfikir kalo time balik keje. Probably sbb aku dah dok Seremban kot. Jauh sket travel kalo nak banding ngan umah bujang kat Sg Ramal. Dulu aku dok ngan member...hanye pk diriku sowang. Skang nak kena pk pasal lagik 5 org. Serious...aku penat gile...

Aku tak perasan waititi nieh berbunga awal2 tuh. Aku balik keje ingat nak terus kejar tilam. Sampai ade dah terpk nak tido atas kerusi depan jek. Tp...sampai2 umah aku nampak shades of purple. Pastu angin meniupkan bau wangi. Ehh...aku yg mengong ke? Sbb...kdg2 bile kite dah penat...macam2 la kan...

Aku dok tgk keliling, aku nampak kaler2 waititi nieh...Sbb dlm satu pokok ade kaler purple, lavender ngan putih. Cam terexcited. Eh...bestnye!!! Lupe jap penat. Belek2 waititi dulu...

Sedar tak sedar...dekat sejam aku dok membelek waititi aku yg tak seberape nieh...cam lupe plak tadi aku penat. Cam lupe plak nak kejar katil...

Maybe aku period, so...aku tak sedar keemoan diriku ini. Ataupon aku dah mule nak kena sindrom andartu. Hahahaha...serious aku bosan nak cakap topik nieh. Pade blog lah tpt ku mengadu. Tahun nieh aku nak masuk 26. Ramainye org membebel....huuuu....tolong...nak lari boleh ke!!!

Sbnrnye org tak tau...kesan kenaikan minyak dunia nieh bukan saje melibatkan aku secare personal, tp in terms of keje gak. What do u expect...aku keje debt consultation. Diri sendiri pon terkial2. Kdg nak consult org pon segan. Bile org bagi alasan minyak, though aku kena neutral ngan response and keluh kesah org...aku kdg2 susah gak nak neutral. Aku sbnrnye paham...but job requirement aku memaksa aku buat2 kurang paham. Boleh tak...

So...cakap sal kawen adelah sangat tak sesuai. Kalo laki tuh leh support petrol aku, insyaAllah. (sbb skang aku tgk kengkawan ku kena keje demi petrol hubby memasing...kesiannye tgk both hubby and the wife kadang2 berpisah malam2 kerane nak support anak2...) Boleh tak hantaran aku bagi voucher petrol je? Hahahaha...:P

Waititi makes mt day...

* Nieh nak masuk opis...sabarlah hati....

Wednesday, July 30, 2008

sha: pitaya...dragon fruit...









Sabtu arituh gi Pasar Malam.

Jupe org jual pitaya...or dragon fruit. Kaler merah...nyum...nyum...Aku minat yg kaler merah...yg org slalu jual...yg kaler putih tuh aku kurang minat sket.

Ah So tuh jual RM10 utk 4 bijik utk yg besar2...ade RM10 utk 5 bijik and RM10 utk 7 bijik. Bergantung pade size. Siap belah tunjuk sample lagik. Bagus tul:D

Aku yg mmg sangat suke ini pon membeli yg 4 bijik tuh. Walopon byk buah len tp tak dpt menarik perhatian aku sepertimana pitaya menarik perhatian.

Dulu, kalo nak makan nieh...leceh. Ibu pernah beli yg isi merah nieh kat Pilah jek. Skang kat mane2 pon dah ade kebun pitaya nieh. Dah tak mahal.

Oleh kerane kami mempunyai seorang pesakit kencing manis di rumah...kami tidaklah boleh membeli eskrem utk makan dgn pitaya. Membebel doktor nanti:D

* cepatlah balik...tak sabar tul. Kang mesti tak cukup tido sbb Wan wat kenduri...

Tuesday, July 29, 2008

sha: heeeellllppppp...

Skang ramai sangat dak opis aku berenti keje. Walopon aku tau sebab ape, tp aku slalu tertanye...nape aku pon tak berenti keje?

Kalo la boleh kan. Dok umah and wat sume mende yg aku nak tanpe memikirkan pasal duit. Without thinking about commitment.

Komitmen. Walopon ini adelah perkataan yg paling selalu gunekan, tp aku tak suke perkataan nieh. I find it heavy, tiring and annoying at the same time.

Huuuu....mengeluh pulak. Ape la aku nieh. Baru lepas tgk statement kot, tuh pasal bad mood...uhukuhukuhuk...bosannye...

Okay...ari Jumaat lepas last day Mariane, dak opis aku. One of my office buddies. Mariane nieh Sarawakian...lawa dan comey macam teddy bear.

She was there all the time. Especially bab2 projek aku. Slalu support aku in every ways. Die akan stay back ngan aku, wat calculation same2...sume2 laaa!!!

Bile die kate nak brenti keje, aku tak la heran sangat mule2. We've been discussing about it for quite some time. Tp, bile die kate die just nak brenti tapi takde keje len, terkejut jugak.

Aku mmg betul2 kekeringan idea dan isi poket. So I bought her a small picture album and a card, carried inside a fancy paper bag. Okay ke ek? Aku tak tau la die suke ke tak...but she cried...

One down...more to go. Ramai lagik brenti keje minggu nieh. Tp aku takleh berenti keje...

Aku mengomel lagi. Helppppppp....pls stop me....

Monday, July 28, 2008

sha: celebrating ibu's buffday

Tak update blog mase weekend cuz sangat2 bz...

Lepas keje ari Jumaat...kuar ngan dak2 opis. Lepak sampai matahari terbit. Hehehe. Lepas tu, bangun gi umah Wan...tgk atuk. Then...Ahad pulak.

Ahad 27hb Julai 2008. My mum's buffday yang ke-50:D

Mule2 aku bangun pagi borak2 ngan die sume. Pastu, dah tgh ari sket...tibe2 aku terlelap balik. Yelah...tak cukup tido.

Aku tak sedar bile ntah Ogie called aku ajak kuar. Tp tah camne plan kitowang tak jadi. Lagik2 sbb aku ngantuk sangat...aku tak jadi kuar.

Pastuh...ibu kejut. Baru aku perasan die dah siap masak sume. Adoii...buffday die, and aku langsung tak tolong masak. Boleh tak. Guilty gak. Die siap buat mee kari la..gulai ayam bagai. Mentang2 sume balik. Slalu Shahmi takde.

Adik plak dah kuar gi futsal. Hmm..mule la tak tau nak wat ape. Asal aku ingat nak bawak sume makan luar, terus tak jadi...

So, ptg tuh Atan nak balik Melake. Since die baru pindah umah, so menjenguklah. Tp...family aku nieh mmg allergic gi Melaka nieh. It's like our second home. Setiap kali gi Melaka...ade jelah.

Gi makan ikan bakar kat Alai dulu. As usual. Tak gi Umbai...sbb aku taknak. Sbb...tak sampai hati. Umbai byk sangat gerai, pastu...sampai2 je org merayu2 suruh gi gerai dowang. Aku tak sanggup aaa. (pernah berniaga, so tau ape rasenye org tak gi kedai kite).

Umah Atan tgh town Melake. So, aku yg mmg berhajat nak naik bot kat sungai pon menyuarakan hasrat. Sejak naik ferris wheel dalam 3 bulan lepas, aku asek teringat jek kat bot tuh. So, aku pon gi la pujuk2 ayah nak naik bot...

Melaka River Cruise. Kalo org Melake maybe takde rase pape kot. Tp aku mmg enjoy sangat naik bot arituh. Takleh nak tangkap gambo kitowang dlm bot cuz gelap and my 5300 takde flash:D

Ralit tgk lampu...ralit tgk ferris wheel yg aku tgk arituh dr sungai. Ralit tgk Kampung Morten. Nampak fortress A Famosa yg kat tepi sungai...nampak macam2!!! Bestnye...

