Sunday, August 31, 2008

merdeka: a tribute

Pix: the subject of my story today (white shirt man - 1st from the left)
------------------------------------------>

Aku slalu tak paham. Kenape die asek pakse aku blaja cakap omputih. Kenape aku mesti tau sume. Kenape aku mesti pandai blaja. Kenape result mesti cantik. Tak boleh laaa kalo result tuh biase2 jek. Mesti score! Bile bercakap dengan die, balik2 tanye result peksa. Balik2 tanye markah English, Matematik!

At 1st, aku marah. Aku rase macam die memakse sangat la. Die nak suruh sume cucu die pandai.Well, die ade 12 orang anak, 42 org cucu. Takkan la sumenye nak perfect. Ibu aku anak die yg ke-11. Aku sendiri tak tau aku cucu ke berape. Yg aku tau...die nak aku blaja pandai2. Academical achievement was everything for him. He wanted me to become like his other grandchildren. Abg2 dan kakak2 sepupu ku. He talked about his wishes of sending me to boarding school since I was too little to understand.

Pade aku, die hanye atuk aku. Seorang tua yg rambutnye sume putih, tembam (macam cucunye nieh la!), dan seorang yg sangat grumpy! Dari kecik aku hanye paham beberape perkara, atuk akan pergi surau setiap kali azan dan habiskan mase dgn bace kitab dan surat khabar. Paip atuk kat mulut, cermin mate besar. Aku hanye tau, atukku sangat suke makan. And...die sangat disiplin, sbb sumenye mesti punctual. Nenek sebagai isteri atuk, mesti punctual jugak. Kena sediakan everything on time. And..atukku sentiase segak. Kat rumah pon die smart jugak. Aku ingat die perasan kacak jek waktu tuh...hehehe...

Dr lahir, idupku mmg byk dgn die & nenek. Diorg la yg membesarkan aku. They were my everything. Byk mende yg parentsku tak dpt nak fulfilled, dowang la yg sediakan. Ibu selalu cerita, macam mane atuk mase aku lahir. Atuk dukung aku, though bukan sume cucu die dpt kena dukung ngan atuk. He called me keledek, sbb aku tembam and badan buku2 macam keledek. Aku cam irritated sket mule2 dulu...but bile dah besar...I realised yg keledek itukan manis:)

Kenangan yg aku takleh lupe...mase aku tabika dan sekolah rendah. Lepas asar, nenek akan buat minum petang. Atuk punye teh mmg compulsory. Aku minum teh-o. Most of the time, makan cekodok cicah sos cili. Tp, atuk slalu bawak balik eskrem Conetto. Slalunye die simpan awal2...kalo aku mandi petang cepat, cepatlah aku dpt eskrem tuh. And most of the time...aku mandi cepat. Syarat nak makan eskrem plak...mestilah kena kemas dan proper. Dulu aku akan ade gaun, stoken yg ade lace tuh ngan kasut Clark. Yup...mase kecik, personaliti Shirley Temple tuh mesti ade! Wajib! Mesti pakai smart dulu. Dah lawa barulah boleh dpt eskrem. And...pade waktu tuh...aku akan duduk depan, tgk atuk dgn mesin rumputnye atau dgn gunting hedges nye. Aku akan dgr atuk cerite macam2:D

Aku slalu compare atukku ngan atuk org len. Nape mesin rumput die pakai mesin rumput sorong. Nape die tanam hedges (apasal la atuk aku wat pagar macam English garden!) Nape die hisap paip. Nape tongkat die macam style sket. At times...aku nak atukku normal macam atuk org len. The only time aku rase die normal bile aku nampak die ke surau ngan kain pelekat. Itupon aku slalu rase pelik. Apasal atuk aku mesti pakai baju Melayu putih? Apasal kain kapas itu dikanji? Hmm...sumenye aku tak paham mase tuh.

Die bebel2 pasal manners (aku plak jenis rebel...kdg2 aku tak suke manners). Especially kalo pakai fork and spoon. Die cerite kat aku, ade org suruh die pakai fork and spoon senyap2...tak boleh bising. Die ceritekan kat aku, die kena keje jauh...nenek tinggal dgn anak2. Bile aku marah2 die sebab lutut die banyak parut, die jawab, "Den dulu jalan jauh...banyak kali jatuh." Die cakap die jupe org putih, jupe Jepun. Aku tak paham. Aku ingat atukku sekadar nak membebel ceritekan perkare yg aku takkan paham...Nenek ade tunjukkan gambo atuk pakai baju Melayu askar kaler putih, aku tak amik pot pun...

sekolah menengah, aku masuk hostel. I missed dat old man a lot. Aku kan suke lawan cakap die. As a matter of fact, aku nieh macam die. Org kate kalo org tua2 besarkan budak2...becoklah budak tuh. Macam aku lah agaknye. Kadang2 org tua tuh marah ngan aku, sbb aku slalu bangkang die. Kadang2 die gelak...sbb die kate...aku budak2 and slalu tak paham. Aku tak paham...nape die slalu asek cakap pasal org Melayu. Tp, aku blaja appreciate bile dah jauh ngan die. Die akan kirimkan duit blaja...but takkan lupe pesan suruh dpt semua A. Siap bagi harga lagi A aku tuh. Sistem reward atuk tuh mmg dah berkesan, sbb kakak2 dan abg2 sepupu ku mmg dpt reward tuh...care motivasi atuk tuh...though macam materialistic, but menjadi sbnrnye.

Nobody understood why I've decided to quit boarding school after PMR. Ari aku dpt result PMR, die lari ke pagar. Then die peluk aku. Itulah pertame kali aku tgk atukku nangis .I just realised dat I needed him in my life. I missed nenek. I knew I broke my parents' hear dat time. Sume org nak anak masuk asrama penuh, but...aku plak nak kuar. Tp parentsku takleh cakap ape, cuz bukan resultku teruk...I walked out with pride ape.


Pix:Peninggalan ------------------------------------------------->



Satu ptg, ibu ku cakap,"Atuk kena interview arini." Aku pandang ibu. Utk ape plak? Setau aku, mmg die ramai kawan pon. Aku tak suke pergi mane2 ngan die. Ade jek org tegur die nanti. Mesti lame. Aku tanye, "interview ape?" Ibuku senyum ajek...jawab die, "Cerite atuk dengan Leftenan Adnan."

I learned dat day, atukku ialah 008, Regimen Askar Melayu pertama. Sarjan Yusof. Gambo atuk pakai baju Melayu yg nenek tunjuk tuh, mase atuk jd askar. And org2 yg dtg umah atuk arituh dr Kementerian Pertahanan. And lelaki yg laki sorg tuh...anak Leftenan Adnan. Dowang nak buat filem Leftenan Adnan and atuk la sumber rujukan. Biar betik?!! Bukan atuk draughtsman JKR je ke? Aku mmg langsung tak percaye.

I listened to his stories. Perang dekat Singapore, halau Jepun. Leftenan Adnan naikkan pangkat atuk rupenye. And macam2 cerite yg atuk kadang2 ceritekan pade aku, tp aku taknak dgr. Cerite yg aku tak pernah dgr pon ade. Aku malu sangat mase tuh. Org2 yg dtg tuh sumenye berpangkat. Dowang respect cite atuk. Tp aku? Hehehe...dulu aku slalu gelakkan lutut atukku adelah. Rupenye...cerite die jatuh tuh...cerite die lepas perang. Cerite die jalan kaki dr Singapura balik ke Rembau lepas perang. Jauh atuk jalan nak balik kampung...itu sebab die byk kali jatuh!

Since then...I paid attention to everything he said. Aku taknak miss satu pon! In fact...aku jd fan atukku sendiri. He talked about Malays...he talked bout lots of things. Sumenye dlm loghat Negeri Sembilan. Aku teringat mase aku sekolah rendah, die jd pemberi hadiah mase aku dpt no.1. Aku heran nape die dtg and jd tetamu kehormat. Then I learned, mase org nak pindahkan sekolah Melayu ke kawasan kampung...atuklah yg fight letakkan sekolah Melayu kat bandar. And dat school eventually became my school. Atukku Lembaga Pengurus Sekolah. Aku langsung tak tau sampai aku dpt hadiah dr die! Bile aku tgk atukku jd VIP...aku ingat die sekadar org tua. Not really!!!

I remember the moment my grandma passed away at the hospital. Atuk was at home. I was the only person who was with my grandma when she was taken away from us. Aku balik, aku tgk die dah ready dgn baju Melayu purple and kain pelekat purple. Aku sebak sangat waktu tuh. Atukku kan selalu pakai putih. Sebab nenek sediakan sume utk die. Aritu nenek takde...atuk siapkan sumenye sendiri. His eyes were filled with tears. All dis while aku slalu rase atukku satu manusia yg sangat garang dgn nenekku tuh. I learned about love from him. Lepas nenek takde, atuk tak putus2 buat macam2 utk nenek...mengajilah, puasa lah, qiam lah...sbb die sayang nenek. And he wanted Allah to love her too.Everytime he saw me, he would remind me to do sumthing for nenek..

2004. He was hospitalised because he broke his leg while he took his wudu'. Aku ingat mase aku kena angkat die dlm bilik air. He was doing fine...in fact he surprised me more after dat. One day when the doctor came and visit him, tibe2 atukku conversed in English! What? Aku tak pernah tau die macam tuh. Aku tau die cakap loghat Negeri Sembilan jek. The doctor looked at me & said, "U have such an intelligent granddad!" Aku cam tak tau nak cakap ape...

Maulidur Rasul, 2004. Hari Keputeraan Rasulullah. Lepas Subuh, ditemani hampir kesemua anak2 dan cucu2...die menghembuskan nafas terakhir. Aku sempat jumpe die. In fact, a week before dat...aku mandikan die and temankan die berbual. He asked me about aspirations. Org tanye apsal aku tak jd auditor...nobody knew dat though I am qualified to become one, I will never become one. Sbb die pernah kate,"tak sesuai kojo tuh ngan kau."Macam atukku boleh bace plak pemikiran aku. Aku mmg taknak keje tuh!

Lepas die takde, aku kumpulkan some of his belongings. Ade kain pelekat atuk, kopiah die...yg aku tak jupe paip die jek. Ade kitab tajwid die, tafsir al-Quran die...and tasbih die. Biarlah takde emas pon die tinggalkan...education aku yg die bayar die tak ternilai hargenye. Ade satu lagi yg die tinggalkan....besides gambo nieh (yg die die tangkap ngan Dr M tahun 80an...). Die tinggalkan buku perang die yg die tulis tahun 1947, mase die kat Singapore. Strategi perang, terms askar dulu2...sume ade. Cursive handwriting plak tuh! Buku tuh dah nak reput dah...aku tgk try preserve selame yg boleh. Tgk dlm gambo...dah kuning kan?!

Setiap kali aku amik call customer ku...si British, aku kan teringat kate die, "Diorg tak pandai. Tapi diorang berilmu. Ko kena ado ilmu. Bilo ado ilmu, ko boleh lawan diorg. Diorg bukan sumo boto...org kito tak cukup pandai."(diorang bukan semua betul). Aku ingat tuh!

Yeah...yeah...sumone kecoh bapak die tentukan tarikh merdeka. Kuar tv sumelah. Atukku tak kuar tv. But...aku kuarkan dlm blog nieh...cuz...aku windu sangat ngan die arinieh (everytime merdeka, winduku lagi la kuat!). And...besok pose...membuatkan aku bertambah2 la windu kat die...teringat sume kenangan waktu aku dibesarkan.

Al-Fatihah...Atuk, org windu sangat atuk!

* Slamat merdeka & selamar berpose!:D

Pix: buku yg die tinggalkan pasal perang ----------------------------------------->

Friday, August 29, 2008

bunga raya: national flower


































Minggu nieh minggu patriotik kan. So...bunga yg jd posting blog aku pon patriotik sket la...bunga raya:D

Dah kate bunga raye bunga kebangsaan kan. So, everytime mat salleh dtg tpt keje aku, mesti kuar gambo bunga raye di sekeliling opis aku. Aku baru terperasan sejak kebelakangan nieh jek (dah 3 tahun aku keje sini, tak pernah plak prasan...hehehe). Maybe sbb opis dah dok menggantung plasma kat setiap floor opis dan jugak tpt internet nieh. So...aku dok rajin la nak tgk plasma nieh. Kadang2 terpakse tgk pon ade sbb dok lalu jek depan plasma tuh...

Gambo bunga raye nieh akan kuar kat plasma berserta ucapan alu2an kedatangan mat salleh sekalian. Yelah, mat salleh nieh kan boss kitowang fr UK. So, bile dowang dtg...mule la kuar ucapan welcome kat sini sane...

Slalunye cantik la template standard ucapan welcome tuh. Ade gambo bendera Malaysia, gambo bunga raya ngan KLCC. Then ucapan welcome berserta name dan position org tuh. Okaylah...not bad. Kira2 bile mat salleh nieh dtg sure rase welcome nye. Kat mane2 jek kuar name die kan...lalu floor sini sane sume org welcome die...

Ade yg akan buat extra la. Macam floor aku nieh, mmg utk UK jek...so, bile mat salleh from UK dtg, dekat lobi berdekatan ngan lift kitowang tuh mule la ade yg letak hiasan macam2. Slalunye dowang buat 'kolam' yg India buat pakai beras tuh. Kalo ade jek yg dtg kang...mulela dowang sebok beli beras nak kalerkan dan buat hiasan atas lantai (kdg2 aku rase sayang jek beras tuh, baik makan kan?) Motif? Kebanyakan masenye motif bunga raye:D

Kire bagusla Malaysian nieh. Welcoming. Pastu friendly. Kat mane2 letak bunga raye kalo mat salleh dtg. But there are times kdg aku rase macam over lak. Tau la boss dtg kan, but lebih2 nak letak bunga raye sume. Kdg2 aku tgk kalo mat salleh tuh dtg, mulela sume tibe2 tukar tone suara. Yg nieh boss2 Malaysian la. Amusing...tp sapelah aku nak komen, aku bukan boss.

Pernah aku nampak skali tuh, boss aku dok tarik kerusi utk boss mat salleh nak duduk. Aku senyum jek. Ade mase seronok tgk boss kite wat keje kuli nieh. Haahahaha...

Nywayz, cakap pasal persiapan bunga raye dan sebagainye...aku dah kate aku salute la keramahan rakyat Malaysia nieh kepade sesape jua. But...bile mat salleh2 nieh dtg,there are times kdg2 aku terpikir...nape la org kite slalu sangat tunduk ngan mat salleh? Ape mat salleh cakap sume betul, ape mat salleh buat sume ikut, ape mat salleh komplen sume dgr. Tp bile org kite sendiri...kite takde response macam tuh kan?

Kat Mesia skang, ramai nak jd mat salleh. Waaa..kalo cakap berdentam dentum. Kalo makan, nak western jek. Kalo nak buat ape pon sume bagi mat salleh jd contoh. Kalo nak awek, style mat salleh sket la. Yg aku kelakar...nak sangat jd Mat Salleh, but bile cakap mat salleh grammar salah. Nak dressing macam mat salleh, tp snow cap pakai time mentari terik, nak makan western...tp manjang mintak sos black pepper, nak awek macam mat salleh...tp awek blond celup rambut kat hairstylist. Ape daaaaa...???

Kite terlalu biase ngan style itu bandar, style ini kampung. Yg style bandar tuh macam westerners sket. Mase aku kat hostel...aku slalu berdepan ngan mende2 macam nieh. Budak KL rase dowang dah tau sume. Budak kampung plak slalu memencil diri. Lame2 jadi pecahan budaya kat hostel...org kampung kawan ngan org kampung, budak bandar kawan budak bandar. But...ade budak kampung nak jd budak bandar, lame2 terikut style budak bandar. Nak dressing macam nieh, cakap macam nieh...makan macam nieh...haiyaaa...As 4 me...aku sume masuk jek.

Skang bile aku dah keje...ari2 cakap ngan mat salleh. Tau tak kite, mat salleh tuh lagik suke jd macam kite? Boss aku...mat salleh pompuan.Dtg all the way dr England nak ajar Malaysian wat keje. In the end, terpikat ngan Malaysian, kawen Malaysian, mintak PR...pakai baju kurung, kebaye and sari ke opis. And everyday nak makan nasik! Aku ingat betape masamnye muke die kalo kitowang ajak makan pizza. Hehehe. Die slalu tanye aku macam mane nak cakap Melayu. Everytime I mention the word makan, her face will lit up...when I brought pulut to work...she was smiling and grinning...aku sendiri pelik ngan die.