45 mins ride for RM5. Okaylah tuh. Aku enjoy sangat2 arituh. Takleh berenti tgk gambo yg taklah seberape nieh. Macam budak2:D

Nanti...kitowang plan nak naik time siang plak...some other time.

Apasal buffday ibu aku tak wat cite jiwang2? Cuz what I feel towards her in indescribable:)

Happy buffay, ibu...I love you...

* Pagi tadi dah jiwang pon cuz pg tadi ibu tanye pasal org yg beli kek buffday die 2 years back. Present yg tak dpt aku nak bagi kat ibu...ehem...ehem..Okay...stop it, Sha...sabar jelah...tuh pasal takmo start wat cite touching nieh...ish!

Friday, July 25, 2008

sha: prince cotol's tale


Spring Frog Cake, originally uploaded by sweet_tease_blog.

Pada satu hari, ada seekor katak yang bernama Cotol. Cotol sangat suka menyanyi. Tetapi Cotol hanya menyanyi di waktu malam kerana jalan raya berdekatan dengan tempat tinggal Cotol agak lengang pada waktu malam. Cotol tidak mahu menyanyi di waktu siang kerana terlalu bising. Nanti tiada siapa akan dengar suara Cotol yang merdu.

Satu malam, ketika Cotol bersiap sedia untuk menyanyi, kedengaran seorang bayi menangis. Cotol merasa marah. Lantas dia pun meninggalkan longkang hospital iaitu tempat tinggalnya. Setiap malam ada saja bayi yang mengganggu Cotol menyanyi. Tapi kali ini Cotol tak tahan lagi. Bayi yang menangis pada malam itu mempunyai suara yang sangat nyaring. Kalah suara Cotol. Argghhhh!!! Jerit Cotol di dalam hati.

Tanpa mempedulikan air mata yang bergenang di mata buntangnya, Cotol melompat tinggi. Nyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekkkk!!! Badan Cotol penyek dilanggar kereta. Tamatlah riwayat Cotol, si katak perasan.

Di dalam hospital, Raja dan Permaisuri amat gembira menyambut kelahiran putera sulung mereka. Putera itu dinamakan Shahmi yang bermaksud penyayang. Putera Shahmi mempunyai berat sebanyak 3.8 kilogram dan berbibir merah bak lampu isyarat tanda berhenti. Kening dan rambut Putera Shahmi lebar bak penyapu baru. Semua yang memandang merasa terharu.

Putera Shahmi dibawa pulang selepas beberapa hari. Puteri Sha, kanda Putera Shahmi menanti di istana. Puteri Sha terkenal dengan sifat panas baran dan cemburunya. Baginda dianggap puteri terkejam di Negeri Soghomban. Seluruh rakyat jelata tahu yang Puteri Sha sudah biasa seorang diri selama empat tahun lamanya. Bolehkah Puteri Sha berlaku adil pada adindanya yang masih baru lahir?

Masa berlalu. Putera Shahmi membesar hari demi hari. Sepanjang liku-liku hidupnya sebagai putera yang manja dan suka menangis, baginda selalu dibuli oleh Puteri Sha. Puteri Sha yang kejam pernah membuatkan buaiannya terputus. Puteri Sha sering menukar permainan Putera Shahmi dengan anak patung kerana Puteri Sha lebih suka bermain dengan kereta mainan kepunyaan Putera Shahmi. Ini menyebabkan Putera Shahmi menangis. Raja yang seringkali murka dengan kekejaman Puteri Sha sering menjatuhkan hukuman rotan ke atas Puteri Sha. Tetapi Puteri Sha tidak peduli.

Satu hari, Raja menghantar Puteri Sha menuntut ilmu di Gunung Kajang. Tinggallah Putera Shahmi dengan dua adindanya. Raja dan Permaisuri dikurniakan dengan dua orang lagi putera selepas kelahiran Putera Shahmi. Tapi Putera Shahmi tidak pernah lupa akan kekandanya itu. Adakala Putera Shahmi menghantar warkah, tetapi tidak pernah dibalas oleh kekandanya. Puteri Sha pula lebih suka beradu bila pulang dari gunung. Jarang sekali Putera Shahmi dapat bercakap dengan kekandanya itu.

Kemudian, Puteri Sha kembali ke istana. Putera Shahmi mula menjadi teman Puteri Sha, lagi-lagi bila Puteri Sha hendak keluar ke pekan. Baginda berdua masih seperti di waktu mereka kecil. Walaupun Puteri Sha kejam dan Putera Shahmi cepat bingung, hubungan mereka tidaklah seperti dulu kerana masing-masing semakin dewasa.

Tiba-tiba, Puteri Sha pergi pula menuntut ilmu di Menara Bangi. Bepurnama dan bertahun akhirnya. Putera Shahmi berguru seperti biasa. Satu hari, baginda mendapat watikah untuk turut pergi meninggalkan istana kerana baginda akan berguru di laut. Putera Shahmi dihantar untuk berguru tentang pelayaran. Puteri Sha menghantar Putera Shahmi dan sejak itu tidak berjumpa adindanya sekian lama.

Panas tidak sampai ke petang. Di saat pak nujum mengesahkan Putera Shahmi tidak lagi bermata dua, Putera Shahmi berhenti belayar. Baginda merasa sangat dukacita. Menitis airmatanya dari hari ke hari. Tidak sampailah angan-angannya hendak menghadiahkan kimono untuk Puteri Sha. Puteri Sha yang kejam akhirnya cair hatinya. Baginda turut meratapi nasib adindanya. Tidak lama selepas itu, Putera Shahmi memberitahu kekandanya yang dia mahu bertapa. Pemergiannya diselangi sendu Puteri Sha, Raja dan Pemaisuri.

Putera Shahmi bertapa dan belajar memotong ayam untuk santapan rakyat jelata. Rasa kecewanya dipendam di hati sehingga baginda tidak pulang berhari raya. Tetapi baginda tidak pernah melupakan istana. Burung Merpati jenis Maxis seringkali menyampaikan pesanan ringkas dari Putera Shahmi. Ketika Putera Shahmi tiada di rumah, Raja dan Permaisuri jatuh gering. Puteri Sha yang ketika itu masih berguru di Menara Bangi terpaksa menjaga istana sehingga habis perguruannya. Putera Shahmi pula kerap menghantar wang perak ke istana dari titik peluhnya.

Putera Shahmi dikhabarkan berita bahawa kekandanya akan menerima pingat darjah kebesaran dari Menara Bangi. Puas dia meminta pelepasan untuk pulang, akan tetapi tiada siapa yang mempedulikan permintaannya kerana dia dikehendaki menyediakan ayam. Puteri Sha pula sudah seakan tidak mahu pergi ke Gunung. Persalinan apakah yang perlu dipakai? Bagaimana pula dengan perbelanjaan kereta kuda? Sejak Raja dan Permaisuri gering, tidak banyak lagi wang emas di dalam istana. Lagipun apalah ertinya jika kemeriahan itu tidak dapat dikongsi dengan adindanya?

Putera Shahmi yang bijaksana telah mengatur segalanya. Dia telah mengirimkan sejumlah wang emas kepada bondanya untuk menyediakan persalinan kekandanya dan menyediakan kereta kuda. Tidak cukup dari itu, ketika kekandanya menerima pingat kebesaran, Putera Shahmi mengirimkan sejambak bunga besar bewarna kuning emas khas untuk kekandanya.

Setelah cukup simpanan dan pulih dari keparahan jiwanya sebelum ini, Putera Shahmi kembali berguru. Walaupun tidak dapat belayar lagi, Putera Shahmi tetap berminat dengan jentera-jentera. Baginda kini berguru di Menara Alam dan akan menamatkan perguruannya tahun hadapan.

Hari ini genaplah ulangtahun Putera Shahmi yang ke-22 tahun.

Happy buffday to my Cotol!:D

Thursday, July 24, 2008

sha: simply irresistible

Simply irresistible. Aku bukan nak cite sal buku baru aku, but nak cite sal ice-cream waffle with strawberry syrup topping. Mende manis. With my weight? Giler aaahhh?!!!