In every conversation aku ade ngan my customers, they will ask a very general and common question: How's the weather? Ramai yg akan kate, "how nice if I can be at your place, Shasha. U have sunlight! How I wish if we can swap places." So, why Malaysian? Nape kite nak sangat ikut dowang?

Aku tak paham ngan mende nieh...and aku pon taknak paham. Aku slalu jupe org slalu cakap, "Macam org kampung je. Tgk omputih....bla...bla...blaa..."

Aku slalu rase cam nak gelak jek kalo org puji omputih and ikut sangat omputih. Dowang nieh pon manusia gak. In fact, dowang lagik byk flaws dr kite org Mesia. Apasal kite nak agung2kan dowang sangat?

Slalunye...I reserve my comments la kalo org nak tunjuk pandai cite sal omputih nieh ngan aku. Yelah...yelah...keta aku tak besar. In fact, aku tak kaye. So...kadang2 org cakap berdentam dentum, I just keep quiet. Tp dlm ati nieh...I'm proud of my country...so, susah la sket aku nak puji negare luar nieh:D

Arinieh...jln2, tgh surf...kuar gambo bunga raye lagik. Macam alarm plak bunga raye nieh jadinye. Kuar je gambo bunga raye, maknenye adelah boss mat salleh dtg. Arghhh...biase je kan. What so great?
* bunga2 dari taman Sekolah Menengah Seri Ampangan, Seremban. Suke idea taman bunga raya dowang nieh:D

Thursday, August 28, 2008

poor customer services: tesco seremban

Arituh aku dah kuarkan topic Astro kan! Nieh nak cite sal Tesco plak. Tapi…bukan sume Tesco tau. Nieh Tesco kat Seremban jek:D

Sebenarnye…org Seremban nieh bukan la dah lame ade Tesco. Baru dalam 2 tahun kot. Itupon sbb Macro tutup kat Seremban 2 nieh. So, dowang bukak la Tesco Extra kat sini. Bukan Tesco Hyper macam kat Kajang ke…kat Puchong ke. Tesco nieh kecik sket la…name pon Tesco Extra. Pulak tuh, amik bangunan Macro yg lame, ubah suai sikit2 jek. Gelap semacam…tak menarik…and yg paling penting, rupe macam kilang sabun.
Kalo aku nak compare Tesco Kajang ngan Tesco Seremban, sebijik macam beza Giant Subang ngan Mydin yg kat sebelah die tuh...

Tp...sepanjang aku melawat Giant Subang yg tak brape nak lawa tuh, byk yg aku suke gak ngan tpt tuh. Aku tak pernah komplen. Tp Tesco Seremban nieh (walopon di tpt tumpah darahku sendiri...) terpakse aku jadikan posting blog nieh sbb aku sangat la tak berpuas ati.

Sabtu mmg ari aku akan bawak parents aku shopping groceries. Ingat nak gi Tesco plak, sbb yg paling dekat ngan umah, pastu senang nak gi...sbb aku baru lepas makan kat area dekat2 situ. Kitowang pon nak carik byk mende2 len yg tak beli minggu lepas...so....siap list sume, kuar la Tesco.

Aku rase...ayah aku byk sangat berubah sejak dua tiga kali shopping nieh. Dulu, byk sangat mende2 yg specific yg ayah akan beli. Brand ape, kaler ape...slalunye kitowang mmg hafal la. Most of the time, justified...apasal ayah nak certain things tu. Slalunye sbb kualiti. Tp, shopping kali nieh cam pelik giler. Aku angkut tisu Premier yg die slalu beli...pastu die letak balik. Die letak tisu Tesco. Mule tuh aku diam jek. Tibe2...lepas dah round sampai tpt sayur br aku perasan yg parents aku dah letak more than 15 items yg berjenama Tesco. Aiiiikkkkk???

Aku tanye ayah, apasal? “Brg mahal skang nieh...carik la yg jimat.” Aku gelak jek...aku tanye, takpe ke? Sbb aku ingat lagik insiden ayah beli mayonis Tesco yg tak sedap tuh. Last2 masuk tong sampah jek sbb tak edible langsung. “Asal jgn beli mayonis, sudah.” Aku malas nak balas....ayah dah cakap camtu. Aku pon rase ade betulnye...sbb kalo pk harge, dah tak larat lagik dah nak beli barang2 yg biase kitowang beli.

Waktu lalu tpt beras, aku nampak senario yg same berulang lagik. Pakcik makcik, abang kakak...sume dok usap kampit beras yg dulunye slalu dibeli and berlalu ke tpt beras murah. Biaselah, last week...aku kat Jusco pon camtuh gak....well, “cantik” betul pemandangan muke rakyat Malaysia terkulat2 kena beli inferior goods nieh...hmm..tahniah laa pemimpin sekalian...

Kitowang pon round2...penuhkan troli. Tibe2 announcement budak hilang...suruh mak ayah dtg claim anak. Haiyaaa...mende biase la nieh. Lagik tpt yg rak2 tinggi nieh bukan senang nak nampak budak. Nasib baik org jumpe...Pastuh, aku pon nak gi kaunter, nak bayar...Aku tgk...kaunter lengang sket. Dlm ati aku bertanye, apasal tak ramai sangat org. Awal bulan, weekend lak tuh. Aku slalu pegang prinsip, mane ramai Cina, situ bagus shopping. Dowang nieh makhluk penjimat yg berjaye. Bukan nak kate dowang kedekut, but dowang nieh particular! Dr harge ke customer service. N itulah sikap yg aku slalu nak ikut...sbb aku rase bagus sikap tuh. Tp...Tesco Seremban, apasal tak ramai nieh?

Dari letak barang dlm troli, sampaila ke letak atas kat counter....dan seterusnye packing, aku sangat2 cerewet. Barang basah, dgn barang basah. Bateri, clorox sume...jauh2 kan dr makanan. Tapi dak cashier Tesco tuh sangat pandai. Clorox pack skali ngan ayam, bateri pack skali ngan ikan. Bijaknye!!! Sape ajar agaknye tuh. Aku penat la susun makanan, barang kering and pencuci sume asing2 supaye die senang, die pi campur.

Aku pon sorong troli ke ujung counter. Kang senang aku nak menandatangan surat bebanan kredit. Lagipon leh letak barang dlm troli. Teperanjat tgk selen clorox pack ngan ayam, ikan ngan bateri...barang sume tak pack! Takde org bertugas pon nak pack. And aku tgk...budak pompuan sebangse aku yg bergincu merah terang tuh tak make an effort pon nak pack! Die lambak sume lepas tag harge! Mak aiiihhh!!!

Bile aku dgn lembutnye tanye, “Dik...takde sape nak pack ke....” belum sempat abeh die campak plastic tuh kat aku n suruh aku pack. Haii...aku pack jek...malas nak gaduh walopon aku cukup benci gesture die tuh (dlm ati dah menyumpah dah). Ayah aku macam tak suke la die wat camtuh...so, ayah pon tanye la...ade plastic besar tak....brg byk pack besar. Die campak plastic kat ayah aku pulak. Eeeeeergghh...!!! Nasib baik tak makan pelempang budak Tesco tuh! Aku leh trime org wat aku, tp jgn wat ibu ayah aku. (inilah namenye pakai tudung pon tak gune kalo kurang ajar)

Bukan sorang jek pangai macam nieh. Cashier len pon bertutup kepale macam aku, macam dak cashier yg kurang ajar nieh. Agaknye IC pon same bangse ngan aku, agama same. Tp tak taula ajaran and adat mane yg dowang ikut. Ade aunty depan aku tuh, terkulat2 nak buat sume sorang2...sbb die shopping sowang2. Same case...kena campak plastic (bukan exaggerate tau, tp mmg literally dak2 tuh campak plastic tuh).

Ade satu brg nieh, takde tag. Boleh die sound ayah aku, “Takde tag benda nieh pakcik. Boleh carik yang lain.” Sore monotonous. Leper. Tak boleh masuk AF langsung. Worse, macam mane leh jd cashier? Layak jd cleaner jek...tak payah handle customer. Tak mesra pelanggan langsung!

“Adik...awak takde runner ke kat sini? Bukan kerja saya nak letak tag tuh, dik. Lagipon saya dah sampai kaunter. Tak boleh ke awak mintak tolong kawan2 awak yang lain amikkan yg baru?”

Membentak. Biaselah, kalo org takde otak. Mule menghempas2 sume. Lepas tuh, nampak jek Thermo Pot atas counter, marah lagik.

“Pakcik! Ni ada kaunter khas die kat sane,” sore penyek senang2 memerintah ayah aku. Takde care len ke nak cakap ngan customer? Bukan sikit tau aku beli nieh. Mau lebih RM300. Training ke tidak budak nieh? Macam mane leh dpt keje budak nieh? Pekerja yg len...takkan pandang je? Masya-Allah...

Aku malas nak cakap byk. Ikut ati, nak jek aku panggey manager die nak complain.Sabarlah Sha....ayah ko ade kat sini. Jgn mengamuk. Tak elok....awak anak dara Sha oii...

Lepas aku bayar tuh sume, baliklah. Patutla budak ilang. Packing sendiri sume brg ek? Abeh, kalo mak budak dtg bawak anak...sibuk nak packing brg jek....anak ape nak jd? Dah ilang besok baru nak sibuk? Bak kate ayah, “Barang murah...tp perlu ke dibayar dgn harga nyawa anak tuh?”

Tibe2 teringat kat umah lame yg 10 minit jalan kaki gi Giant.....arghhhh....

Wednesday, August 27, 2008

manggis: a fruit or a term?










"Itam la itam..si tampuk manggih...sungguh pun itam dipandang manih..."

Mase aku kecik,aku suke giler tgk abg yg nyanyi bongai utk Rukun Tetangge taman perumahan wan. Mase tuh abg tuh sekolah menengah. Sore die sangat best, walopon aku slalu rase sore abg tuh lagi sesuai nyanyi lagu balada dr bongai. Apekah bongai? Bongai nieh macam dikir barat kat Kelantan, ghazal kat Johor. Bongai nieh sejenis hiburan kat Negeri Sembilan. Walopon sebegitu...bukan sume anak Negeri Sembilan nieh tau bongai. Nantilah...sum other time, boleh wat posting bongai lak:D

So...sape la yg menyangka...abg bongai tuh mmg jadi penyanyi balada rupenye. Skang dah besar, aku panggey die abg artis. Sbb die la penyanyi lagu Kau Yang Bernama Seri:)

So...manggis nieh adalah salah satu content lyric dlm lagu bongai. Aku rase ade byk lagu tradisional len yg gunekan kehitaman manggis nieh sbb subjek dlm lagu, kan. Kononnye itam itu manis. Perumpamaan same digunekan utk si polan2 yg berkulit gelap. Kononnye, walopon gelap, tp rupenye org gelap itu lebih manis. Abeh, kalo org tuh cerah...payau pulak ke? Itulah soklan yg aku tanye atuk aku. Sampai skang aku tak dpt jawapan:D

Tp skang...perumpamaan manggis nieh dah len.Manggis lebih ditujukan pade satu suku kaum kat Mesia nieh. Contohnye, "Sha...ko tgk manggis tuh, over betul." Ataupon yg lebih daring, "Cilaka lu manggis...saya belasah lu baru tau." Tak perlu la aku elaborate...rasenye mesti ramai yg tau ape maksud aku nieh.

Soalnye kenape? Kite nieh anti ke dgn yg itam? Pade asalnye aku tak komen ape2. Ade jugak terdetik di hati aku utk bertanye ataupon menegur perumpamaan yg digunakan ke atas buah kegemaran aku tuh. Tp...lepas difikir2 balik, kenape aku nak menegur kalo aku sendiri pon kadang2 guna?

Perumpamaan manggis nieh bukanlah baru. Tp perumpamaan "Malay buggar" pon bukan baru. Ataupon "China Man". Makin aku dewasa, aku mule belajar dan sedar perumpamaan2 yg digunekan oleh org2 zaman sekarang utk kaum2 tertentu. Soalnye skang, wajar ke?
Baru nieh tgh2 wat keje, seorang opismet ku berkate, "I hate to be in the bus alone. Dat Malay man always annoying me." Aku pandang ke arah minachi itu dan bertanye, "Why?" Die jawab, "I dunno...but he annoys me." Aku senyum. "Any specific reason?" Due to my surprise, she answered, "Because dat Malay buggar is annoying me, dats all." Hmmm...nasib tidak ku tampar. Aku hanye senyum saje dan berkate, "I pity u. Your Malay boss must certainly annoys u as well. But I can see you're still him bodeking everyday," With a smile, I left.

Semalam...lepas keputusan pilihanraya Permatang Pauh, lagi rancak la 'manggis-manggis' bercerite. Nak wat camne bangse aku ramai yg tak reti cakap omputih. So, tak ramai keje kat sini sbb tak ramai lepas interview cakap omputih. Bangse ape yg boleh cakap omputih pon? Manggis la kan. Walopon dowang taklah pandai mane. So, ari2 aku mmg dikelilingi ramai manggis.Dats why bukanlah senang menjadi aku dlm opis. Kalo tak tahun nieh aku dah patut naik pangkat dah:)

Aku tak sangkal la kemenangan yg berjaye. But bile aku tgk berite and nampak manggis di sekeliling calon yg menang tuh, aku bertanye pade diri sendiri, "Boleh ke?" Sbb...walopon aku tak suke sangat ngan the ruling party nieh sometimes, aku still pk kan what's the best for my own community, my own people, and my own religion.

Walopon kitowang ade rules kat opis yg boleh mendakwa sesape yg racist, aku tak extreme lagik la. Tp aku tgk...seronok betul si manggis-manggis buat statement yg menyakitkan ati semalam. Diorg mempadankan muke org Melayu.(jap...calon yg menang tuh bukan Melayu ke?) What for? Ntahlah. Dlm blog nieh aku slalu kate...racism tak bawak negare nieh kemane-mane. I hate racism.Aku tak suke org men tuding2 when we're staying in the SAME country. Due to my dissapointment, I smiled but I didn't leave the crowd. I stayed there. They thought they managed to strangle one helpless Malay in the office.I gave them the satisfaction. Aku taknak menjatuhkan mentaliti aku setaraf dgn mereka. Aku letakkan otakku betul2 di kepale. Sbb aku WARGA MALAYSIA.

My expectation? Aku tak kisah sape menang la. Koman2 pon lepas nieh more intresting cuz boleh tgk byk2 klip2 menarik kat Parlimen through YouTube. Hehehe. Asalkan org yg memimpin boleh menyatupadukan sume org, I'm happy enough. Jgn jd puppet, sudahlah. Sad to say...di saat2 aku mengira hari nak menyambut merdeka...ade lagi yg letak otak di buku lali;)

Tuesday, August 26, 2008

sha: ♥ smart men love stupid women?~

" Kalo I kawen, I taknak kawen ngan kerani. I dah ade education. Mesti nak cari yang ade education jugak. Takkan I nak kawen ngan kerani."

Aku cuti. Dats why aku tak update blog. Bz ngan sessi kengkawan kot (yup...yup...all my fwens are getting married, so...kesemuanye tibe2 macam rase mase dah terlebih precious. Tibe2 plak nak get together bagai:D). Ketika sessi catch ups dengan kawan2 aku,kuarlah cite pasal salah sowang kawan sekolah kitowang nieh. Lelaki. Die nieh...boleh tahan la pandainye. Nak kate hensem tuh, boleh lah. Tp not my taste la kot. Antare sume kawan2 kitowang, rasenye aku lah yg paling slalu jumpe die kot. Sbb kitowang satu kolej, satu course and selalu satu kelas! Tp we went separate ways lepas blaja...

Last time aku dgr pasal die, die join bank (jap...aku rase dlm kelas kitowang tuh mmg bankers jek kebanyakannye...termasuk aku...hehe...). Aku dgr die successful sume....happier...dr jalan kaki, bawak basikal..bawak motor...skang dah ade keta besar. Tp aku tak tau la yg die dah amik test SPA and join the government. Aku pon tak tau die dah jd sumbody...sampai la kawan2 ku bagitau (cuz...aku pon tak amik tau hal org...lenlah kalo org tuh real close kan!).