But, as I said...it is simply irresistible. Cuaca yg tak menentu, ade mase terlalu panas. And, ape lagi aku nak...Aku leh minum bergelen air masak macam aku slalu buat. But arituh aku dah mengidam sangat nak ice-cream. Worse, aku nak sangat ice cream yg ade topping. And waktu tuh, aku lapar. So, makan ice-cream tgh lapar? Kena ade backup. Waffle:D

Tak tau ape nak jd ngan aku bulan depan cuz opis nak tukar pick-up transport kitowang kat Terminal One. Org yg pertame skali opposed cadangan tuh ialah aku. But, biaselah...diowang nieh mane mendengar. Skang nieh, sume nak cut cost. Tpt crime rate tingg...tpt byk kes ragut dan pukul dijadikan terminal bus. Utk kitowang yg balik early in the morning. Kalo every month aku balik kul 6pg, takpelah. Ini....kalo sampai kul 1 pg, 3 pg....mmg hancus. Tp aku takleh salahkan company. Dowang nak pk cost..betullah. Lagipon, nak carik tpt yg betul2 ideal bukanlah senang. Yg aku marah dgn yg berbaju seragam. Mane dowang? Tak pernah ade. Even kes double parking kat jalan2 Seremban yg sedia sempit nieh pon tak pernah resolve dr aku kecik, inikan pulak mende len.

Okay....dr marah2...baik sejukkan ati dgn waffle. Hehe. Ape yg aku suke pade waffle? Sbb bile aku makan waffle A&W nieh, aku kenyang. Aku suke ice-cream vanilla yg kat A&W nieh. Aku tak fancy sangat strawberry syrup walopon aku suke strawberry...sbb manis yg amat. Tp...oklah. Sekali sekale jek.

A&W kat Seremban nieh bukak dr aku kecik lagik. Tpt ayah & ibu akan bawak utk makan ice-cream. Aku suke sangat banana split kecik2 dulu. Tak suke waffle. Maybe sbb mase tuh aku rase waffle tak sedap kot. Bile aku makin besar nieh baru leh makan waffle. Boleh share ngan ibu...

Aku sangat2 enjoy makan waffle sambil mendengar org kat sebelah aku bg talk pasal employee training kat managers A&W. Bukan bz body...tp terdengar. And aku rase ape yg aku dgr sangatlah bagus. Byk aku blaja dr ape yg dowang dok ckp tuh. Kan best aku dpt blaja camnie ari2? Dr dok dgr keluh kesah org pasal minyak (sbb menambah derite jek). Trust me....bile balik keje pg...penat...and nak bekpes...inilah topic paling pemes skali kat mane2 kedai pon!

Simply irresistible. Walopon pastu aku kire balik bajet aku kerane makan lunch yg berharge lebih RM5 dr kebiasaan. Oh duniaaaaaaaa...
* btw...tadi aku bukan main ligat bace buku dlm gambo nieh sampai lupe nak tido dlm bas. Skang dah mule boring dok dlm air-cond....yawn....yawn...

sha: flashback

Aku tgh dok kemas kotak2 aku dlm almari. Aku jumpe mende kat dlm gambo nieh:
They were the cards that I received from my parents when I was in school.

Hmm…aku hampir lupe kewujudan kad2 nieh sume. Ade yg aku carik, ilang dah. Sbb kitowang byk kali gak pindah umah after aku abeh skolah nieh. So, ilang gaknye. Ade satu nieh...aku dpt exactly 2 days b4 aku PMR. Slalunye kad2 aku sumenye hand-made. Ayah punye keje la nieh. Kalo die jumpe satu kartun yg aku suke, die akan gunting and tampal buat kad. Kadang2 die tolong ibu aku buat Bahan Bantuan Mengajar – carta2 ibu aku nak ngajar sume la. Lebih2 kertas tuh nanti die buatkan kad...

Aku slalu tertanye2 kenape dowang suke hantar kad. Mase aku dpt kad tuh dulu, aku hepi. But...not as happy as I am right now. I’m typing this posting, just after I found these cards. I feel blessed. And...aku bersykur sangat aku jumpe kad nieh skang. Rather than later. Aku lega aku jumpe kad2 nieh mase parents aku ade lagik...

Ayah n ibu, tak selalu sangat lawat aku kat hostel dulu. Walopon taklah jauh sangat sekolah aku ngan umah...sbb walopon aku masuk SBP, tp dekat Lembah Kelang jek skolah aku tuh. Aku lak dak Seremban. Aku slalu jeles tgk dak Seremban len dpt visitors time parents aku tak dtg. Ade mase aku marah gak...but nasib baik kawan2 aku sume dak2 yg umah lg jauh dr aku..Kedah laa...Penang laaa....so, parents dowang dlm berthn2 blaja bukan pernah dtg pon kan....

Mate ayah dah tak nampak sebelah. Tangan pon dah tak tegap. So, aku takkan dpt kad lagik, aku tau. But...takpelah. Aku akan simpan yg ini....aku akan ingat sampai bile2...

Look at the wordings...tak salah rasenye kalo aku nangeh tadi kan?

Wednesday, July 23, 2008

sha: eventful saturday







Plan asal aku utk Sabtu 19/07: Pergi Perarakan Diraja sempena Buffday Yamtuan. Tp, tak jadi. Sbb? Minyak mahal and tahun nieh perarakan kat Kuala Pilah. Slalu wat kat Seremban. Dr umah aku nak gi Pilah? Mahal giler. Pastu lately dok merepair Tanker, so....taknak Tanker semput tibe2. Kang leceh nak cari allocation merepair lagik.

Dah frust dah. Sbb kalo perarakan kat Seremban, aku naik komuter jek. Baru RM1.50. Tapi kalo gi Pilah? Mau tak RM100 minyak sume skali. Tgh bulan...oh, tidak. Even kuar gaji skali pon....utk minyak? Bkn utk blaja or makan? Tidak. Dlm atiku mule menyumpah lagik. Nak2 pulak aku dpt tgk berite sebelum kuar malam tuh. Tgk sowang manusia merasmikan hydro-fuel ke menatang ape tah dlm tv. Menyampah aku. Sblm tuh tgk The Exchange. Ade org nieh cakap, kalo increase interest rate kat Mesia nieh, boleh membendung perbelanjaan. Perbelanjaan yg sudah sedia terbendung kerana desakan kewangan nieh, nak bendung ape lagik? Argghh....benci. Ya Allah ya Tuhanku...ampunkan aku kerane menyimpan marah.

Tgh2 makan Nasi Minang malam tu, ayah came up with an idea. Tak semahal pi perarakan la. Die tau aku dah plan dr tahun lepas yg aku nak gi perarakan nieh. For several reasons. Aku nak tgk perarakan as an adult, sbb kecik2 dulu almost every year aku participate...tp aku tak brape paham and tak la interested sangat. For knowledge and experience wise....aku nak sangat join kali nieh. Tuh pasal la aku cuti a day b4, so dat aku leh bangun awal utk perarakan. Frust. Tak jadi plan aku.

So plan yg bagus dan tak brape costly itu ialah utk pergi ke jeti di Lukut, Port Dickson. Tak brape jauh kalo ikut jln dr umah aku. Ikut jalan lame. Minyak pon masih boleh diterima akal. Dulu, mase kecik...aku slalu gi situ teman ayah memancing. Aku ingat lagik ayah dpt satu bekas iglu besar ikan gelame. Goreng, best:D

So, pagi2 lagik kitowang dah bangun, mandi sume. Prepare lada api...bawang...asam limau....sardine...roti. Ayah suruh bawak baju spare. Kitowang gerak dlm kul 7. Tibe2.....dah nak masuk simpang Lukut....ujan. Adoii.....dah separuh jalan dah nieh!