Recently, die kuar ngan one of our fwens. Yg kawan aku nieh bawak one of her fwens menemankan. Sbb diorg kuar kawan2 jek...bukan date ke hape ke. So...kebetulan....statement nieh terkuar. Dan diceritekan pade aku....

To cut the long story short, aku terkejut la ngan statement nieh. From one of my humblest fwens. Huhuh! Biar betul! Takkan berubah pulak bile dah jadi somebody?

Then...kawan aku pon explained. Menurut katenye, mase diorang kuar tuh ramai la girls yg dok sms/call kawan kitowang nieh. Sampai die naik rimas gak. Errr..sbnrnye dis guy taklah tak hensem sangat. As I said, aku dr sekolah pastu sekolej. So, aku muak sket la tgk die. Tp for other girls, gaknye hensem la pade pandangan dowang kot...

Kate kawan aku lagi, "Rasenye ramai org minat die kot. Yelah...tgk la die skang, dah ade position macam mane. Pastu stylo lagik kan...baik pun baik." Yup...I totally agree. Antare byk2 kawan lelaki Melayu aku, die nieh kire baiklah...no smoking, no drinking...most importantly, no sleeping around ke ape....

Tp aku cam tak puas ati. What made him made dat statement? He is most of the time...HARMLESS. Mesti ade sebab nieh. Lepas tuh...kawan ku pon bercerite..."Die kate, ramai lelaki yg umo macam die...keje macam die nieh kat opis die. Tp yg pompuan ramai kerani. So, these kerani2 ade slalu depan mate...kaco2. Pastu ramai la yg kawen kerani. Pastu, lepas kawen...dah susah. Cantik mmg cantik...sume ok. Tp wife tak memahami...."

"So, what's the whole point of the conversation?" aku bertanye. Actually kan...I'm not comfortable AT ALL discussing pasal lelaki punye preferences. Macam la pompuan tak payah ade preferences?

"So...die boring la. Yg die nak, yg ade education...paham situation die. But...ended up...sume kerani. Tp die tak tau kawan aku tuh pon kerani...hehehe..." Uh-huh...adoiiii...what a coincidence:D

Aku tergelak. Buku bertemu ruas. "Abeh...kawan ko kate ape lepas tuh?" tanye aku. "Kawan aku cakap...tak payah lah. Puas kawan aku kutuk pulak kawan kite tuh sbb kawan kite kate tak respect golongan kerani macam die." Kitowang tersengih2 satu same len. Meaningful sket senyuman anak dare tua macam kitowang nieh kalo cakap mende camnieh. Hehehehe.

"So...out of sudden...kawan kite tuh tak baik lah?" Aku senyum. Kawanku angguk. "In the 1st place, apasal die buat statement macam tuh? Macam die tibe2 successful, kan? Tak ingat ke dulu die macam mane?" tanyeku.

"Ntahlah. Kawan aku pon terase. But then...nak blame die pon...takleh." kate kawan aku.

Kitowang meneruskan la perbincangan kitowang nieh. Actually...we came up with certain ideas and conclusion lepas tuh. Tp lepas difikirkan2 balik..die mmg value education die cuz he went through a hard time. I got his point la...knowing the government office environment (dah kate aku pon anak org2 gomen), aku rase...he got his point.


Die bukanlah satu2nye lelaki yg aku kenal cakap camtuh. I had a fwen who flirted with one of the secretaries last time. But he already had a girlfriend. Aku ingat, die nak tinggalkan girlfriend die. But in the end he said, "My girlfriend is my soulmate." Puas aku nak memahami situation tuh asal2nye. At first I blamed the guy for not being loyal. But then...lepas knowing the secretary, observed the girlfriend's profile and listening to my male fwen, I understood him well. The secretary is prettier but the girlfriend is smarter.

Sepet was also facing the same thing. We were arguing about his ex one day. In terms of looks, I am nothing. I had dis unsecure feeling though he didn't do anything. Tuh laaa...gatal sangat nak tgk ex die macam mane...bile org tuh lagi cantik dr awak, risau pulak. Hehehe. "U're hell smarter than her. Even though I'm not richer than her boyfriend." We were still arguing bout introducing me to her. Talked bout sincerity and everything lah. And being a very direct guy, he said, "She is more beautiful than u are, syg. Dat I have to admit. But beauty without a brain, is never enough. I need someone who listens and talk my language, okay. Dats what she needs to noe. She can go for the money...but I won't miss the beauty cuz I have u.U're exactly what I wanted," Haahhh...pjg kan. But being the jelous me won't help my brain at dat time. Not until my fwen made dat statement recently.

Tp...lagi ramai pulak yg aku jumpe...suke pasangan yg jenis mengikut jek. Kalo boleh partner tuh tak tau ape2...senanglah nak buat ape. "Wife aku bukan tau aku buat ape, Sha. Eloklah tu...kang bukan die paham. Eloklah die tak paham." Which...kadang2 makes me annoyed gak. Ade yg amik kesempatan, ade yg menggunekan ketidakbrapepandaian wife tuh macam weapon. I have no rights to comment pasal rumah tangge nieh sbb aku tak kawen...but....? What's the purpose of having a partner?

Kate diorang, kalo dpt yg berdegree, wife tak dok umah. Kejar career. Sape kate? I have quite number of fwens yg pandai2...professional...but cook good food...do laundry...beranak jugak. Ade yg dok umah terus, tp jadi intelligent mothers pon. Okay jek? Pade aku, it's up to the hubbies nak lead the family la...alasan nieh boleh jek bagi macam2:)

Berbalik pade soal kerani tadi. Aku tak salahkan kawan aku wat statement camtuh bout kerani. Skang zaman dah moden, kalo umo mude2 nieh tak cari jalan nak sambung belajar after jd kerani, susah la. Lagi2 kerani gomen. Aku sendiri tak brape nak agree kalo dok takuk kerani tuh jek. Ramai dak Melayu macam nieh. In fact, aku sendiri pernah jd part time kerani. Though kite control byk mende kat opis, tak semestinye kite pandai. Ade peluang belajar, eloknye belajarlah...Lagipon bile die dah asek kena kaco ngan kerani, respect pon kurang jdnye kat golongan tuh. Nak marah kat die pon tak gune, sbb kalo pompuan tak dok kaco die, die pon takkan nye nak tibe2 macam tuh...Die sendiri penat nak blaja dulu...mungkin die nak share ngan sumone yg boleh share penat jerih die:)

Sal dak kerani yg terase tuh, kesian gak aku dgr.But...in the 1st place...ape die expect gaknye dr kawan aku? Gaknye...kalo kawan aku tak wat statement macam tuh, die pon same la suke kat kawan aku gaknye..who noes kan?:D

Dan apekah yg terjadi pade dua anak dara tua who shared dis conversation? We shared very intimate smiles towards each other. Jodoh Tuhan yg tentukan...

Aku teringat satu buku nieh: Smart vs Pretty. Aku tak bace buku tuh pon cuz I dun wanna crack my head. Cuz...aku rase aku tak masuk mane2 kategori and it's up to those who are intrested to decide. Sum might say it's about chemistry. Aku pon tak tau la. Pade aku...pandai masing2 la. Ade yg love to hear, "Yes, abg." Ade pulak yg suke partner yg confrontational. Ape2 jelah kan?

Thursday, August 21, 2008

poor customer service: keretapi tanah melayu berhad









Oklah...asek cite makan, bunga ngan buku jek kan. Arinieh aku nak cite topik len plak. Aku nak cite sal komuter:)

Apekah itu komuter?
Komuter nieh macam train...tp pakai letrik. Laluan2 komuter nieh ade macam2...Ade laluan Rawang, Seremban, Sentul, ngan Port Kelang. Baru2 nieh dowang tambah utk ke utara.Tak silap aku sampai ke Sungkai rasenye. Ke Kuala Kubu Baru. Aku pon tak sure sbb itulah satu2nye laluan yg aku tak pernah lalu lagik:D

Apakah laluan komuter yang selalu aku lalui?
Laluan yg aku slalu lalu mestilah laluan Rawang-Seremban, kan. So...gambo2 nieh aku amik ketika menaiki komuter. Tah hape gatal sangat aku nak snap2 gambo plak. Kalo kowang prasan kan, antare sume2 gambo yg aku dok snap and letak dlm blog nieh, ade satu gambo candid sepasang kapel budak sekolah & sepasang kapel Indon tgh berdating and men peluk2.Cheryna dah jadi Ratu Sekodeng skang:)

Bilakah aku mula menaiki komuter?
Aku start naik komuter nieh mase tahun 1996, mase tuh aku form 2. Komuter laluan Rawang nieh lalu kat Kajang...so aku pon mengheret beg naik komuter nak balik raye. Best sangat mase tuh. Sume dak2 Negeri Sembilan jalan ramai2 gi komuter then kitowang naik satu gerabak penuh. Nak wat camne...kitowang tak dpt tiket free macam budak negeri len:(

Apakah kenangan terbaik aku semasa menaiki komuter?
Paling best skali aku naik komuter mase tuh aku nak gi SUKOM98. Aku gi dgn seluruh kaum keluargaku. 1st time adik2ku naik komuter. Aku plak macam pandai sket dr adik2 kecik mase tuh...bawaklah dowang transit LRT kat Bandar Tasik Selatan sume. Syiok sangat...mase tuh Adik kecik lagik. Die suke tgk itu ini. So, sibuk melayan die la sepanjang jalan. Now Adik dah 16 tahun. Die tunjuk2 tuh adelah...tp dah control macho sket:D

Pernahkah aku mengatur temu janji di atas komuter?
Aku pernah dating naik komuter. Mase tuh aku kat kolej lagik. Aku mane de keta mase blaja dulu. Menapak la...bukan macam budak2 skang kan. Partner aku mase tuh ade motor jek. So, atas byk sebab...aku tak pernah naik motor ngan die pon (mampus aku kalo ape2 jd nanti sedap mulut org mengate, kan...baik tak payah). Mase tuh, chenta punye pasal...naik la komuter nak jupe dr Serdang ke KL Sentral (sape suruh carik kolej len2...kan dah kena naik komuter bagai). Ujung minggu die plak turun Seremban naik komuter. Nampak steady jek kan, tp Cinta Komuter ku tak berkekalan pon. Skang aku bahagia naik komuter sowang2. Rasenye ex-partner aku tuh pon hepi kot ngan awek baru senegeri di negeri tanpa keretapi:D

Adakah wujud orang yg tak pernah naik komuter?
Tapi bukan sume org pernah naik komuter. Ramai org tak pernah naik komuter. Tak standard agaknye. Takpon takde sebab. 1st time aku dating ngan Sepet, die macam blur2 ngan komuter. Aku ingat die buat2 blur (malas aku taktik kadang2 laki buat blur nieh nak attention jek). Rupenye die mmg tak pernah naik komuter. 1st and last time die naik komuter ngan aku, mase ikut aku balik Seremban. Konon nak try la rase macam mane perasaan aku time balik kampung. Itulah sekali kot, pastu die pon cam tak suke aku naik train lagik. Baru tau kot jerih macam mane...Walopon kisah aku ngan Sepet bukan kisah Cinta Komuter...but, kitowang pon tak kekal lame...takde rezeki dan jodoh:(

Boleh ceritakan perkara yang paling berlaku berkaitan komuter dan aku baru2 ini?
Skang nieh, aku naik komuter sowang2. Dlm sebulan byk kali gak kena naik komuter. Kalo tak sure takleh tampung expenses len kalo dok naik keta. Most of the pix taken in the morning...mase aku balik keje. Nieh pix dlm kul 7 pagi. Waktu org gi keje, aku balik keje:)

Apakah yang aku akan lakukan jika berada di dalam komuter?
Bile aku dlm komuter, aku bace buku. Kalo dok saje byk mengelamun. Restless otak aku nanti. Tp dlm pade bace buku tuh, ade masenye sronok tgk ragam org. Lately aku suke tgk budak2 kecik...dlm umo 1-3thn tuh. Ade yg meraung sepanjang jln...yg mulut tak berenti bertanye macam Adik...or dok tido. Ade gaklah beberape kali aku jd baby-sitter tak bertauliah dan tak dikenali dlm komuter kepade beberape parents. Hehe. Aku pernah jupe ade parents yg ade anak kembar...bawak sampai 3 stroller dlm train...kesian sangat...

Apa pandangan aku mengenai syarikat yang menyediakan perkhidmatan komuter di Malaysia?
Name syarikat yg menyediakan perkhidmatan komuter nieh- KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD. Name bangse aku ade kat situ. Tapi...kelembapan servisnye...adekah same macam bangse aku? Makin ari servis komuter nieh makin teruk. Byk yg aku tak puas ati. Aku pernah wat posting pasal nieh dulu. Malas la aku nak komen byk2 pasal perkhidmatan komuter nieh. Rasenye dah terlebih publisiti KTMB dpt daripade blog aku jek:)

Apakah perkara yang tidak boleh aku lupakan ketika menaiki komuter?
One of the things yg aku takleh lupe ialah mase mude2 dulu rajinnye usha pakwe ensem dlm train. Hehehe. Skang pandang keliling....mmmhhmmm...jrgnye nampak pakwe ensem dlm train lagik dah. Time2 bile nak melayan...takde plak. Ataupon sume pakwe ensem dah tak naik train? Tak tau lah.

Mengapakah aku masih naik komuter?
Ape2pon...aku skang dah jatuh ditimpa tangga plak. Tanker ku rosak teruk...skang nieh,aku kena naik train macam aku dulu2. Adoiii...Tuhan jek yg tau macam mane penatnye aku skang, kawang2. Until aku boleh repair Tanker dgn baik, aku takleh cakap ape la...
So....presenting...my collections of pix semase menaiki komuter:D

* Arinieh ade org naik train...satu Mesia kecoh....tp elok jugak kan...kurang2 nye taulah sket jerih org macam aku:)

Wednesday, August 20, 2008

tags & awards: tagged by adrysabry


sweet meadow life, originally uploaded by pink*fish.

Lame dah kena tagged nieh...tak sempat nak mengarang jek...sampai tuan punye blog dah pindah umah baru la nak menjawab tag:D

So...sape2 yg membace posting nieh...sile2lah visit blog adry yg baru (cewwwaaahhh...promo on behalf plak)

[1] Nama timangan - Alasan istilah yang digunakan.
Nursha - Nieh utk family laaaa...agaknye from Nurshahida kot. Name sejak kuar perut:)
Kakak - utk adik2 ku
Siti - Utk cikgu-cikgi dan kawan2 sekolah rendah
Shahida - Kawan2 sekolah menengah dan cikgu - cikgi
Sha - Kawan2, budak opis ku, sesape saje yg kenal aku dr dulu
Chery - Junior2 UNITEN ku & sum other cyber fwens:D
Cheryna - my cyber name since 1997:D
Shasha - Dak2 opis & all my UK customers (sbb dowang ade masalah nak sebut Sha)
Siti Nurshahida - By my luved ones:D

[2] Anda seorang yang -

Becok - my trademark...hehehe...sepanjang mane posting blog nieh...sebanyak itu gak aku bercakap:D

Laugh, smile and cry because of small things but will find it hard for bigger and more serious issues:D


[3] Insan teristimewa. Apa yg membuat dia terlalu istimewa?

Ibu and ayah - will do everything for them regardless what other people say
My brothers - cuz they are my heroes and my strength

Lagik sape? Ramai lagik yg spesel dlm idup aku nieh....but let my actions speak for me:D


[4] Makanan
- gulai Negeri Sembilan or ape yg org slalu panggey masak lemak cili api especially ayam kampung and daging kerbau:D


[5] Favourite colour (s) -

- Purple (of course)...turquoise, apple green, white, pink...black...sume2 kaler la!


[6] Favourite song (s) -

All-time fav yg ini lah:

November Rain - Guns N Roses
Don't Go Away - Oasis
Man Who Sold The World - Nirvana
Uninvited - Alanis Morissette
White Flag - Dido

Byk sangat laaa...sume aku suke. But 4 my blog...aku letak another 3 favourite songs
- Big Girls Don't Cry - Fergie
- I'll Be - Edwin McCain
- Wherever You Will Go - The Calling


[7] Benda yg membuat anda stress.
- bile org wat hal ngan my loved ones....especially my mum
- bile aku tak meet my target at work
- bile dpt dpt fulfill kehendak org2 yg disayangi:D


[8] 3 benda dalam wallet -
cards, id...duit la...kalo ade:D

[9] Kali terakhir menangis beriya-iya.