Tp kitowang gagah nak teruskan gak. Sampai jek Lukut, bekpes dulu. Nasik lemak ngan kari sotong. Ujan lebat giler. Abeh bekpes, ujan renyai. Kitowang gi pasar. Beli umpan udang ngan kerang. Pastu, gerak gi jeti....dinggah jap beli umpun2 (ulat yg kat atas tangan aku macam dlm gambo tuh). Budak kecik yg jual umpan tuh takde change. Kesian punye pasal (padahal bukan byk sangat duit), aku beli la 2 kepal.

Sampai kat jeti...ujan lagi. Jeti tuh cantik....leh nampak la muara sume. Ade org yg bawak family naik bot dll. Ayah dah lame tak memancing kat laut. Kitowang set joran ngan umpun2 dulu sbb kerang ngan udang tuh boleh dimakan. Tak abeh kang leh bawak balik makan sendiri. Takkan nak makan umpun2 plak. Dr 3 btg joran, sebatang patah. Yg mahal pulak tuh. Mane taknye...bukan patah sbb ikan yg berat. Sbb ade sampah plastic berisi air. Mule ingat nak putuskan tali. Tgk joran patah dulu. Padahal tak tarik pon. Bile ujan nieh, air deras sket la kan.

Maybe tak ade rezeki. Itulah namenye memancing. Hasil tangkapan arituh cume anak ikan bolos dlm gambo nieh...setelah 5 jam ade kat situ....setelah menghabiskan sebungkus kuaci dan Ngan Yin....ngan ujan kejap berenti, kejap lebat...ayah suruh berenti. Kate ayah, air sejuk sangat...ikan takkan makan. Jd....ayah ajak kitowang gi PD. Tgk laut la pulak!

Sampai je PD, panas. Laa..ujan kat muara je, lautnye tak ujan. So, plan outing utk fishing sepanjang ari digantikan dgn picnic:D

Air surut. Aku beli toys baru. Set sand castle tuh. Hehehe. Mule2 adik2ku bising la. Tp lepas tuh sume join aku. Ingat nak wat sand castle...tp tak jadi. Kitowang tanam Adik. Hehehe. Lame tau...nak tanam die. Dah la die tinggi, besar lak tuh. Pastu die kuat gelak. Susah pasir nak padat. Tp akhirnye...dpt gak kitowang membenamkan adik dlm pasir. Yeayyyyy!!!

Lepas badan kotor....start mandi. Air dah mule nak pasang, so, kitowang dok depan ombak. Macam budak kecik men lawan2 ombak. Sedar tak sedar....badan kitowang dah kena tolak ngan ombak. Dah makin dekat ngan tpt picnic. Dah kul 4ptg pon mase tuh. Dr kecik, mende yg aku slalu ingat pasal PD ialah ketam kecik yg merayap atas pasir tuh. So, kitowang pon amik baldi, men tangkap ketam batu. Kalo tak kerane ade thamby ngan tanggachi kaco kitowang, byk ketam dpt ditangkap. Tapi....dpt 2 ekor jek. Bukan nak makan pon....lepas men2 ngan ketam....lepas balik:D

Oh....ye....satu lagik mende yg kitowang buat arituh ialah kaco satu kapel nieh beromen tepi pantai. Disebabkan mate kitowang sesak tgk si gelap merabe dan bercium...kitowang saje la men kat ombak dekat dgn kapel nieh. Mule tuh kitowang biar lagik....tp dah ramai budak2 lalu pandang2...pastu ade dak kecik nieh tanye, "Eee....dowang wat ape tuh??"So.....kitowang pon kaco la.....bengang jek minachi tuh ngan kitowang....Hahahhaha....padan muke.

Balik tuh....beli nasi tomato kat pasar malam PD (which aku nak sangat explore next time bile ade duit). Pastu....singgah Lukut b4 balik umah (sbb otw). Tgk org len memancing. Pon takde ikan. Ayah kate....same ade air nieh sejuk atau tpt nieh mmg dah takde ikan macam dulu? Dgn sampah and kerja mengangkut batu dan menambak kat muara tuh....aku tak heran lagik kalo takde ikan. But it was fun on Saturday:D

* baru aku tau apasal takde ikan. Malam Ahad, tgk berite. Ade org bela babi kat Bukit Pelandok lagi....Huuu....nasib tak dpt ikan arituh:D



Tuesday, July 22, 2008

sha: yum-cha!

Let's yum-cha!

Starbucks? Hmm...boleh. Tp tibe2 aku rase macam nak sumthing yg len sket. So, aku jalan depan sket dr Starbucks. Kedai mamak? Hmmm..?? Dah slalu sangat. Asek makan roti canai sampai punggung dah boleh buat counter tebar dah skang nieh:D

Pk2...mane nak lepak? Masuk keje kul 7. Transport dtg kul 5.30. Aku dah sampai kul 4.45. Ish....terawal. Takleh lepak Starbucks sbb takleh bawak laptop masuk opis. So, tak bawak laptop. Nak lepak saje sambil bace buku? Hmm...ujan. Takleh nak concentrate. So mane?

Kafe Wendy? Boleh ke? Sbb last time aku gi situ wat tan hor die cam biase jek. Tp mahal. Taknaklah. Hmm...tapi ape salah minum kan?

Sampai Wendy. Duduk kat meja kopitiam die. Tak macam Oldtown yg terlebih glamer, Wendy sempoi. Nak minum ape nieh? Tibe2...nampak sumthing. Chinese tea pot? Hmmm?I love Chinese Tea!

Ah Moi: Minum apa, miss??
Aku: Moi...ni Chinese Tea pot?
Ah Moi: Ini kalo utk minum punya kita bagi satu teko.
Aku: Boleh. Kasi ini satu?
Ah Moi: Kita ada popia goreng satu set. Mau yum-cha?
Aku: (angguk)
Ah Moi: Ok?dan Ah Moi berlalu pergi)

Sekejap tuh Ah Moi dtg dan bawak satu set teko the Cina panas dgn popia goreng. Layan! Tepat kul 5.20pm aku gerak gi keje. Hujan yg sejuk taklah sejuk sangat lepas minum teh seteko. Tapi, bile sampai opis satu jam kemudian???!!! Aku kejar tandas dulu! Hehehe?

And skang aku dok dlm opis yg sangat sejuk. Aku akan stay dlm opis nieh sampai keesokan pagi. Harga a mug of tea kat opis RM9. Sbb dowang pakai tea Starbucks. Yg ade milo dlm vendor machine. Tak selera. Hmm....compare ngan seteko Chinese Tea tadi, RM3. Rugi ak? Walopon aku dlm kesejukan skang nieh menapak gi Oldtown akan membuatkan aku dibuang keje. Mengula takde dlm job description!

Sape yg cipta konsep yum-cha nieh mmg bagus. Aku respect la! Nanti aku kena bawak tea-bag gi keje lenkali:D

* yum-cha? bukan yum-seng tau:D

Monday, July 21, 2008

sha: this blog is 4 years old!

Tarikh blog nieh wujud takla penting sangat utk negare Malaysia nieh. But pade aku?tarikh nieh penting la utk aku. For several reasons. So, sempena buffday blog nieh yg ke-4....aku nak jot things yg aku dpt fr blogging dlm 4 tahun nieh:

1. Dpt blaja HTML code. Dulu blogger tak secanggih skang, kalo nak upload pix ke ape ke...serik. Template tak byk and sangat2 leceh. Tak byk sumber dan widget macam skang. So? Sumenye pandai sendiri la nak cipta or mintak org wat kan utk kite.

2. Dpt blaja dr yg lebih pandai. Setakat menyebut beberape name jek kat sini. 1st yg byk skali tolong aku...cryforfreedom. Termasuk la banner aku nieh die la yg buat, kalo tak....aku takde banner. Bawang_pink...kerane meminjamkan buku basic HTML nye kepade aku. Eriyza_Qistina...sbb slalu come up with sumthing new dlm blog die utk aku cuba. Sape lagik? Ramai sangat dlm 4 thn nieh. Aku pon dah lupe. Hehehe?

3. Dpt mengalih tumpuan aku dr beberapa site yg aku slalu visit, especially forum. Kalo dulu, aku dok la bz menjadi penunggu setia Forum Kedai Kopi n surprisingly jd moderator (poyo jek). Ever since aku ade blog nieh, aku sangat hepi dpt mengexclude (ape punye perkataan daaa? forum itu dlm idup aku beserta dgn tokey forum tuh skali. Bagus Sha?hope die bace nieh).

4. Dpt rekod events dlm idup aku. Lagik2 mase aku student dulu. Kadang2, bile bace balik...nak gelak. Byk bodoh dr pandainye aku nieh...huhuhu. Well, saye budak baru belajar:P

5. Dpt tgk sequence dlm life aku. Dr jalan kaki gi kelas...skang dah dpt la full time. Jatuh bangun...hepi..sedih...sume ade. Dr awal2 dok cite sal kelas dan study....skang dah cite sal keje dan byk mende len yg terlintas di kepale. Dr single...pastu doubl...pastu single....pastu double...pastu single balik...sume ade:D

6. Dpt co-author. For few years....blog nieh bukan aku punye sowang sbnrnye. Aku ade sowang co-author yg langsung takleh pakai gakla sbb no contribution. Aku pon syukur skang die tak contribute. Kalo tak blog nieh sure ade tag - Islam Hadhari Terengganu Bistari punye. Gerenti! Hehehe. Nothing against Terengganu, jgn salah paham. But....I should've learned rite? Macam mane org yg boleh pakai tag macam tuh leh jd open minded (which explains nape aku kate,,,aku nieh pon bodoh gak). Well...for record, co-author tuh telah didelete dlm kebanyakan accout2 aku yg berkaitan. And deleted from my life. Alhamdulillah:D

7. Dpt jot freely bout football. Bile dak pompuan cakap sal bola, org gelak. Org kutuk. Pls...aku tak pernah jumpe laki yg tak kutuk. Annoyed, I started dis blog. Which eventually provide me with independence to say what I want bout football. Sbb blog ini blog aku.

8. Dpt kenal kawan sejati. There was one time when the integrity of this blog was questioned. Sumenye kerane one of my readers had such a great imagination about cheryna. Aku pon tak tau nape...tp pernah la sumone tanye nape karakter aku dlm blog ngan kat luar len. Guess what....itulah sekali org tuh jupe aku. Hehehe. Die tak kenal aku pon. Lantaklah, for me....dis blog is not about getting to know me. It's about me and things that I want to share.

9. Dpt buat cetusan hati dan luahan perasaan. Perrgghhh Sha....ape punye ayat nieh. Hehehe. Biaselah kan. Kdg ade mende nak cakap, tak lepas. Cakap kat blog. Kdg takde sape nak ngadu, ngadu kat blog. Biarpon kalo takde pembace, tak kisah la. Janji dah lepas. Aku slalu wat nieh sal Sepet la. Because he doesn't know the existence of this blog. Hehehe. Bagus tul...

10. Dpt berkongsi. 2008...lepas aku kuar dr hospital, aku dah pk nak tukar haluan blog nieh, but macam2 tp tertangguh. Dulu,aku takde camera. Nak pix kena scan. Mahal lak nak scan2 bagai. Aku bukan de scanner. So, skang dah ade phone cabuk yg sedikit sebanyak menolong. Sbb duit digicam dah gune utk more important stuff. Regardless, blog nieh taklah asek cite daily events dan kekaciwaan gua macam dulu lagik it's still bout me. Tp, boleh la share for those who have sumthing in common:D

Byk lagik la....the usual reasons & benefits for blogging macam berkawan, berkenalan dan len2. So far....blog nieh tak buat duit. Pernah pk nak wat duit....but nak share my personal life then jual cerite sendiri? No way lah. Lagikpon, dah takde mase....ni jek tpt meluah stress skang nieh. Kalo nak wat posting over-serious sepanjang mase..payah. And...for now, aku suke ade blog nieh sbb aku boleh cakap bahasa aku. Yg tak brape nak Melayu, campur sket2 Negeri Sembilan dgn tersangat broken English. Aku dah muak cakap bahasa Melayu buku mase aku dok wat debate ngan forum, k. Thanx to my father and my teachers yg ajar aku mengarang karangan aku kalo dlm Bahasa Melayu cecah 15 pages mase SPM dulu. Cukuplah tuh. And as for English articles...tak payah la.Utk seorang manusia yg menghabiskan 98% perbualan hariannye (2% tuh dihargai bersame keluarge) aku rase...aku masih sayangkan MANGLISH.

Rupe blog nieh, dari kaler itam, pastu pink, pastu purple....dan tahun nieh putih-purple. Byk tukar dah:D

Thanx 4 supporting this blog. Kak Sya, thanx 4 coming back. Hehehe. Zariel, sbb komen pasal layout. Azwan...cuz u always there to answer my technical questions. All for all the visitors yg slalu bg comments....u're very much appreciated. Thanx:D


* aku cilok gambo fr flickr - schmow

Friday, July 18, 2008

books and mags: sehangat asmara vs paradise

Maybe sbb aku gemuk. Sbb aku tak cantik. Sbb aku tak kaye. Or aku tak berhati murni. Jadi, nak bace buku pasal org cantik, kaye and berhati murni...tak masuk jiwa. Maybe gak, aku tak pernah berangan pasal boyfriend hensem. Sbb, taste aku mmg bukan lelaki jambu bibir merah gaknye? Aku tak berangan lelaki kaye sbb kaye tp kayu menyusahkan. And aku tak berangan laki romantic cuz keromantikan itu akan membuatkan aku muak dan lemas....so sweet words are just going to bring me apart.

Macam dak pompuan len, aku bace gak buku2 cinta.Contohnye macam zaman skang nieh la aku still bace littleblackdressbooks. Tp dlm byk2 buku buku 2 buku cinta yg aku boleh kate aku suke dlm dunia nieh. Satu buku Melayu, satu buku omputih. Aku dah lame tak usik buku2 nieh. Tp lately aku selak2 balik. Dan aku rase aku nak wat perbandingan dalam blog.

Paradise (Judith McNaught) - Kisah pasal hero yg berasal dr pekan koboi yg kemudiannye tertenet anak org kaye yg berusia 16thn. Budak tuh akhirnye pregnant and lepas tuh dowang kawen. Sbb hero nieh nak kena keje kat South America, die kena tinggalkan wife die. Hero akhirnye berpisah dgn wife die sbb die bajet wife die macam anak org kaye len, tak tahan susah. Yg wife die plak bajet die nak harte jek. Anak dowang plak gugur. Die bajet wife die jahat, gugurkan anak die. Wife die plak bajet die tamak sbb tak dtg tgk mase wife die kat spital. Tp sbnrnye bapak mertua die la yg wat dajal, sbb bapak mertua die tak suke die miskin. Pastu, 11 tahun kemudian, die lagi kaye dr bapak mertua die. Wife die plak dah jd CEO mase tuh. Dipendekkan cite, die terserempak ngan wife die, dowang kejap gaduh...kejap baik. Tp last2 diorg bersatu gak...macam ending buku cerite cinta happily ever after:D

Sehangat Asmara (Aisya Sofea) - Anak pompuan Tan Sri blaja kat UK pastu jumpe dak lelaki kampung. Pastu pusing2 cite, last2 dowang kawen kat sane. Satu hari, hero balik Malaysia. Heroien tinggal. Terus berpisah selama 9 tahun dan bercerai. Last2 hero jd lawyer & heroien keje ngan syarikat ayah die. Diowang ada anak pompuan. One day, lepas 9 tahun...hero dtg balik. Gaduh macam2...lepas tuh kawen balik. Tak tentu sbb kenape pasangan nieh bergaduh. Heroien ingat hero tak sayang, hero plak menyembunyikan rahsia kenapa dia pergi. Rupanya, bapak mertua buat hal sbb hero miskin. Gaduh2 lagi...akhirnye sumenye bersatu...macam cite Hindustan.

Familiar? Similar? Dats exactly what I'm trying to say. Aku dah ade buku Paradise since umo aku 16 tahun. Tahun 1998 kot. Ke earlier than dat. Paradise published tahun 1988. Tgk la buku tuh...dah hodoh sangat kan. Dah kuning. Sape member yg dah lame kenal sure tau buku nieh aku bawak tido. Tiap2 ari aku bace sampai aku hafal setiap ayat die. Buku Sehangat Asmara plak aku beli tahun 2003. One and only buku alaf 21 yg aku ade pon. Mase nieh alaf 21 baru nak menapak. Kate kawan2 aku, alaf 21 best. Aku pon try la bace. Nieh jelah buku yg aku layan kot. Lepas tuh...aku taknak beli dah. Taknak cakap byk...nanti ramai yg terase:D

Bile aku bace Sehangat Asmara, ada masa aku rase macam ade pengaruh Judith McNaught kat situ yg diMalaysiakan. Tak tau aku nak cakap camne. Ada 2 buku Aisya Sofea nieh yg aku bace. Sehangat Asmara nieh ade lebih kurang macam Paradise. Pastu ade satu lagik buku, Kau Untukku. Aku bace member aku punye. Sape yg pernah bace Double Standards mungkin akan merase familiar ngan Kau Untukku. Love life secretary-boss...lebih kurang la. Tp Malaysia style.

Aku taknak kutuk Aisya Sofea cuz dlm byk2 buku alaf 21, buku die je aku leh bace. Maybe betul la resepi die tuh, ade pengaruh Judith McNaught, sometimes Mills & Boons sket...so, kenala ngan jiwa aku kot. Ayat die masih maintain, tak teruk sangat la jiwangnye. Lagipon kalo nak compare die ngan Fauziah Ashari, biarlah buku die cuz aku tak sanggup nak bace buku Fauziah Ashari. I reserve my comments on dat. Ramai yg bom aku kang:D

Basically nape aku leh bace Judith McNaught ngan Aisya Sofea nye buku cinta nieh sbb slalunye hero die start dr bawah. Yelah macam Paradise nieh, hero die blaja sampai amik dual major sbb bercita2 tinggi...pastu die citela macam mane hero nieh wat investment sampai jd kaye. Yg Sehangat Asmara lak...cite sal mamat nieh amik law...mase student rambut pjg, then bile dah jd lawyer...die dah tukar penampilan sket. Walo ade unsur tak logik sket2, tp tak nampak sangatla. Masih boleh diterime akal:D

Aku paling suke kalo cite cinta nieh kan, biarlah hero nye nampak seperti lelaki yg aku rasekan macam lelaki sket. Yelah...macho tuh macho gak, but berotak sket. Bukan berotot jek lebih...tp lembik. And....watak2 hero dlm 2 buku nieh macam lelaki normal...taklah macam manje sangat ke ape. Ade satu writer nieh, ramai org puji buku2 die. Tp aku takleh nak bace sbb hero2 die mesti manje. Aku lak geli lelaki manje nieh...merengek jek keje. Buku dah best dah...tp hero tak best n kurang macho. Tak layan gak...

Yg best pasal buku2 nieh ialah care penyampaian yg natural and tak brape nak drama tuh. Cume aku seperti biase tak minat cinta org kaye nieh. Nasib hero2 dlm buku2 nieh tak kaye. Kaye kendian. Ayat2 die okay...cover pon not bad. Cume tajuk Sehangat Asmara tuh mmg memalukan aku nak bawak buku nieh naik public transport la. Nape la takde tajuk yg lebih natural lagik. Tebal telinga aku kena ejek ngan adik2 aku...

Judith McNaught nye buku lately dah tak bape best sangat dah.(tp collection die aku adela) Dah lame2 bace die cam leh bajet la ape nak jd sume. Skang aku nak start collect buku Nicholas Sparks pulak. Aisya Sofea plak...aku tak tau cuz aku tak amik tau. Jgn salah paham...bukan aku kutuk org sendiri. Tp die belum dpt nak "paku" aku bace any of her books again. Setakat nieh die perlu byk perbaiki lagi la.
PERLU DIBAIKI:

1. Contohnye macam kalo die nak guna English dialogues dlm buku tuh, make sure la grammar betul. Sbb rugi maa...cite letup2 hero n heroien student kat UK sume tak gune, kalo dowang tak cakap proper English. Kalo tak, letak jek broken English...aku pon cakap broken ape. Jgn sampai jd macam satu writer glamer tuh, konon nak gune foul languages tp gune son-of- a- bitch kat pompuan. Hehehe...kalo guna sume Melayu pon senang kan. Dah kate novel Melayu.

2. Pastu, die kena pastikan idea mencelup nieh tak dijadikan selalu. Pastikan idea ori and diMalaysiakan dgn care yg baik. Tp jgn sampai diMelayukan dgn care yg bodoh. Ade satu buku tuh, famous. Sume org gilekan buku tuh. Tp penulis tuh mengkompiuskan pembace dgn mengatakan cauliflower ngan broccoli adalah mende yg same. Menekankan elemen Malaysia tuh bagus, tp jgn sampai membodohkan diri sendiri:D

3. Kurangkan adegan air mate. Sbb...sebagai pompuan, aku sendiri malu nak bace kalo pompuannye lembik n asek menangis jek. Kadang aku rase kisah cinta aku lagi mencabar....tp aku taklah nangeh sampai macam dlm novel nieh....

4. Cari jalan utk buat cerita di kalangan org biase tanpa melibatkan Dato dan Tan Sri. Ape kate buat cerite pasal minah kilang ke, jual kuih ke. Bukan semua org kaye dlm dunia nieh, and bukan sume org ade cerite yg hampir same...

5. Harap die kekalkan semangat kemaafan dan logic dlm setiap perkara. Jgn sampai macam kebanyakan author skang yg pakai tudung itu baik dan yg seksi itu jahat. Kalo org tuh murni, sebelah kakinye ke syurga sbb die suci dr segale kesalahan. Kalo org tuh jahat..selamenye jadi jahat dan sebelah kaki ke neraka. Tolonglah...sedangkan nabi ampunkan umat. Kenape byk sangat prejudis dlm novel Melayu?

6. Kalo nak tulis buku cinta, pastikan buku itu menarik macam filem Cinta & Sepi:D

7. Tolong bg tajuk buku yg sesuai utk aku bace novel dlm public transport.

Wahhh...panjang posting aku nieh! Aku kena pk camne nak cerite pendek kalo cite sal buku len kali:D
* aku cuti...tidak akan online...mau tido:d

Thursday, July 17, 2008

sha: we meet a special person....

Aku kan dah biase berjage malam. So, walopon malam Sabtu dan Ahad, aku akan still berjage di malam hari sampailah ke pagi, baru aku tido. Kadang2 langsung tak tido, sbb dah biase tak tido. So, ketika family ku sedang tido pada Ahad malam Isnin arituh, aku amik kesempatan tgk Hallmark:D

Bukan senang tau nak tgk Hallmark. Lagik2 la kalo family ramai lelaki, dowang mmg rimas tgk Hallmark. Umah nieh kalo tak tgk sports, tgk AXN. Tuh jeklah. Tp bile adik aku Shahmi balik, mule la aku rimas. Abeh sume cerite kat Variety tuh die nak tgk. Bawak dr Star World sampai ke E! (eh, apasal aku macam promo Astro lak nieh)


So, malam tuh aku tgk cite nieh. Dean Caine blakon. Aku tak suke Dean Caine sbb dulu die penah pakai seluar dalam kat luar. Pastu die fav actor Siti Nurhaliza. Dah la Siti sebut name die Din Ken. Hahaha...lagik la aku tak suke ngan die Kesimpulannye, Dean Caine nieh aku tak minat la. Sbb kebanyakan yg Siti suke aku tak suke (kecuali bile die suke benar ngaku die peminat Liverpool poyo jek) . Takkan aku nak tukar team pulak.

Cite nieh...boleh la. Tajuk die I DO (But I Don't). Di kale kebosanan tahap gaban dan takde satu cite pon nak tgk, cite nieh boleh ditengok. Cite die simple jek, macam cite2 Hallmark yg len. Pasal percintaan wedding planner dengan bomba di majlis perkahwinan adik lelaki bomba tersebut. Tak complicated mane lah. Sangat light and takde ape2 yg suspend ke ape.

Macam biase cerite yg byk wedding nieh ade byk bunga. Lawa2! Aku paling suke tgk bouquet Calla Lily dalam nieh sepemeluk Din Ken. Maknenye bunga nieh mmg besar:D

Tp ade satu ayat dalam cite nieh yg aku suke:

'"....we meet a special person and we fight for him because we know he is worth fighting for"

Hmm...menarik sungguh ayat ini. Aku sangat setuju. Sangat touching ayatnye. Dan sangat bermakne. Macam biaselah, bile sowang2 tgk cite jiwang malam2 nieh...macam2 terpikir dan teringat. Hmm...pernah ke aku fight for sumone ek? Hmm...lecuali family aku, aku rase takde. Boipren2 ?(cehh....buruk sungguh kate ganda nieh). Pon takde setakat nieh kot. Ganu....clash patu nangeh sehari jek. Lepas tuh okay balik. Lepas die tinggalkan aku sowang2 waktu aku kena ragut kat KL and kejar awek senegeri die tuh, aku cam langsung tak rase pape dah. Maybe yg ade pon perasaan negative yg akhirnye membuatkan aku banned rakyat Terengganu selame hampir setahun:D

Sepet? Aku pon tak tau la aku nieh fight ke tak utk die.Org sume suruh aku cam buat pangai tegar aku yg slalunye aku wat kat org len tp tak wat kat Sepet tuh. Suh aku berdepan, fight 4 whatever left kan. And sejak 2 menjak nieh aku rase...macam die pulak yg byk fight utk aku. Tp maybe aku jenis yg rase everything is more than words maybe sbb tuh aku masih macam nieh. Die pon masih macam tuh.

Sape lagik selen drp tuh? Ohhh ye...sowang kawan lame. I met sumone special and I didn't fight for him though he was worth fighting for. Because...aku rase, though he will fight for me, I'm not worth fighting for. So, dats why I've decided to drop everything off, including our friendship.

Season baru EPL nak start...and dah lame aku tak bertegur ngan die. Though I know that I'm going to miss him dis season, I believe my decision is right.

He is my best friend and he is worth fighting for. But I won't fight.

Wednesday, July 16, 2008

flowers and garden: bougainvillea








"Di villa indah ini
Pernah menjadi saksi
Temasya yang gemilang
Suasana meriah
Termetri di hatiku kau yang memiliki
Kehebatannya di malam itu..."


Aku takkan dpt nye nak celen gambo bunga purple kat blog si Areej...maklumlah gambo bunga purple di blog nieh sumenye bunga tropika jek n tak secantik bunga kat blog die (geram aku tgk sampai rase macam nak terbang masuk dlm laptop nie...hihi)

Aku suke bunga kertas. Aku suke bougainvillea. Same la tuh bougainvillea dan bunga kertas. Bunga aku nieh taklah cantik sangat....biase jek kan.Tp aku pernah tgk umah org len pernah tgk kat taman2yg tanam bougainvillea yg cantik siap wat macam bonsai lagik.

Paling suke skali bile kaler bougainvillea nieh shades putih, purple and pink. Ade org yg pandai kawenkan bunga leh wat 3 kaler nieh cantum2 sekali dlm satu pokok. Aku pon tak tau camne dowang wat tp aku suke sangat tgk rumah org yg ade bougainvillea kaler camnieh:D

Sbnrnye kat umah aku ade 2 jek pokok bunga kertas nieh. Dua2 kaler purple. Aku ingat nak bela lagik beli yg kaler putih ke, pink ke takpon merah terang. Tp wat mase nieh aku langsung takde mase nak beli bunga or jage bunga sangat berbanding dulu. So, aku still menyimpan bunga aku tuh seadenye la lagikpon ade byk lagik pokok len nak dijage.

Paling suke skali bile tgk pokok bunga kertas nieh kat umah kampung. Lawa jek! Aku ingat dr zaman early 80s lagik bunga kertas nieh dulu cam trend. Sume org nak tanam bunga kertas. Tp skang aku tgk dah macam kurang dah org menghargai bunga kertas nieh. Sbb dah byk pilihan len agaknye. Lagikpon aku prasan org skang suke landscape yg ijau macam dlm utan. Cantik gak tp pade aku macam kurang kaler. Taman mesti ade bunga. Baru ade kaler. Kalo takde kaler, takde beza taman ngan utan. Pade aku lah...pendpt jek.

Ade sumone nieh die tau aku suke bunga. Slalu bile aku tgk bunga ke ape, die tak kaco. Die akan biar jek. Pastu kalo die rase dah lame sangat or aku terlalu leka, baru die dtg. Aku tgh tgk bunga daisy. Aku dok puji2 bunga tuh. Tibe2 die cakap kat aku, "Lagi cantik kalo Sha bela bunga kertas."At 1st aku ingat die gurau. Ke sbb die nak tarik aku dr kedai tuh jek sbb die boring tunggu aku. Rupenye last2 aku dpt tau ibu die suke bunga kertas. Ooo..patutla. So, setiap kali aku gi kat laman aku, bile aku tgk bunga kertas, aku ingat kat die. Betulla die cakap, aku bela bunga ape pon, bunga kertas tuh jugak yg akan byk berbunga dr bunga len.

Pade aku bunga kertas nieh satu mase dulu simbol umah kat Mesia, sbb kebanyakan umah ade bunga kertas. Typical:D

Arinieh aku layan lagu Bougainvillea nyanyian Spring nieh. Wahh syok plak layan rock leleh?

Tuesday, July 15, 2008

ingredient: cili api...lada api...lado api...








Lada api. Cili padi. Bird eye chilli. Ape2 jelah!!!

Sepanjang idup aku, inilah bahan masakan paling penting skali. Bak kate Kak Sya, masak kicap pon letak lada. Aku samelah, mmg letak lada dalam hampir kesemua benda (kecuali kek kotehehe). Tp ade gak org yg tak brape nak pakai lada kan?

Aku pon kompius. Kamus aku dah outdated, I think I need a new Malay dictionary. Thanx 2 my brothers, dah la kamus aku outdated, dah rabak plak tuh. Aku mesti beli baru lepas nieh! Aku nak cari dlm kamus baru nieh perkataan CILI dan LADA.

Mane satu betul, lada api atau cili api? Cili padi or lada padi? Org Melayu panggil chilli nieh lada atau cili? Aku pon tak tau. Ingat balik arwah nenek ngan atuk. Dowang panggey lado api. Make lada lah. Ingat wan ngan atuk pulak. Lada api gak. Ibu? Lada api. Ayah? Cili api. Kengkawan? Cili api. Botol sos? Sos cili. Bukan sos lada. Mana satu ek?

Lada ke cili...bukan sume org makan mende nieh. Sepanjang 2 tahun nieh aku, ayah n ibu dok menanam pokok2 lada. Ibu yg mulekan sbnrnye. Sbb mende nieh mahal. Kalo nak beli sikit2 tak berbaloi memandangkan kitowang slalu gune.Even aku masak Maggie pon aku pakai mende nieh. Tahun 2004, harge lada api sekilo RM20. Skang tak tau plak aku. Mesti lagi mahal dr tuh?

Kitowang tanam macam2 jenis lada. Tp paling byk lada api la. Ade gak tanam lada besar. Pastu jiran aku org Kelantan dulu adiahkan ibu aku pokok lada solok tuh. Tp nak tanam anak die tak menjadi so pokok tuh dah takde dah. Tp sepanjang penanaman pokok2lada nieh byk la mende leh dimasak and kitowang leh cut expenses kat lada nieh.

There was one time kitowang dah ade lebih 30 pokok lada keliling umah! Sampai dah sedekah2 kat org. But macam aku kate tadi, bukan sume org makan. Hadiah kat org N9 sukelah dowang, kalo bagi segenggam pon dah boleh menggulai. Tp pernah bagi kat org Johor, org Kelantan dowang tak pakai sangat. Last2 dowang amik sejemput sowang jek. Slalu ibu aku la bawak gi sekolah.

Maybe bukan sume org tahan pedas. Maybe gak bukan sume org masak. I dunno. But ape yg aku tau aku takleh idup tanpa lada nieh. Aku mesti nak makan lada. Tak banyak, sikitpon jadi la.Bukan nak sampai bakar lidah kan.

Sbb aku suke gulai and aku takleh seminggu takde gulai. Thanx 2 arwah atuk ku skang aku dah sebijik macam die:D

So?cili ke lada?


Monday, July 14, 2008

rugby: ns royal sevens


This is a picture of YM Tunku Naqudin with the winners NS Royal Seven 2008: NS Wanderers & Matie Academy of South Africa.

Semalam blog ini tidak diupdate kerane aku bz dgn aktiviti di sebelah:
------------------>>>

Aku dok bz tgk ragbi semalam. So aku takde mase nak update blog sbb lepas tuh byk lagik mende aku nak wat. Badan pon dah letih and mate pon dah ngantuk. So, takde mase aku nak update gambo sume. Malas:D

NS Royal Sevens nieh diadekan tiap2 tahun bersempena ngan buffday Yamtuan (Yg Dipertuan Besar Negeri Sembilan). Slalunye dibuat lepas buffday die la..macam thn lepas buat ujung bulan. Tp tahun nieh wat sebelum pulak?12hb ngan 13hb. Fuuuh!!! Giler sengkek aku Royal Sevens kali nieh! Tak dpt nak bershopping! Sebbaik para penganjur pandai kalo dibandingkan sambutan Royal Sevens kali nieh ngan dulu, baik lagik la yg kali nieh...

Ape itu Royal Sevens? Royal Sevens adelah pertandingan ragbi yg melibatkan hanye 7 org pemain di atas padang bagi setiap pasukan. Ala2 futsal utk bola sepak la...player tak ramai...
One thing yg aku suke pasal Royan Sevens: Ia berlaku di Seremban. Hehehe. Senang. Macam Cobra Ten, aku susah ngat nak gi. Dah la jauh...kalo aku naik public transport pon kena tukar LRT la...itu ini baru nak sampai. So, Royal Sevens lagik best la sbb senang. Parking keta kat Seremban Parade bole, naik bas bole, naik komuter pon bole. Tak payah aku nak transit2. (ceh...dlm erti kate len, aku tetap suke Seremban dr KL).

Kat dlm Royal Sevens nieh ade 2 kategori: inter-club ngan inter-school. Inter Club nieh ade macam2 kelab ragbi...slalunye yg ade kat Mesia nieh la...macam NS Wanderers ngan Cobra...pastu ade club macam Chinese Taipei, Pepateh RC, Muar Musketeers....macam2 la! Kadang kalo dgr name club cam lawak tp tuh tak jd hal pon....janji gam best:DKalo inter-school plak,slalunye sekolah2 kat Negeri Sembilan. Contoh macam adik aku la...yg pernah jd participant Royal Sevens nieh dulu mase die wakil KGV. Sekolah kat Negeri Sembilan yg ade rugby nieh selected schools la...tp kali nieh aku tak nampak plak kelibat SDAR (Sekolah Datuk Abdul Razak). Yg baru kali nieh aku tgk ade Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor ngan Matie Academy - sekolah kat South Africa.

Kali nieh Royal Sevens wat kat padang sekolah ayahku:D Sekolah Menengah King George V. Tak wat kat Padang Majlis Perbandaran Seremban. Eloklah. Kalo tak, sure abeh seluar ngan kasut kena lumpur. Kali nieh bersih...sbb padang rumpur tebal. Siap boleh dok atas padang lagik. Pastuh, padang nieh redup sket sbb ade pokok. Padang pon besar....so, senang nak bergerak. Dah tuh...selen dr khemah utk Canterbury ngan tournament merchandise, ade gerai makan ngan air. So, congrats utk penganjur...sbb kali nieh lagik best sbb senang sumenye. Tak leceh2 macam tahun lepas.

And congrats to POWER jename BATA sbb menganjurkan dgn agak best. Mungkin ade yg akan kate apelah BATA nak banding ngan HSBC yg slalu menganjurkan...tp kalo banding penganjuran tahun lepas ngan tahun sebelum nieh, best sangat aku rase sbg penonton utk tahun nieh sbb tournament kali nieh agak disiplin dan kemas berbanding tahun sebelumnye. Pade aku brand bukanla penting sangat nak banding ngan penganjuran yg best:D

Disebabkan ari Sabtu aku gi kenduri Kavitha, aku tak singgah padang walopon dekat jek padang KGV nieh ngan Dewan MPS tpt si Kavitha kawen. Sbb aku taknak la wat glamer gi padang pakai baju kurung ngan high heels. Hehe. Lagipon mmg aku planned nak tgk ari Ahad pon, senang wat sume sekali. Yg aku wat ari Sabtu hanye membuat survey harge barang2an yg nak dibeli sempena Royal Sevens nieh:D

Aku slalu amik kesempatan time Royal Sevens nieh nak belikan barang2 adik2ku dan ayahku(satu mase dulu, boiprenku juga...huhu). Time nieh la ade baju yg smart2 dan ikut cita rase aku dijual. Sbb kebanyakannye ade kolar...and aku mmg suke outfit rugby. So, dats why aku set aside sket utk Royal Sevens. Kalo tak mampu beli Canterbury pon, at least ade pilihan len. T-shirt tournament biase pon dah lawa (thn lepas RM20 tp thn nieh RM25...cepat tul naik harge).

Alangkah bahagienye idupku bile mendapati kali nieh Canterbury kuar tournament outfit yg tak mahal macam baju yg aku beli last yr. Sbb kali nieh baju sume print kat Mesia gaknye. Elokla tuh...sedang elok dgn harge brg yg mahal. Dptla rezeki sorang satu baju Canterbury yg slalunye mahal :D

Then...Ahad, aku tgk finals. Utk inter-school, SMS Bandar Penawar vs Matie Academy. Matie Academy nieh kat Afrika. Ligat giler negro nieh! Gerun aku tgk dowang...lari laju giler.Terkial2 budak2 sekolah sukan tuh. Seperti yg dijangke...Matie Academy menang. Pastu...NS Wonderers vs Cobra lak. Hehehe...NS menang:D

Lepas last game...mase Tunku Naqudin (anak Yamtuan) nak bagi adiah, kitowang join players dan mule la mengambil gambar2. Sempat jugak aku amik gambo ngan player NS...but tak ditayangkan di sini ye kawan2. Though yg amik gambo tuh ayah aku and parents aku ade, aku rase tak payah la tayang kat blog. Nak tgk...sila buka fotopages:D

Best sangat Royal Sevens kali nieh. Unforgettable experience. Tp...kenangan Royal Sevens 3 tahun dulu lagik best. Sepet came to our house for the 1st time during Royal Sevens. And while I was watching the rugby players yesterday, I couldn't help but remembering a rugby player who used to make my day...