Semalam...sbb pressure dah tahap max. Car broke down...pastu nak bayar mahal sangat...then my promotion been held because of my hospitalisation early this year( tak boleh naik pangkat cuz attendance tak cukup dis year...so ape2 yg aku wat all dis while takkan diambil kira...huwaaaaa!!!!) Pastuh, lepas dpt news...turun surf internet...met Sepet. Great day...balik keje nangeh la puas2....huhu....

[10] Tag rakan anda.
Sape2 yg bace posting nieh...sile la jawab, k:D

Tuesday, August 19, 2008

skechers: a broken dream


Konon, bile Nike bocor, nanti nak beli Skechers. Nak pakai kasut same macam Emma Watson. Nak carik kasut purple. Nak match dgn white socks. Pastu leh pakai ngan long skirt. Leh garis dah wish list utk ade kasut skechers.

Tapiiiii...hancus.

Teruk giler, takkan mampunye nak beli Skechers. Kalo tak larat nak beli Skechers, same la macam tak larat nak replace Nike with Nike.

Mule2...broken dream of digicam. Pastuh, broken dream of DVD player. Skang, Skechers plak. Tanker asek masuk spital, kuat makan. Penatnye nak simpan duit lagik:(

Huhuhuhu...pastu aku pon dok tgk keretapi lalu...sampai matahari tenggelam (ceehh...macam dlm movie plak). Nak sangat Skechers. Bundle ade Skechers ke? Sure takde. Huwaaaaaaaaaaa....nasib baik aku tak jerit kat railway tuh...(I'm such a drama queen...hehe)

Dgn air mate yg dah mule nak give up tuh...aku memasukkan diri ke dalam Tanker. Jgn jd bodoh nak nangeh plak. Dah...cukup2....jgn sedih2 Sha. Diam...diam.

Gi Parkson.Jupe kasut warne pink-purple. Boleh laa...tp bukan Skechers. Ambrose. Tanye adik salesgirl, "Adik...saiz 5 ade?"

"Takde la. Saiz 8 je, dik."

Adoii...apasal dak salesgirl nieh panggey aku adik. Aku la patut panggey die adik. Aku cam muke boring. Sehinggalah si bongsu angkat kasut pink-silver.

"Try."
Aku pon pakai.
Eh...muat?!

50% discount. Aku kira2 dlm kepale. Boleh nieh....cukup bajet...
"Boleh tak kak?" si bongsu tanye .
Aku angguk. Sbnrnye aku tak bajet pon nak beli kasut pink. Tp yg pasti aku mesti beli kaler yg pelik. Baju aku mmg tak byk kaler, kalo tak purple, pink, turqoise, apple green ngan putih:D

Aku gi keje pakai Ambrose. Apasal brand die macam name org? Arghhh....pedulila. Aku cakap camtuh sbb aku tak dpt kasut comey kat Skechers. Tuh pasal tibe2 aku jd brand concious. Sbnrnye, aku dah bajet design kat Skechers dulu...

Sampai opis..."Sha...I like ur shoes!" Kate sowang mamat dlm opisku. "U must be kidding...dis thing is pink." Jawab aku.
"It's pink...indeed. But it matches u."
"Oh...really? Thanks."
"No more heels, huh?"
"Cannot...after dis I have lots of walking to do. Besides, it's not safe anymore at my pick-up point." "But u have a feminine sport shoes now."

Aku senyum jek. It's not about feminism, it's about Skechers. By the end of business dat day, I got comments from most of my colleagues. Yeah...yeah...no more heels. No more boots. And no more Nike. No Skechers at all.

"Where did u buy ur shoes? I want to have something like dis."
I looked at my new shoes...and I proudly said..."Parkson."
"It looks nice on u, Sha. I dunno whether I have guts to wear pink shoes to work."

Thanks Adik. It might not be Skechers, but it means a lot to me.

Monday, August 18, 2008

sha: being a malay in maha 2008









MAHA 2008 - Malaysia Agriculture, Horticulture & Agroturism Show 2008.


Ini adelah pertame kali aku gi MAHA nieh. Tahun 2004 - aku takde duit.Final year. Tahun 2006 - aku bz ngan keje. So, aku sangat berdebar2 nak gi MAHA. Aku bukan lah peminat besar sektor pertanian. Ilmu pon setitik jek dari selautan. Tp, aku suke sayur, aku suke bunga, aku suke ikan...aku suke tourism. So...aku rase aku akan suke MAHA:)

Journey to MAHA
Kali nieh aku tak dpt bawak ayah due to some prob. Tanker plak nak masuk spital, ayah in a bad mood. Adik2ku ade hal masing2..so none of them are at home. Since aku ngan ibu yg paling suke events macam nieh,kitowang pergi dua org pompuan jek. Macam tak biase kan. Gerak lepas Zohor, naik komuter sampai ke Serdang. Ramai org, maklumlah cuti sekolah. Sampai Serdang, kitowang tunggu shuttle dr Stesen Komuter Serdang ke Tapak MAHA. Adelah dlm 15 mins kitowang tunggu (sbb missed satu bas mase tgh naik jejambat). Customer service abg drebar and kelendan shuttle? First class...sangat bagus. So, aku tak teragak2 la nak cakap terima kasih cuz aku sangat suke org yg pandai buat kerje:D

From the Parking Lot
Alhamdulillah. Maybe ramai yg memandang senget pade kitowang yg naik public transport nieh. Yelah, mane kelas kan. Tp yg bestnye, bas parked betul2 depan MAHA. Tak macam org bawak keta...kenalah jln jauh. Kalo tak jalan, kena naik tramp iaitu tractor ladang. Utk aku, tak payah la tractor2 bagai sbb jalan dekat jek. Sampai2 jek, gi carik map dulu kat info center (pangai aku bile dtg events macam nieh). Dah dpt map, barulah kitowang start berjalan.Ikutkan ati aku, taknak langsung aku amik tramp gi mane2. Mmgla...for experience wise, naik sekali skale ape salahnye. But...aku lagi suke jalan. Cuz bile jalan....kite akan lagik alert ngan keadaan sekeliling...byk benda leh tgk. And aku akan lagik byk freedom nak buat ape2 yg aku nak wat tanpa schedule.

Herbs and Exhibition
Ibu dtg nak tgk pokok vanila. Dr dulu kitowang intrested nak carik pokok vanila nieh. Ade ati la nak beli sepokok dua sbnrnye. But awal2 lagik aku dah plan taknak beli brg, so how tempted kitowang nak beli barang pon...kitowang tak beli. One, aku mmg teruk giler bulan nieh cuz tah hape masalah adik ku yg tunggu allowance fr government lambat dpt allowance (tau la nak pilihanraya kan!)...2ndly, MAHA buat tgh bulan. 3rdly...Tanker masuk spital atas sbb mende2 major yg spare partnye agak mahal:(Tp takpe! Kitowang dpt tgk and blaja byk2. Ibu ku jenis yg byk tanye (tuh pangai yg aku ikut la kot), so...penatlah herbalist kena jawab soklan kitowang. Which...aku rase org kat exhibition tuh happily explained kat kitowang la. Sbb org dtg tgk tapi slalunye betul2 nak tgk jek, tp bukan sume intrested. Lagikpon...dowang mmg nak org tanye, bukan dowang nak jual brg kan. Aku rase sgt secure gi kat tpt exhibition sbb takde sape akan push kitowang beli ape2...Yg paling best skali bile tgk pokok lada api baru keluaran MARDI. Geram tul aku tgk pokok tuh...puas aku belek2. Boleh ku bayangkan kalo pokok tuh ditanam kat umah aku. Kalo dpt laaa...5kg lada sepokok! Takkan ade prob nak menggulai:D

Queuing 4 Tramp
Panjang giler la que die. Aku rase part nieh la yg organiser tak jage. Cuz, tpt nak beratur tuh macam tak berape tersusun...kebetulan plak Malaysians nieh kalo nak beratur sure nye nak bawak sedare mare, sepupu sepapat bediri beriringan. Aku agak concerned la nak beratur ngan ibu. Aku takut ibuku penat. Tp, ibuku...hehehe...die sangat hepi dpt tgk pokok cili, so...die tak kisah pon. Tgh2 tunggu tramp...tibe2 satu bas sekolah berenti dekat tpt kitowang beratur. Die tulih: TRAMP TAMBAHAN. So, org yg que kat blakang pon naik tramp tambahan nieh....

An Experience of Being a Malay Lady in a Bus
Memang penat. Tp, awal2 lagi aku dah tgk driver tuh cam len macam sket. Aku dah agak boring tgk attitude bus driver. Dlm atiku nak je ku katekan pade ibu aku...jomlah kite jalan. But, aku taknak ibu kut. Die dok cakap Tamil dlm phone. Errr...sowii....but being around my Indian frens made it easier to understand the tone and language. Taklah expert, tp ade certain words tuh aku paham la. Contohnye...the word PUNDEK. Aku cam agak kurang senang. Pastuh, lane utk tramp tuh sangat kecik. ONE LANE ONLY. Apasal driver nieh cucuk2 tramp yg 'original' tuh and buat sampai 2 lane? Org yg tgh que tuh terpakse mengenepi disebabkan sikap driver tuh. Tibe2 aku dgr org menjerit. Aku dgr driver menjerit marah2. Driver pon turun dr bas tuh. Aku pelik. Aku tgk tepi tingkap, tak nampak sangat. Aku dg bunyi kecoh. Dan seseorang kena tumbuk. Hmmm....apahal nieh?

Cuz I'm a Malay Lady...
"Lu Apa pundek! Lu Emak pundek!" Woiiiii...aku lak mendidih. Kepale otak ko! Tp aku tau drebar tuh bukan cakap ngan aku. Aku rase drebar tuh dah start kena pukul ngan budak2 lelaki kat luar. Aku pon tinjau sket. "Wooooiiii Melayu...!!! Lu mau kena ka?!" aku dgr driver tuh mengamuk2. Die capai kayu sepanjang semeter setgh....turun bas dan mule nak bantai budak Melayu tuh. Hah! "Lu Keling...lu gila ka? Kalo lu bawak macam nieh nanti langgar mak saya lah!" Kitowang mule paham. Laaaa...racial issues dah nieh. "Melayu pundek!" "Paria!" Adooiii...apasal nieh! Budak2 ramai sini. Ko start cakap mende2 macam nieh kang budak2 sure ikut...Aku tgk akak2 yg dukung anak. Nenek2 dlm bas...makcik...juga anak2 dara macam aku nieh. Nasib baik yg dlm bas nieh takde yg panas baran macam kat luar. Aku dgr org bertumbuk lagik...aku capai my 5300..start la klik2....(tp yg bodoh...aku tak gune video mode!)

Innocent Hostages
Tibe2 pintu penumpang ditutup. Dah ade yg start menjerit2 dlm bas tuh. Aku cool lagik...tak menjerit2 lagik aaa. Drebar dah mule bawak macam org giler dan menuju ke arah himpunan beribu org yg tgh que nak tunggu train. Budak2 kecik lari bertempiaran. Berkuak macam ombak org2 kat keliling nak menyelamatkan diri dr dilanggar bas. Aku dah cuak mase tuh. Kalo ade budak2 yg terlepas genggam sure dah kena lenyek ngan bas. Drebar tuh dah giler. Bile kali kedua bas tuh wat attempt nak langgar org (yg mostly Melayu kat situ), aku jerit lah. Aku tepuk2 cermin bas tuh so dat org kat luar nampak. Harap2nye dowang jgn la dok depan bas nieh...lari la jauh2...Sume org laki pompuan dah start menjerit...Kitowang tak risau mende len...risau org kat luar yg kena langgar!

Calming down
Tak tau la dah brape kilometer drebar tuh bawak kitowang, ade pakcik nieh dtg ke tpt drebar. Pakcik tuh cakap slow jek, "apasal nieh...lu mau marah pon tak payah la bawak kitorang. Ini ramai perempuan dgn budak2...kasik diorg turun." Mule2 tuh die degil gak. Tp...lame2 die pon rase cam bodoh kan. Die brentikan bas and turunkan kitowang. Di saat2 kitowang diturunkan...tibe2 aku nampak tah bape ramai lelaki Melayu berlari bawak payung, kayu...batu...Cam blur jap aku. Aku tgk...sume dah start balik batu kat bas....diorg dah start cucuk2 tingkap drebar pakai payung. Tingkap bas dah mule retak dibaling batu. Drebar kena belasah lagi. Tp satu pangai drebar nieh...tak reti belajar. Ko dah tau ko nyaris langgar mak org tuh tadi, mintak maaf la. Nie tidak...balik2 pundek. Ape daaaaa....

Dtg JPA...aku nampak drebar kena angkut ngan van JPA. Budak2 baling batu lagi. Aku dok kat tepi tuh...relax jap. Yelah..cam terkejut lagi kan. Pakcik2 yg lalu kat situ tanye aku ok ke tak. Diorg dah start nak cari drebar tuh nak pukul. What do u expect?Ko nyaris langgar anak org, mak org, bapak org...mestila ramai yg marah!

Aku cool kan diri...tanye ibuku ape mau dibuat? Ibuku kate...takpelah...que lagi sekali. Dlm atiku nak gelak pon ade. Ibu...ibu....semangat tul! Kitowang nak tgk ladang nanas...and hajat kitowang tak sampai lagik. Ibuku kate...abehkan ape yg tak abeh...

An Experience of Being a Malay Lady in a a Queu
Ade sekapel Cina muda2 beratur depan kitowang. Mengeluh2. Mmg la panas. Mmgla kena pakai payung and sunglasses. Tibe2 aku dgr ibu ku cakap, "It doesn't mean that we're Malay, we can't understand English." Aku heran. Ehh...ape ibu nieh? Cakap ngan aku ke? Aku pandang ibu. Muke die biase jek. Ibu cakap lagi, "What do u mean by stupid Malay? Heyyy...be careful of what u're saying. I'm a government person and I'm a Malay." Aku cam pelik. Ibu ku cakap sorang2? Tibe2 aku dgr, "Huuuuhhh...dis is what will happen if government and Malays organise events. It's very stupid." Hmmm...silap time apek depan aku nieh. Bodoh tul. Ko ingat aku Melayu aku tak paham ke? Baru jek tadi ade anak Tamil kena belasah. Apek nieh nak kena ke?
"Why are u participating this event then? This is a government event. U dun like it, go to hell!" Eh...aku ke yg bercakap tuh? "Look at everyone around u. U are in Malaysia. Dun create a racial issue here." Apek tuh grumble, aweknye si amoi mule menyenggol...takut bergaduh kot. Suddenly aunty kat blakang aku tegur2. Die pon ngan anak pompuannnye. Kitowang tak kenal pon...agaknye masing2 ramah kot (tak pon aunty nieh terdengar). Aunty tuh pon start cakap omputih. Aku dah nak gelak dah. Aku nampak apek tuh grumble lagik. Tibe2...aku cakap ngan aunty tuh. "Aunty nak tau tak ape jadi tadi? Kitowang dlm bas gile! Teruk drebar keling tuh kena belasah ngan budak2 Melayu,aunty!"

Aku and ibu berborak la ngan aunty tuh and anaknye. Cite ape yg jadi kat kitowang td. Sebelum tuh sempat aku jeling apek depan aku..."Alaaa...bukan susah aunty. Skang zaman dah canggih. Tangkap jek gambo.Lepas tuh buat police report pasal org2 racist nieh. Susah2 besok masuk jek ISA kan." Kitowang tergelak. Apek tuh terus diam. Pucat muke amoi. Dlm atiku berkate, sape suruh carik gaduh?

Then...aku meneruskan perjalanan di dalam MAHA. Enjoynty. Tuh laaa...racists sangat. Pundek2kan mak bapak org..." Aku nampak blakang apek tuh macam stiff sket. Haahhh...amik ko!nye...aku dpt tgk ladang nanas macam dlm angan2 aku sebelum ke MAHA. Aku lupekan dulu kisah2 racist sepanjang aku kat MAHA08 nieh. Menenangkan diri pandang sawah, kebun sayur...dll. Terkilan sket sbb tak dpt tgk satu binatang pon. No rabbits, no goats. Sbb aku tgk lagi ramai binatang semalam. Spoil betul aaaa....Dah nak masuk 51 tahun merdeka, salah sape kalo sume masih racist?

So...nieh pix sikit (sbb aku belum ade mood nak upload gambo2 ke fotopages):

Yg baek punye kat MAHA semalam:









Yang tak baek punye kat MAHA semalam: